Όταν το game development γίνεται ρουλέτα

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 (0)
0 1 0 0 0
Όταν το game development γίνεται ρουλέτα

Όταν το game development γίνεται ρουλέτα

Πληροφορίες

Κυκλοφορία
0000-00-00

Η υποκειμενικότητα ξεπερνάει κάθε πρόβλεψη.

Παρακολουθώντας την αγορά τα τελευταία χρόνια, όποιος ασχολείται εκτενώς με το να παρακολουθεί τις νέες gaming κυκλοφορίες, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι ορισμένες φορές το τρίπτυχο Review score-User score-Πωλήσεις "σπάει" για έναν περίεργο λόγο.

Έχουμε δει games να χαντακώνονται σε reviews και να πουλάνε ή αντίθετα να αποθεώνονται από reviewers και να μην έχουν τόση απήχηση σε θέμα πωλήσεων. Στην πρώτη κατηγορία μπορούμε να εισάγουμε εύκολα το Destiny, με Metacritic score 7.6 (PS3) και 7.5 (Xbox One), User Score αντίστοιχο 6.2 και 5.6 κι απ' την άλλη 10 εκατομμύρια πωλήσεις. Προφανώς η γνώμη των 10 εκατομμυρίων gamers μετράει περισσότερο από αυτή δεκάδων reviewers. Όσο κι αν το θάψιμο έπεσε σύννεφο από μια μερίδα χρηστών που περίμεναν AAA title με AAA απόλαυση, οι πωλήσεις γέμισαν την τσέπη της Activision κι αυτό δεν αλλάζει.

Στον αντίποδα, το Fez Με αξιολογήσεις από 8,9 έως 9,1 πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα έχοντας κόστος μόλις 10 ευρώ στο Steam. Με τόσο χαμηλή τιμή και τέτοιες βαθμολογίες πολλοί θα περίμεναν περισσότερα, ωστόσο ένα χαρακτηριστικό των indie games είναι ότι απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό. Τα υψηλά reviews δεν σημείωσαν σε καμία περίπτωση τον τζίρο της Activision (παρότι ασφαλώς παρατηρούμε ότι στην δεύτερη περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος των κερδών πηγαίνει στην τσέπη ενός, δηλαδή του Phil Fish που σήμερα άφησε την βιομηχανία για πολλούς λόγους).

Όταν το development θέλει αρκετή τύχη
Οι βαθμολογίες στα reviews δείχνουν ακριβώς ότι οι απόψεις πάνω στα video games έχουν σήμερα τεράστια απόκλιση. Το Remember Me είναι κλασικό παράδειγμα καθώς έχει απόκλιση βαθμολογίας από 5 έως 9.3! Με απλά λόγια 4,3 ολόκληρες μονάδες, οι οποίες μπορεί να αποθαρρύνουν οποιονδήποτε υποψήφιο αγοραστή.

Στο ερώτημα για το αν ένα παιχνίδι είναι επιτυχημένο ή όχι θα ακούσετε μια σειρά από διαφορετικές απόψεις. Ακόμα και για AAA games όπως το Metal Gear Solid 4, το The Last of Us ή το Grand Theft Auto V τα οποία αποτελούν κατά την γνώμη των περισσότερων value for money και ξεχωριστές εμπειρίες, θα υπάρξει μια μερίδα χρηστών που θα τα χαρακτηρίσει "αδιάφορα". Εν τέλει, όταν κρίνουμε ένα video game, η υποκειμενικότητα χτυπάει "κόκκινο". Τα γούστα κάθε gamer είναι διαφορετικά και το να σφαζόμαστε για το ποιο παιχνίδι είναι από πάνω ορισμένες φορές δεν έχει κανένα νόημα.

Έχω καταλήξει λοιπόν στο συμπέρασμα ότι το game development θέλει -εκτός από ταλέντο και όρεξη- αρκετή τύχη. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν ένα τελικό προϊόν. Σκεφτείτε να βάζατε σε ένα σπίτι τους καλύτερους game designers, coders, artists και marketing managers και να τους ζητούσατε να φτιάξουν "το τέλειο video game" (κάτι σαν το Big Brother μου θυμίζει το concept). Θα τα κατάφερναν; Μάλλον ναι, αλλά ουδής μπορεί να είναι σίγουρος για το πώς θα εκλάμβανε ο κόσμος το τελικό αποτέλεσμα.

