Οδηγός αγοράς: Τα καλύτερα low-budget monitors

Hot
Νίκος Νικολαίδης

Νίκος Νικολαίδης  

I reject your reality and substitute my own!
 
0.0 (0)
0 1 0 0 0
Οδηγός αγοράς: Τα καλύτερα low-budget monitors

Οδηγός αγοράς: Τα καλύτερα low-budget monitors

Πληροφορίες

Κυκλοφορία
0000-00-00

Για να βρείτε ακριβώς αυτό που σας ταιριάζει.

Έφτασε ο καιρός που θέλετε να πετάξετε στην ανακύκλωση την παλιά σας τηλεόραση ή την οθόνη του υπολογιστή σας, γιατί μπορεί να έχει κιτρινίσει από την πολυκαιρία, τα κατοικίδια σας να έχουν αφήσει τα σημάδια τους ή μπορεί να έχει αποκτήσει ένα σημάδι από ρίψη αντικειμένου σε ρομαντικές rage στιγμές! Όπως και να ‘χει πρέπει να κάνετε αναβάθμιση για να μπορέσετε να απολαύσετε ακόμη καλύτερα τα μελλοντικά games, τις 4Κ ταινίες αλλά και τις πιο απαιτητικές εφαρμογές.

Οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές. Η τεχνολογία έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που οι περισσότεροι κατασκευαστές μπορούν να δημιουργήσουν τα προϊόντα που θέλουν με πιο χαμηλό κόστος, αλλά ταυτόχρονα να έχουν όλες τις σύγχρονες και διαδεδομένες απαιτήσεις της εποχής μας. Γι’ αυτό τον λόγο πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά πρέπει να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα για το προϊόν που θέλετε, ανάλογα με την χρήση που θέλετε να κάνετε. Για παράδειγμα αν θέλετε να έχετε μία τηλεόραση για τον υπολογιστή σας, πρέπει η οθόνη να έχει ανάλυση τουλάχιστον 1080p στα 120Hz έτσι ώστε αν είστε απαιτητικός first person shooter να απολαύσετε τα 120 fps που μπορεί να προσφέρει ο υπολογιστής σας για περισσότερες λεπτομέρειες σε γρήγορες σκηνές κι εκρήξεις.

Τα περισσότερα games βέβαια στις κονσόλες μέχρι στιγμής φτάνουν από τα 30 μέχρι τα 60 frames ανά δευτερόλεπτο κάτι που στο σύντομο μέλλον φαίνεται ότι θα αλλάξει, με την εικονική πραγματικότητα να κάνει την δυναμική επανεμφάνιση της με VR Headsets για υπολογιστές αλλά και για κονσόλες. Σύμφωνα με την Sony τα 60 fps είναι το minimum που πρέπει να φτάνουν τα παιχνίδια ώστε ο χρήστης να μην παθαίνει motion sickness φορώντας ένα VR Headset. Ένα frame λιγότερο είναι αρκετό ώστε να ζαλιστούμε ή να αναγουλιάσουμε. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν η Sony παροτρύνει τους κατασκευαστές και σχεδιαστές να φτάσουν μέχρι τα 90 frames ανά δευτερόλεπτο ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε το VR όπως πρέπει. Κάτι το οποίο θα είναι αρκετά δύσκολο για τους developers του PlayStation 4 αλλά και γενικά για άλλες εταιρείες, αφού είδη σε κάποια παιχνίδια από ένα σημείο και μετά βλέπουμε μείωση των fps κάτω από τα 60 χωρίς VR Headset, οπότε τα 90fps+ θα είναι ένα αρκετά δύσκολο επίτευγμα. Διαβάστε περισσότερα νέα σχετικά με το PlayStation 4 εδώ. Δείτε εδώ τον Οδηγό Αγοράς για VR Headsets για το 2016.

sony-fps-6090-developers

Όσα λεφτά και να έχετε δε θα κάνετε απλά μια αγορά, αλλά μία επένδυση σε ένα προϊόν που θέλετε να σας κρατήσει αρκετά χρόνια και ταυτόχρονα να είναι future proof. Με το future proof εννοούμε ότι ένα προϊόν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αρκετά κοντινές μελλοντικές αναβαθμίσεις για τις υπάρχουσες τεχνολογίες, όχι μόνο από άποψη software αλλά και hardware. Κάτι σχετικό γινόταν για παράδειγμα αν θυμάστε, όταν η χώρα μας ξεκίνησε να έχει σιγά σιγά ψηφιακό σήμα. Άρχισαν να βγαίνουν στην αγορά τηλεοράσεις με ενσωματωμένους ψηφιακούς δέκτες πέρα από τους σχετικούς αποκωδικοποιητές, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την “ψηφιακή εποχή”.

