- Μόνιμες Στήλες
- Best Of
- Τα καλύτερα και τα χειρότερα games του 2017
Τα καλύτερα και τα χειρότερα games του 2017
HotΤα καλύτερα και τα χειρότερα games του 2017
Πληροφορίες
Η συντακτική ομάδα του GameWorld ψηφίζει.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι συντάκτες του GameWorld ψηφίζουμε για τα καλύτερα και τα χειρότερα φετινά games.
Ποιοι τίτλοι μας έκαναν εντύπωση και αποτελούν must για αγορά; Ποια είναι τα χειρότερα games που πρέπει να αποφύγετε; Καταθέτουμε απόψεις με βάση τα προσωπικά μας γούστα και σας τις παραθέτουμε.
Μάρκος Ασκανιάν
Τα 3 καλύτερα:
1)Tekken 7 (PC, PS4, Xbox One)
Το τελευταίο διάστημα τα Fighting games έκαναν δυναμικό comeback, αφού μετά τη δεύτερη σεζόν του Street Fighter V, το Ultra Street Fighter II: The Final Challengers, τη REV2 του Guilty Gear Xrd, τη κυκλοφορία του Killer Instinct στο Steam καθώς και το Injustice 2, είχαμε τη μεγάλη επιστροφή της σειράς Tekken. Έτσι, έπειτα από το επετειακό διάλειμμα του Tekken Tag Tournament 2, τo Tekken 7 μετά από 2 περίπου χρόνια ιαπωνικής αποκλειστικότητας στα arcades, επέστρεψε δέκα ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του Tekken 6 σε κονσόλες, με αρκετές αλλαγές και προσθήκες. Η μεγάλη επιστροφή του Tekken απευθύνεται τόσο στο casual κοινό όσο και στους βετεράνους, διατηρώντας τον τέλειο χειρισμό και εισάγοντας νέους μηχανισμούς και κινήσεις στο gameplay. Δεν είναι απλώς ένα Tekken με καλύτερα γραφικά αλλά ο βασιλιάς των Fighting που επέστρεψε ισχυρότερος από ποτέ!
2)Crash Bandicoot N.Sane Trilogy (PS4)
Παρόλο που δεν είναι ένας σύγχρονος τίτλος, έχει εξαιρετικά γραφικά και το gameplay του παραμένει απίστευτα εθιστικό και δύσκολο. Η Naughty Dog έγραψε καθώς αυτό είναι που λέμε πραγματικό “Remastered”. Τα συναισθήματα που πηγάζουν κατά τη διάρκεια του gameplay κυμαίνονται μεταξύ νοσταλγίας και εκνευρισμού καθώς θα σφίγγετε το στομάχι σε κάθε άλμα. Όπως και να ‘χει, το Crash Bandicoot N.Sane Trilogy είναι ένα καθαρόαιμο Platform game που απαιτεί πολύ συχνά την απόλυτη προσοχή σας.
3)Call of Duty: World War II (PC, PS4, Xbox One)
Παρά την δυσπιστία πολλών μετά την κυκλοφορία του Infinite Warfare και τους χαρακτηρισμούς ότι η φετινή κυκλοφορία πρόκειται για αντιγραφή του Battlefield 1, η Activision αποδεικνύει πως το Call of Duty είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ονόματα στο σύγχρονο gaming. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως η ομάδα ανάπτυξης παρέμεινε πιστή στην φόρμουλα που καθιέρωσε το Call of Duty στην συνείδηση των παικτών. Σίγουρα, τα μικροπροβλήματα δεν απουσιάζουν, όπως η μικρή διάρκεια του campaign, ωστόσο η πληθώρα περιεχομένου συνθέτei ένα από πληρέστερα πακέτα FPS με θέμα τον Β΄ Παγκόσμιο στην αγορά. Το Call of Duty: WWII είναι εδώ και είναι έτοιμο να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον για ακόμη μια φορά, ανεβάζοντας σημαντικά τον πήχη για το μέλλον της σειράς.
To χειρότερο:
Parappa The Rapper Remastered (PS4)
Δεν υπήρχε λόγος ανάστασης ενός τόσο παλιού και ιδιαίτερου τίτλου και μάλιστα χωρίς τις απαραίτητες βελτιώσεις σε βασικά σημεία. Με προβληματικά gameplay mechanics, μηδαμινή διάρκεια και cut-scenes που είναι τα ίδια με αυτά της αρχικής κυκλοφορίας, καλύτερα να παραμείνετε μακριά από το Parappa The Rapper Remastered. Αφού στην εποχή του δεν είχε επιτυχία, γιατί να αποκτήσει τώρα. Τόσα εκπληκτικά games υπήρχαν τότε, γιατί να γίνει remaster αυτό και όχι το Jet Rider ή το Alundra για παράδειγμα;
Μάνος Γρυπάρης
Τα 3 καλύτερα:
1)Horizon Zero Dawn (PS4)
Το Action RPG της Guerilla Games είναι ένα από τα πιο αδικημένα AAA αριστουργήματα της χρονιάς. Αποτελεί console seller για πολλούς λόγους. Καταρχήν ως open world Action RPG σας δίνει την απόλυτη ελευθερία. Κατά δεύτερον μου αρέσει να το παίζω στην Ultra Hard δυσκολία για να νιώθω το αίσθημα της επιβράβευσης. Έχει ένα αρκετά μεγάλο skill tree, πολύ εύκολο χειρισμό για τα δεδομένα μιας κονσόλας, εκπληκτικά γραφικά και οπτικά εφέ και δυνατό story, το οποίο στο φινάλε με έκανε να δακρύσω. Η πανέμορφη Aloy είναι ένας χαρακτήρας που απαιτούμε στο εξής να βλέπουμε συχνά. Όχι απλά είναι ερωτεύσιμη, αλλά αν υπήρχε ένας κλώνος της in real-life τον παντρευόμουν σήμερα κιόλας.