Μία ομάδα από κορυφαίους developers μπορεί να βρεθεί μπροστά σε κακούς game designers και να αποτύχει. Ή μπορεί όλοι στην εταιρεία να παράγουν δουλειά παγκόσμιας κλάσης, εκτός από...το τμήμα marketing που αρνείται να οργανώσει συνεντεύξεις ή να δώσει preview και review codes σε όλα τα μέσα για να γράψουν review. Μπορεί να συμβεί ακόμα κι ένα αναπάντεχο γεγονός, όπως ένας developer από την ομάδα να γράψει στο Twitter "Δεν έχουμε ανταγωνιστή, τα άλλα games είναι σκουπίδια" ή -χτύπα ξύλο- κάποιος από το marketing να απαντήσει άσχημα στο email ενός youtuber κι ο τελευταίος να κάνει vlog και να κράξει το επερχόμενο video game. Με την δύναμη που έχει το Internet και τις τάσεις που δημιουργούνται, ένα φαινομενικά "άριστο αποτέλεσμα" θέλει μεγάλη προσοχή για να γίνει αποδεχτό απ' την πλειοψηφία των gamers.

Θέλετε το μεγαλύτερο παράδειγμα παιχνιδιού που βασίστηκε στην τύχη και έκανε τον developer του να θησαυρίσει παρότι δεν δημιούργησε κάτι αξιόλογο; Μην πάτε πολύ μακριά. Ακούει στο όνομα Flappy Bird! Ο developer του απέσυρε την εφαρμογή, την έκανε ανάρπαστη, "έκανε το κομμάτι του" τέλος πάντων και πέτυχε.

Η καινοτομία είναι το κλειδί
Σίγουρα ο παράγοντας τύχη δεν παίζει τον κύριο ρόλο στην επιτυχία ενός παιχνιδιού. Όταν η gaming βιομηχανία ζει εδώ και 45 χρόνια και πλέον έχουμε εξαντλήσει τα genres και τις περισσότερες ιδέες σεναρίων (Damsel in distress, Β' Παγκόσμιος, Ψυχρός Πόλεμος, Sci-Fi, πρόσφατα Βικτωριανή εποχή κ.ο.κ.) πλέον ο κύριος παράγοντας για την επιτυχία είναι μία λέξη-κλειδί. Η καινοτομία.

Μπορείς να προσφέρεις κάτι το διαφορετικό από όσα προσέφεραν τα games που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα; Έχεις αρκετές πιθανότητες να θεωρείσαι επιτυχημένος. Κάποιος που παίζει games για 5-6 χρόνια δεν θα δώσει τόση σημασία στην καινοτομία και οι απαιτήσεις του θα είναι χαμηλότερες. Για έναν μέσο ή έναν έμπειρο gamer όμως που έχει παίξει τα περισσότερα genres και τους περισσότερους συνδυασμούς σεναρίων, είναι σημαντικό να υπάρχει καινοτομία, έστω από σεναριακής πλευράς, για να του δοθεί το κίνητρο να δοκιμάσει ό,τι νέο βγει. Άλλωστε, ενθουσιάζεται πολύ πιο δύσκολα.

Το indie game development μεγαλώνει
Με τις Unity 5, Unreal Engine 4 και Source engine 2 να είναι διαθέσιμες δωρεάν και μάλιστα πιο εύχρηστες από ποτέ, ολοένα και περισσότερος κόσμος αρχίζει να εισέρχεται σιγά-σιγά στον κόσμο του indie game development. Στην προκειμένη περίπτωση είναι απλά σαν να...ποντάρει στη ρουλέτα με ξένες μάρκες. Δεν έχει να χάσει τίποτα από οικονομικής πλευράς παρά μόνο τον χρόνο του. Μια έξυπνη ιδέα μπορεί να γίνει από το πουθενά "διαμάντι" για πολλούς gamers κι έτσι να έχουμε ένα νέο entry στη βιομηχανία. 