Τα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για ένα monitor ή μία τηλεόραση είναι πολύ απλά και συγκεκριμένα. Βαθύ μαύρο με πολλά χρώματα για ταινίες. Καλή φωτεινότητα με ανοιχτό μαύρο και υψηλή αντίθεση για games. Tον καλύτερο χρωματισμό για φωτογράφους, γραφίστες κι επαγγελματίες του κλάδου και χαμηλή φωτεινότητα με πιο έντονο το μπλε χρώμα γι’ αυτούς που γράφουν και διαβάζουν πολλά κείμενα στον υπολογιστή τους. Αν και τα περισσότερα monitors και οι τηλεοράσεις της τελευταίας δεκαετίας έχουν ρύθμιση Read Mode ή Text Mode ανάλογα με την εταιρεία, όπου ουσιαστικά ρίχνει την φωτεινότητα πάρα πολύ κι αλλάζει τον χρωματισμό της οθόνης ώστε να είναι πιο ξεκούραστα τα μάτια μας.

Brightness – Η μονάδα μέτρησης για την φωτεινότητα είναι candela per square meter (cd/m2). Η λέξη candela είναι ιταλική και σημαίνει κερί. Τα monitors υπολογιστών κυμαίνονται στα 200-300 cd/m2 και οι HD τηλεοράσεις στα 400-1000 cd/m2. Άμα κάθεστε πολύ κοντά στην οθόνη καλό είναι η φωτεινότητα να είναι κάτω από τα 300 cd/m2 ώστε να καταπονείται λιγότερο τα μάτια σας. Γενικότερα ανά μία με δύο ώρες να ξεκουράζεστε για 10 λεπτά και να κοιτάτε κάπου μακριά ώστε να χαλαρώσουν τα μάτια σας. Μια αιτία πονοκεφάλων είναι ότι τα μάτια μας έχουν κάνει focus σε ένα σταθερό σημείο και σε συνδυασμό με την συνεχόμενη κι έντονη φωτεινότητα δακρύζουν κι αισθανόμαστε πόνους στο μπροστινό και πλαϊνό μέρος του κεφαλιού μας. Άμα έχετε συχνά τέτοιους πονοκεφάλους επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο σας, γιατί μπορεί να χρειάζεται να φορέσετε γυαλιά.

Black Level – Όπως και με την φωτεινότητα χρησιμοποιείται η ίδια μονάδα μέτρησης. Απλά στο μαύρο όσο μικρότερος είναι ο αριθμός τόσο το καλύτερο. Συνήθως από 0.5 cd/m2 και κάτω είναι ότι πρέπει. Στα καινούργια OLED panels βέβαια από την LG αυτό δε σας αφορά αφού η οθόνη δεν προσπαθεί να δημιουργήσει το μαύρο όπως γίνεται με τα LCD panels, αλλά απενεργοποιεί τελείως την φωτεινότητα στο κάθε pixel ξεχωριστά για αληθινό μαύρο.

Contrast Ratio – Η δυναμική αντίθεση είναι το πόση μεγάλη είναι η διαφορά ανάμεσα στα σκοτεινά και φωτεινά σημεία μιας οθόνης. Μια δυναμική αντίθεση για παράδειγμα που θεωρείται αρκετά καλή για gaming είναι 1000:1, αλλά όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά τόσο το καλύτερο. Κάτω από 800:1 είναι για πολύ απλή χρήση γραφείου, μέχρι το ιντερνετικό σας σερφάρισμα αλλά και για να μπορείτε να βλέπετε τα αγαπημένα σας βίντεο στο YouTube.com/gameworldgr.

Input Lag – Αυτό αφορά περισσότερο τους gamer αλλά και τους σχεδιαστές που κάνουν πράγματα ακριβείας καθώς το Input Lag αναφέρει σε milliseconds το πόσο γρήγορα μπορεί η οθόνη να αντιλαμβάνεται τις κινήσεις και τα κλικ του ποντικιού μας και τις γενικότερες εντολές που δίνουμε. Οι First Person Shooters που παίζετε σε τουρνουά και παίζετε πολλά χρόνια fps games θα πρέπει να αγοράσετε μια οθόνη που θα έχει τουλάχιστον 3m.s. απόκριση. Για τους υπόλοιπους gamer και για παιχνίδια που δεν χρειάζονται άμεσο click όπως Diablo 3, League of Legends και πολλά ακόμη που δεν απαιτούν γρήγορες κινήσεις, μπορείτε να τα απολαύσετε ακόμη και σε τηλεοράσεις οι οποίες μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα 50m.s. καθυστέρηση.

lg-monitors-line-up

Resolution – Πια είναι η διαφορά ανάμεσα σε Full HD, Quad HD και 4K;
Η ανάλυση είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε αφού όσο μεγαλύτερη είναι μία ανάλυση τόσο πιο καλή και πιο ρεαλιστική θα είναι η ποιότητα της οθόνης. Επίσης σε μεγαλύτερη ανάλυση μπορείτε να έχετε περισσότερα παράθυρα ανοιγμένα ταυτόχρονα χωρίς να δυσκολεύεστε να διαβάσετε κάτι. Για παράδειγμα στις 4Κ οθόνες είναι σα να έχετε 4 Full HD 1080p οθόνες μαζί ενωμένες. Οπότε φανταστείτε το πόσα παράθυρα μπορείτε να έχετε ανοιγμένα.