2)Super Mario Odyssey (Switch)
Ο Shigeru Miyamoto ωρίμασε, όπως και η σειρά Super Mario κι αυτό είναι εμφανές από τις πρώτες σας στιγμές με το νέο μέρος της σειράς. Τα 15 βασίλεια θα σας προσφέρουν απολαυστικές στιγμές. Το μόνο κοινότυπο στοιχείο είναι ότι ο Bowser απαγάγει την πριγκίπισσα (όπως γίνεται εδώ και τρεις δεκαετίες). Η προσθήκη του Cappy και του Co-op, τα shops, αλλά και τα νέα power-ups θα σας κρατήσουν για πολύ καιρό. Όπως και το εκπληκτικό level design, καθώς πέρα από το main story θα θελήσετε να εξερευνήσετε το παιχνίδι στο 100%. Console seller για μένα και εύκολα.
3)Forza Motorsport 7 (PC, Xbox One)
Ο RPGάς (Divinity: Original Sin II), ο Shooterάς (PUBG), ο μπαλαδόρος (Fifa 18) και ο ραλίστας (Forza 7) πάλεψαν μέσα μου και τελικά ο τελευταίος κέρδισε. Μπορεί να ξοδεύω δεκάδες ώρες στο Ultimate Team του Fifa 18 αλλά οι γκολκίπερς και η διαιτησία δεν παλεύονται. Αντίθετα, το Forza 7 είναι σιγουράκι. Αγοράζεις ένα Racing που σε πωρώνει, έχεις εκατοντάδες αυτοκίνητα να επιλέξεις και παίζεις online multiplayer με πολύ λιγότερο lag σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά. Από όποια πλευρά κι αν το δεις, η Turn 10 έκανε παπάδες φέτος σε όλους τους τομείς και μας χάρισε το καλύτερο κατά την άποψή μου Racing της χρονιάς. Όσοι αγαπάτε βέβαια ακόμη μεγαλύτερο ρεαλισμό πιθανόν να επιλέξετε το Project Cars 2.
Το χειρότερο:
Hello Neighbor
Τόσο trial and error ούτε στα Adventures των 90’s δεν είχαμε! Το παιχνίδι αποτελεί την απόδειξη πως όση διαφήμιση κι αν πάρεις από τα μέσα, αν δεν έχεις καλή υλοποίηση του concept τότε θα αποτύχεις. Σε πολλά σημεία του παιχνιδιού το Stealth αναμειγνέται με το Adventure στοιχείο με τέτοιο τρόπο, ώστε θα πρέπει να μυρίσεις τα νύχια σου για να βρεις αυτό που θέλουν οι developers. Goodbye Neighbor, δεν με νοιάζει τι κρύβεις στο υπόγειό σου.
Ανδρέας Γρυπάρης
Τα 3 καλύτερα:
1)The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Switch, Wii U)
Η νέα περιπέτεια του Link στο Switch ήταν επική. Απολαύσαμε έντονη δράση, μεγάλη ποικιλία όπλων, ρεαλιστικό gameplay και στοιχεία crafting, μέχρι και στοιχεία Survival. Μου άρεσαν επίσης πολύ τα boss fights και τα puzzles, ενώ τα γραφικά του έφτασαν την σειρά ένα επίπεδο πιο πάνω. Γνωρίσαμε το παιχνίδι της χρονιάς που θα σας κρατήσει μαζί του για δεκάδες ώρες.
2)Super Mario Odyssey (Switch)
Στη δεύτερη θέση η νέα περιπέτεια του Mario. Με το Super Mario Odyssey βλέπουμε ένα νέο ρεπερτόριο κινήσεων, καλοσχεδιασμένα γραφικά, νέα στοιχεία στο gameplay, μέχρι και Co-op. Οι fans του Mario έχουν σοβαρό λόγο να αποκτήσουν το Switch για να παίξουν αυτή την παιχνιδάρα.
3) Mario + Rabbids (Switch)
Η συνεργασία Nintendo και Ubisoft μας έφερε ένα πολύ απλό Tactical RPG για το Switch με τους χαρακτήρες των σειρών Mario και Rabbids. Είναι τόσο απλό στο να το παίξει οποιοσδήποτε και ταυτόχρονα απαιτεί ικανότητα στην τακτική για να το τερματίσετε, συνδυάζοντας τους ήρωές σας με τα κατάλληλα skills. Στο τέλος η επιβράβευση που ένιωσα απλά δεν περιγράφεται.