Με αφορμή το σημερινό Editorial θα ήθελα παράλληλα να ανακοινώσω ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες ετοιμάζω ένα design document ενός video game που είχα ως ιδέα καιρό τώρα. Μάλιστα έχω μιλήσει και με ανεξάρτητους developers με τους οποίους έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε μια ομάδα ανάπτυξης. Θα υπάρξει συνάντηση σύντομα για να συζητήσουμε το ενδεχόμενο υλοποίησής του παιχνιδιού. Εννοείται ότι δεν μπορώ να ανακοινώσω τίποτα ακόμη αν δεν υπάρχει πρώτα μία προεργασία. Δεν αναφέρομαι σε παιχνίδι που αναπτύσσεται σε 4-5 μήνες αλλά έχει μεγαλύτερο κύκλο ανάπτυξης και βέβαια όπως καταλαβαίνετε τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσα χρόνια υπηρετώ το gaming, έχω διαπιστώσει πως το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων μου προερχόνταν πάντοτε απ' την αγορά του game development. Είναι λογικό λοιπόν σε μία εβδομάδα ακριβώς που κλείνω τα 32 να αρχίζει να μετράει το βιολογικό ρολόι μέσα μου για το αν έχω πετύχει κάτι αξιόλογο επαγγελματικά. Δεν σκόπευα να επαναπαυτώ στο GameWorld.gr, την ραδιοφωνική εκπομπή για games που έχουμε εδώ και 11 χρόνια ή το Game Maniacs. Το θεωρώ λογικό να συνεχίσω στο game development, έστω κι αν επιχειρώ να κάνω μια τρέλα, δηλαδή το να ξεκινάω κυριολεκτικά απ' το σημείο μηδέν. Άλλωστε, στη χώρα που ζούμε οι μεγάλες εταιρείες game development μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, οπότε κάποιες φορές η ιστορία μας αναγκάζει να δοκιμάσουμε κάτι μόνοι μας. Κι επειδή στη χώρα που ζούμε οι επιτυχίες μας στον τομέα αυτό μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού ειλικρινά πιστεύω ότι δεν έχω τίποτα να χάσω, ακόμα κι αν αποτύχω.

Μπορεί η όποια απόπειρα να σταματήσει απ' τον πρώτο μήνα, να συνεχίσει για μήνες και να διακοπεί ή να ολοκληρωθεί επιτυχώς. Ισχύει όμως πάντοτε το ρητό: "Καλύτερα να δοκιμάσεις κάτι και να αποτύχεις παρά να μετανιώνεις που δεν το δοκίμασες ποτέ".

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Comments  

#1 +5 AntonKos (Level16) 09/03/2015 21:16
Σωστος Μανο.Για να πετυχει ενα παιχνιδι δεν ειναι μονο θεμα των προγραμματιστων αλλα και των δημοσιων σχεσεων.Το τι αρεσει και οτι ειναι γουστο του καθενος.Οσο για την νεα σας προσπαθεια αν τελικα τα καταφερεις ευχομαι καλη επιτυχια.
ΥΓ. Για το Flappy Bird 50.000 δολαρια τη μερα εσοδα εβγαζε ο τυπος ...ελεος.. αντε να ψυχολογησεις μετα τα γουστα του κοσμου.
#2 +4 fantomgr (Level8) 10/03/2015 03:28
Ωραία τα λες αλλά ποιος σε ακούει (αναφέρομαι από τις μεγάλες gaming βιομηχανίες) ώρες ώρες νομίζω ότι ούτε οι ίδιοι, είτε developments, είτε artists είτε marketist δεν σκέφτονται τι κάνουν ή προβάλουν... Αλλά από τη άλλη αυτές οι μεγάλες βιομηχανίες σκέφτονται ότι άμα ένα game δεν το βγάλω έγκαιρα ή δεν προλάβω πριν βγει ένα άλλο, χάνω λεφτά οπότε το δίνω όπως να 'ναι προσπαθούν απλά να βγάλουν τα σπασμένα από το μπαμ του νέου game αλλά στην ουσία το αποτέλεσμα είναι πάτος και ουσιαστικά οι ιδέες - καινοτομίες πάνε περίπατο ....
ΥΣ: Καλή επιτυχία σε αυτό που ξεκινάς, με το δεξί :P εννοείται ελπίζω ότι θα μοιράσεις μερικά alpha keys :P που έφτασα κιόλας εγώ :P :)
#3 +3 BlaCkFeATh3R (Level18) 10/03/2015 04:41
Σίγουρα οι δημόσιες σχέσεις και τα reviews παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στις πωλήσεις κάποιου παιχνιδιού, γι αυτό και οι νέοι developers πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τις κινήσεις στους διαδικτυακά. Όπως αναφέρεις Μάνο, μια κακή απάντηση σε κάποιον Youtuber μπορεί να επιφέρει πολύ hate πάνω σου.
#4 +1 pngpl (Level6) 10/03/2015 13:10
Πολύ καλό άρθρο όμως επιτρέψτε μου να διαφωνήσως σε ένα σημαντικό κομμάτι του. "Η καινοτομία είναι το κλειδί"
Κρίνοντας από τα παιχνίδια που "πουλάνε" δηλαδή τους ΑΑΑ τίτλους, δεν έχω δει κάποια ιδιαίτερη καινοτομία, ένα παιχνίδι που λες ότι "άλλαξε σελίδα" στο χώρο του gaming. Ισως μεγάλωσα ( ! ) (20 χρονών είμαι) και παίζοντας παιχνίδια από μικρός ανέβηκαν οι απαιτήσεις μου, αλλά προσωπικά, κανένα πρόσφατο παιχνίδι δεν μου έχει δώσει μία αίσθηση φρεσκάδας....
Υ.Γ. Σε ΑΑΑ τίτλους αναφέρομαι πάντα
#5 +1 Manos (Level39) 10/03/2015 14:12