Γενικότερα οι αναλύσεις είναι και θέμα γούστου γιατί ο καθένας μας κάθετε σε διαφορετική απόσταση από τον υπολογιστή του ή την τηλεόραση του και μπορεί να μην έχει την δυνατότητα να διαβάσει κείμενα ή να δει καθαρά μια εικόνα. Αυτό βέβαια είναι περισσότερο για τις τηλεοράσεις, αφού ο περισσότερος κόσμος κάθεται πιο μακριά από τα 4 μέτρα κι όταν συνδέουν το PC τους σε Full HD 1920x1080 ανάλυση, τα γράμματα στο Facebook τους φαίνονται μικρά και χαμηλώνουν την ανάλυση στο 1280x720 συνήθως και παραπονιούνται μετά ότι δεν φαίνεται ωραία η Full HD ταινία που βάλανε να δούνε. Λογικό είναι καλοί μου άνθρωποι (Βέγγος) να χαλάει η ποιότητα της ταινίας που βλέπετε αφού έχετε χαμηλώσει την ανάλυση στον υπολογιστή σας. Διαφορετικά βάλτε μια τηλεόραση 32” πάνω σε ένα γραφείο κι απολαύστε την Full HD ανάλυση όπως πρέπει αν είστε απαιτητικοί όπως εγώ και πιστεύετε στη φράση ότι το μέγεθος και η ποιότητα μετράει.

Να θυμάστε πάντως ότι όσο μεγαλύτερη είναι μια οθόνη σε ίντσες τόσο περισσότερο θα θολώνει η εικόνα. Οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε τουλάχιστον σε οθόνες πάνω από 27” είναι να βάλετε την καλύτερη ανάλυση που υποστηρίζει.

Ενδεικτικά για PC monitors αυτές είναι οι προτεινόμενες αναλύσεις:
Full HD – 1920 x 1080 για | 24” και κάτω
Quad HD / 2K – 2560 x 1440 | 24”- 27”
Ultra HD / 4Κ* – 3840 x 2160 | 27” και πάνω

*Σιγουρευτείτε ότι η κάρτα γραφικών σας μπορεί να υποστηρίξει αυτή την ανάλυση πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά. (Nvidia GTX 970+ , AMD R9+ Series)

Refresh Rate – Τι σημαίνει και πόσο μας απασχολεί.
Το Refresh Rate ή ρυθμός ανανέωσης στα ελληνικά μας λέει το πόσο γρήγορα μέσα σε ένα δευτερόλεπτο μπορεί η οθόνη να ανανεώσει μια εικόνα. Οι περισσότερες οθόνες έχουν πάνω από 60Hz κι αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα δευτερόλεπτο μπορούν να δείξουν 30 διαφορετικά frames.Συνήθως υπολογίζεται έτσι (1fps=2hz, 2fp=4hz, 3fps=6hz κτλπ.)αλλά ανάλογα και με το pc ή την κονσόλα που έχουμε τα frames μπορεί να είναι παραπάνω. Οι πιο απαιτητικοί gamers βέβαια καλύτερα να προτιμήσετε πάνω από 60Hz καθώς θα θέλετε να βλέπετε περισσότερες λεπτομέρειες στα γραφικά. Όσα περισσότερα τα frames ανά δευτερόλεπτο τόσο το καλύτερο. Για casual gamers όμως 60Hz-80Hz είναι ότι πρέπει.

amd-freesync-gamers-fps

Επίσης αν θέλετε μπορείτε να αγοράσετε ένα PC monitor με Nvidia G-Sync ή AMD Freesync ανάλογα με την κάρτα γραφικών σας, αφού η συγκεκριμένη τεχνολογία προσπαθεί να συγχρονίσει τα frames που αναμεταδίδει η κάρτα γραφικών με αυτά που υποστηρίζει η οθόνη ώστε να είναι πιο ομαλές οι κινήσεις σας μέσα στο game. Βέβαια η διαφορά είναι τόσο μα τόσο μικρή που ένα μάτι δύσκολα θα καταλάβει κι επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις έπειτα από μετρήσεις με high speed cam, το Nvidia G-Sync είναι το ίδιο αν όχι χειρότερο από το AMD Free Sync το οποίο σαν τεχνολογία είναι πιο φθηνό και που μπορούμε να δούμε μια διαφορά καθώς κάνει λίγο πιο απαλά τα γραφικά. Φυσικά η συγκεκριμένη τεχνολογία θα κάνει και την τιμή να ανέβει πάνω από 30% σε κάποιες περιπτώσεις.

