- Μόνιμες Στήλες
- Critical Hit
- Hearthstone: Το ταξίδι για το Legend Rank
Hearthstone: Το ταξίδι για το Legend Rank
HotHearthstone: Το ταξίδι για το Legend Rank
Πληροφορίες
Συμβουλές για ...πελαγωμένους!
Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Legend, να εύχεσαι να είναι μικρός ο δρόμος, γεμάτος τύχη.
Το σημερινό Critical Hit είναι αφιερωμένο στο Hearthstone, το σύστημα κατάταξής του και όσους θέλουν πάση θυσία να πετύχουν το Legend Rank. Έχοντας καταφέρει την προηγούμενη σεζόν (σ.σ. Σεπτέμβριος 2015) να φτάσω μετά από πολύ κόπο στο πολυπόθητο Legend, ήρθε η ώρα να κάνουμε μία μικρή ανασκόπηση του συστήματος, να βρούμε τρόπους να το “ξεγελάσουμε”, να δώσουμε συμβουλές και να προτείνουμε διάφορα decks.
Καταρχάς πριν αρχίσουμε θα ήθελα να αναφέρω τους δύο παράγοντες που με ώθησαν στο κυνήγι του Legend. O πρώτος ήταν βεβαίως τα season rewards που ανακοίνωσε η Blizzard καθώς πλέον, στο τέλος του μήνα ο κάθε παίχτης λαμβάνει έναν αριθμό από χρυσές κάρτες ανάλογα με το Rank που έχει και φυσικά το Legend έδινε τα καλύτερα rewards. Ο δεύτερος λόγος δεν ήταν άλλος από το προσωπικό γόητρο. Παίζοντας cards games εδώ και 10 χρόνια σε casual επίπεδο το θεωρούσα προσβολή να μην έχω καταφέρει τόσο καιρό να φτάσω σε αυτό το rank. Έτσι, τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου έβαλα ένα στοίχημα με τον εαυτό μου και ξεκίνησα αμέσως το farm-άρισμα των παιχνιδιών.
Αποφύγετε το tilt-άρισμα
Ένα παιχνίδι Hearthstone μπορεί να διαρκέσει από 5 μέχρι και 10 λεπτά, πράγμα που σημαίνει πως ανάλογα με το winrate, ένα παίχτης μπορεί να “σκαρφαλώσει” την σκάλα του Hearthstone πολύ πιο γρήγορα από ότι για παράδειγμα στο League of Legends, στο οποίο η σεζόν διαρκεί ένα χρόνο και ένα τυπικό παιχνίδι από 20 μέχρι και 40 λεπτά. Αλλά ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα.
Ένας υποθετικός παίχτης με ένα winrate της τάξης του 60% ξεκινώντας από το Rank 20, θα χρειαστεί περίπου 147 παιχνίδια για να φτάσει στο Rank 5 με μηδέν αστεράκια. Από αυτό το σημείο και έπειτα αφαιρείται το bonus αστεράκι που παίρνουμε κάθε φορά που κάνουμε ένα win-streak με αποτέλεσμα να χρειάζονται περίπου 120 παιχνίδια για να φτάσει στο Legend Rank, δηλαδή σύνολο 267. Τώρα, αν ο ίδιος παίχτης καταφέρει να αυξήσει το winrate του από 60% σε 61% θα χρειαστεί 136 παιχνίδια για να φτάσει στο Rank 5 και 111 για να φτάσει στο Legend, άρα 20 παιχνίδια λιγότερα για 1% καλύτερο winrate. Βεβαία, το winrate δεν γίνεται να μένει σταθερό καθώς όσο προχωράμε στα μεγαλύτερα Ranks τόσο αυξάνεται η δυσκολία, παρ΄όλα αυτά η βασική αρχή παραμένει η ίδια. Όσα περισσότερα παιχνίδια κερδίζεις, τόσο πιο εύκολα θα ανέβεις. Με λίγα λόγια, όσοι θέλετε να φτάσετε στο Legend πρέπει με κάθε κόστος να αυξήσετε το winrate σας, έστω και αν είναι για 1%.
Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να αποφύγετε το tilt-άρισμα. O όρος tilt χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο poker και στην συνέχεια με την πάροδο του χρόνου πέρασε και σαν ορολογία στα eSports. Όταν κάποιος tilt-άρει, τότε χάνει πολλά games στην σειρά λόγω ατυχίας ή από κάποιον άλλον παράγοντα με αποτέλεσμα να κουράζεται και να θυμώνει. Ο θυμός και η κούραση με την σειρά τους λειτουργούν αρνητικά πάνω στον παίχτη και τον οδηγούν σε ακόμα περισσότερες ήττες. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα tilt-αρίσματος από αυτό που μου συνέβη τον Σεπτέμβριο. Είχα μόλις καταφέρει να φτάσω στο Rank 3 και μάλιστα είχα κάνει και μερικές ακόμα νίκες και βρισκόμουν Rank 3 και 3 αστεράκια. Πάνω που ετοιμαζόμουν να κλείσω το Hearthstone και να σταματήσω, σκέφτομαι “Δεν πάω ένα ακόμα game;” Φυσικά μπήκα και έχασα. Μετά σκέφτομαι, ας παίξω άλλο ένα να κερδίσω το αστεράκι που έχασα και μετά σταματάω. Το χάνω και αυτό. Μπαίνω και τρίτο. Χάνω. Για να μην πολυλογούμε, κατάφερα μέσα σε 2 ώρες να πέσω από το Rank 3 στο Rank 8. Πρέπει να έκανα γύρω στις 20 ήττες σερί εκείνη την ημέρα, μπορεί και παραπάνω και αν κάποιος με έπιανε από την μύτη κυριολεκτικά θα έκανα “μπαμ”. Για να φτάσω λοιπόν πάλι στο Rank 3, αν θυμάμαι καλά χρειάστηκε γύρω στις 3 μέρες ασταμάτητου grind-αρίσματος παιχνιδιών. Βέβαια, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν είχα σταματήσει όταν έπρεπε και δεν tilt-αρα.