Quoting pngpl:

Πολύ καλό άρθρο όμως επιτρέψτε μου να διαφωνήσως σε ένα σημαντικό κομμάτι του. "Η καινοτομία είναι το κλειδί"
Κρίνοντας από τα παιχνίδια που "πουλάνε" δηλαδή τους ΑΑΑ τίτλους, δεν έχω δει κάποια ιδιαίτερη καινοτομία, ένα παιχνίδι που λες ότι "άλλαξε σελίδα" στο χώρο του gaming. Ισως μεγάλωσα ( ! ) (20 χρονών είμαι) και παίζοντας παιχνίδια από μικρός ανέβηκαν οι απαιτήσεις μου, αλλά προσωπικά, κανένα πρόσφατο παιχνίδι δεν μου έχει δώσει μία αίσθηση φρεσκάδας....
Υ.Γ. Σε ΑΑΑ τίτλους αναφέρομαι πάντα


Σε AAA τίτλους τα τελευταία χρόνια έχουμε θυμίζω το The Last of Us που πάντρεψε Survival Horror με Shooting και RPG στοιχεία, καθώς κι ένα πολύ πρωτότυπο σενάριο. Αντίστοιχα, κάποιος μπορεί να θεωρήσει τις προσθήκες του GTA 5 όσον αφορά στην εξέλιξη και την εναλλαγή των χαρακτήρων ένα βήμα παραπάνω στα open world Action games. Ακόμα και το Watch Dogs που κατηγορήθηκε ως GTA clone τουλάχιστον είχε το στοιχείο του hacking. Δεν λέω ότι όλα αυτά ήταν τρομερές πρωτοτυπίες, τουλάχιστον όμως αποτέλεσαν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Αν όποιος αναπτύσσει AAA title πιστεύει ότι με ξαναζεσταμμένο φαγητό μπορεί πάντοτε να έχει απήχηση, τότε το κλασικότερο παράδειγμα όλων είναι τα τελευταία Assassin's Creed.
#6 +1 pngpl (Level6) 10/03/2015 14:39

Quoting Manos:


Σε AAA τίτλους τα τελευταία χρόνια έχουμε θυμίζω το The Last of Us που πάντρεψε Survival Horror με Shooting και RPG στοιχεία, καθώς κι ένα πολύ πρωτότυπο σενάριο. Αντίστοιχα, κάποιος μπορεί να θεωρήσει τις προσθήκες του GTA 5 όσον αφορά στην εξέλιξη και την εναλλαγή των χαρακτήρων ένα βήμα παραπάνω στα open world Action games. Ακόμα και το Watch Dogs που κατηγορήθηκε ως GTA clone τουλάχιστον είχε το στοιχείο του hacking. Δεν λέω ότι όλα αυτά ήταν τρομερές πρωτοτυπίες, τουλάχιστον όμως αποτέλεσαν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.



