- Μόνιμες Στήλες
- Tech
- Τρεις value for money κάρτες γραφικών μέχρι 220 ευρώ
Τρεις value for money κάρτες γραφικών μέχρι 220 ευρώ
HotΤρεις value for money κάρτες γραφικών μέχρι 220 ευρώ
Πληροφορίες
Για την απόλυτη gaming εμπειρία.
Ας παραδεχτούμε πώς οι περισσότεροι gamers –άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο- επιθυμούν σε μεγάλο ποσοστό την οπτική ικανοποίηση και ευχαρίστηση των γραφικών που προσφέρει ένα παιχνίδι. Δεν είναι μυστικό ότι οι υπολογιστές συνήθως προσφέρουν αυτή την ικανοποίηση περισσότερο από μία κονσόλα, αλλά με τι κόστος;
Ο επεξεργαστής από μόνος του όσο ισχυρός και να είναι, δεν αρκεί για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ενός παιχνιδιού ώστε να απολαύσουμε στο έπακρο την εικόνα στην οθόνη μας. Τον ρόλο αυτό αναλαμβάνουν οι κάρτες γραφικών. Γνωστές λίγο πολύ σε όλους μας, οι κάρτες γραφικών αποτελούν ίσως το πιο βασικό τμήμα του υπολογιστή για όποιον ενδιαφέρεται για το PC gaming.
Η τεχνολογία των γραφικών προχωράει με γρήγορους ρυθμούς και καθώς οι περισσότεροι developers πασχίζουν για την εικόνα των δημιουργημάτων τους, οι απαιτήσεις αναγκαστικά ανεβαίνουν. Παράλληλα οι κατασκευαστές των GPU (Graphics Processing Unit) αναπτύσσουν πιο ισχυρά, πιο δροσερά και ταυτόχρονα πιο φθηνά chips ώστε να ανταπεξέλθουν στα θέλω των καταναλωτών και συνεπώς στην τσέπη των τελευταίων. Φυσικά, δεν μπορούν όλοι οι gamers να διαθέσουν ένα μεγάλο ποσό για να “παίζουν” τους αγαπημένους τους τίτλους και προκειμένου οι πωλήσεις να αυξηθούν δημιουργούνται επιλογές για τις απαιτήσεις του κάθε χρήστη.
Στην εβδομαδιαία αυτή στήλη, θα δούμε τρεις από αυτές τις επιλογές και τι φάσμα καλύπτουν. Οι προτάσεις ανταποκρίνονται σε διαφορετικά budget, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η αγορά GPU μπορεί να θεωρηθεί ως μια άσκοπη προσθήκη. Οπότε, πριν προβείτε στην σχετική επένδυση, κάντε τους υπολογισμούς σας και ζυγίστε τις απαιτήσεις σας.
Θα προσπαθήσω να μην αναφερθώ στις άγνωστες για πολλούς τεχνικές λεπτομέρειες, κρατώντας ένα πιο χαλαρό ύφος αφήνοντας σας κυρίως στα νούμερα.
Gigabyte Radeon RX460 2GB Windforce OC – 110 Ευρώ
Η AMD RX460 έχει αποκομίσει πολύ καλές κριτικές προσφέροντας ικανοποιητική απόδοση, ειδικά για το κόστος της. Πρόκειται για μια entry level κάρτα γραφικών η οποία φέρει το Polaris 11 chipset της AMD. Η RX 460 μπορεί να κρατήσει ένα καλό framerate στους περισσότερους νέους τίτλους με αναλύσεις μέχρι και 1080p. Το μεγαλύτερο ατού ωστόσο είναι πως η μικρή κάρτα της AMD υποστηρίζει DirectX 12 η χρήση του οποίου αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα στο framerate, όταν αυτό διατίθεται.
Επιλέχτηκε μία από τις κορυφαίες υλοποιήσεις της Gigabyte καθώς το σύστημα ψύξης Windforce βοηθάει στο να παραμείνουν οι θερμοκρασίες ιδιαίτερα χαμηλές. Η μικρή κάρτα θα απαιτήσει μόνο ένα 6-pin καλώδιο για την τροφοδοσία αφού χρειάζεται λιγότερα από 75 watt.
Το μόνο που προβληματίζει είναι τα 2GB VRAM καθώς στις μεγαλύτερες ρυθμίσεις γραφικών η RX 460 θα αντιμετωπίσει μερικές δυσκολίες αλλά θα ανταπεξέλθει.