Το χειρότερο:
Hello Neighbor (PC, Xbox One)
Είχα την απορία να δω τι κρύβει ο γείτονας στο υπόγειό του, αλλά τελικά θα απέχω. Αρχικά ο μουστακαλής γείτονας φοβίζει, στη συνέχεια τον βαριέσαι γιατί πολύ απλά προσπαθείς ξανά και ξανά να πετύχεις τον στόχο σου.
Χριστιάνα Θάνου
Τα 3 καλύτερα:
1)Assassin’s Creed: Origins (PC, PS4, Xbox One)
Μία από τις αγαπημένες μου σειρές πήρε τα πάνω της με τον καλύτερο τρόπο. Σενάριο στην αρχαία Αίγυπτο, νέος πρωταγωνιστής, γνωριμία με ιστορικές περσόνες, όπως η αξιολάτρευτη Κλεοπάτρα και άφθονα RPG στοιχεία μέσω μιας πληθώρας από skills, συνθέτουν ένα άρτιο αποτέλεσμα από την Ubisoft. Το δε σύστημα μάχης και οι ικανότητες του Bayek θα σας κάνουν να αισθανθείτε μέγιστος master πολεμικών τεχνών. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.
2)Injustice 2 (PC, PS4, Xbox One)
Το Fighting της χρονιάς από την NetherRealm. Έχει τόσους αγαπημένους υπερήρωες μαζί που όταν μάθεις καλά το play style τους δεν θα ξέρεις ποιον να επιλέξεις. Το balancing είναι απλά εκπληκτικό ενώ λάτρεψα το Gear System με το οποίο αποκτάω νέο εξοπλισμό. Το δε story θυμίζει ταινία στην οποία είστε ο πρωταγωνιστής, ενώ η εμπειρία των developers από την σειρά Mortal Kombat, μας χαρίζει ένα εξαιρετικό multiplayer. Το Injustice 2 είναι ένα sequel ανώτερο από τον προκάτοχό του. Τα έχει όλα και συμφέρει.
3)Tekken 7 (PC, PS4, Xbox One)
Η τριπλέτα θα κλείσει πάλι με Fighting. Για όλους εμάς που παίζουμε το Tekken από την πρώτη του έκδοση, μια τεράστια γκάμα χαρακτήρων και το νέο ρεπερτόριο κινήσεων ήταν ότι καλύτερο, σε συνδυασμό και τα εκθαμβωτικά γραφικά που κάνουν τους αγαπημένους μας ήρωες πιο αληθοφανείς από ποτέ. Η δε κορύφωση της ιστορίας του Tekken ήρθε με τον καλύτερο τρόπο, απαντώντας σε πολλά ερωτήματα που είχαμε.
Το χειροτερο:
WWE 2K18
Αυτή η κακιά συνήθεια της 2K την μία να προσθέτει χαρακτηριστικά σε κάθε νέα έκδοση και την άλλη να τα αφαιρεί πρέπει να σταματήσει. Είτε θα προσφέρει κα΄τι το καινοτόμο, είτε ας μην κυκλοφορεί καν νέες εκδόσεις. Βάλτε τον Seth Rollins στο εξώφυλλο, φτιάξτε διαφημιστικές καμπάνιες, κάντε ότι θέλετε, αλλά οι σκληροπυρηνικοί του είδους δεν μασάμε κουτόχορτο. Από μακριά.
Γιώργος Λόλας
Τα 3 καλύτερα:
1) The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Wii U, Switch)
Ό,τι και να πει κανείς για την RPG σειρά της Nintendo θα είναι λίγο. Η κυκλοφορία του Switch συνοδεύτηκε -θα τολμήσω να πω- από την διάθεση ενός από τα καλύτερα games όλων των εποχών. Το ωραιότατο σύστημα μάχης, οι διασκεδαστικοί γρίφοι και ο τεράστιος κόσμος του που σας περιμένει να τον εξερευνήσετε, συνθέτουν ένα πακέτο που μπορεί να μας κρατήσει κοντά του σχεδόν για 100 ώρες. Δεν το βαριέσαι ποτέ, αντιθέτως δεν θέλεις να σταματήσεις να παίζεις. Η Nintendo έκανε για άλλη μια φορά το θαύμα της. Το Breath of the Wild αποτελεί λόγο αγοράς ενός εκ των Switch/Wii U. Αποτελεί λόγο για να γίνεις gamer.
2) Last Day of June (PC, PS4)
Ανάμεσα στα δεκάδες Action, RPG και FPS games που κυκλοφορούν κάθε χρόνο, αισθάνομαι τυχερός που έχω την ευκαιρία να απολαύσω και μερικά indie διαμαντάκια. Μέσα σε αυτά συγκαταλέγεται και το εξαιρετικό Puzzle Adventure της Ovosonico, το οποίο στα μάτια μου ανεβάζει τα video games ως μέσο ψυχαγωγίας και ως ένας διαδραστικός τρόπος για να ζήσεις αξέχαστες εμπειρίες.
