- Μόνιμες Στήλες
- Press Start
- Press Start: Θα θέλατε να συναντήσετε τους συγγενείς σας που "έφυγαν" σε VR game;
Press Start: Θα θέλατε να συναντήσετε τους συγγενείς σας που "έφυγαν" σε VR game;
HotPress Start: Θα θέλατε να συναντήσετε τους συγγενείς σας που "έφυγαν" σε VR game;
Πληροφορίες
Όταν η τεχνολογία πατάει πάνω στην λεπτή γραμμή της ηθικής, της λογικής και της ψευδαίσθησης.
Με αφορμή την πρόσφατη είδηση από την Ιαπωνία, όπου μια μητέρα συνάντησε την νεκρή κόρη της σε VR game, ας αναλύσουμε λίγο το θέμα. Το να βάλεις κάποιον σε εικονική πραγματικότητα όπου θα συναντήσει το ολόγραμμα ενός αγαπημένου του προσώπου που έχει φύγει, ενδεχομένως να ακούγεται ακραίο όμως ενδέχεται να μην είναι και τόσο μακριά από την πραγματικότητα στο μέλλον.
Το φαινόμενο της ψηφιακής ανάστασης δεν είναι νέο. Το 2012 παρουσιάστηκε το ολόγραμμα του 2Pac να κάνει συναυλία μαζί με τον εν ζωή Snoop Dog, ενώ η Μαρία Κάλλας 43 χρόνια μετά τον θάνατο της έδινε παράσταση στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο και αυτά είναι δύο παραδείγματα που απλά θυμάμαι εγώ, ίσως να πηγαίνει πολύ πιο πίσω χρονολογικά. Η ιδέα λοιπόν της ψηφιακής ανάστασης έχει ήδη μπει στην συλλογική συνείδηση και έχοντας απήχηση μάλιστα. Αυτό βέβαια διαφέρει πολύ αν το φέρουμε σε προσωπικό επίπεδο, γιατί μπορεί η ψηφιακή ανάσταση του τάδε καλλιτέχνη να ακούγεται σαν ένα απλό θέαμα, αλλά αν αναλογιστούμε τις οικογένειες τους, τους ανθρώπους που πόνεσαν για τον χαμό τους και που θρήνησαν, σίγουρα υπάρχει άλλη οπτική. Δε ξέρω αν θα βοηθούσε μια τέτοια δυνατότητα τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να ξεπεράσουν τον χαμό των αγαπημένων τους ή αν απλά δεν θα τους άφηνε να το ξεπεράσουν ποτέ. Έχουμε ήδη δει στο επεισόδιο της σειράς του Netflix, Black Mirror, με τίτλο San Junipero, την προέκταση παρόμοιου σεναρίου, όπου γινόταν αντιγραφή της νόησης σε ένα ηλεκτρονικό νεκροταφείο και όσοι ετοιμοθάνατοι ήθελαν “συνεχίζανε” στην μετά θάνατο ψηφιακή ζωή τους και μπορούσαν να κατοικήσουν στον ψηφιακό αυτό κόσμο ενώ οι εν ζωή συγγενείς τους μπορούσαν να τους επισκεφτούν εκεί όποτε το επιθυμούσαν.
Στο σήμερα φυσικά δε θα μιλούσαμε για αντίγραφο της νόησης, αλλά για παράδειγμα χρήση της φωνής, των αντιδράσεων ή των λέξεων και φράσεων που συνήθιζαν οι αποθανόντες να χρησιμοποιούν, για την δημιουργία ενός ψηφιακού μοντέλου του αγαπημένου σας προσώπου, όσο το δυνατόν πιο πιστό γίνεται για την ιδιαίτερη αυτή συνάντηση. Όταν όμως η τεχνολογία πατάει πάνω στην λεπτή γραμμή της ηθικής, της ανθρώπινης λογικής και της ψευδαίσθησης, καλυμμένη με προσχήματα θετικών προθέσεων, τότε σίγουρα είναι δύσκολο να δει κανείς το σωστό και το λάθος. Εγώ είμαι της άποψης ότι οι ζωντανοί είναι καλύτερο να μένουν με τους ζωντανούς, αλλά από την άλλη μπορώ να καταλάβω κάποιον που θα επέλεγε να “συναντήσει” έναν άνθρωπο του για ακόμα μια φορά, ακόμα και με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο.
Εσείς θα θέλατε να συναντήσετε τους αγαπημένους σας που "έφυγαν" σε VR game;
Διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Press Start. Μπορείτε να προτείνετε τα επόμενα θέματα που θα θέλατε να είχε η στήλη στο αντίστοιχο forum topic.
Μόνιμες στήλες της τελευταίας εβδομάδας
Press Start: Θα θέλατε να γίνετε επαγγελματίας gamer ή streamer;
Το πιο πρόσφατο user Blog
One Ring to Rule them all από τον Παναγιώτη Τσιάτσο
Το πιο πρόσφατο user review
Plants vs Zombies: Battle for Neighborville από τον Axilleas Loizidis
Comments
Το θεωρώ μια ψευδαίσθηση, όσο ρεαλιστικό ενδεχομένως γίνει
Και τέτοιες ψευδαισθήσεις μπορεί να αλλοιώσουν την πραγματικότητα πράγμα το οποίο δεν πρέπει να γίνει