Επιλέξτε τα σωστά smartphones και tablets

Hot
Νίκος Θωμάδης
Νίκος Θωμάδης

Νίκος Θωμάδης  

The game I design http://www.ultimategeneral.com
 
0.0 (0)
0 1 0 0 0
Επιλέξτε τα σωστά smartphones και tablets

Επιλέξτε τα σωστά smartphones και tablets

Πληροφορίες

Κυκλοφορία
0000-00-00

Μάθετε τα απαραίτητα για να κρίνετε ποια συσκευή αξίζει τα λεφτά της.

Θέλετε να αγοράσετε ένα smartphone ή ένα tablet αλλά γνωρίζετε ελάχιστα για την τεχνολογία τους; Διαβάζετε για πολυπύρηνους επεξεργαστές, διάφορα λειτουργικά συστήματα, οθόνες Multitouch, κάμερες πολλών Megapixels, πολλά άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά και όλα σας φαίνονται ίδια; Επόμενο είναι να μην μπορείτε να συγκρίνετε τα μοντέλα μεταξύ τους και τελικά αναζητείτε με μοναδικά κριτήρια το κόστος και την διαφήμιση μιας συσκευής.

Ευτυχώς υπάρχουν στο Internet αξιολογήσεις μοντέλων από ειδικούς. Όμως είναι πάντα αξιόπιστες; Ποιος απ' όλους έχει δίκιο; Για να μην εξαρτιέστε από τις γνώμες άλλων, σε αυτό το άρθρο θα κάνω μια προσπάθεια να σας ενημερώσω με όσο το δυνατόν πιο απλό και κατανοητό τρόπο -χωρίς να εμβαθύνω σε πολύπλοκες τεχνικές λεπτομέρειες- για όλα τα βασικά στοιχεία των smartphones και των tablets σήμερα. Επιπλέον θα σας δώσω κάποιες συμβουλές σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία που θα σας βοηθήσουν να κρίνετε για το αν μια συσκευή ταιριάζει ή όχι στις ανάγκες σας.

Λειτουργικά συστήματα
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζετε όχι μόνο ποιο είναι το λειτουργικό σύστημα της συσκευής που θέλετε να αγοράσετε αλλά και κάποια βασικά γνωρίσματά του. Τα λειτουργικά συστήματα που επικρατούν σήμερα στην αγορά των smartphones και των tablets είναι το iOS για συσκευές Apple, καθώς επισης τα Android και τα Windows για συσκευές άλλων κατασκευαστών.

iOS
Τα iPhone και iPad διαθέτουν το λειτουργικό iOS. Η πλέον σύγχρονη έκδοσή του είναι η iOS 6 και την υποστηρίζουν το κραταιό iPhone 3GS και όλα τα μεταγενέστερα μοντέλα iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5 καθώς και τα tablets iPad 2, iPad 3 και iPad 4. Ναι μεν αυτές οι συσκευές υποστηρίζουν το iOS 6.0 αλλά δεν υποστηρίζονται όλες οι λειτουργίες του σε όλα τα μοντέλα. Για παράδειγμα τα iPhone 3GS και iPhone 4 δεν έχουν την ηλεκτρονική βοηθό Siri. Το iOS είναι πράγματι ένα ολοκληρωμένο και εντυπωσιακό λειτουργικό σύστημα που έχει εμπνεύσει όλα τα άλλα λειτουργικά των smartphones και tablets και συνηθίζεται πολύ εύκολα ακόμα κι από έναν αρχάριο. Επίσης διαθέτει μια τεράστια βάση εφαρμογών, περίπου 700.000, από τις οποίες 275.000 είναι ειδικά σχεδιασμένες για το iPad και άρα είναι καλοφτιαγμένες.  Η λογική χρήση του iOS είναι γενικά πολύ απλή. Διαθέτει μια επιφάνεια εργασίας με την οποία κάνετε οριζόντιο scrolling με το δάχτυλό σας. Η επιφάνεια αυτή γεμίζει με τα εικονίδια των εγκατεστημένων εφαρμογών ενώ η πρόσβαση σε επιπλέον ρυθμίσεις είναι πολύ εύκολη και κατανοητή. Η πλοήγηση στο περιβάλλον του γίνεται αποκλειστικά μέσω της οθόνης αφής και ενός «έξυπνου» κουμπιού που σας μεταφέρει στην αρχική οθόνη.

smartphone-tablets-ios6
Το iOS αποτέλεσε έμπνευση για όλα τα άλλα λειτουργικά των smartphones και tablets.


