By Professor_Severus_Snape on Friday, 22 January 2016
Category: GameWorld

Το real life RPG με έπαθλο τα αγαπημένα σου games!

Ένας πολύ απλός και εύκολος τρόπος να μαζέψεις κόσμο αν είσαι gaming site, όχι απαραίτητα δημοσιογραφικό-ενημερωτικό, είναι τα giveaways. Δώσε στο λαό ένα steam key και πάρ’ του την ψυχή. Προμοτάρισέ το καταλλήλως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δίνεις κλειδιά για το τάδε ή το δείνα παιχνίδι και καθάρισες! Δεν έχει σημασία αν το παιχνίδι μπορεί να είναι «αρχαίο», κάκιστο ποιοτικά ή απλώς μέτριο, ούτε αν έχει διατεθεί αμέτρητες φορές στο παρελθόν είτε σε άλλα sites είτε ακόμη και στο δικό σου. Ο «τζάμπας» ζει και κανείς ποτέ δε λέει όχι σ’ ένα δωρεάν παιχνίδι. Πόσο μάλλον όταν αυτό ξεφεύγει από τη μετριότητα, όπως επίσης μπορεί να συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις.

Έτσι ξεκίνησα, λοιπόν, έτσι ξεκίνησα κι εγώ, μπαίνοντας στο «τρυπάκι» αυτό, αρχίζοντας να συγκεντρώνω από ένα σημείο κι έπειτα ό,τι μπορεί να διατίθετο στο ίντερνετ, αρκεί να μην απαιτούσε περισσότερα από δύο-τρία κλικ. Κι αυτό γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες χρειάζονται οκτώ ή και περισσότερες ενέργειες και μάλιστα για να μπεις απλώς σε μια κλήρωση, οπότε δεν αξίζει καν τον κόπο για ένα τυχαίο game: Κάνε like εδώ, κάνε subscribe εκεί, κάνε κλικ παραπέρα, κάνε κοινοποίηση στο Facebook, στο Twitter, μπες και στη σελίδα μας στο Steam… Το σίγουρο είναι ότι πολύς κόσμος τα κυνηγά και τούτα, κρίνοντας από τους ταχύτατους ρυθμούς με τους οποίους προστίθενται το ένα giveaway αυτού του τύπου μετά το άλλο.

Είχα μαζέψει λοιπόν καμιά 15ριά παιχνίδια τέτοιου είδους, δεδομένης μέτριας έως χαμηλής ποιότητας και σίγουρα πλέον ακόμη χαμηλότερης ανταλλακτικής αξίας. Σκεφτόμουν τι ακριβώς μπορώ να κάνω μαζί τους, αφού δεν επρόκειτο να τα προσθέσω στο Steam για να λέω ότι έχω 30 games στη βιβλιοθήκη αντί για 15. Κάπως έτσι σκέφτηκα να τα κάνω giveaway με τη σειρά μου στο forum, με εξαίρεση κάποια τα οποία θεωρούσα πιο αξιόλογα από τα υπόλοιπα και γι’ αυτό τα κράτησα για περαιτέρω… προβληματισμό. Καθώς η κίνηση στο topic και ειδικότερα μέσω pm ήταν σχεδόν ανύπαρκτη για αρκετές μέρες, αποφάσισα να αναζητήσω κάποιο trading site για να διαπιστώσω αν μπορώ να βρω κάτι εκεί.

Ξεκινώντας με free games στην κατοχή μου ήταν πολύ αισιόδοξο να ελπίζω σε οτιδήποτε. Κι ενώ αρχικά ήμουν της άποψης ότι δεν ασχολούμαι με giveaways παιχνιδιών τα οποία με αφήνουν αδιάφορο και δεν πρόκειται να παίξω ποτέ, όταν… κύλησα, συνειδητοποίησα ότι αυτό ήταν λάθος. Αποδείχθηκε ότι πάντοτε θα υπάρχει κάποιος εκεί έξω που θα είναι πρόθυμος να ανταλλάξει ένα δικό του παιχνίδι με κάποιο που έχει διατεθεί δωρεάν στο παρελθόν, αλλά δεν υπάρχει τώρα. Πέραν των ανταλλαγών games οι χρήστες ανάλογων sites μπορεί να ζητούν χρήματα με PayPal, διάφορα ανταλλάξιμα αντικείμενα στο Steam ή, επίσης αρκετά συχνά, keys για τα Counter-Strike: Global Offensive και Team Fortress 2, καθώς και Ref (Refined Metal) για το τελευταίο. Περί όλων αυτών δεν έχω σχεδόν την παραμικρή ιδέα, κι έτσι δε θα ασχοληθώ περισσότερο εδώ.