Σωστός είσαι σε αυτό που λες, αν και οφείλω να διευκρινήσω δύο πράγματα, προκειμένου να γίνω πιο σαφής. Ενα κομμάτι που μπορεί να παρεξηγήσει κανείς είναι η "επίθεσή" μου στους νέους ΑΑΑ τίτλους. Δεν λέω ότι δεν βγαίνουν ποιοτικά παιχνίδια (αντιθέτως), καθαρά το θέμα προτωτυπία θίγω. Απλά δεν το αναφέρω ξεκάθαρα στο προηγούμενο σχόλιο...

Τώρα το θέμα είναι για το τί προσπαθώ προσωπικά, για τον εαυτό μου, να ορίσω ως πρωτοτυπία. Αναφέρομαι σε ριζοσπαστικές ιδέες. Για παράδειγμα: Ενώ προσωπικά το GTA που διασκέδασα περισσότερο ήταν το San Andreas, σαν πραγματικά καινοτόμο θεωρώ το GTA III, καθώς αυτό ήταν που έκανε το καθοριστικό βήμα από τα 2D σε 3D. Ομοίως για μένα το σπουδαιότερο Battlefield είναι το 1942. Tα επόμενα βασίστηκαν και βελτίωσαν μια ήδη επιτυχημένη συνταγή.

Βέβαια με αυτό που όρισα σαν πρωτοτυπία, τότε μάλλον δύσκολο να υπάρξει. Δεν αναιρώ αυτό που έγραψες, βελτιώσεις και νέες προσθήκες υπάρχουν. Απλά για μένα, έχοντας κατα νου το άρμεγμα γνωστών σειρών, μάλλον θα έπρεπε να είναι λίγο πιο τολμηρές.
#7 +1 geololj (Level28) 10/03/2015 17:18
Πολύ σωστό άρθρο Μάνο και χαίρομαι και για την προσπάθεια που κάνεις στο game development. Πιστεύω ότι το να βγει ένα σωστό αποτέλεσμα που θα είναι τόσο διασκεδαστικό, όσο και εμπορικά επιτυχημένο χρειάζεται όντως η τύχη σε συνδυασμό με την ύπαρξη ταλέντου/εμπειρίας και σωστού timing, καθώς και μιας σωστά δομημένης πολιτικής marketing. Όπως βλέπουμε εδώ και αρκετά χρόνια, πάντα υπάρχει ένα setting ή μια ιδέα που πουλάει. Άλλοτε είναι τα zombies, άλλες φορές το post-apocalyptic περιβάλλον και τώρα φαίνεται να ανεβαίνει το co-op. Τα dev houses πολλές φορές τρέχουν για να προλάβουν μια ιδέα, κυκλοφορόντας και αυτοί ένα παρόμοιο game για να εκμεταλλευτούν τις τάσεις της αγοράς.

Απλά θα ήθελα να θίξω και ένα άλλο ζήτημα. Καμιά φορά μου δίνεται η εντύπωση ότι συνολικά ως gaming community κάποιες φορές δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε. Από την μια, το πάντρεμα των genres έχει φέρει στο προσκύνιο gaming μηχανισμούς που παλαιότερα δεν υπήρχαν και από την άλλη τα productions values έχουν ανέβει σε υψηλό επίπεδο στους AAA τίτλους (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα productions values δίνουν εγγύηση ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι τρομερό και καινοτόμο). Έτσι, και χωρίς να προσπαθώ να δικαιολογήσω καταστάσεις, είναι δύσκολο τελικά να μας καλύψει στα γούστα η πλειοψηφία των games και σε συνδυαασμό με το μεγαλύτερο κόστος ανάπτυξής τους, υπάρχει ο κίνδυνος της αποτυχίας σε εμπορικό επίπεδο.