Είδος Οθόνης – TA vs. VA vs. IPS | LCD vs. LED vs. OLED
Πλέον οι περισσότερες οθόνες είναι LCD ή LED. Τεχνικά μιλώντας βέβαια μία LED οθόνη είναι LCD αφού και οι δύο είναι υγροποιημένα κρύσταλλα ανάμεσα σε 2 κομμάτια τζαμιού ή πλαστικού. Η διαφορά τους είναι ότι στις LCD οι λάμπες είναι φθορισμού και κάθε κρύσταλλο πρέπει να επιτρέψει ή να εμποδίσει να περάσει το φως ενώ στις LED οθόνες έχουμε Light Emitting Diodes - Δίοδος Εκπομπής Φωτός (Led), όπου τα led ελέγχονται με ή χωρίς dimmer ανάλογα την κατασκευή. Γενικότερα οι LED οθόνες έχουν καλύτερα χρώματα, καλύτερο μαύρο και καλύτερη ευκρίνεια. Σε κάποιες περιπτώσεις επίσης είναι πιο φθηνές γιατί είναι αρκετά πιο λεπτές σε μέγεθος κι ο κατασκευαστής μπορεί να βάλει καλύτερο hardware, ενώ ταυτόχρονα γλυτώνει χρήματα σε υλικά κατασκευής του εκάστοτε προϊόντος. Τον τελευταίο χρόνο όμως η LG έχει αλλάξει ριζικά το παιχνίδι με τα καινούργια Organic LED (OLED) πάνελ της τα οποία τα ερευνούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά κατάφεραν και δημιούργησαν ότι καλύτερο μπορεί να μας προσφέρει η τεχνολογία σήμερα. Σύμφωνα με την LG τα OLED είναι 1.000 φορές πιο γρήγορα από τα LCD πάνελ με αποκρίσεις που φτάνουν μέχρι και το 0.01 ms, που στη θεωρία αυτό σημαίνει 100kHz (100.000Hz / 50.000fps).

TA – Τα πιο κοινά και φθηνά να κατασκευαστούν πάνελ. Οπότε τα περισσότερα monitors κάτω από 300€ χρησιμοποιούν συνήθως αυτή την τεχνολογία. Κάποια καλά μοντέλα μπορούν να αποδώσουν αρκετά καλά χρώματα κι αντίθεση αλλά πρέπει να κάθεστε αρκετά στο κέντρο ώστε να βλέπετε καλύτερα, γιατί μπορεί τα χρώματα να φαίνονται περίεργα.

VA – Το συγκεκριμένο είδος πάνελ έχει το καλύτερο contrast. Αυτό σημαίνει ότι τα μαύρα είναι πιο βαθιά και ρεαλιστικά κάτι το οποίο τα κάνει ότι πρέπει για ταινίες και βίντεο αλλά τείνουν να είναι λίγο αργά στην ανταπόκριση τους κάτι το οποίο μπορεί να ενοχλήσει τους πολύ απαιτητικούς gamer.

IPS – Είναι κι αυτά επίσης αρκετά κοινά πάνελ τα τελευταία χρόνια και είναι λίγο πιο ακριβά επίσης μέχρι στιγμής αφού προσφέρουν πολύ ρεαλιστικά χρώματα, καλύτερη γωνία θέασης και πιο γρήγορες ανταποκρίσεις για τους gamer. Δεν έχουν τόσο μεγάλο contrast βέβαια όσο τα VA αλλά τα χρώματα είναι τόσο ρεαλιστικά που δύσκολο να σας ενοχλήσει το μαύρο. Επίσης οι τεχνολογίες έχουν αλλάξει τόσο πολύ που μόνο αν είστε επαγγελματίας στον χώρο της εικόνας θα βλέπετε την διαφορά.

Φάσμα και Γκάμα χρωμάτων.
Υπάρχουν πολλά πρότυπα που σιγουρεύουν ότι βλέπεται τα ίδια χρώματα με αυτά που χρησιμοποιούν οι εταιρείες. Το φάσμα χρωμάτων είναι ένα συγκεκριμένο πρότυπο και η γκάμα χρωμάτων είναι ένα ποσοστό που μπορεί μία οθόνη να δείξει μέσα σε αυτό το φάσμα. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι ένα monitor έχει 99% sRGB γκάμα χρωμάτων που αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δείξει μόνο το 99% από τα χρώματα που υπάρχουν στο συγκεκριμένο χρωματικό φάσμα.

rgb-color-space-gamut

Υπάρχουν διάφορα πρότυπα αλλά αυτά είναι τα πιο βασικά:

sRGB / Rec.709 – Αυτό είναι το πιο κοινό και χρησιμοποιείτε στο internet, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Adobe RGB - Είναι το μεγαλύτερο φάσμα που υπάρχει και χρησιμοποιείται από φωτογράφους κι επαγγελματίες του χώρου. Οπότε αν θέλετε να κάνετε μια τέτοια δουλειά πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το monitor σας μπορεί να δείξει αυτά τα χρώματα. Βέβαια θυμηθείτε ότι, ότι και να κάνετε εσείς, το υλικό σας θα εμφανίζεται σε sRGB κι όχι σε Adobe RGB σε μία ιστοσελίδα.

DCI P3 – Καινούργιο πρότυπο για την τηλεόραση και τον σύγχρονο κινηματογράφο. Οπότε εάν δεν είστε επαγγελματίας του χώρου αυτό δε σας απασχολεί.