Το παραληρηματικό αυτό κείμενο σχετίζεται με τις δικές μου προσπάθειες να δώσω τα παιχνίδια μου και να αποκτήσω καλύτερα. Η σύντομη αυτή πορεία μου ξεκίνησε από το www.hrkgame.com, το οποίο ανακάλυψα όλως τυχαίως και με τρόπο που δε μπορώ να ανακαλέσω στη μνήμη μου. Είναι ένα ακόμη site στο οποίο μπορείς να αγοράσεις games, ενίοτε και σε καλύτερες τιμές από του Steam (πώς αλλιώς θα ζήσουν όλες οι παρατρεχάμενες ιστοσελίδες), ενώ λειτουργεί και Trade Center. Εφόσον κατέχεις κάποιο παιχνίδι στο εκείθε inventory σου, μπορείς να κάνεις μια προσφορά ζητώντας από ένα έως πέντε games.

Θα έλεγα ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα σε γενικές γραμμές δεν ενδείκνυται για ανταλλαγές. Δίνεται η αίσθηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών είναι 15χρονα που πιστεύουν ότι θα προσφέρουν ένα παιχνίδι τύπου, ποιότητας και τιμής Overcast και θα υπάρξει ο βλαξ που θα τους χαρίσει αντ’ αυτού το Fallout 4 ή το GTA V που λιγουρεύονται! Παρά ταύτα, υπάρχουν ευκαιρίες, αρκεί να τις κυνηγήσεις. Προσωπικά, ιδιαίτερα τις πρώτες δύο εβδομάδες είχα την αίσθηση ότι βρίσκομαι σε ένα real life RPG στο οποίο έπρεπε να είμαι έτοιμος να «χτυπήσω» οποιαδήποτε προσφορά προκύψει, υιοθετώντας κατά βάση το βομβαρδισμό μέσω pm, καθώς το game που ζητούσε κάποιος, εγώ το είχα σε steam key εκτός site. Μη με ρωτήσεις αν άξιζε όλη αυτή η ψιλικατζίδικη δουλειά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σήμερα βρίσκομαι με αρκετά games, σχετικά χαμηλής τιμής είναι η αλήθεια, τα οποία ήθελα από πριν να παίξω.

Συνεπώς η όλη προσπάθεια γινόταν με τακτική χτίζοντας, όπως συμβαίνει σε κάθε RPG, τον χαρακτήρα μου με την πρέπουσα ευγένεια στις προτάσεις και κυρίως με πόντους εμπειρίας ως προς το πώς λειτουργεί το σύστημα των ανταλλαγών, ποια παιχνίδια προτιμούνται, ποια είναι εκείνα που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη ζήτηση κ.λπ.. Το νόημα ήταν να ανταλλάξω τα games που είχα (όσα δεν είχαν φύγει ή θα έφευγαν στη συνέχεια στο giveaway του forum) με τίτλους εντός του συγκεκριμένου site, αλλά ταυτόχρονα ίσης ή ελάχιστα υψηλότερης αξίας, σε τιμές Steam. Και καθώς ούτε αυτά τα games σκόπευα να τα παίξω, επανελάμβανα την ίδια διαδικασία. Είναι αλήθεια ότι αυτό απαιτεί αρκετές ώρες, οι οποίες όμως πήραν τη θέση ενός οποιουδήποτε παιχνιδιού θα έπαιζα σ’ αυτές. Ακόμη, για να έχω και κάποιον τίτλο πιο αξιόλογο, φρόντιζα να παίρνω μέρος σε διαφόρους διαγωνισμούς και giveaways, με έμφαση σ’ αυτά του http://www.steamgifts.com. Κάπως έτσι στάθηκα τυχερός κερδίζοντας τη Game of the Year Edition του Tomb Raider και ορισμένα ακόμη games.

