pngpl wrote: Καταρχάς ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντήσεις.
Περί χρήσεως υπολογιστή:
Μέχρι ώρας η πιο "βαριά" λειτουργία του υπολογιστή είναι το gaming. Οι "άλλες" ασχολίες έχουν να κάνουν με λίγο προγραμματισμό και χρήση προγραμμάτων όπως το Matlab για τις ανάγκες του πανεπιστημίου.
κατ' αρχήν για «συνήθεις» τέτοιου είδους ανάγκες αν ξέρεις τι κάνεις οποιοσδήποτε υπολογιστής αυτού τού αιώνα αρκεί! (πχ εγώ έχω κάνει δουλειά πρόσφατα σε υπολογιστή τού 2002 με λειτουργικό debian). Αυτό βέβαια για συνήθεις ανάγκες. Αν κάνεις ερευνητική δουλειά και έχεις πραγματικά ζόρικες ανάγκες ένας i7 haswell μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμος.
Αλλά...
Αν έχεις τέτοιου είδους ζόρικες ανάγκες, τότε θέλεις και περισσότερη μνήμη! 8GB δεν σε φτάνουν! Μια φίλη μου κάνει έρευνα και έχει βαρβάτο i7 και έχει 32GB ram και αν είχε παραπάνω λεφτά θα έπαιρνε και άλλη ram. Για παιχνίδια και συνήθη χρήση 8GB είναι μια χαρά αλλά για ανάγκες που απαιτούν βαρβάτο i7 θέλεις παραπάνω ram. Η κάρτα γραφικών δεν έχει καμμία σημασία! Η GPU που περιλαμβάνει ένας καλός haswell είναι αρκετή! (όχι για παιχνίδια)
Προσωπικά γενικά προτιμώ intel αλλά αν πήγαινα προς AMD μεριά θα καλόβλεπα περισσότερο την σειρά A10. Όσο για τούς intel η προσωπική μου κατάταξη είναι:
pentium (πχ G3250) μέτριος (κάνει την δουλειά όμως μην τον υποτιμάμε τελείως)
i3 καλός
i5 τούμπανο
i7 overkill
όπως καταλαβαίνεις αν αγόραζα υπολογιστή θα ήμουν μεταξύ i3 και i5. Όσο για κάρτα γραφικών έχω μια θετική προκατάληψη για την gtx 750 ti. Από την άλλη προς το παρόν εγώ δεν αγοράζω και αυτό εν μέρει επειδή περιμένω την επόμενη αρχιτεκτονική skylake καθώς και τις επόμενες κάρτες γραφικών.