Το Last Day of June είναι από εκείνα τα games που θα σε κάνουν να δακρύσεις και μετά το τέλος του θα σε βάλει να σκεφτείς την ζωή σου, τους ανθρώπους που αγαπάς, αυτούς που θέλεις να είναι πάντα κοντά σου. Ασυναίσθητα, θα κάνεις μια βουτιά μέσα στο μυαλό σου, θα σκεφτείς όλες τις επιλογές που έκανες στη ζωή σου, θα συζητήσεις με τον εαυτό σου. Το storytelling λάμπει μέσα από τα low-poly προσωπάκια των χαρακτήρων και θα καταλάβεις ότι δεν χρειάζεται ούτε να σχοληθείς με τις 4K αναλύσεις, αλλά ούτε και με τις εντυπωσιακές εκρήξεις για να απολαύσεις ένα video game. Τελικά, θα σε κάνει να λες περισσότερο τις λέξεις “ευχαριστώ” και “σ’αγαπώ” στους ανθρώπους γύρω σου.
3) Fortnite (PC, PS4, Xbox One)
Τα Battle Royale γνώρισαν μια απότομη άνοδο στις προτιμήσεις των gamers φέτος μέσω του PlayerUnknown’s Battlegrounds. Για αυτό τον λόγο, η Epic Games αποφάσισε να μπει και αυτή στον χορό και παρουσίασε το Battle Royale mode στο Fortnite. Μάλιστα, φέρθηκε έξυπνα αφού διέθεσε το mode αυτό εντελώς δωρεάν σε όλους, αποσκοπώντας να έχει έσοδα μέσω των πωλήσεων διάφορων cosmetic αντικειμένων. Αν και βρίσκεται ακόμα σε early access, αποφάσισα να το προσθέσω στην φετινή μου λίστα μιας και ο βασικός πυλώνας του gameplay βρίσκεται ήδη μέσα στο game και ουσιαστικά η κυκλοφορία του θα συνοδευτεί απλά (εκτός απροόπτου) από δευτερεύουσας σημασίας χαρακτηριστικά και περισσότερο περιεχόμενο. Σημειώνω επίσης ότι θα αναφερθώ μόνο στο Battle Royale mode, καθώς δεν έχω προλάβει ακόμα να ασχοληθώ αρκετά με το Save the World mode.
Η μεγαλύτερη διαφορά του Battle Royale mode του Fortnite σε σχέση με το PUBG -και ταυτόχρονα ένα από τα πιο δυνατά του σημεία- είναι η δυνατότητα που σας δίνει να συλλέξετε resources και να χτίσετε με αυτά κτήρια όπου θελήσετε. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο gameplay, αφού το χτίσιμο έχει στρατηγικό χαρακτήρα και μπορείτε να κάνετε outplay τους αντιπάλους σας χρησιμοποιώντας έξυπνα το χτίσιμο σκαλοπατιών, τοίχων και οροφών. Ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο μπορείτε επίσης να φτάσετε σε δυσπρόσιτα σημεία του χάρτη. Το Battle Royale mode του Fortnite μου προσέφερε φέτος μια από τις πιο διασκεδαστικές εμπειρίες και παρέα με τους φίλους μου γελάσαμε, χαρήκαμε τις νίκες μας και νευριάσαμε πολλές φορές. Η Epic Games κερδίζει επίσης πόντους για την χιουμοριστική διάθεση που χαρακτηρίζει το Battle Royale mode. Τα σπάει ο θάμνος!
Το χειρότερο:
Road Rage (PC, PS4, Xbox One)
Το Road Rash το γνώρισα (και το αγάπησα) μέσω του PSone, αν και αργότερα είχα ασχοληθεί επίσης με τα παλαιότερα games του Mega Drive της Sega. Για αυτό τον λόγο, στο άκουσμα της κυκλοφορίας του Road Rage χάρηκα ιδιαίτερα καθώς ήθελα να ξαναζήσω το ξυλίκι σε δύο τροχούς που μου πρόσφεραν τα Road Rash. Δυστυχώς, η δημιουργία της Team 6 Studios δεν κατάφερε να με κερδίσει ούτε στο ελάχιστο.
Αν και η προσπάθεια της μικρής εταιρείας ανάπτυξης είναι συμπαθητική, εντέλλει απογοητεύει, αφού δεν έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή στους βασικούς τομείς του παιχνιδιού. Καταρχάς, η οδήγηση δεν συγκινεί αφού το μοντέλο χειρισμού δεν έχει να προσφέρει κάτι που θα μπορούσε να σε διασκεδάσει ή να σε πωρώσει. Αντιθέτως, πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα, ενώ δεν βοηθάει την εικόνα του Road Rage το γεγονός ότι τα δίτροχα φαίνονται να γλιστράνε επάνω στην άσφαλτο ή να αιωρούνται. Σε γενικές γραμμές ο τεχνικός τομέας δεν έχει να επιδείξει κάτι το συνταρακτικό και το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει games προηγούμενων δεκαετιών και όχι Racing/Vehicular Combat games των current-gen κονσολών. Προβλήματα συναντάμε επίσης στο collision detection και στο πώς το Road Rage αντιλαμβάνεται την σχέση της ταχύτητας με τις συγκρούσεις, όπου έχουμε αστείες περιπτώσεις που σου σπάνε τα νεύρα και σε αφήνουν με ένα τεράστιο ερωτηματικό να αιωρείται πάνω από το κεφάλι σου.