Θα χωρίσουμε τις οθόνες μας σε δύο κατηγόριες. Οθόνες για υπολογιστή στις οποίες μπορούμε να παίξουμε, να κάνουμε λίγο editing αλλά και να συνδέσουμε την κονσόλα μας αν μας φτάνει το μέγεθος της οθόνης και τηλεοράσεις για τον υπολογιστή ή την κονσόλα μας αντίστοιχα. Ότι θα δείτε θα το αγόραζα προσωπικά κι αν δεν σας αρέσει κάποιο προϊόν και οι τιμές* που βλέπετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν βάση αυτόν τον οδηγό αγοράς για να κάνετε την δικιά σας έρευνα, ώστε να βρείτε αυτό ακριβώς που θέλετε. Επίσης σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε την HDMI υποδοχή για να συνδέσετε το οποιοδήποτε monitor με το pc σας, αφού το DVI και VGA είναι παρελθόν κι επίσης δεν μπορούν να δώσουν την ίδια ποιότητα Full HD όπως ένα HDMI καλώδιο. Άμα έχετε DisplayPort υποδοχή ακόμη καλύτερα αφού μπορεί να υποστηρίξει αναλύσεις μέχρι και 7680×4320 / 8Κ ανάλυση στα 60Hz. Επίσης αν θέλετε να βάλετε την οθόνη σας στον τοίχο ή σε βραχίονα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το monitor που θα πάρετε θα έχει Vesa Mount από πίσω, με τα μεγέθη να ξεκινάνε στα 100 x 100 mm συνήθως και φτάνουν μέχρι τα 1000 x 1000 mm.

*Οι τιμές είναι ενδεικτικές και μπορεί να είναι διαφορετικές σε κάθε κατάστημα ή χώρα.

PC Monitors

1. BenQ RL2460HT 255€
Η καλύτερη low budget επιλογή για gaming, streaming, editing φωτογραφιών και βίντεο καθώς έχει πολύ καλό χρωματισμό και γκάμα χρωμάτων. Έχει μικρά ηχεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καμιά φορά αλλά μην περιμένετε κάτι το σπουδαίο από ηχεία σε monitor. Επίσης έχει HDMI output ώστε να μπορείτε να κάνετε record πιο εύκολα τις αγαπημένες σας gaming στιγμές. Μπορείτε να το βρείτε σε διάφορα μεγέθη.

BenQ-RL2460HT
Τύπος: TN LED
Μέγεθος Οθόνης: 24”
Μέγιστη Ανάλυση: 1920x1080
Ρυθμός ανανέωσης: 60Hz
Χρόνος απόκρισης: 1 ms
Αντίθεση: 1000:1
Φωτεινότητα: 250 cd/m2
Χρώματα: sRGB 100%, Adobe RGB 79%
Συνδέσεις: DVI, VGA, HDMI in, HDMI out
VESA mount: 100 x 100
Διαστάσεις με stand: 579x213x502mm
Extras: Ηχεία, Aux In & Out

2. AOC G2460VQ6 173€
Όμορφο εμφανισιακά gaming monitor που απευθύνεται περισσότερο στους χρήστες με AMD κάρτα γραφικών. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και με Nvidia κανονικά απλά δεν θα μπορείτε να έχετε το AMD Freesync. Γενικότερα για την τιμή του, έχει πολύ καλά χρώματα και το κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα low budget gaming monitors.

AOC-G2460VQ6
Τύπος: TN LED
Μέγεθος Οθόνης: 24”
Μέγιστη Ανάλυση: 1920x1080
Ρυθμός ανανέωσης: 75Hz
Χρόνος απόκρισης: 1 ms
Αντίθεση: 1000:1
Φωτεινότητα: 250 cd/m2
Χρώματα: sRGB 100%, Adobe RGB 78%
Συνδέσεις: DisplayPort, VGA, HDMI
VESA mount: 100 x 100
Διαστάσεις με stand: 565.4x219.3x411.6mm
Extras: AMD Freesync, Aux In & Out

3. Acer GN246HL 295€
Είναι σχετικά ακριβό για την κατηγορία του αλλά έχει 144Hz και ρεαλιστικά χρώματα κάτι το οποίο το κάνει ένα πολύ καλό gaming monitor. Βέβαια αυτό που μπορεί να σας ενοχλήσει είναι ότι άμα δε κάθεστε κεντραρισμένος στην οθόνη θα βλέπετε περίεργα τα χρώματα.

