Το πρώτο πράγμα που θα σας έρθει στο μυαλό μόλις αντικρίσετε το Nintendo DS είναι αυτό: "Δύο οθόνες;!". Ναι, δύο οθόνες. Τόσο απλά.
Με αυτή τη δημιουργία της Nintendo, με κωδικό όνομα DS(Dual Screen), η εταιρεία κατάφερε να ξεφύγει από τη κλασσική εμπειρία που ζούσε ο casual handheld gamer.
Mε τις 2 LCD screens (η κάτω είναι touch-screen), το wireless networking, τα dual game cartridge slots και την υποδοχή μικροφώνου, το DS ξεφεύγει από το παλιό Game Boy που δανειζόταν από εσάς το μικρό σας αδερφάκι/ξαδερφάκι. Είναι γεγονός ότι κάτι παρόμοιο σαν αυτό δεν έχει ξανακυκλοφορήσει στο κόσμο του handheld gaming.
Η εμφανέστατη διαφορά από τους προκάτοχους του (που αλλάζει ουσιαστικά και το τρόπο που παίζετε) είναι το διπλό 3-inch screen layout. Ανάλογα το τίτλο που θα ξεκινήσετε, οι δυο οθόνες χρησιμεύουν για την απεικόνιση της δράσης ή για να χωριστεί σε μια οθόνη που δείχνει τη δράση και σε μια που δείχνει πληροφορίες όπως χάρτης, inventory κτλ. Να υπενθυμίσω ότι η κάτω οθόνη είναι touch-sensitive και μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε με το stylus (σαν PDA) ή με το πάτημα ενός δακτύλου. Και οι δύο οθόνες περικλείονται με σχεδίαση clamshell παρόμοια με το Game Boy Advance SP.
Όσον αφορά την ιπποδύναμη της κονσόλας, αυτό το πράγμα είναι αρκετά δυνατό. Με διπλούς επεξεργαστές -έναν ARM9 και έναν ARM7- καθώς και 3D rendering δυνατότητες και 16-bit sound, η ποιότητα των τίτλων έφτανε αυτή του N64.
Και όπως πάντα, σχεδόν κάθε νέα κονσόλα λανσάρει νέα removable media. Έτσι το DS χρησιμοποιεί compact game cards(θυμίζουν κάπως Memory Sticks) οι οποίες είναι μικρές στο μάτι αλλά μεγάλες... όσον αφορά τη χωρητικότητα, γύρω στο 1 GB. Όσοι θέλανε να παίξουν και τα παλιά τους Game Boy Advance games, το DS -και η DS Lite version- έχουν δεύτερη υποδοχή για αυτά τα retro κασετάκια.
Δεν είναι τέλειο;
Δεν είναι τέλειο;
To Nintendo DS αναπτύχθηκε και κυκλοφόρησε από την Nintendo στις 21 Νοεμβρίου 2004.
Στις 2 Μαρτίου του 2006, η Nintendo παρουσίασε το Nintendo DS Lite, μια λεπτότερη και ελαφρύτερη εκδοχή του αρχικού Nintendo DS με φωτεινότερη οθόνη.