- Μόνιμες Στήλες
- Tech
- Εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με την μεγαλύτερη επιρροή
Εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με την μεγαλύτερη επιρροή
HotΕταιρείες κινητής τηλεφωνίας με την μεγαλύτερη επιρροή
Πληροφορίες
Apple, Nokia και Sony-Ericsson στο μικροσκόπιο.
Σήμερα στην μόνιμη στήλη Tech, με αφορμή όλα τα νέα μοντέλα που αναμένονται, βρήκαμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε τις εταιρείες παραγωγής κινητών με την μεγαλύτερη επιρροή στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας μέχρι σήμερα. Το κριτήριο είναι απλό: Πως αυτές οι εταιρείες ώθησαν τους ανταγωνιστές τους να χρησιμοποιήσουν τεχνικά χαρακτηριστικά και τεχνολογίες που ανεβάζουν τον τομέα των κινητών σε ολοένα και ψηλότερα επίπεδα, πέρα από... μια θέση στον ήλιο. Πολλές εταιρείες ήρθαν και παρήλθαν από την αρένα της κινητής τηλεφωνίας, λίγοι όμως κατάφεραν να αφήσουν το δικό τους "χειροπιαστό" στίγμα.
Nokia
Η Φιλανδική εταιρεία έδωσε κάτι στην τεχνολογία που λίγοι θα καταφέρουν, ενώ λίγοι είχαν επίσης την μεγάλη της ιστορία. Η Nokia ιδρύθηκε το 1865 και ασχολήθηκε για έναν και πλέον αιώνα με την ναυσιπλοΐα και την χαρτογράφηση και αργότερα με τις φορητές συσκευές. Πλέον, ανήκει κατά κάποιο τρόπο στην ιστορία, καθώς έχει εξαγοραστεί ολόκληρη η "μεραρχία" των κινητών της από την Microsoft μαζί με όλες τις πατέντες της, δεν είναι απίθανό όμως να την ξαναδούμε στο μέλλον. Η Nokia μέσω της εξαιρετικής ακρίβειας, της έμπνευσης και της αγάπης της για νέες τεχνολογίες, διέθεσε μοντέλα κινητών τα οποία θα μπορούσαμε να πούμε ότι άνηκαν στο μέλλον.
Τα μοντέλα 9000 και 9500 της σειράς Communicator για παράδειγμα, ήταν συσκευές των τελών τις δεκαετίας του '90 που ξαναεμφανίστηκαν με δυνατότερα χαρακτηριστικά και παραλλαγμένη μορφή την δεκαετία του 2010. Όταν όλοι ακόμα πάλευαν με την ήδη χρησιμοποιημένη τεχνολογία, οι Φιλανδοί είχαν "προικίσει" τα Communicator με πολλά χαρακτηριστικά, δύο οθόνες και ολόκληρο QWERTY πληκτρολόγιο που συναντάμε και στους υπολογιστές. Οι τεχνολογίες που είχαν το κινητά της Nokia μέχρι τα μέσα των '00 ήταν ασυναγώνιστες όταν και βρήκε μπροστά της την νεοεμφανισθείσα Sony Ericsson και το πρώτο ολοκληρωμένο κινητό αφής από την Apple. Για παράδειγμα, το Νοκια 6131 ήταν το πρώτο κινητό με το σημερινό NFC ενσωματωμένο και όλα τα παλαιότερα είχαν τόσο λίγες ανάγκες σε ρεύμα που μια φόρτιση διαρκούσε έως και τρεις βδομάδες.