• Συχνότητα GPU: 1212 MHz Boost
• Συχνότητα μνήμης: 7000 MHz
• Memory Bus: 128-bit
• Input/output: 1x DVI-D, 1x HDMI 2.0, 1x DisplayPort
Gigabyte NVIDIA GTX 1050 Ti - 177 Ευρώ
Πολλοί σύγχρονοι τίτλοι χρειάζονται πάνω από 2GB VRAM προκειμένου να κρατήσουν τα νούμερα πιο κοντά στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Μια εξαιρετική, «φρέσκια» αλλά σαφώς ακριβότερη επιλογή είναι η NVIDIA GTX 1050 Ti. H GTX 1050 Ti βασίζεται στην τελευταία αρχιτεκτονική Pascal και μοιράζεται πολλά χαρακτηριστικά με την απλή GTX 1050. Ωστόσο διαφέρει στην συχνότητα, στα cuda cores και το μέγεθος μνήμης καθιστώντας την μέχρι και 20% πιο γρήγορη από την απλή.
Και σε αυτή την περίπτωση, επιλέχτηκε η υλοποίηση της Gigabyte αν και η GPU θα παραμείνει δροσερή ακόμη και με φθηνότερες και πιο «φτωχές» υλοποιήσεις της αγοράς. Επίσης, λόγω της σύγχρονης αρχιτεκτονικής η GTX 1050 Ti δεν απαιτεί κάποια έξτρα τροφοδοσία ρεύματος από το τροφοδοτικό και αρκείται στην παροχή της μητρικής.
• Συχνότητα GPU:1455 MHz Boost
• Συχνότητα μνήμης: 7008 MHz
• Memory Bus: 128-bit
• Input/output: 1x DVI-D, 1x HDMI, 1x DisplayPort
Asus Radeon RX470 4GB Strix Oc – 218 Ευρώ
Η Radeon RX470 4GB προτιμάται ιδιαίτερα από gamers και παρουσιάζει στους περισσότερους τίτλους καλύτερα αποτελέσματα από την NVIDIA GTX 1050 Ti, κάτι που δικαιολογεί και φυσικά το κόστος της. Στους περισσότερους νέους τίτλους η mid-range κάρτα της AMD διατηρεί ικανοποιητικά αποτελέσματα και με μερικές τροποποιήσεις στην ποιότητα των γραφικών, μπορεί με άνεση να ξεπεράσει ακόμη και τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε αναλύσεις μέχρι και 1080p. Να σημειωθεί πως η RX470 διατίθεται και σε έκδοση με 8GB μνήμης, κάτι που θεωρώ ασήμαντο για αναλύσεις μέχρι full HD.
Η RX 470 θα απαιτήσει από το τροφοδοτικό 120W και ένα 6pin καλώδιο, αυξάνοντας τα επίπεδα θερμότητας σε σχέση με την GTX 1050 Ti. Επιλέχτηκε η υλοποίηση της Asus καθώς χαρακτηρίζεται σαν ένα από τα καλύτερα συστήματα ψύξης της αγοράς με την ποιότητα κατασκευής να είναι αυξημένη για το σχετικά χαμηλό κόστος.
• Συχνότητα GPU: 1206 ΜHz Boost
• Συχνότητα μνήμης: 6600 MHz
• Memory Bus: 256-bit
• Input/output: 2x DVI-D, 1x HDMI, 1x DisplayPort
Τέλος, οι παραπάνω κάρτες καλό θα είναι να συνδυάζονται με επεξεργαστές i3 και i5 ώστε να αποδίδουν στο έπακρο. Επίσης, επιλέγοντας ένα επεξεργαστή ανάλογο της GPU, θα αποφευχθεί πιθανό bottleneck που ίσως προκύψει μεταξύ GPU και CPU, μειώνοντας έτσι την απόδοση της κάρτας γραφικών.
Δείτε το budget σύστημα των 300 ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας. Συζητήστε μαζί μας στο αντίστοιχο forum topic.
Comments
Η RX480 θεωρώ πως εκμεταλλεύεται καλύτερα το DX12 και αυτό της δίνει ένα μικρό προβάδισμα έναντι της 1060 σε μερικούς τίτλους. Ωστόσο, προσωπικά θα διάλεγα την 1060 θυσιάζοντας λίγα FPS αλλά κερδίζοντας στην θερμότητα, στο oc και στους drivers (αν και τελευταία η NVIDIA τα έχει κάνει μαντάρα). Τα 6 και 8 gb αντίστοιχα είναι μέχρι τώρα άχρηστα και στις δύο περιπτώσεις, στο λέω εγώ που έχω 1070. Τέτοιο ποσοστό μνήμης δεν θα το δεις πουθενά και αν το δεις η κάρτα θα έχει γονατίσει ήδη νωρίτερα.
Τώρα στα νούμερα η διαφορά είναι μικρή και αν η NVIDIA αξιοποιήσει λίγο καλύτερα το DX12, ίσως έχουμε αλλαγές. Στην τελική διαλέγεις ότι συμφέρει περισσότερο στην τιμή, απλώς η 1060 μου δείχνει σαν ένα πιο ολοκληρωμένο σύνολο.