Αν δεν είχατε ποτέ πριν εμπειρία με το λειτουργικό της Apple μπορεί να σας κακοφανεί η αναγκαστική διαμεσολάβηση της εφαρμογής iTunes για την μεταφορά αρχείων στον υπολογιστή. Αρνητικό είναι ακόμη το ότι απαιτείται η δημιουργία λογαριασμού στο AppStore για να μπορέσετε να κατεβάζετε εφαρμογές… ακόμα και τις δωρεάν (Apple ID αποκτάτε δίνοντας στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας). Για το iOS υπάρχουν οι λεγόμενες μέθοδοι “Jailbreaking”  που ξεκλειδώνουν τους περιορισμούς  DRM της Apple και σας επιτρέπουν να κατεβάζετε (παράνομα) εμπορικές εφαρμογές του AppStore χωρίς χρέωση ή ανεπίσημες εφαρμογές τρίτων. Σας προειδοποιώ ωστόσο ότι ακριβώς επειδή πρόκειται για μια ανεπίσημη και παράνομη πρακτική, το ξεκλείδωμα με Jailbreak μπορεί να δημιουργήσει βλάβη στη συσκευή σας που επιδιορθώνεται μόνο με Master Reset ή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την ακύρωση της εγγύησής της από την αντιπροσωπία.

Android
Όλοι οι μεγάλοι ανταγωνιστές της Apple, όπως οι Samsung, LG, HTC, Sony-Ericsson και Motorola, προσφέρουν τα περισσότερα μοντέλα τους με το λειτουργικό Android της Google. H λογική χρήσης του Android είναι σχεδόν ίδια με εκείνη του iOS με την κρίσιμη διαφορά ότι δεν έχει τόσους περιορισμούς δικαιωμάτων DRM. Άρα για παράδειγμα με ένα απλό drag and drop μεταφέρετε τα αρχεία σας από PC (υπενθυμίζω ότι στο iOS απαιτείται η διαμεσολάβηση του iTunes) και μπορείτε να αρχίσετε αμέσως το κατέβασμα εφαρμογών χωρίς να απαιτείται να δημιουργήσετε κάποιον ειδικό λογαριασμό με στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Στο διαδικτυακό μαγαζί Google Play (πρώην Android Market) υπάρχουν πάνω από 700.000 εφαρμογές και ο ρυθμός αύξησής τους είναι μεγαλύτερος από αυτών του AppStore. Η πλέον σύγχρονη έκδοση του Android είναι η 4.2 Jelly Bean και υποστηρίζεται από την καινούργια σειρά Nexus της Google. Προτείνω ανεπιφύλακτα να εξετάσετε όλα τα καινούργια μοντέλα που έχουν λειτουργικό Android 4.2 ή ανώτερο γιατί πραγματικά είναι άψογα σχεδιασμένο και εξασφαλίζει την μελλοντική υποστήριξη πολλών ανερχόμενων τεχνολογιών. Αν σας ενδιαφέρει μια παλαιότερη συσκευή που πωλείται σε καλή τιμή, εξετάστε πρώτα αν αναβαθμίζεται σε Android 4.2. Για παράδειγμα το Samsung Galaxy SIII κυκλοφόρησε με την έκδοση 4.0 παρέχεται από την Samsung η αυτόματη αναβάθμισή του σε 4.1 που είναι αρκετά καλή αλλά δεν είναι η νεότερη (ενδέχεται να προσφερθεί και για 4.2). Από εκεί και πέρα, αν δεν σας περισσεύουν πολλά χρήματα, αγοράστε smartphone και tablet με πολύ παλαιότερη έκδοση Android μόνο αν έχουν ιδιαίτερα χαμηλή τιμή και επουδενί όχι έκδοση μικρότερη από 2.3.

smartphone-tablets-android-jelly-bean
Η τελευταία έκδοση Android 4.2 Jelly Bean είναι η καλύτερη που έχουμε δει ως τώρα και παρουσιάστηκε με την καινούργια σειρά συσκευών Google Nexus.