Νικηφόρος Μητράκος
Τα 3 καλύτερα:
1)Horizon Zero Dawn (PS4)
Ένα εκπληκτικό Action RPG ανοιχτού κόσμου με γρήγορη μάχη και δυνατό σενάριο. Από την πρώτη του ανακοίνωση δικαίωσε απόλυτα το hype και απέδειξε ότι η Guerilla πολύ σωστά ασχολήθηκε με κάτι άλλο πέρα από την σειρά Killzone.
2)PlayerUnknown’s Battlegrounds (PC, Xbox One)
Τα Battle Royale modes δεν είναι κάτι το καινούργιο. Ωστόσο η Bluehole προσέφερε αυτό που άλλοι δεν κατάφεραν ή δεν είχαν σκεφτεί. Γρήγορο gameplay και άφθονη δράση. Παίξτε μόνος, duo ή με ομάδα τεσσάρων ατόμων. 100 στον αγώνα και ένας θα επιβιώσει. Τα matches κρατούν λίγα λεπτά. Απλά πράγματα, τέτοια online games θέλει να παίζει ο κόσμος και μακάρι να εξελιχθεί με ακόμη καλύτερο περιεχόμενο.
3)Cuphead (PC, Xbox One)
Μία από τις καλύτερες indie προσπάθειες που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως είναι να είσαι πρωταγωνιστής σε ένα cartoon των 30’s.
Το χειρότερο:
Hello Neighbor (PC, Xbox One)
Πολύ “ρηχό” και επαναλαμβανόμενο gameplay μαζί με φτωχά γραφικά και μικρή διάρκεια. Ένα indie game προχειροδουλειά που θέλουμε όλοι μας να ξεχάσουμε.
Γιάννης Μοσχονάς
Τα 3 καλύτερα:
1) Cuphead (PC, Xbox One)
H καλύτερη έξοδος από την πραγματικότητα για τους φίλους των cartoons και της δράσης, το Cuphead αποτελεί ένα καθαρόαιμο αριστούργημα. Η συγγένειά του με τον κόσμο των πολυαγαπημένων κινουμένων σχεδίων ανοίγει τις πόρτες στους μικρότερους παίκτες να τον εξερευνήσουν το συντομότερο και στους μεγαλύτερους να τον επισκεφθούν ξανά. Το τίμιο gameplay του μαθαίνεται εύκολα αλλά κατακτάται δύσκολα με αποτέλεσμα ο παίκτης να εξέρχεται ικανότερος από την εμπειρία. Αξίζει κάθε ευρώ του.
2) Wolfenstein 2: The New Colossus (PC, PS4, Xbox One, Switch)
Ο B.J. Blazkowicz επανήλθε φέτος στην ενεργό δράση, και είχε ανάγκη από έναν έμπειρο παίκτη, ο οποίος θα καθοδηγήσει το φονικό του ταλέντο. Προσφέρθηκα με μεγάλη χαρά και το αποτέλεσμα ήταν δεκάδες ώρες διασκέδασης, εκτελώντας ψηφιακούς Ναζί και ανατινάζοντας πράγματα. Το πως κατάφερα μέσα από το βουνό από κουφάρια να διακρίνω το έξυπνο σενάριο, και τον εξαιρετικό σχεδιασμό των levels είναι θαύμα, τα κατάφερα πάντως!
3) NBA 2K18 (PC, PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360, Switch)
Μια ακόμα μπασκετική παιχνιδάρα έπεσε στα χέρια μου φέτος και με ανάγκασε να βγάλω τα Air Jordan και την Spalding από την ντουλάπα. To ΝΒΑ 2Κ18 είναι το καλύτερο κομμάτι της σειράς και το αγάπησα από την πρώτη στιγμή. Απόλαυσα περισσότερο το φανταστικό career mode του. Πόσες ώρες αλήθεια δεν ξόδεψα στηρίζοντας τις ομάδες μου, σε όλη την διαδρομή μέχρι την κορυφή του απόλυτου πρωταθλήματος μπάσκετ στον πλανήτη.
Το χειρότερο:
Syberia 3 (PC, PS4, Xbox One, Switch)
O Benoit Sokal, ο Βέλγος καλλιτέχνης που δημιούργησε τα εκπληκτικά Adventures Syberia, πρέπει να επισκεφθεί... εξορκιστή το συντομότερο. Το τρίτο μέρος της πασίγνωστης σειράς του το έφαγε η κακοδαιμονία. Ξεχειλισμένο από game breaking bugs και με προβλήματα στα game mechanics, προκαλούσε περισσότερο εκνευρισμό παρά απόλαυση. Ελπίζω να μην παρακολουθήσω σύντομα τέτοια κατρακύλα σε άλλη αγαπημένη σειρά games για να μην καταφύγω στα... χάπια.
Γιάννης Σιδηρόπουλος
Τα 3 καλύτερα:
1) Horizon Zero Dawn (PS4)
Η μεγάλη περιπέτεια της Aloy είναι αυτή που ξεχώρισε για εμένα μέσα στο 2017. Η αν μη τι άλλο θαρραλέα νεαρή, έδωσε την ψυχή της για να γίνει μια επιδέξια κυνηγός και τα κατάφερε, ενώ η πορεία εξέλιξης της ήταν συγκλονιστική. Το Horizon Zero Dawn περιέχει έναν τεράστιο, πανέμορφο κόσμο για εξερεύνηση, προσφέροντάς μας αρκετές ώρες gameplay και συνθέτοντας κατά αυτόν τον τρόπο μια εμπειρία που κανένας κάτοχος PS4 δεν επιτρέπεται να χάσει. Η πρωταγωνίστρια του από την άλλη, κατάφερε χωρίς δυσκολία να αποκτήσει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας.