Τα τεχνολογικά καλούδια της Nokia απλώς άνηκαν σε άλλη εποχή. Φυσικά, ο ανταγωνισμός οδηγεί σε ακόμη καλύτερες βελτιώσεις σε όλους τους τομείς. Τα Nokia επίσης φημίζονταν για την αξιοπιστία τους σε... cult βαθμό. Η Nokia στο παρελθόν έχει διαθέσει αρκετές στιβαρές συσκευές που αντέχουν σε πτώσεις και κάτω υπό αντίξοες συνθήκες. Όλο αυτό το διάστημα μέχρι και σήμερα ακούμε μεταξύ σοβαρού και αστείου το γνωστό πλέον meme που παρουσιάζει τα παλιά Nokia με την αντοχή του... Chuck Norris με φράσεις του τύπου "κοίτα τι θα πάθει ο τοίχος άμα πετάξω το Nokia επάνω του". Ειδικά με τα νέα κινητά που μοιάζουν τόσο εύθραυστα μπροστά τους, τα παλιά Nokia phones θυμίζουν άθραυστους βράχους. Μπορεί να ήταν χοντροκομμένα ακόμη και προς το τέλος της προηγούμενης δεκαετίας (κυρίως τα κινητά με πλήκτρα) αλλά αυτό δεν πτοούσε κανέναν, οι χρήστες ήταν ευχαριστημένοι και η Nokia δεν άργησε να αποκτήσει καλή φήμη. Πέραν όμως του βελτιωμένου hardware, υπήρχε και ποικιλία στο λειτουργικό. Ήδη σε πολλά κινητά με φυσικό πληκτρολόγιο υπολογιστή που χαρακτηρίζονταν ως ψηφιακοί βοηθοί, η Nokia έβαζε λειτουργικό Windows για κινητά.
Ένας επαγγελματίας που ήθελε να ελέγχει τα e-mail του και τα ραντεβού του, θα επέλεγε Nokia με Windows ή άλλο λειτουργικό πριν από κάθε τι άλλο. Κάποιος που θα ήθελε να ακούει συνεχώς τραγούδια και να παρακολουθεί, θα επέλεγε επίσης Nokia. Ακόμη και κάποιος που ήξερε να "χειραγωγεί" τα λειτουργικά συστήματα, θα αγόραζε ένα ασπρόμαυρο Nokia με υπέρυθρες ακόμη και σήμερα και θα το έκανε τηλεχειριστήριο για όλες του τις συσκευές χωρίς να χρειάζεται να το φορτίζει συνεχώς. Η επίδραση της Nokia είναι πιο μεγάλη από όσο μπορούμε να φανταστούμε και θα σβήσει με πολύ αργό ρυθμό χρόνια αργότερα.
Sony-Ericsson
Κινητά πολυμέσων ακόμη και την εποχή των smartphones, πριν την διάλυση της εταιρείας, ήταν η απάντηση της Sony-Ericsson κυρίως στην Nokia και όποιων άλλων ήθελαν μερίδα στον τομέα των πολυμέσων στα κινητά. Παρόλο που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2001, μέσα σε 11 χρόνια (σύνολο χρόνων συνεργασίας της Sony με την Ericsson) κατάφερε να χτυπήσει τόσο στα ίσα τόσο την Nokia, όσο και τους υπόλοιπους ανταγωνιστές και τους ώθησε να αλλάξουν στρατηγικές. Με έμφαση στο λεπτό σχεδιασμό και τις δυνατότητες στα πολυμέσα, η Sony-Ericsson κατάφερε να δώσει στον εαυτό της ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά σαν δώρο για τις αξιόλογες
προσπάθειες της στον κλάδο.
Η επίδραση της Sony-Ericsson (και όχι της Sony) ήταν καθοριστική στην πορεία των τεχνικών προδιαγραφών που από ικανοποιητικά έγιναν σε λίγα χρόνια αξιοσημείωτα άρτια. Ποιος μπορεί να ξεχάσει όλα τα κινητά της σειράς Walkman; Αρκετά από αυτά είχαν χαρακτηριστικά που διέφεραν από όλα τα υπόλοιπα όπως τα ξεχωριστά μοντέλα Walkman 580, W595 με led φώτα στα πλάγια που άλλαζαν ανάλογα με την ώρα, κάτι που έμεινε στα νεότερα Sony smartphones. Τα κινητά της Sony-Ericsson δεν ήταν για επαγγελματίες αλλά για αυτούς που ήθελαν ψυχαγωγία στα κινητά τους. Η επίδραση της Sony-Ericsson ήταν η δραματική βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών και ο αδυσώπητος συναγωνισμός με όλους τους άλλους, δίνοντας στους αγοραστές τεράστια ποικιλία για ότι μπορούσαν να σκεφτούν και σε αξιοσημείωτες τιμές.
