Η Neuralink του Elon Musk σκότωσε 15 απο τους 23 πιθήκους σε πειράματα μικροτσίπ εγκεφάλου
Μεταξύ άλλων, οι πίθηκοι έπαιζαν και games, όπως το Pong.
Ενώ οι δοκιμές των μικροτσίπ της Neuralink σε εγκεφάλους ανθρώπων αναμένεται να αρχίσουν μέσα στο 2022, ρεπορτάζ που βγήκαν στην επιφάνεια αναφέρουν, ότι ο Elon Musk έχει σκοτώσει 15 από τους 23 πιθήκους στους οποίους δοκίμασε το μικροτσίπ.
Η Neuralink κατηγορείται ότι υπέβαλε τους πιθήκους της σε παράνομη κακομεταχείριση και ακραία ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια των δοκιμών εμφυτευμάτων των μικροτσίπ. Το Business Insider ανέφερε ότι μια ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων, η Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική (Physicians Committee for Responsible Medicine), υπέβαλε επίσημη καταγγελία στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ την Πέμπτη, όπου ισχυρίστηκε ότι οι πίθηκοι βιώνουν «ακραία ταλαιπωρία ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς φροντίδας των ζώων και των εξαιρετικά επεμβατικών πειραματικών εμφυτευμάτων κεφαλής κατά τη διάρκεια των πειραμάτων».
Το
Business Insider
εντόπισε το προσχέδιο της καταγγελίας πριν ακόμα κατατεθεί. Η Neuralink αναπτύσσει μια συσκευή που θα ενσωματωθεί στον εγκέφαλο των ανθρώπων για να παρακολουθεί και ενδεχομένως να διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα. Η συσκευή αποτελείται από ένα μικροτσίπ και καλώδια που θα περνούσαν μέσα από το κρανίο του ασθενούς στον εγκέφαλο.
Η έρευνα στο επίκεντρο των καταγγελιών συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, στο οποίο λειτουργεί μια ομοσπονδιακή ερευνητική μονάδα πρωτευόντων. Το PCRM λέει ότι έλαβε περισσότερες από 700 σελίδες εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων κτηνιατρικών αρχείων και εκθέσεων νεκροψίας, μέσω ενός αιτήματος για δημοσιοποίηση αρχείων προς το πανεπιστήμιο.
Τα αρχεία σχετίζονται με "23 πιθήκους που ανήκουν στη Neuralink, οι οποίοι στεγάστηκαν και πειραματίστηκαν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου UC Davis από το 2017 έως το 2020", αναφέρει το προσχέδιο καταγγελίας. Στο σχέδιο καταγγελίας του, το PCRM κατηγορεί το UC Davis και τη Neuralink για εννέα παραβιάσεις του νόμου περί ευημερίας των ζώων, συμπεριλαμβανομένων παραβιάσεων των διατάξεων για ελαχιστοποίηση πόνου, για την αγωνία για τα ζώα, για τις καθημερινές παρατηρήσεις των ζώων και για το αν ένας κτηνίατρος είναι παρόν μαζί με τους ερευνητές.
Επίσης, στο σχέδιο καταγγελίας του, το PCRM έδωσε παραδείγματα περιστατικών όπου πίστευε ότι οι πίθηκοι υπέφεραν αδικαιολόγητα. Ένας πίθηκος τεκμηριώθηκε ότι του έλειπαν τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών "πιθανώς από αυτοακρωτηριασμό ή κάποιο άλλο απροσδιόριστο τραύμα", σύμφωνα με το προσχέδιο της καταγγελίας.
Ο Jeremy Beckman, συντονιστής συνηγορίας της έρευνας στο PCRM, είπε στο Business Insider ότι από τους 23 πιθήκους, οι 15 πέθαναν και οι 7 επέζησαν και μεταφέρθηκαν σε μια εγκατάσταση της Neuralink το 2020, όταν η Neuralink διέκοψε τη σχέση της με το UC Davis. Για τον 23ο δεν υπάρχει κάποια αναφορά για το τι συνέβη.
Το προσχέδιο καταγγελίας της PCRM ζητά από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ να διερευνήσει τις US Davis και Neuralink, υποστηρίζοντας ότι το UC Davis και η Neuralink παραβίασαν τον νόμο περί προστασίας των ζώων των ΗΠΑ. Η Neuralink χρησιμοποίησε τους πιθήκους στα πειράματά της για να διαφημίσει την πρόοδό της. Η εταιρεία δημοσίευσε πλάνα τον Απρίλιο ενός πιθήκου που προφανώς χρησιμοποιεί τη συσκευή Neuralink για να παίξει το βιντεοπαιχνίδι "Pong".
Ο Musk είπε τον Δεκέμβριο ότι η Neuralink ήλπιζε να ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους φέτος. Τον περασμένο Φεβρουάριο, είπε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να ξεκινήσει τις δοκιμές μέχρι το τέλος του 2021 και το 2019 είπε ότι ήλπιζε να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους μέχρι το τέλος του 2020. Το έτος δοκιμών ολοένα και μετατίθεται. Ο Beckham δήλωσε στο Business Insider ότι τα αρχεία που έλαβε η PCRM από το UC Davis σχετικά με πειράματα έγιναν «μόλις πριν από μερικά χρόνια και με κάνουν εξαιρετικά δύσπιστο ότι είναι σχεδόν σε θέση να πραγματοποιήσουν με ασφάλεια οτιδήποτε σε εθελοντές ανθρώπους».
Τα δεδομένα αυτά μπορεί να είναι παλιότερα, ωστόσο το να πεθαίνουν 2 στους 3 πιθήκους είναι κάτι πολύ σοβαρό, ειδικά όταν η Neuralink έχει ανακοινώσει ότι φέτος θα δοκιμάσει την τεχνολογία σε ανθρώπους. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα και να καταφέρει να αποδείξει αν πλέον υπάρχουν πρόσφατα πειράματα τα οποία έχουν μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.
Η PCRM υποστηρίζει ότι τα δεδομένα πρέπει να γνωστοποιούνται στο κοινό. «Όταν χρησιμοποιείτε αυτές τις δημόσιες εγκαταστάσεις και αυτούς τους δημόσιους πόρους, χάνετε το δικαίωμά σας να κρύβετε τη δουλειά που κάνετε από το κοινό», είπε η Deborah Dubow, γενική σύμβουλος για το PCRM. Ένας εκπρόσωπος το UC Davis είπε στο Insider ότι το πανεπιστήμιο είχε ενεργήσει νόμιμα λέγοντας: «Συμμορφωθήκαμε πλήρως με τον Νόμο για τα Δημόσια Αρχεία της Καλιφόρνια ανταποκρινόμενοι στο αίτημά τους. Η έρευνα σε ζώα έχει αυστηρή νομοθεσία και το UC Davis ακολουθεί όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ».