Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα δημιουργίας και σχολιασμού άρθρων στο forum.
Παρακαλούμε πραγματοποιήστε είσοδο ή εγγραφή χρήστη πατώντας στο κουμπί με το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

RAM: Γενική συζήτηση/Απορίες

More
23 Mar 2014 23:10 #142308 by vaggelis
Συγνώμη,παιδιά αλλα η i7 3820 είδα οτι παίρνει μέχρι 1600 Mhz,δεν έχει να κάνει θέμα με τον επεξεργαστή?γιατι η MotherBoard υποστηρίζει 2133MHz και ο επεξεργαστής λέει:Τύπος υποστηριζόμενης μνήμης: DDR3-1066/1333/1600 non ECC.Τι πάει να πει αυτό;

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
26 Apr 2014 17:57 #143707 by Παναγιώτης Τσιάτσος
Αυτό σημαίνει ότι ο επεξεργαστής σου δεν υποστηρίζει μνήμες που στροφάρουν ψηλότερα από τα 1.600 MHz. Αυτό δηλαδή συνεπάγεται ότι ακόμη κι αν η μητρική σου υποστηρίζει μνήμες μέχρι 2.133 MHz, και πάρεις τέτοιες, δε θα δουλεύουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, αλλά στα 1.600 MHz. Με άλλα λόγια, ο επεξεργαστής είναι πιο χαμηλών δυνατοτήτων από την ίδια τη motherboard.

Όσο για μνήμες στα 1.600 MHz και με τα χρήματα που θέλεις, αν δεν έχεις πάρει ήδη, ένα μήνα αργότερα, εδώ είναι μερικές επιλογές: www.e-shop.gr/search_main.phtml ? ... ter-5727=1

Ο pokemon έχει δίκιο πιο πάνω, αλλά το να πάρεις τώρα δύο μνήμες αντί για τέσσερις σου δίνει τη δυνατότητα για αναβάθμιση στο μακρινό μέλλον, που θέλεις, χωρίς να επενδύσεις σχεδόν διπλάσια χρήματα σε μνήμες συνολικά.

More
16 Jun 2014 00:09 #145779 by Στέφανος Αμπαδιωτάκης
Εγώ πάλι με το XMP έβαλα τις μνήμες μου να τρέχουν στα 2400 και ενώ η motherboard μου τις υποστηρίζει και ο επεξεργαστής όχι. Παρόλα αυτά σε διάφορα προγράμματα όπως Speccy μου δείχνει ότι τρέχουν κανονικά στα 2400 και όχι 1600 που υποτίθεται ότι υποστηρίζει ο επεξεργαστής. Οπότε νομίζω δουλεύουν κανονικά στα 2400
Επίσης θέλω να παραθέσω και αυτό
Intel's Haswell microprocessors are tested up to DDR3-1600 at JEDEC standard voltage and timings. It is possible for the microprocessor to run memory at a faster speed and there are provisions for this on most motherboards, but functionality and stability is only guaranteed within the parameters that Intel designs and tests for. Even though the Haswell microprocessors are only tested up to DDR3-1600, almost all of them should have no trouble running memory up to DDR3-2133 without issue simply by activating the XMP profile contained on the memory module. Speeds above DDR3-2133 may require a little bit of extra tweaking such as increasing the voltage to the memory controller itself. ( www.tomshardware.co.uk/answers/i ... z-max.html )

Οπότε και επειδή το έχω ακούσει και από άλλους οι ταχύτητες της ram που έχει κάθε επεξεργαστής ( τουλάχιστον για τα καινούρια μοντέλα 2013 και μετά ) είναι το μάξιμουμ ασφαλές, ότι πάνε και παραπάνω πάνε πάντως, εγώ έχω i5 4570 και asus z87m-plus motherboard και οι geil evo veloce 2x4gb 2400 ddr3 λειτουργόυν κανονικά όπως φαίνεται στα 2400 ένα μήνα τώρα

More
07 Jul 2014 23:44 - 25 Dec 2021 15:30 #146423 by Σταύρος Δήμου
Διαφορά θα μπορούσε να υπάρξει,αλλά εξαρτάται απ το είδος της χρήσης του PC.
Έχε υπ' όψιν πως αν και τα παιχνίδια που κάνουν χρήση άνω των 4gb είναι ελάχιστα αυτή τη στιγμή,είναι λογική εξέλιξη μιας και οι κονσόλες έχουν 8gb,να γίνει συνήθες φαινόμενο σύντομα στο PC τα παιχνίδια να απαιτούν 8gb ram,στα recommended τουλάχιστον. Δηλαδή να φτάσεις να είσαι τσίμα-τσίμα σχετικά σύντομα.

Εκτός αυτού,έχε υπ' όψιν πως η πλειοψηφία των υπολογιστών σήμερα χρησιμοποιούν εικονική μνήμη. (virtual memory / page file)
Δηλαδή κρατάν ποσοστό πληροφοριών στο σκληρό δίσκο,ως υποκατάστατο της RAM,για όσο έχεις ανοιχτό τον υπολογιστή. Αυτό γίνεται στα Windows (τουλάχιστον εως και τα 7 τα οποία έχω) by default,λόγο του ότι εως πρόσφατα η συντριπτική πλειοψηφία χρηστών υπολογιστή έχει 2 εως 4gb ram,τα οποία συχνά δεν επαρκούν για να είναι το 100% όλων των πληροφοριών μονίμως στη RAM. Το κακό βέβαια είναι πως η ταχύτητα προσπέλασης των δεδομένων από τον σκληρό δίσκο είναι πολύ πιο αργή σε σύγκριση με τη RAM,κατά μέσο όρο 50mb/s για έναν τυπικό σκληρό 7200 στροφών, 18gb/s για ddr3 ram.
Συνήθως το ποσό εικονικής μνήμης που χρησιμοποιείται στους δίσκους είναι γύρω στα 4gb.