Apple
"Dude it’s an iPhone" λένε όσοι γνωρίζουν καλά την εταιρεία από το Cupertino. Η Apple έχει την μικρότερη ιστορία από τις δύο παραπάνω εταιρείες, αλλά αυτά που έχει καταφέρει είναι αξιοσημείωτα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ελάχιστες εταιρείες έχουν αγαπηθεί και αμφισβητηθεί τόσο έντονα. Δεν έχετε ακούσει ποτέ από την μία να λέει κάποιος "Η Nokia είναι εξαιρετική εταιρεία" και από την άλλη κάποιος άλλος να λέει "είναι μόνο φρου-φρου και αρώματα χωρίς να προσφέρει κάτι το ουσιώδες". Αυτή είναι σε δύο προτάσεις η Apple. Οφείλουμε να πούμε ότι για την εδραίωσή της χρησιμοποίησε (και συνεχίζει να χρησιμοποιεί) όλους τους δυνατούς νομικούς τρόπους για να αποκτήσει βάσεις και πατέντες. Αν είχε πράξει διαφορετικά τώρα δεν θα γραφόταν αυτό το κείμενο.
Το 2007 έγινε κάτι το διαφορετικό στον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας για τα δεδομένα της εποχής. Παρουσιάστηκε το πρώτο iPhone με πλήρη χαρακτηριστικά των σημερινών smartphones και νέο λειτουργικό, το iOS. Κανένας μέχρι τότε δεν είχε τολμήσει να παρουσιάσει ένα τέτοιο κινητό για διάφορους λόγους. Ήρθε όμως η στιγμή για να αλλάξει μία ολόκληρη βιομηχανία και να κάνει το επόμενο βήμα της. Μπορεί τα πρώτα smartphones με την σημερινή τους μορφή να βγήκαν το 2010, αλλά μέχρι τότε η Apple είχε καταφέρει να μπει στην συνείδηση των καταναλωτών για τα καλά. Το πρώτο iPhone δεν ήταν τόσο ικανό, όσο ριζοσπαστικό. Αν και άργησε να ξαναβγεί ένα νέο μοντέλο iPhone, η μανία με την κατασκευή και εμφάνιση του κινητού έφερε πολλούς πιστούς οπαδούς. Τα σύγχρονα iPhone συνεχίζουν να διχάζουν τις γνώμες για διαφορετικούς λόγους, κυρίως όμως για τις προσφερόμενες δυνατότητες σε σχέση με την τιμή. Μπορεί οι μεταλλικές κατασκευές και τα υλικά κατασκευής να έχουν μπει και αυτά τον τελευταίο καιρό στο μικροσκόπιο με το iPhone 6 Plus, αλλά η αίσθηση που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η Apple είναι αξιέπαινη. Άλλωστε οφείλουμε να δώσουμε τα credits στην Apple για την σύγχρονη διαμάχη μεταξύ Android και iOS, καθώς χωρίς το iPhone 1 τα smartphones θα είχαν πάρει μάλλον διαφορετική πορεία.
Συμπεράσματα
Πολλές εταιρείες έρχονται και παρέρχονται, αλλά λίγες από αυτές αφήνουν το στίγμα τους. Μπορεί κάποιος να αφήσει ιστορία και με ένα περίεργο κινητό, αλλά σίγουρα η ποικιλία των προϊόντων, η χρήση νέων τεχνολογιών και η στάση της εκάστοτε εταιρείας κάνουν την διαφορά. Αναμφισβήτητα, θέλει δουλειά και επιμονή για να μείνεις στην ιστορία. Πέρα από τις παραπάνω εταιρείες παραγωγής κινητών, στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει και νεότερες εταιρίες, όπως η Huawei, η THL, η HTC, η Samsung, η LG και αρκετές άλλες, η οποία δίνουν δυναμικά το παρόν με αξιόλογες συσκευές για όλα τα γούστα και τις τσέπες.
Διαβάστε εκτενέστερα για την Nokia στο αφιέρωμα του GameWorld. Δείτε επίσης τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Tech και συζητήστε για όλα τα κινητά της αγοράς στο forum του GameWorld. Πείτε μας ποιο κινητό διαθέτετε στο αντίστοιχο forum topic.