Acer-GN246HL
Τύπος: TN LED
Μέγεθος Οθόνης: 24”
Μέγιστη Ανάλυση: 1920x1080
Ρυθμός ανανέωσης: 144Hz
Χρόνος απόκρισης: 1 ms
Αντίθεση: 1000:1
Φωτεινότητα: 350 cd/m2
Χρώματα: sRGB 99%, Adobe RGB 79%
Συνδέσεις: DVI, VGA, HDMI
VESA mount: 100 x 100
Διαστάσεις με stand: 65x179x401mm
Extras: Aux In & Out

4. Philips 246E7QDSW 211€
Απευθύνετε κυρίως σε αυτούς που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην γραφιστική αφού η Philips προσφέρει γενικότερα πολύ καλή γκάμα χρωμάτων. Αν και gamers που δε παίζουν fps games θα το ευχαριστηθούν και με το παραπάνω αφού η απόκριση αν και είναι στα 5 ms είναι ελάχιστη και δύσκολο να την καταλάβουμε. Επίσης έχει PLS πάνελ που είναι το ίδιο με το IPS απλά είναι τεχνολογία της Samsung κι όχι της LG που είναι τα IPS. Αυτό σημαίνει ότι έχετε πολύ καλή θέαση από όπου κι αν κοιτάτε το monitor κι έχει συμπαθητική εμφάνιση.

Philips-246E7QDSW
Τύπος: PLS LED
Μέγεθος Οθόνης: 23.6”
Μέγιστη Ανάλυση: 1920x1080
Ρυθμός ανανέωσης: 60Hz
Χρόνος απόκρισης: 5 ms
Αντίθεση: 1000:1
Φωτεινότητα: 250 cd/m2
Χρώματα: sRGB 99%, Adobe RGB 85%
Συνδέσεις: DVI, VGA, HDMI
VESA mount: 100 x 100
Διαστάσεις με stand: 548.6x194.2x394.9mm
Extras: Aux Out

5. Asus VN247H 176€
Μπορεί να μην έχει τα καλύτερα χρώματα, αλλά για gaming και internet είναι ότι πρέπει, ενώ θα ενθουσιάσει τα M.M.F. (multi monitor freaks) αφού έχει αρκετά λεπτό πλαίσιο.

Asus-VN247H
Τύπος: TN LED
Μέγεθος Οθόνης: 23,6”
Μέγιστη Ανάλυση: 1920x1080
Ρυθμός ανανέωσης: 60Hz
Χρόνος απόκρισης: 1 ms
Αντίθεση: 1000:1
Φωτεινότητα: 250 cd/m2
Χρώματα: sRGB 94%, Adobe RGB 73%
Συνδέσεις: VGA, 2x HDMI
VESA mount: 100 x 100
Διαστάσεις με stand: 548.6x194.2x394.9mm
Extras: Aux In & Out

6. BenQ GL2450 143€
Όπως ξεκινήσαμε την λίστα μας με BenQ έτσι θα την κλείσουμε. Με ένα κλασσικό σχεδιαστικά monitor το οποίο βγήκε το 2014 αλλά μέχρι σήμερα καταφέρνει να είναι ένα low budget monitor για gaming, internet και λίγο video ή photo editing έχοντας πολύ καλά χρώματα. Σας προτείνω βέβαια να αγοράσετε το BenQ GL2450HM που έχει 166€ γιατί έχει HDMI πάνω και θα μπορέσετε να απολαύσετε καλύτερα κάποια μελλοντικά παιχνίδια. Επίσης το τροφοδοτικό του είναι ενσωματωμένο κι έχει αρκετά καλή γωνία θέασης. Το BenQ GL2450 λοιπόν είναι το φθηνότερο και καλύτερο monitor στην κατηγορία του.

BenQ-GL2450
Τύπος: TN LED
Μέγεθος Οθόνης: 24”
Μέγιστη Ανάλυση: 1920x1080
Ρυθμός ανανέωσης: 60Hz
Χρόνος απόκρισης: 2 ms
Αντίθεση: 1000:1
Φωτεινότητα: 261 cd/m2
Χρώματα: sRGB 99%, Adobe RGB 77%
Συνδέσεις: DVI, VGA
VESA mount: 100 x 100
Διαστάσεις με stand: 579x436x179mm
Extras: Εσωτερικό τροφοδοτικό


Τηλεοράσεις
Εδώ και 8-9 χρόνια περίπου έχω μία LG 32” (32LH2000-ZA το μοντέλο της) και πάνω σε αυτή έχω κλείσει άπειρες ώρες σε gaming, σε ταινίες, πάρα πολλές αφίσες για νυχτερινά μαγαζιά αλλά και διάφορα προσωπικά art projects που κάνω με τα οποία συμμετέχω κατά καιρούς σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό με πολύ καλό αποτέλεσμα και κανένα παράπονο ότι τα χρώματα ή κάτι να φαίνεται διαφορετικό από αυτό που έφτιαξα εγώ ο ίδιος. Ότι έβλεπα έτσι έβγαινε στην εκτύπωση. Οπότε μπορείτε να καταλάβετε ότι πρέπει να κάνετε την σωστή έρευνα αγοράς ώστε να πάρετε ακριβώς αυτό που θέλετε, για την χρήση που το θέλετε, όπως έκανα εγώ με την τηλεόραση η οποία τότε έκανε 350€.