Όσοι θέλετε να φτάσετε στο Legend να το αποφύγετε αυτό ακριβώς το πράγμα πάση θυσία. Βλέπετε ότι είστε εξαιρετικά άτυχοι και το RNG δεν σας ευνοεί καθόλου; Έχετε χάσει πολλά παιχνίδια στην σειρά; Έχετε κουραστεί ή έχετε θυμώσει; Σταματήστε ή κάντε ένα μεγάλο διάλειμμα! Κλείστε το Hearthstone και ανοίξτε το την επόμενη ημέρα, εκεί θα είναι δεν πρόκειται να χαθεί. Μην ξεχνάτε, είναι καλύτερο για εμάς -τους μη-επαγγελματίες παίχτες- να κάνουμε δύο νίκες, παρά τέσσερις νίκες και 2 ήττες, γιατί λόγω απειρίας είναι πολύ πιο πιθανό να κάνουμε κάποια λάθος κίνηση η οποία θα μας στοιχίσει μία σίγουρη νίκη.
Χρησιμοποιήστε σαν σημείο αναφορά την εμπειρία σας και όχι το meta
Στην περίπτωση που είστε νέοι στο Hearthstone ή σας λείπουν αρκετές κάρτες, πάντα να θυμάστε πως δεν χρειάζεται να έχετε τα καλύτερα και πιο ακριβά decks για να φτάσετε στο Legend. Υπάρχουν πολλά φθηνά decks που κάνουν εξίσου καλή δουλειά, μερικά από αυτά μάλιστα μπορείτε να τα βρείτε και στην gallery που ακολουθεί. Αυτή την στιγμή, έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το meta, τα ισχυρότερα decks είναι τα control Warrior και Dragon Priest. Πολύ δυνατό είναι επίσης το Freeze Mage και το ανανεωμένο Ramp Druid. Βέβαια, αυτά τα decks, εκτός από ακριβά είναι και πολύ δύσκολα για κάποιον με λίγη εμπειρία στο Hearthstone πόσο μάλλον για κάποιον που δεν έχει χρησιμοποιεί ποτέ έναν από αυτούς τους ήρωες σαν τον βασικό του.
Για τους παραπάνω λόγους, είναι καλύτερο να διαλέξετε ένα από τα σχετικά φθηνά και εύκολα aggro decks παρά κάποιο από τα βαριά και δύσκολα, όπως το Patron Warrior. Μία αρκετά καλή επιλογή είναι το νέο Secret Paladin που έχει πολύ καλό winrate, είναι αρκετά γρήγορο, εύκολο και φθηνό. Επίσης πολύ καλές και φθηνές επιλογές είναι τα Mech Mage και Zoo Warlock. Για μένα η καλύτερη επιλογή από αυτού του τύπου τα decks θα είναι πάντα το Face Hunter. Γενικά μην φοβάστε να πειραματίζεστε πάνω στα decks και να προσθέτετε τις δικές σας κάρτες. Τον Σεπτέμβρη για φτάσω στο Legend χρησιμοποίησα έξι διαφορετικά decks. Ξεκίνησα με midrange Hunter, αλλά επειδή δεν είχα καλό winrate γύρισα σε Aggro Secret Paladin. Στην συνέχεια έκανα κάποιες τροποποιήσεις και από Aggro το deck έγινε Midrange. Mετά, έπαιξα Zoo Lock και Ramp Druid για να καταλήξω τελικά στο Face Hunter, το οποίο και χρησιμοποίησα για να πάω απο το Rank 4 στο Legend.
Καταληκτικά, για όλους εμάς που δεν είμαστε επαγγελματίες παίχτες, ο δρόμος για ένα υψηλό rank σε κάποιο eSport συνδέεται άμεσα με την υπομονή και την επιμονή μας. Ακόμα και στο Hearthstone, ένας παίχτης με ένα αξιοσέβαστο 65% winrate πάλι χρειάζεται κοντά στα 200 παιχνίδια να πάει από το 20 rank στο Legend. Για αυτό το λόγο προσπαθήστε να παίζετε πάντα με καθαρό κεφάλι και με το δικό σας προσωπικό playstyle. Βεβαίως είναι εξίσου πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις εξελίξεις του εκάστοτε eSport, να γνωρίζετε ποια decks ή ποιοι ήρωες είναι πιο δυνατοί αυτή την σεζόν, ώστε να ξέρετε τι πρόκειται να αντιμετωπίσετε. Καλή επιτυχία και κυρίως καλή τύχη σε όσους σκοπεύουν να κυνηγήσουν το Legend Rank αυτήν την σεζόν. Μακάρι το RNG να είναι με το μέρος, γιατί σίγουρα με τον δικό μου δεν ήταν.
Διαβάστε το review του Hearthstone από την Χριστιάνα Θάνου και ελάτε να συζητήσουμε περισσότερα στο αντίστοιχο forum topic.
Comments