Αλλαγή θερμοαγώγιμης πάστας σε κάρτα γραφικών

Hot
Γιώργος
Αλλαγή θερμοαγώγιμης πάστας σε κάρτα γραφικών

Αλλαγή θερμοαγώγιμης πάστας σε κάρτα γραφικών

Πληροφορίες

Κυκλοφορία
0000-00-00

Για χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Όσοι έχουν εγκαταστήσει ένα νέο επεξεργαστή η κάποια after market ψύξη θα γνωρίζουν την ύπαρξη της θερμοαγώγιμης πάστας. Πολλές φορές η thermal paste έρχεται και προ-εγκατεστημένη και βασικός της ρόλος είναι να εξαλείφει τα κενά αέρος ανάμεσα σε δύο μέταλλα. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η καλύτερη μεταφορά θερμότητας.

Οι πάστες αυτές με την πάροδο του χρόνου ξεραίνονται και χάνουν μέρος της ιδιότητας τους, συνεπώς χρειάζονται αλλαγή. Είναι καλό η αλλαγή αυτή να γίνεται κάθε ένα με δύο χρόνια. Πέρα όμως από την χρήση τους σε μονάδες κεντρικών επεξεργαστών, τις θερμοαγώγιμες τις συναντάμε και στις GPU όπου και εκεί η αλλαγή πρέπει να είναι συχνή προκειμένου να επιτυγχάνονται καλύτερες θερμοκρασίες.

Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε γρήγορα και εύκολα να καθαρίσουμε και να αλλάξουμε την πάστα στην κάρτα γραφικών μας. Προσοχή, καθώς η διαδικασία μπορεί να καταργήσει την εγγύηση της κάρτας.

Θα χρειαστείτε:
- Την GPU
- Thermal paste
- Arctic Clean – το προιόν κοστίζει περίπου 8 ευρώ και ενδείκνυται αποκλειστικά για τον καθαρισμό της πάστας. Αν όμως επιθυμείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε acetone, οινόπνευμα ή 2-προπανόλη (γνωστό και ως rubbing alcohol) αρκεί να σκουπίσετε καλά την επιφάνεια μετά τον καθαρισμό.
- Ύφασμα με μικρό-ίνες ή μία μαλακή πετσέτα
- Κατσαβίδι

Ανοίγοντας την κάρτα
Για να μπορέσουμε να φτάσουμε στον επεξεργαστή της κάρτας, θα χρειαστεί να αφαιρέσουμε το σύστημα ψύξης. Συνήθως τέσσερις βίδες ενώνουν το σύστημα ψύξης με την κάρτα ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι περισσότερες. Θα χρειαστεί να αναγνωρίσετε μόνοι σας ποίες και πόσες βίδες χρειάζεται να αφαιρεθούν καθώς κάθε σύστημα ψύξης μπορεί να δένει διαφορετικά. Ξεβιδώστε σε σχήμα Χ.

1thermal6

1thermal7

Όταν αφαιρέσετε τις απαραίτητες βίδες, αποσυνδέστε το καλώδιο των ανεμιστήρων από την κάρτα και απομονώστε το heatsink από το PCB (κάρτα). Ίσως χρειαστεί λίγο δύναμη οπότε να είστε προσεκτικοί.

Αφαιρώντας την θερμοαγώγιμη
Ξεχωρίζοντας τα δύο κομμάτια, θα δείτε πως η πάστα υπάρχει και στις δύο επαφές. Στο σημείο υπάρχουν και thermal pads τα οποία μην τα ξεκολλήσετε και αν είναι εφικτό, μην τα ακουμπήσετε. Θα υποθέσω πως δεν διαθέτετε Arctic Clean οπότε θα προχωρήσουμε με λευκό οινόπνευμα. Φροντίστε μόνο να σκουπίσετε καλά διότι το οινόπνευμα μπορεί να δημιουργήσει ένα στρώμα λεπτής και σχεδόν αόρατης μεμβράνης στην επιφάνεια, δυσκολεύοντας την διασκόρπιση της θερμότητας στο τελικό αποτέλεσμα.

thermal2

Ρίξτε λίγες σταγόνες οινοπνεύματος στο ύφασμα με τις μικρό-ίνες και ξεκινήστε την αφαίρεση της πάστας με το heatsink. Αφού τρίψετε καλά, σκουπίστε το επίμαχο σημείο με την καθαρή πλευρά του υφάσματος. Πειραματιστείτε με το heatsink ώστε να εξοικειωθείτε με την διαδικασία.

