Χρονολόγιο λειτουργικών
70s UNIX
1981 MS-DOS
1984? X Window System
1984 Macintosh
1985 Amiga
1985 Microsoft Windows 1.0
1987 X11
1988 POSIX
1991 Linux
1992 Windows 3.1
1993 Slackware
1993 Windows NT
1994 Linux 1.0
1995 Windows 95
1996 KDE
1998 Windows 98
1998 Mandrake Linux
2001 Windows XP
2002 Mac OS X
2006 Windows Vista
2007 iOS
2008 Android
2009 Windows 7
2012 Wayland (ακόμα όμως δεν είναι καθιερωμένο)
2015 Windows 10
Η δεκαετία τού 1980 είναι η δεκαετία που που μικροϋπολογιστές μπήκαν στα σπίτια για πολύ κόσμο με υπολογιστές όπως ο Spectrum και ο Commodore. Επίσης έχουμε σημαντική εξέλιξη που φαίνεται στην εκπληκτική Amiga. Την ίδια δεκαετία εδραιώνεται το πρώτυπο IBM PC με λειτουργικό την MS-DOS προσφέροντας στην microsoft μια ιδιαίτερη θέση στην αγορά. Το Unix είναι ίσως ο μεγάλος ασθενής αλλά αυτό δεν το εμποδίζει να κρατάει τα σκήπτρα τού πιο προηγμένου λειτουργικού. Μπαίνουν όμως και κάποιες βάσεις για το ελεύθερο λογισμικό όπως η ανάπτυξη τού εγχειρήματος GNU.
Η δεκαετία τού 1990 είναι η δεκαετία που η microsoft αποκτάει την απόλυτη ουσιαστικά κυριαρχία με όλες τις άλλες εταιρείες ουσιαστικά να εξαφανίζονται ή να φτάνουν κοντά στην εξαφάνιση. Ως το τέλος τής δεκαετίας η microsoft έχει την απόλυτη κυριαρχία χωρίς να φαίνεται κανένας ανταγωνιστής στον ορίζοντα και τα windows να γίνονται κυρίαρχα. Την ίδια δεκαετία έχουμε την είσοδο τού διαδικτύου στα σπίτια τού πολύ κόσμου και την εξέλιξή του από κάτι που αφορά ελάχιστους τρελλούς σε κάτι που γίνεται η κινητήριος δύναμη μιας τεράστιας χρημαστηριακής φούσκας (dotcom bubble). Μαζί με το διαδίκτυο έχουμε τεράστια εξέλιξη τού ελεύθερου λογισμικού και ένα νέο λειτουργικό στα πρώτυπα τού unix, το Linux που αναπτύσεται στο διαδίκτυο και λειτουργεί ως ραχοκοκαλιά τού ίδιου τού διαδικτύου. Το Unix αν και παραμένει ανώτερο μοιάζει να χάνεται αλλά στην πραγματικότητα το Linux το έσωσε προσφέροντας ουσιαστικά εύκολη πρόσβαση στο Unix. Προς το τέλος τής δεκαετίας το Linux επιχειρεί να αποκτήσει ένα ευρύτερο κοινό (με το mandrake). Αλλά όπως θα φανεί ήταν πολύ αργά για να αποσπάσει κάτι περισσότερο, σίγουρα όχι απέναντι στην microsoft. Την δεκαετία τού 90 έχουμε επίσης πολύ σημαντικές εξελίξεις στο θέμα τών γραφικών. Ακόμα έχουμε την ανάπτυξη τής κινητής τηλεφωνίας.
Την δεκαετία τού 2000 έχουμε την εδρέωση και την ουσιαστικά απόλυτη κυριαρχία τών Windows XP. Έχουμε επίσης την αποτυχία τής microsoft να περάσει στην μετά XP εποχή καθώς τα Vista όχι μόνο θα καθυστερύσουν αλλά και θα αποτύχουν. Έχουμε επίσης την επιστροφή τής Apple στο παιχνίδι η οποία αλλάζει τον κλασσικό τής πυρήνα και το λειτουργικό της mac os X παίρνει χαρακτήρα unix. Έχουμε επίσης την ανάπτυξη έξυπνων κινητών. To iOS τής Apple θα το ακολουθήσει το Android τής Google ώστε η δεύτερη να μην αφήσει την πρώτη μόνη. Η microsoft αποτυγχάνει και σε αυτόν τον τομέα. Το Linux γίνεται κυρίαρχο στούς υπερυπολογιστές, διαδίδεται επίσης ευρύτατα προς κάθε κατεύθυνση αλλά δεν καταφέρνει να πατήσει σοβαρά στους οικιακούς υπολογιστές. Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι ο firefox δεν αφήνει τον explorer τής microsoft να κυριαρχίσει απόλυτα και στο διαδίκτυο.
Την δεκαετία που διανύμουμε (2010) η microsoft κυρίως με τα windows 7 περνάει επιτέλους στην μετά XP εποχή αν και τα τελευταία εξακολουθούν ακόμα και τώρα να είναι αρκετά δημοφιλή παρά την λήξη κάθε είδους υποστήριξης. Πλέον το πρόβλημά της έχει μετατραπεί στο να περάσει στην μετά windows 7 εποχή που αντιπροσωπεύουν τα windows 10. Προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζει με κάθε τρόπο και μάλιστα έχει προσφέρει την «αναβάθμιση» δωρεάν. Δεν έχει όμως καταφέρει να πατήσει σοβαρά στα κινητά. Το Android έχει πλέον αρχίσει να επικρατεί και απέναντι στο iOS καθυστώντας το Linux τον πλέον διαδεδομένο πυρήνα λειτουργικού και σε αυτό προσθέστε την απόλυτη κυριαρχία στούς υπερυπολογιστές, την πρωτοκαθεδρία στούς σέρβερ, την θέση του σε κάθε είδους έξυπνη συσκευή και ρομπότ και την μη αμελητέα πλέον θέση του στούς οικιακούς υπολογιστές. Πλέον με μεγάλη διαφορά είναι το ευρύτερα διαδεδομένο λειτουργικό. Παρά το συνεχιζόμενο μονοπώλιο τής microsoft είναι πιο ώριμο από ποτέ και για οικιακούς υπολογιστές καθώς έχει ήδη πολύ καλή υποστήριξη λογισμικού εύκολα διαθέσιμου αλλά έχουμε και μια επανάσταση στην επίσημη υποστηριξη εμπορικών παιχνιδιών αλλάζοντας τελείως το σκηνικό μέσα σε λίγα χρόνια.