Google Stadia: Η cloud gaming υπηρεσία της Google
Κατά την διάρκεια του GDC 2019 η Google ανακοίνωσε την πρώτη της υπηρεσία game streaming με την ονομασία Stadia.
Το Stadia, για το οποίο η Google καθόρισε το hashtag #Stadia, θα προσφέρει game streaming στους gamers με υψηλές ταχύτητες. Ο Phil Harrison, ένα πολύπειρο στέλεχος της gaming βιοηχανίας και πλέον της Google, ανακοίνωσε ότι η φιλοσοφία της Google βασίζεται στο τρίπτυχο : "Create + Scale + Connect". Ο Harrison μας παρουσίασε πως το Assassin's Creed Odyssey, το πρώτο παιχνίδι της πλατφόρμας, φορτώνει μέσα σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα και μάλιστα με ταχύτητα αντίστοιχη με αυτή ενός παιχνιδιού εγκατεστημένου στο PC μας.
Επίσης, η Google ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά της υπάρχουν 2 δις gamers σε όλο τον κόσμο.
Google Stadia controller
Η Google επαλήθευσε και τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για χειριστήριο. Το gamepad είναι πραγματικότητα και θα κυκλοφορήσει σε λευκό, μαύρο και γκρι χρώμα. Θα έχει analog sticks και τα κλασικά face και shoulder buttons. Το χειριστήριο δεν θα συνδέεται με καλώδιο σε συσκευές αλλά απευθείας σε datacenters μέσω Wi-Fi σύνδεσης.
Το χειριστήριο θα διαθέτει ακόμη δύο πολύ χρήσιμα κουμπιά. Το capture button θα σας επιτρέπει να ανεβάσετε βίντεο απευθείας στο YouTube και το Assistant button θα σας συνδέει μέσω ενσωματωμένου μικροφώνου στον ψηφιακό βοηθό του Google Stadia.
Υπολογιστική ισχύς και ανάλυση
Κατά το λανσάρισμά της, η υπηρεσία cloud gaming θα υποστηρίζει desktops, laptops ή smartphones. Δεν θα απαιτείται η αγορά κάποιας κονσολας. Το AC Odyssey έτρεξε σε pixelbook, αλλά και σε smartphone με χαρακτηριστική άνεση. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το Google Stadia θα υποστηρίζει 4K στα 60 fps κι ολα αυτά μέσα από τον browser σας! Στο μέλλον αναμένεται 8K υποστήριξη!
H υπηρεσία θα έχει servers των 10.7 Teraflops με τους οποίους και θα συνδέεστε, ισχύ που αντιστοιχεί με ένα PS4 μαζί με Xbox One. Επίσης, μετά το Assassin's Creed Odyssey, η πλατφόρμα θα προσθέσει και το DOOM Eternal, ενώ θα ακολουθήσουν και πολλά ακόμη games.
Cross-platform, ταχύτητα και εξάλειψη των hackers
Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι η υπηρεσία αυτή θα υποστηρίζει cross-platform. Είτε συνδέεστε από PC, είτε από κονσόλα, θα παίζετε κανονικά με κατόχους άλλης πλατφόρμας αν το επιθυμείτε. Επίσης, τα datacenters της Google θα είναι ταχύτατα και θα υποστηρίζουν χιλιάδες παίκτες ταυτόχρονα χωρίς lag. Τέλος, δεν θα ανεχόμαστε hackers αφού συνδεόμενοι ως τερματικό σε server δεν θα μπορεί κανένας gamer να χρησιμοποιήσει software, άρα και κώδικα, συνεπώς δεν θα μπορεί κανείς να δημιουργήσει hacks!
Η Google κατάφερε να πετύχει τόσο υψηλές ταχύτητες στο Stadia καθώς χρησιμοποιεί τεχνολογία με την οποία συνδέει το τερματικό σας (PC ή κινητό) απευθείας στον Internet Service Provider μέσω του browser σας. Εκμεταλλεύεται την ταχύτητα του Internet και σας συνδέει κατευθείαν στο σύγχρονο Data center της όπου βρίσκονται ο server και ο client του παιχνιδιού.
Assistant για τα games χωρίς να ψάχνετε
Αν παίζατε ένα Adventure ή ένα Action game που απαιτούσε αναζήτηση και δυσκολευόσασταν να βρείτε την λύση τι κάνατε; Πολύ απλά ψάχνατε στο YouTube για walkthrough. Εδώ με τον Assistant του Stadia πολύ απλά θα μπορείτε να έχετε την λύση ακριβώς στο σημείο του παιχνιδιού όπου βρίσκεστε, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα! Χωρίς να αφήνετε με παύση τα games σας για να ανοίξετε YouTube και χωρίς να ψάχνετε για τις ώρες. Θα ψάχνει η Google απευθείας την λύση για εσάς.
Το Google Stadia θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2019 σε Αμερική, Καναδά, Μ. Βρετανία και τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Βέβαια κατά την διάρκεια της παρουσίασης δεν αναφέρθηκε ίσως το πιο σημαντικό. Το ακριβές κόστος του Google Stadia και του χειριστηρίου και γενικά πως σκοπεύει η Google να κάνει monetize την υπηρεσία της. Πάντως το πρώτο βήμα για το cloud gaming έγινε...εν μία νυκτί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από μία εταιρεία κολοσσό.
Το hardware
Η Google αποκάλυψε το hardware του Stadia που θα είναι το εξης:
- Custom x86 επεξεργαστής 2.7 GHz με AVX2 SIMD και 9.5MB μνήμη cache L2+L3.
- Custom AMD κάρτα γραφικών με μνήμη HBM2, 56 compute units και 10.7 Teraflops.
- 16GB μνήμη RAM (μοιρασμένη μεταξύ του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών), μέχρι και 484GB/s εύρος.
- SSD cloud storage.
Για 1080ρ στα 60fps θα χρειάζεστε σύνδεση τουλάχιστον 25mbps.
Για 4k στα 60fps θα χρειάζεστε σύνδεση 30mbps.
Σχόλιο: Στην θεωρία καλο φαίνεται αλλά όταν κυκλοφορήσει θα δούμε.