Το συγκεκριμένο site είναι κατ’ εξοχήν για giveaways από εκατοντάδες χρήστες που θέλουν να προσφέρουν ένα παιχνίδι, καθώς επίσης κι ένα τεράστιο forum ανταλλαγών όπου οι επιλογές είναι κυριολεκτικά αναρίθμητες. Το σκεπτικό μου ήταν να συγκεντρώσω σταδιακά ό,τι καλό μπορώ από την πρώτη ιστοσελίδα που ανέφερα, και σε συνδυασμό με λοιπά giveaways και νίκες σε διαγωνισμούς να μπορέσω να τα ανταλλάξω στη δεύτερη. Είναι αυτονόητο πως αν κάποιος έχει ήδη ένα σχετικό boost κατέχοντας ακριβότερα games, μπορεί εκεί να παζαρεύει αντίστοιχης αξίας και ποιότητας τίτλους. Το σίγουρο είναι ότι εκεί υπάρχει συντριπτικά μεγαλύτερη ισορροπία στα -άνευ περιορισμών- παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να ανταλλάξει ο καθένας, με αποτέλεσμα οι lowball offers να συναντώνται σαφώς σπανιότερα. Ακόμη πιο καλό site για ανταλλαγές παιχνιδιών θεωρείται από πολλούς το www.barter.vg, με το οποίο όμως  έχω ασχοληθεί ελάχιστα. Χρησιμοποιείται από αρκετούς που μπορεί να κατέχουν χιλιάδες games στη συλλογή τους και όχι μόνο.

Σε γενικές γραμμές το community σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό, ευγενικό και πολιτισμένο, κι αυτό μου έχει προκαλέσει θετική εντύπωση. Υπάρχουν βεβαίως πάντοτε και τα διαδικτυακά «ταγάρια», που θεωρούν για κάποιο λόγο ότι το ίντερνετ τους χρωστάει, αλλά δεν αποτελούν παρά μια πολύ μικρή εξαίρεση. Βεβαίως, το σημαντικότερο στοιχείο σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι το ζήτημα της εμπιστοσύνης. Με την ύπαρξη των reputation points που υπάρχει στο «steamgifts» και δίνονται από τον έναν χρήστη στον άλλο μετά από κάθε ανταλλαγή, μπορεί οποιοσδήποτε τρίτος να διαπιστώσει πόσο αξιόπιστος είναι αυτός με τον οποίο θα πάει να ανταλλάξει οτιδήποτε. Βεβαίως, αυτός με τους λιγότερους πόντους είναι αυτός που δίνει πρώτος το παιχνίδι του (όπως κάνω συνέχεια εγώ μέχρι τώρα) και στη συνέχεια περιμένει την άμεση απάντηση.

Έχοντας κάνει περίπου 30 -ίσως και περισσότερες- συναλλαγές, συνάντησα μόνο έναν scammer και μάλιστα κουτοπόνηρο. Με έκανε add στο Steam από το πουθενά, μου προσέφερε όλως τυχαίως τα πιο ακριβά games που ζητούσα (Skyrim Legendary Edition, Trinelogy = 70 ευρώ) αξιώνοντας -ω του θαύματος- τα επίσης ακριβότερά μου games (Tomb Raider GotY και Microsoft Flight Simulator X, που το είχα διπλό = 55 ευρώ). Είναι αυτονόητο ότι κανείς δεν ανταλλάσσει games με τέτοια απόκλιση στην τιμή τους. Ο συγκεκριμένος αφελής, λοιπόν, φανταζόταν ότι θα του έδινα κωδικούς και θα εξαφανιζόταν. Αντ’ αυτού, μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί τι πήρε από μένα. Όταν μάλιστα του ζήτησα το προφίλ του στο «steamgifts», δεν απάντησε ποτέ. Ήταν όμως αρκετά χαζός ώστε να έχει το ίδιο όνομα τόσο στο site αυτό όσο και στο Steam, συνεπώς τον ξετρύπωσα ανακαλύπτοντας το αναμενόμενο: Ένας όψιμος λογαριασμός τριών μηνών, με μηδενικά στατιστικά ανταλλαγών και δίχως comments σε trade topics άλλων. Προσοχή στους scammers, λοιπόν.