2) Uncharted: The Lost Legacy (PS4)
Παρά την μικρή του έκταση, το Uncharted: The Lost Legacy ανταποκρίθηκε των προσδοκιών με τις Chloe και Nadine να μας προσφέρουν μια εξαιρετική spin-off ιστορία. Μαθαίνουμε πολλά περισσότερα για την δεσποινίδα Frazer, που το κοινό λάτρεψε στα προηγούμενα Uncharted, ενώ η δράση και το αψεγάδιαστο gameplay του παιχνιδιού αντιστοιχούν στις αρετές του Uncharted 4. Το γεγονός το ότι οι ηρωίδες μας κατάφεραν να καλύψουν το κενό του Nathan Drake είναι παραπάνω από μεγάλο επίτευγμα.
3) Assassin’s Creed Origins (PC, PS4, Xbox One)
Το νέο Assassin’s Creed καταφέρνει κατ’ εμέ να σώσει την πτώση που έχουν σημειώσει οι τελευταίοι τίτλοι της σειράς. Γνωρίζουμε τον Bayek, έναν πολύ badass τύπο που δεν χαμπαριάζει απέναντι στους μεγαλύτερους κινδύνους της Αιγύπτου και σπέρνει τον θάνατο. Τα νέα στοιχεία του παιχνιδιού όπως η εισαγωγή RPG στοιχείων και τα εντυπωσιακά γραφικά ξεχώρισαν στον νέο τίτλο της Ubisoft σε σημείο που μπορεί εύκολα να ενταχθεί στους κορυφαίους τίτλους του έτους.
Το χειρότερο:
Rugby 18 (PC, PS4, Xbox One)
Τι να πούμε για αυτή την…πατάτα; Ο κόσμος που βλέπει Rugby εντός των ευρωπαϊκών συνόρων είναι μετρημένος στα δάχτυλα, ενώ αυτοί που δοκίμασαν το παιχνίδι θα είναι στα σίγουρα ακόμα λιγότεροι. Αν εξαιρέσουμε το ότι ακολουθεί τους πιστούς κανόνες του αθλήματος, το Rugby 18 έχει απαράδεκτα γραφικά εν έτη 2017, κουραστικό gameplay και ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί να επενδύσει κάποιος σε μια τέτοια πρόχειρη ιδέα.
Γιώργος Τζίτζιφας
Τα 3 καλύτερα:
1)Divinity: Original Sin 2 (PC)
Ο χώρος των κλασικών RPG έχει παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια. Το Divinity: Original Sin 2 είναι έλα λαμπρό παράδειγμα του πως ένα “ξεπερασμένο” είδος μπορεί να γίνει φρέσκο, χωρίς φανταχτερά γραφικά και αχρείαστες φαμφάρες, με την κατάλληλη προσοχή στο “ζουμί”, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι το gameplay. Το Divinity: Original Sin 2 είναι ό,τι πιο κοντινό σε tabletop RPG μπορεί να παίξει κανείς με το εύρος που προσφέρει σε διαλόγους, αποφάσεις και customization, μέσα σε ένα επικό ακουστικό περιτύλιγμα.
2)Call of Duty: World War II (PC, PS4, Xbox One)
Ο Β’ Π.Π. είναι ένα θέμα που έχει προ πολλού κορεστεί και τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες εταιρείες δημοφιλών FPS σειρών αφοσιώθηκαν σε μοντέρνα και φουτοριστικά μοτίβα με έμφαση στο multiplayer παρουσιάζοντάς μας games με ρηχά σενάρια και ξεφεύγοντας από το όποιο στοιχείο ρεαλισμού. Το CoD: WW2 επιστρέφει στις ρίζες του, τιμώντας τα στοιχεία που το έκαναν να αγαπηθεί με ένα απόλυτα immersive και βαθύ single player campaign το οποίο αποτελεί μια εξαίσια βάση για τα multiplayer maps του, ξανακερδίζοντας το παλιό του κοινό.
3)Assassin’s Creed: Origins (PC, PS4, Xbox One)
Η αρχαία Αίγυπτος πάντα αποτελούσε ένα μυστηριώδες setting για λογοτεχνικά και κινηματογραφικά έργα και φυσικά η βιομηχανία των games δεν αντιστάθηκε στην γοητεία της. Μέσα σε αυτή την μαγευτική ατμόσφαιρα, το Assassin’s Creed: Origins προτρέπει την εξερεύνηση και μέσα από τον έξυπνο συνδυασμό στοιχείων από τα προηγούμενα μέρη της σειράς, δίνει την αίσθηση ενός “πλήρους” μέρους της σειράς, στα πλαίσια μιας καλογραμμένης ιστορίας.