Σε αυτή την κατηγορία εκτός από gaming και ταινίες, άμα είστε YouTuber μπορείτε να φτιάξετε κανονικά βίντεο σε μία τηλεόραση ή απλές εικόνες γραφιστικής, αφού η τεχνολογία έχει αλλάξει πάρα πολύ και τα χρώματα και το μαύρο τα βλέπετε πάρα πολύ ρεαλιστικά κι αυτό δε θα σας δημιουργήσει το άγχος ότι κάτι μπορεί να φαίνεται πιο φωτεινό ή πιο έντονο σε άλλες οθόνες. Βέβαια αν θελήσετε να ασχοληθείτε επαγγελματικά καλύτερα να αγοράσετε ένα monitor για pc μαζί με ένα calibrator . Επίσης οι τιμές ανεβαίνουν σε σύγκριση με τα pc monitors μέχρι ένα σημείο, γιατί μεγαλώνει κατά πολύ το μέγεθος της οθόνης, για ανθρώπους σαν και μένα που θέλουμε μια οθόνη όσο το μπόι μας αλλά ταυτόχρονα να κάνω τα πράγματα που θέλω από gaming, streaming, editing μέχρι Sony Vegas και Photoshop.
Τα προϊόντα είναι μόνο τρία σε αυτή την κατηγορία γιατί τα περισσότερα μοιάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους με αποτέλεσμα να μην μπορέσετε να διαλέξετε κάτι εύκολα οπότε θα δείτε τα τρία πιο βασικά και καλύτερα σε αυτή την κατηγορία λεφτών, με τα βασικά χαρακτηριστικά της κάθε τηλεόρασης που αφορούν το οδηγό μας κι από εκεί και πέρα κοιτάτε τις extra πληροφορίες που θέλετε στο αντίστοιχο site της εταιρείας ή πείτε μας στο αντίστοιχο topic forum του site μας τις απορίες σας και τις επιλογές σας. Γενικότερα όλες είναι Smart TV με ότι αυτό συνεπάγεται. Όλες έχουν HDMI πλέον, είναι LED κι έχουν τις κλασσικές υποδοχές ήχου.
Βέβαια επειδή η διαφορά στα χρώματα πλέον είναι τόσο μικρή, σας προτείνω να πάτε πρώτα από ένα κατάστημα ώστε να δείτε τα διάφορα μοντέλα που παίζουν από κοντά ώστε να πάρετε αυτή που χτυπάει καλύτερα στα μάτια σας. Επίσης αν δε παίζεται σε τουρνουά με fps games, ότι παιχνίδι και να παίξετε πλέον στις τηλεοράσεις θα το ευχαριστηθείτε και θα το απολαύσετε.

1. LG LF5800 (32” 275€, 42” 389€, 50” 559€)
H καλύτερη και πιο φθηνή επιλογή που μπορείτε να αποκτήσετε. Λεπτός minimal σχεδιασμός με την υπογραφή της LG.

LG-LF5800
Τύπος: LED
Μέγεθος Οθόνης: 32”- 50”
Μέγιστη Ανάλυση: Full HD 1080p
Ρυθμός ανανέωσης: 400Hz
Χρόνος Απόκρισης: 49.6ms
VESA mount: 400 x 400
Διαστάσεις χωρίς stand: 731x431x55.6mm

2. Samsung JU6400 (40” 538€, 48” 688€, 50” 759€)
Η αμέσως επόμενη καλύτερη low budget αγορά για 4Κ είναι η σειρά JU6400 της Samsung, με μεγάλη γκάμα σε διαστάσεις από 40” στα 538€ με το πιο ακριβό μοντέλο να κάνει 4.800€ ενώ είναι 75”. Είναι ότι πρέπει για gaming αφού όλες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά πέρα από το μέγεθος και με το ρυθμό ανανέωσης να βρίσκεται στα 900Hz. Μπορείτε να δείτε και την JU6200 σειρά που τα μοντέλα ξεκινάνε από τα 429€ αλλά είναι Full HD στα 600Hz.

Samsung-JU6400
Τύπος: LED
Μέγεθος Οθόνης: 40”- 75”
Μέγιστη Ανάλυση: Ultra HD 4K
Ρυθμός ανανέωσης: 900Hz
Χρόνος Απόκρισης: 26.4ms
VESA mount: -
Διαστάσεις χωρίς stand: 917.7x537.5x62.6mm

3. Sony KDL-43W756C (43” 575€)
Το συγκεκριμένο βρίσκεται ανάμεσα στα δύο πρώτα προϊόντα αφού έχει πάρα πολύ ρεαλιστικά χρώματα και μαύρα. Μόνο οι πιο ευαίσθητοι gamers θα παρατηρήσουν κάτι με το Input Lag να είναι στα 35 ms περίπου και σε μερικά παιχνίδια όπως Battlefield, έχει παρατηρηθεί να πέφτει στα 16ms.

