Το ειδεχθές Internet και ο χαιρέκακος υπολογιστής

Hot
Marios Ntallaris
Το ειδεχθές Internet και ο χαιρέκακος υπολογιστής

Το ειδεχθές Internet και ο χαιρέκακος υπολογιστής

Πληροφορίες

Κυκλοφορία
0000-00-00

Video games, τηλεόραση, Internet και γεροντοκρατία.

 

Κάθε Σάββατο η στήλη Αφιερώματα φιλοξενεί τα καλύτερα Blog posts σας που γράφετε οι αναγνώστες του GameWorld στο Community/Blogs. Αυτή την εβδομάδα έχουμε ένα άρθρο από τον Μάριο Νταλλαρή, ο οποίος μιλά για την κόντρα μεταξύ τηλεόρασης, Internet και video games αλλά και την γεροντοκρατία.

Έχοντας ήδη αναλύσει τις γνώσεις, αλλά και τις ικανότητες που μπορεί κάποιος να αποκομίσει παίζοντας games αποφάσισα να γράψω ένα blog για τους λόγους που τα παιχνίδια δεν λαμβάνουν την προσοχή και τα εύσημα που τους αρμόζουν στην κοινωνία. Ουσιαστικά θα αναλύσω τους λόγους που τα υπόλοιπα μέσα, με κύριο μέσο την τηλεόραση, τα μειώνουν. Υπάρχουν πολύ λόγοι που η τηλεόραση πλήττεται από τα games οπότε το μόνο της όπλο είναι η παραπληροφόρηση μπας και ο κόσμος απομακρυνθεί από τους υπολογιστές και ασχοληθεί καθόλου με αυτήν. Πλέον με την ανάπτυξη και την εξέλιξη του Internet τα κανάλια έχουν χάσει τεράστια ποσοστά τηλεθέασης. Κανένας νέος δεν βλέπει τηλεόραση και πλέον τείνουν και τα μεγαλύτερα άτομα να απομακρύνονται από αυτήν.

Το αποτέλεσμα είναι η τηλεόραση να ακολουθεί την στρατηγική "για να νικήσω θα κάνω τους άλλους να χάσουν". Τι εννοώ? Η τηλεόραση, μην μπορώντας να κοντράρει το Internet και τα games ούτε κατά διάνοια, προσπαθεί να τα μειώσει και να χαλάσει την εικόνα που έχουν για αυτά οι άνθρωποι. Έχοντας μέρα παρά μέρα ρεπορτάζ για την "ηλεκτρονική μοναξιά", τους εθισμένους στο διαδίκτυο και όλους αυτούς που αυτοκτόνησαν με το Internet (και ναι αυτό το έχω ακούσει σε ρεπορτάζ) περνάει στους ημιμαθείς την ιδέα πως ό,τι περιστρέφεται γύρω από τον υπολογιστή είναι αισχρό, ανάρμοστο και διαφθείρει την αγνά μυαλά των νέων. Επιπλέον ο "εθισμός στο Διαδίκτυο" δεν είναι επιστημονικός όρος. Η ψυχολογία δεν τον παραδέχεται ως αληθινό ψυχολογικό πρόβλημα.

- Η διαταραχή εθισμού στο διαδίκτυο δεν συμπεριλαμβάνεται στο τελευταίο εγχειρίδιο DSM (DSM-5, 2013) το οποίο χρησιμοποιείται τακτικά από ψυχιάτρους. Wikipedia

Το θέμα είναι πως υπάρχουν τόσα είδη εθισμού (ποτά, ναρκωτικά κ.α.) αλλά η τηλεόραση ασχολείται μόνο με τον εθισμό στο διαδίκτυο. "Ε καλά δεν υπάρχουν πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθεί". Απαντώ στον εαυτό μου, "Προφανώς και υπάρχουν, αλλά ποιος ο λόγος". Δεν υπάρχει κέρδος στην είδηση ότι ένας ναρκομανής πέθανε στην Ομόνοια, ο προϋπολογισμός και τα ποσοστά τηλεθέασης μένουν ίδια. Από την άλλη με την είδηση ότι η κατάλληλη πτέρυγα του Παίδων έχει 90 παιδιά εθισμένα στο διαδίκτυο έχει έμμεσο κέρδος ( η οποία είναι και ψευδής με βάση σχετικό ρεπορτάζ του Gameworld). Όλες οι ανήσυχες Ελληνίδες μάνες ακούγοντας για αυτή την φρίκη δεν θα αφήνουν τα παιδιά τους να πλησιάζουν τον υπολογιστή. Αλλά επειδή είναι και πολυάσχολες γυναίκες, με κάτι θα πρέπει να τα απασχολούν για να μην είναι όλη μέρα στα πόδια τους.

