International Superstar Soccer

Hot
Μάνος Γρυπάρης
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 (0)
0 1 0 0 0
International Superstar Soccer

International Superstar Soccer

Πληροφορίες

Κυκλοφορία
0000-00-00

O πρόγονος του Pro Evolution Soccer στο SuperNES.

Η πρώτη απόπειρα της Konami στο να φτιάξει ποδοσφαιράκι ήταν με το Hyper Soccer του NES το 1992 που αποτέλεσε μια φιλότιμη προσπάθεια περιορισμένης χρωματικής παλέτας στην 8-bitη, ήδη ξεπερασμένη, κονσόλα της Nintendo. Η ψευδο-3D διάσταση, προνόμιο ελάχιστω τότε Arcade, έδειξε μία τάση της ιαπωνικής εταιρείας στο να δημιουργήσει ότι καλύτερο μπορεί τεχνολογικά και πάντοτε με target group τους console gamers.

Την συγκεκριμένη προσπάθεια δεν την τίμησα ιδιαίτερα καθώς με κέρδισε το -κατά γενική ομολογία καλύτερο ποδοσφαιράκι εκείνης της χρονιάς- Sensible Soccer, στην ιστορική Amiga.

Η δεύτερη προσπάθεια της Konami έγινε το 1995 με το International Superstar Soccer, που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία στις 16-bitες κονσόλες. Η εξέλιξη των γραφικών ήταν τεράστια και η εποχή όπου θα αρχίζαμε να αποσυρόμαστε από τις Arcade αίθουσες και να μένουμε σπίτι είχε ήδη ξεκινήσει. Στον αντίποδα, η Electronic Arts ένα χρόνο πριν, το 1993, είχε ήδη αναπτύξει το πρώτο Fifa. Αμφότερα τα δύο games κυκλοφορούσαν για όλα τα format της τότε εποχής.

Οι ρίζες της επιτυχίας
Τις πρώτες χρονιές, η Konami είχε μονίμως το πάνω χέρι έναντι της EA, τόσο σε θέμα γραφικών όσο και σε gameplay. Το International Superstar Soccer που πρωτοκυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1994 και έφτασε μέχρι την έκτη γενιά κονσολών τον Μάρτιο του 2003, μετεξελίχθηκε σε Pro Evolution Soccer. Ποια ήταν όμως η πρώτη έκδοση που έθεσε τα γερά θεμέλια για τις επόμενες;

Το πρώτο International Superstar Soccer είχε μία αρκετά δυνατή engine, ειδικά σε θέμα γραφικών. Η Konami πάντοτε διάλεγε κορυφαίους artists για να δημιουργήσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα animations των παικτών με τον ρεαλιστικό διασκελισμό τους, τα μαλλιά που ανέμιζαν, ακόμα και τις μπλούζες που είχαν σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια, έδιναν μία ξεχωριστή αίσθηση. Η κάμερα zoomαρε αρκετά κι αυτό έδινε μία ιδιαίτερη arcade αίσθηση, όσο κι αν ενοχλούμασταν που δεν μπορούσαμε να δούμε στην οθόνη ποιος θα ήταν ο συμπαίκτης μας που θα έπαιρνε την επόμενη πάσα/σέντρα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι διαθέσιμες ομάδες ήταν μόνο Εθνικές, με ψεύτικα ονόματα παικτών, καθώς από τότε η Konami είχε θέματα με τα δικαιώματα, τα οποία είχε αποκτήσει εργολαβία η EA με το Fifa.

Ο χειρισμός στο ISS περιορίζεται στις οκτώ κατευθύνσεις της τότε εποχής. Το A.I. κινείται σε υψηλά επίπεδα. Υπάρχουν επίπεδα δυσκολίας Easy, Normal και Hard, ενώ το πρώτο διάστημα θα δυσκολευτείτε να συνηθίσετε τον χειρισμό ακόμα και στο Normal. Κάτι μήνες μετά κοντραριζόμουν στο Hard με δυσκολία και πολύ εξάσκηση. Βέβαια το πως θα αποδώσει η αντίπαλη εθνική ομάδα εξαρτιόταν και από τους παίκτες που είχε, αφού για παράδειγμα παίκτες με υψηλό Speed και Shoot αποτελούσαν υψηλό κίνδυνο για την εστία σας.