Οφείλω ωστόσο να αναφέρω κάποιες ιδιαιτερότητες του Android. Όπως ξέρουμε υπάρχουν στην αγορά μοντέλα Android κυρίως κινέζικης κατασκευής με μέτρια χαρακτηριστικά και πολύ ελκυστική τιμή. Αρκετά από αυτά δεν διαθέτουν υποστήριξη του Google Play αλλά έχουν ένα δικό τους ιδιωτικό μαγαζάκι πολύ περιορισμένο σε εφαρμογές τις οποίες πρέπει πρώτα να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε τρέχοντας ένα αρχείο .apk. ενώ υπάρχουν διάφορα ανεπίσημα sites που έχουν αντίστοιχες εφαρμογές που δεν ανήκουν στο Google Play. Έτσι λοιπόν αν δεν θέλετε να εμπλακείτε σε μια τέτοια υπόθεση βεβαιωθείτε πρώτα ότι το κινητό που θα αγοράσετε θα υποστηρίζει το Google Play.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές προσφέρουν ένα ιδιαίτερο γραφικό περιβάλλον χρήσης (GUI) το οποίο διαφέρει από εκείνο που αρχικά έχει σχεδιάσει η Google. Να ξεκαθαρίσω πρώτα πως αυτό δεν είναι κακό γιατί σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετά όμορφο και προσφέρει περισσότερες λειτουργίες. Το μειονέκτημα είναι ότι όταν η Google προσφέρει μια νέα αναβάθμιση του Android, αυτή καθυστερεί να περάσει στη συσκευή με το διαφορετικό GUI ή μπορεί και να μην γίνει ποτέ η αναβάθμιση, ανάλογα με τις διαθέσεις του κατασκευαστή. Μόνο η σειρά Nexus της Google προσφέρει άμεσες αναβαθμίσεις στο λειτουργικό Android όταν είναι διαθέσιμες.

Τέλος, να αναφέρω κάτι που αφορά ελάχιστους από εσάς και που το γνωρίζουν ήδη οι hackers. Με δική σας ευθύνη μπορείτε να «πειράξετε» μια συσκευή Android με την λεγόμενη διαδικασία Roοting για να αλλάξετε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις και να αξιοποιήσετε διάφορες ενδιαφέρουσες εφαρμογές που δουλεύουν μόνο με Rooting, να μετατρέψετε το περιβάλλον εργασίας όπως θέλετε εσείς κτλ. Ψάξτε στο Google με την φράση «Root apps» για να βρείτε αρκετές από αυτές τις εφαρμογές. Προειδοποιώ ωστόσο ότι το Rooting ενέχει τους ίδιους κινδύνους με την διαδικασία JailBrake του iOS, δηλαδή μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην συσκευή και ακύρωση της εγγύησης.

smartphone-tablets-android-windows-phone-8
Το λειτουργικό Windows Phone 8 για smartphones ξεχωρίζει από τα μεγάλα εικονίδια-πλακάκια που μπορούμε να τους αλλάξουμε χρώμα και μέγεθος.

Windows
Η Microsoft προσπαθεί τα τελευταία δύο χρόνια να γίνει σοβαρός παίκτης στην αγορά των smartphones και tablets χωρίς να έχει καταφέρει κάτι το ιδιαίτερο έως τώρα. Αντί να διαθέτει ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα για όλες τις συσκευές, όπως σοφά πράττει η Apple, έχει ένα ειδικό λειτουργικό σύστημα για τα smartphones (Windows Phone) και δύο διαφορετικά για τα tablets (Windows 8 και Windows RT).