To χειρότερο:
Double Dragon IV (PC, PS4, Switch)
Το Double Dragon IV είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή όσον αφορά την αναβίωση παλαιών τίτλων. Η μεταφορά όλων των αρνητικών (για τα σημερινά δεδομένα) στοιχείων σε συνδυασμό με την μικρή διάρκεια και τις σχεδόν μηδενικές βελτιώσεις το καθιστούν απογοητευτικό, χειρότερο και από μια προχειροφτιαγμένη indie κυκλοφορία. Η κληρονομιά της σειράς έχει αφήσει πολύ υλικό το οποίο αν αξιοποιούνταν σωστά θα μπορούσε να έχει αξιόλογα αποτελέσματα.
Μαρίνος Τζώτζης
Τα 3 καλύτερα:
1) NieR: Automata (PC, PS4)
Αποτέλεσε το παιχνίδι έκπληξη της χρονιάς που ετοιμάζεται να μας αφήσει. Ήρθε από εκεί που δεν το περίμενε κανείς και στάθηκε επάξια απέναντι σε γίγαντες, κερδίζοντας τις καρδιές τόσο των κριτών όσο και των fans. Με μια ιδιαίτερα περίεργη πλοκή η οποία διέθετε και αρκετές συγκινητικές στιγμές , απολαυστικό gameplay, πολλά mini games και φυσικά την πανέμορφη 2B (για να μη γελιόμαστε μεταξύ μας, ο παράγοντας εμφάνιση έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς η 2B μονοπώλησε το ιντερνετικό ενδιαφέρον για ένα καλό διάστημα), το NieR Automata έκανε το μπαμ και τώρα αναμένουμε πλέον και το sequel του. Ευελπιστούμε να είναι το ίδιο καλό!
2) Total War: Warhammer II (PC)
Εδώ τα πολλά λόγια είναι περιττά. Η καλύτερη σειρά παιχνιδιών στρατηγικής επέστρεψε για δεύτερη φορά στον κόσμο του Warhammer με βελτιωμένα γραφικά και gameplay, φέρνοντάς μας αυτή τη φορά στον κόσμο των High και Dark Elves, με Skaven και Lizardmen να ολοκληρώνουν το χορό. Το Vortex campaign ήταν απολαυστικότατο, αλλά το καλύτερο μακράν πράγμα που μας έφερε το νέο Warhammer ήταν το Mortal Empires, ένα τεράστιο campaign που περιλαμβάνει όλα τα factions που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής και μαζί με τον ερχομό του τρίτου παιχνιδιού και των υπόλοιπων factions αναμένεται να αποτελέσει το όνειρο του κάθε καμένου warhammerάκια.
3) Wolfenstein II: The New Colossus (PC, PS4, Xbox One, Switch)
Ομολογώ πως πριν το reboot της σειράς Wolfenstein δεν την είχα ακουμπήσει. Δεν είμαι ο gamer που το έλιωσε από τα παιδικά του χρόνια και έχω να λέω πως αποτελεί μιας από τις αναμνήσεις μου. Παρόλα αυτά πιστεύω πως και εγώ δικαιούμαι ένα μερίδιο της πίτας, με το Τhe New Order να με έχει αφήσει πλήρως ικανοποιημένο. Από το The New Colossus δεν ήθελα και πολλά παραπάνω, το να μπω ξανά στη θέση του macho ήρωά μας και να σκορπίσω το θάνατο σε ότι Ναζί βρεθεί στο διάβα μου ήταν αρκετό, πράγμα το οποίο έγινε. Υπέροχα γραφικά και μπόλικη θανατίλα στο μακράν καλύτερο alternate universe σενάριο δίνουν για άλλη μια φορά έναν εκρηκτικό συνδυασμό.
Το χειρότερο:
Inner Chains (PC)
Μπείτε σε έναν σκοτεινό κόσμο όπου η ανθρωπότητα αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος του και καλείστε να επιβιώσετε εξερευνώντας και ανακαλύπτοντας κρυμμένα μυστικά. Με το που δείτε το Inner Chains θα σας προξενήσει ένα έστω μικρό ενδιαφέρον. Έχει αξιοπρεπή γραφικά, καλή στην αρχή τουλάχιστον ατμόσφαιρα και θα σας δημιουργηθεί έστω πρώιμα ένα συναίσθημα τρόμου και μια προσδοκία για τη συνέχεια. Όλα αυτά μέχρι να περάσετε λίγη ώρα παραπάνω παίζοντας και καταλάβετε ότι είναι ένα βαρετό shooter με λίγη υπόσταση. Το έπαιξαν άλλοι για εσάς, ξαναπιάστε το DOOM καλύτερα. Κρίμα γιατί ήταν μια αξιόλογη προσπάθεια από indie developers…
Η τελική ετυμηγορία:
Το καλύτερο:
Horizon Zero Dawn (PS4)
Μπορεί να μην πήρε ούτε ένα βραβείο στα The Game Awards, η συντακτική ομάδα του GameWorld το ανέδειξε ωστόσο ως το Νο.1 παιχνίδι της χρονιάς. Ο τεχνικός τομέας του, το εθιστικό gameplay του που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητά σας, η ιστορία του και η μεγάλη του διάρκεια αποτελούν αν μη τι άλλο εγγύηση.