Όσο για μένα, τα πρώτα αξιόλογα games που απέκτησα στο «steamgifts» ήταν το Contagion και το Betrayer, τα οποία ήδη αντάλλαξα για άλλα games (εκεί υπεισέρχεται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό το ζήτημα της εμπιστοσύνης προς αυτόν που σου δίνει έναν κωδικό, ότι δε θα είναι χρησιμοποιημένος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθείς εκτεθειμένος αν πας να τον ανταλλάξεις αργότερα, κι άντε να βρεις άκρη μετά). Εν προκειμένω πρέπει να υπογραμμίσω κάτι ακόμη πολύ σημαντικό; Όταν ανταλλάζεις games που σκοπεύεις να τα δώσεις με τη σειρά σου, είναι κομβικό να φροντίζεις να παίρνεις τίτλους που δεν έχουν δοθεί νωρίτερα σε bundles, καθώς τότε η ανταλλαγή τους γίνεται σαφώς δυσκολότερη υπόθεση. Για να μην τα πολυλογώ, έχοντας ξεκινήσει με μικρά παιχνιδάκια που κοστίζουν τρία, τέσσερα ή πέντε ευρώ έφτασα να κατέχω, έστω και προσωρινά, games των 15-20 ευρώ στο Steam, ακόμη κι αν αυτά ήταν κατά γενική ομολογία «σάπια». Εν τούτοις, και καθώς δε με ενδιαφέρουν οι ανταλλαγές για τις ανταλλαγές, αλλά για να μπορέσω να αποκτήσω games που τα «ζαχαρώνω» από καιρό, έχω ήδη γίνει κάτοχος αρκετών τέτοιων, κατά βάση platforms.

Έχω ήδη παίξει και τερματίσει τα Funk of Titans και Schein, με το δεύτερο να κλέβει σαφώς τις εντυπώσεις, κι έχω επίσης αποκτήσει τα Nihilumbra, Deadlight και Vessel. Για να φτάσω σ’ αυτά πολλές φορές φορές υποχρεώθηκα εκ των πραγμάτων σε ανταλλαγές 2 προς 1, προσφέροντας δύο φθηνότερα games για να αποκτήσω ένα ακριβότερο κ.λπ.. Την καλύτερη ανταλλαγή, πάντως, την έκανα κατέχοντας διπλό το Flight Simulator X, καθώς αντάλλαξα το ένα αντίτυπο για ολόκληρη τη σειρά Game of Thrones της Telltale Games. Μπορεί τα παιχνίδια αυτά να μην είναι πρώτης ποιότητας, αλλά αν είσαι φανατικός των βιβλίων και της τηλεοπτικής σειράς, αυτά είναι λεπτομέρειες.

Καταλήγοντας, και εξαιρώντας τους φανατικούς συλλέκτες που μπορεί να αριθμούν χιλιάδες τίτλους και αντικείμενα, πιστεύω ότι η ενασχόληση με τις ανταλλαγές είναι μια πολύ καλή περίπτωση για όσους κατέχουν παιχνίδια τα οποία δεν πρόκειται να παίξουν. Η έξαρση των digital αντιτύπων τους με τους κωδικούς – κλειδιά έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στο συγκεκριμένο τομέα. Ενδείκνυται ακόμη για όσους δε θέλουν να παίξουν τους Πειρατές της Καραϊβικής καθήμενοι μπροστά στην οθόνη τους, αλλά και γι’ αυτούς που προτιμούν ή δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Αν αξίζει κάτι τέτοιο ή όχι, είναι στην κρίση του καθενός. Επί προσωπικού, εφόσον αποφάσιζα να αγοράσω τα games που προανέφερα και με ενδιέφεραν, θα έπρεπε να καταβάλω 75 ευρώ. Απεναντίας, τα έχω ήδη στην κατοχή μου χωρίς να πληρώσω σεντ. Και έπεται συνέχεια.

Leave Comments