- Μόνιμες Στήλες
- Αφιερώματα
- Το ρίσκο στα reboots των video games
Το ρίσκο στα reboots των video games
HotΤο ρίσκο στα reboots των video games
Πληροφορίες
Η αντίδραση του κόσμου και το ρίσκο της σύγκρισης.
Από σήμερα και κάθε Πέμπτη στις 12:00, θα μεταφέρουμε αρθρα αναγνωστών από την στήλη Community/Blogs στην κεντρική σελίδα του site στη στήλη Αφιερώματα. Θα ξεκινήσουμε από τα πιο παλιά blogs προς τα πιο νέα, οπότε μείνετε συντονισμένοι γιατί μπορεί να δείτε και το δικό σας blog στην αρχική σελίδα!
Δεν είναι κρυφό πως όταν μια μακρά σειρά video games δέχεται σημαντική μεταρρύθμιση και επαναλαμβάνεται (συνήθως από καινούρια ομάδα ανάπτυξης), αντιμετωπίζει αντίδραση από την gaming κοινότητα. Οι γνώμες βέβαια διαφέρουν για το μέγεθος της αντίδρασης και τη μορφή έκφρασής της, ωστόσο αυτό δείχνει πόσο επικίνδυνη και γεμάτη ρίσκο είναι μια επανεκκίνηση (reboot) σε ένα franchise, όχι μόνο για την ίδια τη σειρά, αλλά και για τη φήμη των προγραμματιστών φανατικών και πιστών οπαδών που έχουν αγαπήσει τη σειρά για το τι αντιπροσωπεύει.
Φυσικά, δεν είναι όλα τα reboots καταστροφικά, αλλά έχουν υπάρξει αρκετά που ενίσχυσαν τις αρνητικές προσδοκίες της κοινότητας. Τι είναι αυτό που θα καθορίσει αν ένα reboot θα κερδίσει τις καρδιές των οπαδών; Υπάρχουν ορισμένοι βασικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Να γνωρίζεις πότε μια επανεκκίνηση είναι απαραίτητη
Πολλοί θα συμφωνούσαν ότι η επανεκκίνηση ενός franchise δεν είναι πάντα η πιο λογική κατεύθυνση να λάβει μια μακρά σειρά. Πάρα πολλές φορές ένα reboot είναι άκρως περιττό και αφήνει τους οπαδούς να αμφισβητούν τη νοοτροπία των προγραμματιστών της σειράς. Από την οπτική γωνία ενός σκληροπυρηνικού fan, θα ήταν πιο επωφελές αν μια σειρά απλά συνέχιζε αυτό που ξεκίνησε, και οικοδομούσε πάνω σε αυτό που πετυχημένα έχει αναπτυχθεί. Κανονικά, όταν οι fans βλέπουν ένα υπάρχον σύμπαν που έχουν αγαπήσει να επαναλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο, είναι λογικό να περάσουν στην άμυνα και να αντιδράσουν. Ωστόσο είναι φορές που μια σειρά χάνει την αίγλη της και είναι αναγκαία η αναζωογόνηση της για να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον σε αυτή.
Για παράδειγμα το Tomb Raider. Μια ιδιαίτερα διάσημη σειρά action-adventure παιχνιδιών στα μέσα και τέλη των 90s, η οποία υπέφερε από λάθη αργότερα στη διάρκεια της ζωής της. Αργά ή γρήγορα, η προσοχή προς τη σειρά θα μετατοπιζόταν στο Uncharted, όπου το adventure στοιχείο χρησιμοποιούταν πιο αποτελεσματικά. Με αυτό το δεδομένο, ήταν αναγκαίο να εξετασθεί από την ομάδα ανάπτυξης του Tomb Raider η επανεκκίνηση της σειράς, όπως και έγινε, καθώς η απόφαση αυτή έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην ώθηση της σειράς από την αφάνεια και να αναζωογονήσει τόσο το ενδιαφέρον της κοινότητας, όσο και των κριτικών.
Τι καθορίζει την αντίδραση των οπαδών
Ίσως ο κύριος παράγοντας που καθορίζει την αντίδραση των οπαδών σε ένα reboot είναι το ποσό των αλλαγών που αποφασίζουν να κάνουν οι προγραμματιστές και ποια στοιχεία της σειράς αφορούν οι αλλαγές. Αν έβγαινε νέο sequel του Star Wars, θα ήταν απόλυτα λογικό να πήγαινε τους Jedi σε νέες τοποθεσίες, να πολεμούσαν διαφορετικούς αντιπάλους, και να δημιουργήσουν καινούριες συμμαχίες. Παρ’ όλα αυτά, πώς θα αισθάνονταν οι fansαν τα γνωστά φωτόσπαθα των Jedi αντικαθιστόνταν από γιαπωνέζικα Katana; Αν το περιβάλλον που διαδραματίζεται το παιχνίδι δεν ήταν το φουτουριστικό διάστημα, αλλά μια δυστοπική γη; Όταν σχεδιάζεται μια επανεκκίνηση, οι αλλαγές πρέπει να αναμένονται και συχνά να γίνονται αποδεκτές, αλλά όλα αυτά εξαρτόνται από τα ποια ακριβώς στοιχεία θα αποτελούν αντικείμενο αλλαγών, και πόσο δραστικά θα μεταβληθούν από τη προηγούμενη κατάστασή τους.