Αν είχες περισσότερη μνήμη ram, θα μπορούσες μέσω ρύθμισης στον υπολογιστή σου να απενεργοποιήσεις την εικονική μνήμη,ώστε ΟΛΑ τα bits των προγραμμάτων που τρέχεις να είναι στη RAM,που θα σήμαινε πιο γρήγορη απόκριση,και μηδενικά latency.
ΠΡΟΣΟΧΗ όμως! Αν απενεργοποιήσεις την εικονική μνήμη και δεν έχεις αρκετή RAM, αν τα προγράμματα που έχεις ανοιχτά θελήσουν να χρησιμοποιήσουν περισσότερη μνήμη από αυτή που έχεις σαν RAM θα κρασάρουν!
Last edit: 25 Dec 2021 15:30 by Μάνος Γρυπάρης.

More
25 Dec 2021 15:31 - 25 Dec 2021 15:44 #258996 by Μάνος Γρυπάρης
Η έλλειψη σε μνήμες DDR5 θα συνεχίσει και το 2022

Πέρα από τις κάρτες γραφικών που παρουσιάζουν τεράστια έλλειψη στην αγορά, η ίδια εικόνα παρατηρείται και στις μνήμες.

Σύμφωνα με τον Sanjay Mehrotra, διευθύνων σύμβουλο της Micron, η έλλειψη σε μνήμες DDR5 θα συνεχίσει και το 2022. Κάποια καταστήματα βέβαια ισχυρίζονται ότι η κατάσταση θα ανακάμψει από τις αρχές του έτους, όμως σύμφωνα με τον κατασκευαστεί, οι ελλείψεις θα συνεχίσουν ακόμα και μέχρι το Β' εξάμηνο του 2022.

Ο Mehrotra είπε χαρακτηριστικά ότι "η ζήτηση καλύπτει την παραγωγή λόγω έλλειψης εξαρτημάτων. Ωστόσο, μετά τις ελλείψεις του Α' εξαμήνου, αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγή και άρα οι αποστολές σε μνήμες DDR5 προς τα καταστήματα να αυξηθούν σε σημαντικά επίπεδα στο Β΄ εξάμηνο του 2022. 

Ο κύριος λόγος έλλειψης έχει να κάνει με τα power management integrated circuits (PMICs). Πριν από την κυκλοφορία των DDR5 RAM, ο έλεγχος της ισχύς δινόταν από την motherboard. Ωστόσο, το power management μεταφέρθηκε στα DDR5 modules, ώστε η πολυπλοκότητα διεργασιών της Motherboard να μειωθεί. Το PC Gamer αναφέρει ότι ακόμα και οι βασικές μνήμες DDR5-4800 είναι δυσεύρετες. 

[img
[img
[img

"Δεν με νοιάζει τι λες, αρκεί να λες σωστά το όνομά μου".
(George M. Cohan)
Last edit: 25 Dec 2021 15:44 by Μάνος Γρυπάρης.

More
27 Dec 2021 18:56 #259262 by Stathis Moose Stathopoulos
Η έλλειψη σε μνήμες DDR5 θα συνεχίσει και το 2022

Τουλάχιστον για το Α' εξάμηνο.

Πέρα από τις κάρτες γραφικών που παρουσιάζουν τεράστια έλλειψη στην αγορά, η ίδια εικόνα παρατηρείται και στις μνήμες.

Σύμφωνα με τον Sanjay Mehrotra, διευθύνων σύμβουλο της Micron, η έλλειψη σε μνήμες DDR5 θα συνεχίσει και το 2022. Κάποια καταστήματα βέβαια ισχυρίζονται ότι η κατάσταση θα ανακάμψει από τις αρχές του έτους, όμως σύμφωνα με τον κατασκευαστεί, οι ελλείψεις θα συνεχίσουν ακόμα και μέχρι το Β' εξάμηνο του 2022.

Ο Mehrotra είπε χαρακτηριστικά ότι "η ζήτηση καλύπτει την παραγωγή λόγω έλλειψης εξαρτημάτων. Ωστόσο, μετά τις ελλείψεις του Α' εξαμήνου, αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγή και άρα οι αποστολές σε μνήμες DDR5 προς τα καταστήματα να αυξηθούν σε σημαντικά επίπεδα στο Β΄ εξάμηνο του 2022. 

Ο κύριος λόγος έλλειψης έχει να κάνει με τα power management integrated circuits (PMICs). Πριν από την κυκλοφορία των DDR5 RAM, ο έλεγχος της ισχύς δινόταν από την motherboard. Ωστόσο, το power management μεταφέρθηκε στα DDR5 modules, ώστε η πολυπλοκότητα διεργασιών της Motherboard να μειωθεί. Το PC Gamer αναφέρει ότι ακόμα και οι βασικές μνήμες DDR5-4800 είναι δυσεύρετες.

Ευτυχώς που οι επεξεργαστές Intel 12ης γενιάς υποστηρίζουν και μνήμες DDR4. Οι συγκεκριμένες CPU αναμένονται στις αρχές του 2022.