Στα του gameplay υπάρχουν οι κλασικές κινήσεις για πάσα, σέντρα, σουτ και τρέξιμο. Όταν πηδάτε στον αέρα για κεφαλιά, έχει ιδιαίτερη σημασία το σωστό timing κατά το οποίο θα πηδήξετε και το που θα κατευθύνετε την μπάλα. Το κλέψιμο της μπάλας γίνεται με χτύπημα του ποδιού, με απλό ακούμπημα ή με σκληρό τάκλιν. Όπως και να 'χει, κατά το κλέψιμο ο αντίπαλος εκτοπίζεται λες και δέχθηκε...γροθιά, ένα στοιχείο που δίνει τόνο χιούμορ από πλευράς των game designers. Οι κάρτες έβγαιναν όποτε έπρεπε, αρχικά μία κίτρινη και στο επόμενο σκληρό μαρκάρισμα παίκτη δεύτερη κίτρινη και αποβολή. Οι διαιτητές δεν χαρίζονταν παρά μόνο σε ελάχιστες εξαιρέσεις.

Ο ρυθμός του gameplay είναι γρήγορος, με εξαίρεση τα πλάγια, φάουλ ή κόρνερ, όπου υπάρχει μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση ορισμένων δευτερολέπτων, με τους παίκτες να στέκονται ακίνητοι λες και παίζουν σε ταινία και αναμένουν το σήμα του σκηνοθέτη. Πόσο cult;

Goal...Goal...Goal....Goaaaaaal!
Στις πάσες, τις σέντρες και τα σουτ ακολουθείται η καθαρά Arcade λογική της τότε εποχής. Το simulation στοιχείο δεν υπήρχε άλλωστε. Με ένα απλό πάτημα εκτελούσατε την αντιστοιχη κίνηση, χωρίς να υπάρχει η μπάρα δύναμης του αντίπαλου δέους των Arcade και της Sega, Virtua Striker. Οι τερματοφύλακες στο ISS έχουν πολύ καλό A.I. και αποκρούουν τα σουτ ακόμα και εξ επαφής. Συχνά χρειάζεστε διπλή προσπάθεια για να τους κερδίσετε ή ένα καλό διαγώνιο σουτ στην απέναντι γωνία. Υπάρχει βέβαια και η λύση της σέντρας που θέλει καλό timing, με τους παίκτες που πιάνουν την κεφαλιά να μοιάζουν λες και χτυπούν την μπάλα...με τον ώμο.

Tα διαθέσιμα modes είναι το φιλικό, το παγκόσμιο κύπελλο, το World Series που είναι μία σειρά αγώνων νοκ-άουτ, το Training και τα Scenarios. Στο Training η Konami κατάφερε να μας δώσει το πιο ολοκληρωμένο σύστημα προπόνησης. Σας μάθαινε από το μηδέν μέχρι τέλους πάσες, σουτ, ντρίπλες κ.ο.κ. στήνοντας προπόνηση που ξεκινούσε από επίπεδο αρχάριου και έφτανε μέχρι το expert level. Στα Scenarios παίρνατε έτοιμα σενάρια αγώνων ποδοσφαίρου και έπρεπε να κερδίσετε στο τέλος, τις περισσότερες φορές ανατρέποντας το σκορ μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Παρά τα εξαιρετικά γραφικά του, το ISS αμαυρώθηκε ελάχιστα από τον ηχητικό τομέα. Στις εξέδρες επικρατούσε μία οχλαγωγία, σε βαθμό που θα αναγκαζόσασταν να χαμηλώσετε την τηλεόραση. Το μόνο ευχάριστο σημείο ωστόσο ήταν η κραυγή "Γκοολ Γκοολ" του Βρετανού εκφωνητή που προσπαθούσε να μιμηθεί την αντίστοιχη των Βραζιλιάνων που τρελαίνονται. Δεν του έβγαινε φυσικό, δεν πειράζει όμως, άξιζε και μόνο η προσπάθεια.