Που να τα βάλουν...;Που να τα βάλουν...; Α ναι, στη τηλεόραση, σε αυτό το ακίνδυνο, πράο και αγαθό κατασκεύασμα. Εδώ έρχεται και το επόμενο επιχείρημα. Πολλοί γονείς δεν κάνουν την δουλειά τους σωστά. Έχοντας μεγαλώσει ένα παιδί που δεν είναι όπως το θες εσύ για τον α,β λόγο πρέπει να βρεις κάποιον να ρίξεις τις ευθύνες, επειδή ή εσύ είσαι αλάνθαστος ή απλά δεν θες να παραδεχθείς το λάθος σου. Οπότε αντί ο μέσος Έλληνας γονιός να παραδεχτεί το "λάθος" του, απλά κατηγορεί τις εταιρίες παιχνιδιών. Η λογική πολλών γονιών είναι φταίει το παιχνίδι ή η εταιρία που το έφτιαξε, αλλά όχι εγώ που το πήρα στο παιδί μου για δώρο όταν έκλεισε τα πέντε του χρόνια. Και πες πως η εταιρία είναι ανώμαλη , αλλοπρόσαλη και παράφρων και θέλει να αλλοιώσει την αρμονική κοινωνία μας, εκείνο το σηματάκι με το χαρακτηριστικό +18 κάτω αριστερά λες να το έχουν βάλει για ομορφιά? Πραγματικά Έλληνα γονέα δεν σε ανησύχησε λίγο το ότι το παιχνίδι λέει από πίσω Violence ή Drug Use ή Sexual Content ή όλα αυτά μαζί; Αλλά πες ότι όντως όλα αυτά δεν παραξένευσαν τον γονιό, το άλλο πρόβλημα είναι ότι πολλοί γονείς δεν θέλουν να ασχοληθούν με το τι κάνει το παιδί τους στον υπολογιστή, οπότε καλύπτουν την αδιαφορία με κατηγορίες σε άλλους.

Σου έχω νέα γονέα αν όντως θες να προστατεύσεις το παιδί σου από την επαίσχυντη κοινωνία που ζούμε. Απαγόρευσε του επίσης να βλέπει τηλεόραση, να ακούει ραδιόφωνο, να βλέπει διαφημιστικές ταμπέλες σε δρόμους και να πηγαίνει το βράδυ στο Γκάζι με τους φίλους του για να γιορτάσει τα δωδέκατα γενέθλιά του. Κοινώς προστάτεψε το απόλυτα ή για αρχή τουλάχιστον πάψε να βρίσκεις εύκολους στόχους. Και γιατί το Internet και τα games είναι εύκολος στόχος; Για το λόγο το ότι βγαίνεις και το κατακρίνεις στη τηλεόραση και είναι απόλυτα φυσιολογικό, ενώ αν κατακρίνεις την τηλεόραση σε κόβουν, σε βρίζουν και ενίοτε σε απαλλάσσουν από τα άγχη της ζωή σου με μια δημόσια εκτέλεση (on air πάντα). Η τηλεόραση προσπαθεί να περάσει πέρα όλων των άλλων πως το διαδίκτυο απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από ανθρώπους που θέλουν να σε βλάψουν, να σε ρεζιλέψουν και να σου πάρουν τα λεφτά και τα προσωπικά στοιχεία. Ναι ξέρεις γιατί οι άνθρωποι που συναναστρέφομαι καθημερινά είναι υποδείγματα ηθικής όπως το αφεντικό μου που με απέλυσε πριν κλείσω μήνα για να μην πληρώνει αποζημίωση,  ο συμπαίκτης στην ομάδα μπάσκετ που μου έκανε δώρο μια ρήξη χιαστών για να μπει βασικός, αλλά και ο τύπος που μου την έπεσε με μαχαίρι για να του "δανείσω" το κινητό μου, όταν γύριζα χθες το βράδυ στο σπίτι μου.