Sony KDL-43W756C

Τύπος: LED
Μέγεθος Οθόνης: 43”
Μέγιστη Ανάλυση: Full HD 1080p
Ρυθμός ανανέωσης: 800Hz
Χρόνος Απόκρισης: 35.6ms
VESA mount: -
Διαστάσεις χωρίς stand: 962x565x59mm

Για το κερασάκι στην τούρτα ορίστε και τρείς Full HD προβολείς σε λογικά λεφτά, γι’ αυτούς που θέλουν να παίζουν Pro Evolution ή να βλέπουν ταινίες κι αγώνες με την παρέα τους σε πραγματικά μεγάλη οθόνη μέσα στο σπίτι, στον κήπο ή στον τοίχο της διπλανής πολυκατοικίας. Να θυμάστε βέβαια να έχετε αρκετά χαμηλό φωτισμό στον χώρο που θα είστε ώστε να απολαμβάνετε όπως πρέπει τον προβολέα σας.

1. Acer P1185 (Php 22990) 370€
H Acer τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά στους προβολείς της, ενώ η ίδια η εταιρεία λέει ότι για ταινίες και για games ότι πρέπει. Η τιμή του είναι πολύ χαμηλή για της δυνατότητες του. 1.07 δισεκατομμύρια χρώματα και πολύ καλή αντίθεση που σίγουρα θα σας ικανοποιήσουν για τα λεφτά που θα το αγοράσετε. Περιλαμβάνει 3D γυαλιά.

Acer-P1185
Τεχνολογία Προβολής: DLP 3D
Απόσταση Προβολής: 1 – 11.9 μέτρα
Μέγεθος οθόνης: 23”- 300”
Μέγιστη Ανάλυση: 1920x1200
Φωτεινότητα: 3200 Ansi Lumens
Αντίθεση: 20.000:1
Διάρκεια Ζωής Λάμπας: Ανάλογα την χρήση μέχρι 10.000 ώρες.
Συνδεσιμότητα: Composite Video, HDMI, S-Video, USB
Αναπαραγωγή 3D: Ναι
Ισχύς Λάμπας: 200 watt

2. BenQ MS527 363€
Παρόμοιος προβολέας με την Acer, με τα μαύρα να είναι λίγο πιο ανοιχτά επειδή δεν έχει τόσο μεγάλη αντίθεση, αλλά έχει ίδια χρώματα και παρόμοιες προδιαγραφές.

BenQ-MS527
Τεχνολογία Προβολής: DLP 3D
Απόσταση Προβολής: 2 – 10 μέτρα
Μέγεθος οθόνης: 60”- 300”
Μέγιστη Ανάλυση: 1920x1200
Φωτεινότητα: 3300 Ansi Lumens
Αντίθεση: 13.000:1
Διάρκεια Ζωής Λάμπας: Ανάλογα την χρήση μέχρι 10.000 ώρες.
Συνδεσιμότητα: Analog Audio, Component Video, Composite Video, HDMI, RS-232, S-Video, USB, VGA
Αναπαραγωγή 3D: Ναι
Ισχύς Λάμπας: 190 watt

3. Epson EB-S04 327€
Ο πιο φθηνός και καλύτερος προβολέας σε αυτά τα λεφτά με την τεχνογνωσία της Epson. Κάνει περίπου μισό λεπτό να ζεσταθεί ώστε να ανοίξει, αλλά αξίζει την αναμονή.

Epson-EBS04
Τεχνολογία Προβολής: 3LCD
Απόσταση Προβολής: 0.88 – 10.44 μέτρα
Μέγεθος οθόνης: 23”- 350”
Μέγιστη Ανάλυση: 1920x1200
Φωτεινότητα: 3000 Ansi Lumens
Αντίθεση: 15.000:1
Διάρκεια Ζωής Λάμπας: Ανάλογα την χρήση μέχρι 10.000 ώρες.
Συνδεσιμότητα: Composite Video, HDMI, S-Video, USB, VGA
Αναπαραγωγή 3D: Όχι
Ισχύς Λάμπας: 277 watt

Ελπίζω να κάλυψα όλες τις ανάγκες και τις απορίες σας και να σας διευκόλυνα να επιλέξετε το καλύτερο προϊόν που ταιριάζει στα μέτρα σας. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ή να κάνετε τις ερωτήσεις σας στο αντίστοιχο forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Comments  

#1 +3 ashbringer (Level25) 04/05/2016 14:47
Τις κάλυψες τις ανάγκες και τις απορίες με το παραπάνω Νίκο.Διαβάζοντας αυτό το άρθρο ακόμα και αυτός που δεν ξέρει και δεν έχει καμία σχέση με αυτά, σίγουρα μαθαίνει αρκετά πράγματα και για τις τεχνολογίες που κυκλοφορούν αλλά και για τις προτάσεις αγοράς.
#2 +2 supermario644ever (Level20) 04/05/2016 15:48
Πολύ καλό και ενημερωτικό το άρθρο
#3 acid_johnn (Level3) 06/01/2017 14:46
Πολυ καλο κ ενημερωτικο το αρθρο , μπραβο .
Εδω κ κανα μηνα εχω μπει στην μπριζα για μια ''τηλεοραση'' θα πω γιατι θελω να ειναι απο 40 κ πανω ιντσες .
Θα εχω στο νου μου την πρωτη επιλογη με την Lg μιας κ η τσεπη δεν σηκωνει πολλα ..
Κ παλι μπραβο σας και καλη χρονια να εχουμε !! :)