Παιχνίδι-σταθμός για τα ποδοσφαιράκια
Το International Superstar Soccer βρίσκεται στο Top 10 της λίστας Best Of με τα 10 καλύτερα ποδοσφαιράκια όλων των εποχών και όχι άδικα. Αποτέλεσε παιχνίδι-σταθμό για την Konami, η οποία μπήκε δυνατά το παιχνίδι και πήρε το πάνω χέρι για πολλά χρόνια, χάρις στον πλούσιο τεχνικό τομέα της που όμως για εκείνα τα χρόνια είχε και αντίκτυπο στο gameplay.

Οι vintage αποχρώσεις της μηχανής γραφικών, τα σκληρά μαρκαρίσματα για την διεκδίκηση της μπάλας και τα σουτ-κεραυνοί στις μεγάλες εστίες (ήταν της μόδας τότε) θα μας μείνουν αξέχαστες. Όποιος fan του ποδοσφαίρου είχε SuperNES κρατούσε δίπλα του και ένα International Superstar Soccer. Και ήταν τόσο καμένος μαζί του ώστε από ένα σημείο κι έπειτα φυσούσε το cartridge για να παίξει.

Συζητήστε για το Internetional Superstar Soccer σε αυτό το forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Comments  

#1 +1 argy_elf (Level6) 06/11/2016 15:06
νιώθω πολύ γέρος μετά απο αυτό το άρθρο. Νομίζω ήταν απτά πρώτα games που είχα παίξει. Πολύ ωραίο το ανανεωμένο site by the way ειδικά το κομμάτι του login πολύ ποζεριά :) γουστάρω!
#2 dimzap (Level3) 06/11/2016 17:45
ωραίο ποδοσφαιράκι, αρκετα πιο διασκεδαστικο απο το fifa 96 που ηταν την ιδια περιοδο αν δεν κανω λαθος.
#3 Miatakias (Level16) 06/11/2016 20:15
Εγω ειχα παιξει το ISSS Deluxe σε PS1 το 1997 νομιζω ηταν , αν και 2D που θεορουταν ξεπερασμενο εκεινη την εποχη καθως ειχαν κανει την εμφανιση τους τα SEGA Saturn - PS1 με τρισδιαστατα super-dοοper πολυγωνικα γραφικα οπως λεγαμε τοτε παρολα αυτα το λατρεψα , ναι ηταν καλυτερα απο τα ΦΙΦΑ τις εποχης εκεινης (εννοω τα 2D FIFA την διαγωνια καμερα)..Θυμαμαι επισης την πρωτη 3D προσπαθεια τις ΚΟΝΑΜΙ το GOAL STORM https://www.youtube.com/watch?v=7t7GJ51m_Q0 που ειχε το θεικο καποιοες φορες οταν ο διαιτητης εδινε κιτρινη καρτα ο παικτης να του εριχνε ενα χαστουκι (χωρις να πατας εσυ τιποτε) και μετα να του ριχνει κοκκινη :D Αλλα το παιχνιδι που πραγματικα αλλαξε την ιστορια για εμενα ειναι ο θρυλικο ISSS PRO του 1998 σε PS1 https://www.youtube.com/watch?v=Tm_udojL9mw ..Hταν τελειως αλλου για την εποχη του...Για μενα το εχουν καταστρεψει τα τελευταια χρονια το PES.. :sigh:
#4 ashbringer (Level25) 07/11/2016 07:46
Πολύ ωραίο άρθρο.Μας κάνει να αναπολούμε αξέχαστες εποχές με games που πραγματικά είχαν ποιότητα και ας μην είχαν τα απίστευτα σημερινά γραφικά.Το Superstar Soccer ήταν ότι καλύτερο σε ποδοσφαιράκι εκείνη την εποχή.
#5 Mr.Dododi (Level25) 27/11/2016 13:22
ISS Pro Deluxe στο Mega Drive ήταν το αγαπημένο μου! Ακόμα αναμένω να δω το Retro Video για το Mega Drive κ.Γρυπάρη! Με γλεντήσατε! :-P