Ναι, οι gamers είναι πολύ περισσότεροι πλέον από ότι καταλαβαίνω και το -μεγαλύτερο- κόστος των games "ισοφαρίζεται" από τις μεγαλύτερες πωλήσεις, αλλά υπάρχουν και οι φορές που μερικά από αυτά δεν πουλάνε όσο θα περίμεναν οι developers/publishers με αποτέλεσμα να "κλείνονται" οι τελευταίοι στις επόμενες προσπάθειές τους. Η πρωτοτυπία και η καινοτομία πιστεύω ότι θα φανεί σιγά σιγά (αν και με πιο αργά βήματα από ότι στο παρελθόν), αλλά θα πρέπει στην τελική να σκεφτούμε και κάτι άλλο: Το κατά πόσο διασκεδαστικό μπορεί να είναι ένα video game, ανεξάρτητα από το πόση πρωτοτυπία παρουσιάζει. Για μένα, η διασκέδαση έρχεται πρώτη, αλλά και σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν πολλές πλευρές. Κάποιος μπορεί να διασκεδάζει απλά και μόνο μέσω του gameplay χωρίς αυτό να διαθέτει πρωτώτυπες ιδέες, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να έχει "χορτάσει" από τα ίδια και τα ίδια και να ψάχνει κάτι εντελώς νέο να τον διασκεδάσει.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη των publishers προς τον ειδικό Τύπο που καλύπτει σχεδόν όλο το διάστημα από την ανακοίνωση ενός game μέχρι και αρκετά χρόνια αργότερα και όχι μόνο με το αντίστοιχο review. Ειδικά τώρα που τα demos είναι μετρημένα, ο gamer πρέπει να έχει έγκαιρη ενημέρωση για κάθε game όπως και να έχει, ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζει από πριν αν αξίζει να αγοράσει κάποια games και ποια είναι αυτά που θα τον καλύψουν στον μεγαλύτερο βαθμό.
#8 +1 DoUzOs (Level27) 10/03/2015 21:24
Ένα ιδιαίτερα καυστικό Editorial, το οποίο, όμως, δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει την κατάσταση του gaming industry καλύτερα. Σίγουρα, η τύχη είναι τεράστιος παράγοντας, όχι μόνο στο game development αλλά και γενικότερα στη ζωή μας. Εγώ, πάντως, πιστεύω πως η μεγαλύτερη δουλειά που πρέπει να γίνει για την πώληση ενός παιχνιδιού είναι η διαφήμισή του και οι δημόσιες σχέσεις της εταιρείας διανομής. Σαφέστατα, το πόσο καλό είναι ένα παιχνίδι φαίνεται από το gameplay, αλλά, για να φτάσει αυτό το παιχνίδι στα χέρια του καταναλωτή/gamer, χρειάζεσαι τη σωστή διαφήμισή του και τον καταλληλότερο τρόπο να το "πλασάρεις" σε αυτόν. Προσωπικά, πιστεύω πως, με τη ραγδαία ανάπτυξη του Internet και την τεράστια επιρροή που έχει σε όλους, ο καλύτερος τρόπος για να διαφημίσεις ένα παιχνίδι και να το κάνεις να φαίνεται σούπερ ουάου, θα πρέπει να προσεγγίσεις κάποιον YouTuber, ο οποίος έχει μία ευρεία βάση ακολούθων (οι λεγόμενοι subscribers). Αν αυτός καταφέρει να σου διαφημίσει το παιχνίδι, τότε οι πωλήσεις, σίγουρα, θα ανέβουν. Πάντως, ο παραπάνω λόγος παρουσιάζει μία δυσάρεστη, επίσης, πλευρά του Internet, μιας και πολλοί έχουν καταλήξει να ακολουθούν σαν πιστά σκυλάκια τους YouTubers, όπως άλλοι κάνουν σε άλλους celebrities ή ακόμα και άλλους παράγοντες... Για να μην ξεφεύγω, πολύ καλό Editorial για μία ακόμη φορά, Μάνο. Όσον αφορά το παιχνίδι που λες πως σκέφτεσαι να αναπτύξεις, δεν έχω να πω τίποτα. Γνωρίζεις πως η ομάδα του GameWorld.gr αλλά και όλοι οι αναγνώστες θα σε υποστηρίξουμε και θα είμαστε δίπλα σου σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειας. Άντε, βγάλε κανέναν καλό τίτλο να οικονομήσουμε και εμείς κανά εκατομμυριάκι. Θέλω αναβάθμιση στο PC! :P