By lucinos on Friday, 20 June 2014
Category: GameWorld

steam machine, θεωρητική κατασκευή

Θέλω να γράψω δυο λογάκια για τις «ατμομηχανές» που πιστεύω θα δούμε στο όχι πολύ μακρυνό μέλλον και τουλάχιστον το υλικό με βάσει τουλάχιστον τις σημερινές επιλογές.

 

Από αυτά που καταλαβαίνω πιστεύω ότι ειδικά με βάση την κάρτα γραφικών μπορώ να χωρίσω τα μηχανήματα σε τρεις κατηγορίες. Κανονικά, Μεγάλα, Μικρά.


α) Κανονικά

Η προφανέστατη επιλογή για κάρτα γραφικών είναι η Nvidia GeForce GTX 750 Ti. Αυτή η κάρτα βγήκε φέτος τον Φεβρουάριο (οπότε δεν υπήρχε σαν επιλογή στα πρωτότυπα) και φαίνεται ιδανική επιλογή. Είναι αρκετά οικονομική, με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, σχετικά μικρή σε μέγεθος και παίζει τα πάντα. Την χαμηλή κατανάλωση την θεωρώ πολύ σημαντικό πλεονέκτημα γιατί σημαίνει πολλά πλεονεκτήματα (πχ χαμηλότερη απαίτηση σε τροφοδοτικό). Είναι ισχυρότερη από του PS4! Αυτό το λέω για να προλάβω αυτούς που θα ισχυριστούν ότι είναι για τα σκουπίδια για μια «παιχνιδομηχανή». Με πιθανότατα 8GB RAM (τα 4 θα τα έλεγα σήμερα λίγα και τα 16 μού φαίνονται ακόμα υπερβολή) i5 επεξεργαστή (και μικρότερος μια χαρά κάνει, i7 όμως είναι υπερβολή), βάλτε και τα υπόλοιπα, δεν χρειαζόμαστε άδεια λειτουργικού νομίζω μπορούμε να έχουμε ένα μηχάνημα σε τιμή ανταγωνιστική τών ps4 και xbone αλλά πολύ καλύτερο ως υλικό! Ισχυρό, αθόρυβο, χαμηλής κατανάλωσης, απλά το ανοίγεις και παίζεις, δεν σκέφτεσαι ιούς, δεν πέφτει η απόδοση, παίζεις με όποιο χειριστήριο θέλεις κλπ.

Πλεονεκτήματα: Παίζει τα πάντα (για λίνουξ μιλάμε, διαφορετικά μπορείς να στρημάρεις ή να εγκαταστήσεις Windows), λογικό κόστος, αθόρυβο, μικρότερο μέγεθος

Μειονεκτήματα: -


β) Μεγάλα

Υπάρχει φυσικά η επιλογή για ακόμα ισχυρότερες κάρτες γραφικών.

Πλεονεκτήματα: Υψηλότερες επιδόσεις (ανώτερες ρυθμίσεις στα απαιτητικά παιχνίδια)

Μειονεκτήματα: Κόστος, θόρυβος, μέγεθος

Προσωπικά θα έλεγα ότι αυτά που κερδίζεις δεν αξίζουν αυτά που χάνεις για μια παιχνιδομηχανή. Επιπλέον έχεις πάντα την επιλογή να έχεις στο γραφείο ένα μηχάνημα «τέρας» με Windows και κάρτα γραφικών AMD και από εκεί να στρημάρεις τα παιχνίδια στο σαλώνι. Δεν βλέπω ότι μια παιχνιδομηχανή «τέρας», ακόμα περισσότερο με SteamOS έχει πραγματικά νόημα.

 

δ) Μικρά

Μιλάω για κάρτες γραφικών intel

Πλεονεκτήματα: Απίστευτα χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, απίστευτα μικρό μέγεθος, χαμηλότερο κόστος

Μειονεκτήματα: Δεν παίζει τα πάντα (παίζει όμως σχεδόν τα πάντα), Χαμηλότερες επιδόσεις

Αυτήν την στιγμή λείπουν δύο πράγματα για να φτιάξει κάποιος εδώ και τώρα ένα τέτοιο μηχάνημα. Το ένα είναι προφανώς το steam controller το οποίο είναι ακόμα στον σχεδιασμό (αλλά μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει άλλα χειριστήρια όπως πχ τού xbox) και το ποιο γελοίο κατά μένα, δεν βλέπω κουτιά κατάλληλα. Τουλάχιστον η ίδια η Valve θα δώσει τα δικά της CAD αρχεία ελεύθερα και αυτό δημιουργεί ασφαλώς αισιοδοξία. Οι «μεγάλες» όμως εταιρείες επέδειξαν μνημειώδη προχειρότητα και ανοησία στο θέμα τού σχεδιασμού. Δείξανε ενδεχόμενα "steam machines" χωρίς καν να μπουν στον κόπο να δούνε ποιο υλικό είναι συμβατό. Έχω μείνει άναυδος από την ανικανότητά τους.
 Τέλος το ίδιο το SteamOS αν και ελεύθερα διαθέσιμο είναι ακόμα σε beta.

 

Υπάρχει βέβαια το ερώτημα αν μπορεί ένας "gamer" να κάνει χωρίς windows. Κατ' αρχήν ούτε οι «κονσόλες» έχουν windows. Αυτό μόνο του το απαντάει σαν θεωρητικό ερώτημα. Σχεδόν όλα τα παιχνίδια τής Valve (Dota2, TF2, L4D2, HL2 κλπ) υποστηρίζουν σήμερα λίνουξ (και πιστεύω σχετικά σύντομα όλα). Υπάρχει ένας τεράστιος πλούτος από ανεξάρτητα (indie) παιχνίδια (super meat boy, fez, avnt, don't starve κλπ). Παιχνίδια εξομοίωσης όπως το euro track simulator 2. Παιχνίδια στρατηγικής όπως EU4, CK2, Civ5. Κάθε μέρα έρχονται στο λίνουξ όλο και περισσότερα παιχνίδια. Έλειψη προς το παρόν βλέπω σε δύο κατηγορίες. Στα σπορ υπάρχει έλλειψη (υποστηρίζει όμως το FM2014 για τούς υποψήφιους μανατζαραίους) και στα racing επίσης υπάρχει έλλειψη. Σε κάθε περίπτωση όλοι θα έπρεπε να χαιρετίζουν την ιδέα έστω ότι η Microsoft δεν θα έχει εσαεί το μονοπώλειο σε ένα νευραλγικό τομέα τεχνολογίας.

 

Πότε θα μπει δυναμικά στο παιχνίδι;

Προσωπικά έχω αναφέρει αρκετές φορές και το ξαναλέω και εδώ ότι ως ορίζοντα βάζω το τέλος τού 2015. Δεν πιστεύω ότι θα γίνει οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια πριν από τότε.

Leave Comments