Βάζουμε πάλι οινόπνευμα στο ύφασμα και περνάμε στον πυρήνα. Προσπαθήστε να περιορίσετε τον καθαρισμό σας μόνο στην επιφάνεια του επεξεργαστή και όχι στα γύρω σημεία. Καθαρίστε καλά και αφαιρέστε οποιαδήποτε υπολείμματα ξερής πάστας έχουν απομείνει με την βοήθεια μπατονέτας. Με την καθαρή πλευρά του υφάσματος, σκουπίστε πολύ καλά την επιφάνεια ώστε να μην δημιουργηθούν κενά κατά την τοποθέτηση της νέας θερμοαγώγιμης.

thermal1

Τοποθετώντας την νέα thermal paste
Εφόσον το heatsink και ο επεξεργαστής μας είναι καθαροί, μπορούμε να συνεχίσουμε με την τοποθέτηση της νέας θερμοαγώγιμης πάστας. Ανοίξτε το σωληνάριο και τοποθετήστε στο κέντρο του πυρήνα μικρή ποσότητα σε σχήμα τελείας, γνωστή και ως μπιζέλι.

Το μόνο που μένει να κάνετε, είναι να ξαναενώσετε την κάρτα με το heatsink. Το μείγμα είναι αρκετά στερεό οπότε μην φοβάστε να σηκώσετε την GPU. Ευθυγραμμίστε το σύστημα ψύξης με τον επεξεργαστή. Οι υποδοχές για τις βίδες θα σας βοηθήσουν. Ίσως χρειαστεί λίγο δύναμή και αφού τα ενώσετε, βιδώστε σε σχήμα Χ ασκώντας από λίγη πίεση σε κάθε βίδα ώστε να απλωθεί η πάστα ομοιόμορφα στην επιφάνεια. Επανασυνδέστε το ρεύμα του συστήματος ψύξης και είστε έτοιμοι.

Συνδέστε στην κάρτα στον υπολογιστή σας και δείτε τις μειωμένες θερμοκρασίες.

Η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη ενώ γίνεται μόνο μία φορά ανά ένα ή δύο χρόνια. Ορισμένες θερμοαγώγιμες έχουν σαν βάση τους το μέταλλο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα αν η τοποθέτηση δεν γίνει σωστά. Οι τιμές, ανάλογα με την συσκευασία και την ποιότητα, κυμαίνονται στο εύρος των 10 ευρώ.

Δείτε τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Tech. Για συζήτηση γύρω από την αναβάθμιση ή την αγορά νέου PC, επισκεφθείτε το αντίστοιχο forum topic

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Comments  

#1 +2 Shikabane_Hime7 (Level29) 27/12/2016 13:55
Πολύ ενδιαφέρον και ενημερωτικό το άρθρο, ειδικά για κάτι άσχετους σαν και μένα που κάτι τέτοια μου φαίνονται βουνό να τα κάνω. Την τελευταία φορά πριν κάτι μήνες το είχα πάει σε μαγαζί φίλου να το κάνουν γιατί φοβόμουν μόνος!
#2 +1 ashbringer (Level25) 28/12/2016 10:04
Πολύ ωραίο άρθρο με αναλυτικά όλη τη διαδικάσία για την αλλαγή θερμοαγώγιμης πάστας στην κάρτα γραφικών.Πιστεύω πολύ χρήσιμο για όλους έτσι ώστε να έχουμε ένα σύστημα με χαμηλότερες θερμοκρασίες.
#3 +1 George80s (Level8) 28/12/2016 15:11
Πολύ ωραίο και αναλυτικό άρθρο. Θα πρόσθετα μόνο πως στις κάρτες γραφικών θέλει περισσότερη προσοχή κατά το ξεβίδωμα/βίδωμα της ψύκτρας να μην ακουμπούμε με γυμνά χέρια (ή υφάσματα/μανίκια) τις αντιστάσεις κλπ που βρίσκονται στο πίσω μέρος της κάρτας για να αποφύγουμε να προκαλέσουμε βραχυκύκλωμα λόγω στατικού ηλεκτρισμού. Θα έλεγα επίσης πως στις κάρτες γραφικών των καλών κατασκευαστών (π.χ. Asus, Gigabyte, Msi) που χρησιμοποιούν custom ψύκτρες, οι πάστες τους είναι τα τελευταία χρόνια ανώτερης ποιότητας και δεν χρειάζονται τόσο σύντομα αλλάγή (τουλάχιστο μέχρι τα 3 χρόνια που φτάνουν οι εγγυήσεις τους).