Το χειρότερο:
Hello Neighbor (PC, Xbox One)
Τελικά ο γείτονας θα κοιμηθεί ήσυχος το βράδυ καθώς δεν σκοπεύουμε να ασχοληθούμε πολύ μαζί του. Το Hello Neighbor ήταν ένα Stealth Adventure…για πολύ γερά νεύρα! Μας τα έσπασε και θα τα σπάσει ακόμη περισσότερο σε όποιον άμοιρο συντάκτη αναλάβει το review.
Ψηφίστε το καλύτερο ξένο και το καλύτερο ελληνικό video game του 2017 στο διαγωνισμό Game of the Year 2017, που χαρίζει κονσόλες, Collector's Editions, games, hardware και περιφερειακά. Καλή επιτυχία σε όλους!
Διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Best Of.
Συζητήστε για την στήλη Best Of στο αντίστοιχο forum topic.
Comments
Persona 5
Horizon Zero Dawn
The Last Guardian (Δεκέμβρης 2016)
1. The Evil Within 2: H Bethesda έκανε ένα αρκετά βελτιωμένο σίκουελ με πολύ ενδιαφέρον στόρυ και gameplay που έχει το challenge και όλα τα game mechanics ενός άξιου survival-horror.
2. Crash Bandicoot N'Sane Trillogy: Τρία από τα καλύτερα games του ps1 ανανεωμένα και με αναλλοίωτα όλα εκείνα που τα έκαναν τόσο ξεχωριστά.
3. Resident Evil 7: To καλύτερο re που βγήκε μετά το 4 και με κάμερα πρώτου προσώπου. Πολύ καλή προσπάθεια
Χειρότερο?
Hellblade: Senua's Sacrifice
Όχι για το στορυ και το όλο κόνσεπτ προφανώς αλλά επείδη στην έκδοση του pc αντιμετώπισα σχεδόν ανυπέρβλητα προβλήματα με αποτέλεσμα στο τελευταίο κεφάλαιο να καταστραφεί εντελώς η όλη εμπειρία. Δυστυχώς το optimazation και το perfomance με πρόδωσαν με αποτέλεσμα με τα χίλια ζόρια να φτάσω στο τέλος του παιχνιδιού. Περισσότερη ώρα έφαγα στο ψάξιμο πάρα στο game.
Cuphead
The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Τα χειρότερα απλά ήταν το NBA 2K18 ότι χειρότερο γενικά φέτος...
1)Nier Automata.Ένα αριστούργημα που δυστυχώς πολύς κόσμος δεν θα το παίξει και ακόμα περισσότερος δεν θα το εκτιμήσει.
2)Hellblade:Senua's Sacrifice.Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει αυτό το υπέροχο παχνίδι/εμπειρία απο την λίστα.Η Ninja Theory ξεπέρασε τον εαυτό της και πρόσφερε κάτι πρωτότυπο,όμορφο,έξυπνο εξερευνώντας τον κόσμο των ψυχικών ασθενειών με μεγάλο ρίσκο.
3)Wolfenstein II: The New Colossus. Άπειρο ξύλο,εθιστικό gameplay, δυνατό soundtrack και περίεργο σενάριο.
4)Horizon Zero Dawn.Ό,τι και να πούμε είναι λίγο...ΠΑΙΧΝΙΔΆΡΑ!
Απο τα χειρότερα φέτος ήταν τα:
1)For Honor...Peer to peer shitty servers,ένα σκασμό bugs,κακό balance στους ήρωες
2)Shadow of War....Πάλι εξαιρετικά βαρετό και επαναλαμβανόμενο μετά απο ένα σημείο,πολύ μέτριο έως ανύπαρκτο στόρυ (αφήνοντας έξω ενα plot-twist) ΚΑΙ ενα αχρείαστο act μόνο και μόνο για να προσθέσουν ώρες στην ιστορία...
3)Need For Speed Payback...Στο PC τραγικό optimize με χαζές κάρτες για Upgrades και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο σκέφτηκε η EA για να πάρει λεφτά...
4)Μass Effect Andromeda...Η δολοφονία ενός αγαπημένου franchise.
1) Dragon Age: Origins. Από τα καλύτερα παιχνίδια που έχω παίξει ποτέ, επικό, μοναδικό RPG!
2) Doki Doki Literature Club: Ένα παιχνίδι που ουσιαστικά είναι μια μοναδική και συνάμα τρομακτική εμπειρία, από τα καλύτερα visual novels που έχω παίξει, μοναδικό, πρωτότυπο. Δεν παίζεις το Doki Doki, αυτό παίζει εσένα!
3) Tales from the Borderlands: Μακράν το καλύτερο παιχνίδι της Telltale και από τα καλύτερα adventure που έχω παίξει!
- Honorable mentions: Dragon Age: Inquisition, Shadowrun: Hong Kong - Extented edition, State of Decay: Year One
Τα χειρότερα που έπαιξα:
1) Bionic Commando: Απλά απαίσιο και σε γραφικά και ειδικά σε χειρισμό.
2) Mad Games Tycoon: Υπερβολικά περίπλοκο για τέτοιο είδους παιχνίδι και καταντάει γρήγορα βαρετό.
3) Stronghold Crusader 2: Από τα χειρότερα strategy που έχω παίξει.
1) HORIZON ZERO DAWN
2) INJUSTICE 2
3) Wolfenstein II: The New Colossus