Για παράδειγμα, ο νέος τίτλος της σειράς Devil May Cry, DmC: Devil may Cry, έλαβε θετικές κριτικές και ήταν αρκετά διασκεδαστικό ως παιχνίδι. Ωστόσο η αντίδραση των οπαδών επικεντρώθηκε στις αλλαγές σε στοιχεία-κλειδιά της σειράς. Και δεν ήταν αποκλειστικά η μεταμόρφωση του Dante από το κλασσικό και πασίγνωστο άσπρο του μαλλί σε απλό καστανό, αλλά η ουσιαστική αλλαγή στο χαρακτήρα του. Προσωπικά, όπως και οι πλειοψηφία των gamers που δοκίμασαν τον τίτλο απόλαυσαν το gameplay, και την αναδιατυπωμένη ιστορία του. Όμως αυτό που τραβάει τη προσοχή είναι ο χαρακτήρας του πρωταγωνιστή, που από έναν έξυπνα χιουμοριστικό κυνηγό δαιμόνων, γίνεται ένας κυνικός και λιγάκι σνομπ άντρας. Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι είναι πάρα πολύ καλό, αν και οι φανατικοί θα δυσκολευθούν να συνηθίσουν τις ελευθερίες που έχουν πάρει οι προγραμματιστές. Μέσα στο παιχνίδι υπάρχει ένα σημείο, όπου οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί θα το εκλάβουν ως ‘χαστούκι’ από τους developers του DmC.
Παράδειγμα πετυχημένου reboot
Πριν ανακεφαλαιώσω θα ήταν σωστό να παραθέσω ένα παράδειγμα πετυχημένης επανεκκίνησης. Το Mortal Combat που βγήκε Απρίλιο του 2011 θεωρείται ένα από τα πιο πετυχημένα reboots σε gaming franchise.
Το Mortal Kombat αναδείχθηκε στη σκηνή των παιχνιδιών arcade μαχών στα μέσα των 90s, λαμβάνοντας επαίνους από κριτικούς και παίκτες και μάλιστα αποδείχθηκε ότι είναι ένας άξιος αντίπαλος για την άκρως επιτυχημένη σειρά του Street Fighter που ήταν στο απόγειο της δημοτικότητάς του εκείνη την περίοδο. Όταν η 3D εποχή ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η σειρά τέθηκε αντιμέτωπη με μια πολύ δύσκολη μετάβαση. Ενώ το release του Mortal Combat (είναι η πρώτη είσοδος της σειράς σε 3D γραφικά, αν και σε 2D άξονα) ήταν σχετικά πετυχημένο, οι τίτλοι που ακολούθησαν-Deadly Alliance, Deception-δεν ικανοποίησαν τους οπαδούς της σειράς, ούτε τους λάτρεις των fighting games.
Σε αυτό το σημείο, ήταν σαφές πως η σειρά είχε ανάγκη να μπει σε μια νέα κατεύθυνση. Το 2011, η νεοσυσταθείσα Studios Netherrealm απάντησε με μια ανανεωμένη έκδοση των 3 πρώτων Mortal Kombat που αποδείχθηκε να είναι αρκετά επιτυχής και στην πραγματικότητα αναζωογόνησε το ενδιαφέρον στη σειρά και και το έβγαλε από την αφάνεια. Τι ήταν αυτό που ξαναέκανε πετυχημένη τη σειρά; Οι χωρίς έμπνευση χαρακτήρες ελήφθησαν πίσω και δέχθηκαν το κατάλληλο make-over, το σύστημα ελέγχου βελτιώθηκε, και δεν ήταν πια τόσο περιοριστικό, και γενικά η ατμόσφαιρα της σειράς έμεινα ίδια. Ουσιαστικά οι αλλαγές έγιναν πάνω στα στοιχεία που δεν άρεσαν στους gamers, και οι προγραμματιστές κατάλαβαν πότε ήταν η κατάλληλη στιγμή για να ανανεώσουν τη σειρά.
Συνοψίζοντας, γεγονός είναι πως δεν μπορούν να είναι όλοι ευχαριστημένοι, καθώς οι developers πρέπει να λάβουν πολλές παραμέτρους κατά την επανεκκίνηση μιας σειράς. Οι προγραμματιστές πρέπει να καταλάβουν ποιο ποσοστό αλλαγής είναι ευπρόσδεκτο. Σε γενικές γραμμές οι αλλαγές πρέπει να γίνονται αποδεκτές, αν και δραστική διαμόρφωση σε κάτι που έχουν μάθει να αγαπούν οι fans, είναι συνταγή για καταστροφή. Αν γίνει σωστά, ένα reboot σε ένα υπάρχον franchise μπορεί να είναι αρκετά επιτυχές, όταν η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη.
Δείτε το video review του gameworld.gr για το DmC: Devil may Cry.
Comments