Η γεροντοκρατία είναι και αυτός ένας λόγος που τα games, ο υπολογιστής και το Internet υποβαθμίζονται από τα υπόλοιπα μέσα μαζικής (παρα)πληροφόρησης. Εν μέρη το καταλαβαίνω, τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο από εκείνους, αλλά πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι κάτι το διαφορετικό δεν είναι και κακό. Ακούς τον κάθε γεροκάγκουρα να σου λέει για τις κόντρες που έκανε με τα μηχανάκια, ή για το πόσες φυλακές έφαγε στον στρατό και μετά σου λέει να προσέχεις μην παρασυρθείς από τον υπολογιστή. Μα ναι παρασύρθηκα κάποτε και εγώ σαν νέος. Όταν ήμουν δημοτικό ένα site μου έβγαλε μήνυμα ότι ήμουν ο εκατομμυριοστός πελάτης και κέρδισα το Nokia 3510, κι εγώ για λίγα δευτερόλεπτα το πίστεψα. Δηλαδή από τι άλλο να παρασυρθώ? Όταν πιάσεις το παιδί σου να βλέπει "ακατάλληλες" ταινίες φταίει αυτό που μπήκε και τις είδε και όταν η ανήλικη κόρη σου κλεφτεί με κάποιον ενήλικα που γνώρισε στο Facebook φταίει αυτή που έκανε φίλο της έναν άγνωστο που δεν έχει ιδέα ποιος είναι και εσύ που δεν την προστάτεψες. " Μα αυτά είναι παιδιά". Άμα αυτά είναι παιδιά και απαλλάσσονται από τις ευθύνες φταίει αυτός που τα ανέθρεψε έτσι, Έλληνα γονέα. Κάνε εσύ την δουλειά σου και μετά κοίτα να ρίχνεις ευθύνες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως όλοι αυτοί δεν ξέρουν τι είναι το Internet ή ο υπολογιστής (έτσι η τηλεόραση εκμεταλλεύεται όλο αυτό το μπέρδεμα για να αυξήσει τα ποσοστά της). Και να προσθέσω ότι για τους περισσότερους ηλικιωμένους παιχνίδι, υπολογιστής, Internet είναι το ίδιο. Δεν γίνεται να περνάει η άποψη ανθρώπων που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο που κρίνουν. Είναι σαν να διαβάζεις review από άτομο που δεν έχει παίξει το παιχνίδι που κριτικάρει. Κοινώς είσαι κατά 99.9% σίγουρος πως η άποψή του θα είναι λάθος.

Να προσθέσω και το χιλιοειπωμένο επιχείρημα πως τα games είναι ένα πολύ σύγχρονο μέσο ψυχαγωγίας και το Internet μία πιο σύγχρονη πλατφόρμα σε σχέση με την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο με αποτέλεσμα η λογοκρισία και η αρνητική κριτική να είναι 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή των άλλων μέσων. Παλαιότερα γινόταν ακριβώς το ίδιο με τις ταινίες και ακόμα πιο παλιά με την μουσική και το ραδιόφωνο. Προφανώς και δεν πιστεύω πως τα games και το διαδίκτυο έχουν μόνο θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, έχουν και αρνητικά. Το πρόβλημα είναι πως στον πολύ κόσμο προβάλλονται μόνο τα αρνητικά με αποτέλεσμα με βάση την κοινή γνώμη να θεωρούνται μια σύγχρονη μάστιγα.

Μάστιγα; Τα games; Το Internet; Όχι τα ναρκωτικά; Ούτε ο καρκίνος; Σίγουρα κάποιος μέσω του διαδικτύου μπορεί να παρασύρει κάποιον άλλον, αλλά το να κατηγορήσουμε το διαδίκτυο είναι το ίδιο με το σε ένα φόνο να κατηγορήσουμε το πιστόλι. Το Internet και τα games και γενικά ο υπολογιστής είναι μέσα και είναι στο χέρι σου το πως θα τα αντιμετωπίσεις.

Διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Αφιερώματα και γράψτε το δικό σας blog στο Community/Blogs.

 

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Comments  

#1 the_prophet1987 (Level22) 01/04/2018 21:21
Όσα ανέφερες στο κείμενο είναι δυστυχώς έτσι και ακόμα χειρότερα.Δεν θα τα αναλύσω τα χειρότερα,θα μείνω απλά στη τελευταία παράγραφο που τα λέει όλα! ;-)
#2 Mr. Zurkon (Level14) 03/04/2018 20:32
Η ημιμάθεια είναι κοινωνικό φαινόμενο. Οπότε ναι, παίζει ρόλο κι εδώ, και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι μέρος των δημοσιογράφων κάνει ημιτελείς δουλειές. Το ρεπορτάζ του Άλφα μάλλον είναι καλό παράδειγμα, αφού παρότι βασίζεται κυρίως στη συνέντευξη για να επιχειρηματολογήσει, θα μπορούσε να κάνει πληρέστερη έρευνα πάνω στο θέμα. Αλλά συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης του διαδικτύου από την τηλεόραση ως μέσο, δεν πιστεύω ότι υπάρχει. Υπάρχουν παρωχημένες αντιλήψεις, επειδή πρόκειται για μέσο που στη βάση του συντηρείται από ανθρώπους σχετικά μεγαλύτερης ηλικίας. Μέχρι εκεί. Δεν νομίζω ότι στοχοποιούν το διαδίκτυο επειδή "έρχεται και μας παίρνει τις δουλειές". Κατά τ' άλλα σίγουρα χρειαζόμαστε πιο αυστηρό έλεγχο σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόσβαση ανήλικων (έστω τους κάτω των 14-15) σε ακατάλληλο περιεχόμενο, αλλά και δραστηριοποίηση και μεγαλύτερη υπευθυνότητα από τους γονείς.