Τα κινητά με λειτουργικό Windows Phone 7 δεν τα πήγαν και τόσο καλά το περασμένο έτος . Ένας λόγος είναι ότι επειδή η βάση εφαρμογών του Windows Phone εξακολουθεί να είναι φτωχή, όμως κατά την άποψή μου ο κυριότερος λόγος είναι ότι το λειτουργικό δεν είναι το ίδιο εύχρηστο όσο των Android και iOS. Τα φανταχτερά πλακίδια που σκρολάρουν κατακόρυφα και το συνολικό περιβάλλον χρήσης απαιτούν αρκετή προσπάθεια εξοικείωσης. Συνηθίζονται βέβαια και αυτό το ξέρουν όλοι οι ευχαριστημένοι κάτοχοι ενός Windows Phone. Αν και δεν έχουν γίνει σπουδαίες βελτιώσεις, σήμερα σας προτείνω να αγοράσετε ένα καινούργιο κινητό με Windows Phone 8  και όχι ένα παλαιότερο με Windows Phone 7 ή Windows Phone 7.5 εκτός αν επιδέχεται αναβάθμιση στην καινούργια έκδοση.

Για τα tablets η Microsoft προσφέρει καταρχήν την κλασική έκδοση λειτουργικού συστήματος που συναντάμε και στα PC. Τα περυσινά μοντέλα tablets που διέθεταν Windows 7 πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα από την αγορά και δικαιολογημένα. Γενικά τα tablets με Windows 7 (που είναι ουσιαστικά σαν υβρίδια Netbook και tablet) είναι βαριά, ογκώδη, θορυβώδη -λόγω του σκληρού δίσκου- και ενεργοβόρα. Γι’ αυτό δεν προτείνω την αγορά ενός tablet με Windows 7 εκτός αν πωλείται...σχεδόν τζάμπα! Τα νεότερα μοντέλα που φορούν τα ολοκαίνουργια Windows 8 είναι πιο ελπιδοφόρα γιατί είναι βασισμένα σε νεότερη αρχιτεκτονική Atom x86 της Intel που τους επιτρέπει να έχουν μικρότερες διαστάσεις, καλύτερες επιδόσεις και αρκετά καλή διάρκεια μπαταρίας.

Τα Windows 8 διαθέτουν ένα ριζικά νέο περιβάλλον το οποίο αντί για Start Button έχει μια κεντρική οθόνη γεμάτη με μεγάλα πλακάκια που αντιπροσωπεύουν εφαρμογές και διάφορες λειτουργίες. Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να κάνετε εναλλαγή στην παραδοσιακή επιφάνεια εργασίας. Και οι δύο τρόποι λειτουργούν με οθόνη αφής ή με ένα ποντίκι, ενώ κάποια μοντέλα δέχονται και αποσπώμενα πληκτρολόγια. Κύριο πλεονέκτημα αυτών των tablets είναι ότι μπορείτε να εκτελέσετε εφαρμογές που έχετε και στον σταθερό υπολογιστή σας που είναι συμβατές με Windows XP, Windows Vista και Windows 7 ενώ μπορείτε να προσθέσετε και εφαρμογές από το νεοσύστατο Windows Store.

Η εναλλακτική έκδοση Windows RT διατίθεται μόνο σε tablets με αρχιτεκτονική ARM, όπως το Samsung Ativ Tab. H βασική διαφορά μεταξύ Windows RT και Windows 8 είναι ότι στα Windows RT τρέχουν μόνο οι εφαρμογές του Windows Store και όχι εφαρμογές παλαιότερων Windows. Αυτό είναι μειονέκτημα, ωστόσο τα tablets με Windows RT και αρχιτεκτονική ARM έχουν πολύ καλύτερη διάρκεια μπαταρίας.

smartphone-tablets-android-windows-8
Στα tablets με Windows 8 μπορούμε να τρέξουμε όλες τις εφαρμογές Windows ενώ σε αυτά που έχουν Windows RT αυτό δεν γίνεται.

BlackBerry OS και άλλα λειτουργικά
Tα προαναφερθέντα λειτουργικά έχουν συντρίψει τον ανταγωνισμό και ουσιαστικά δεν έχουν αφήσει πολύ χώρο για τα υπόλοιπα, τα οποία αργοπεθαίνουν ή έχουν ήδη σταματήσει να αναπτύσσονται. Πριν δυο χρόνια είδαμε δειλά βήματα από την HP με το Web OS, από την Samsung με το Bada, από την Nokia με το Symbian καθώς και άλλα λειτουργικά που προσπάθησαν να αποκτήσουν ένα μικρό κομμάτι της πίτας. Κανένα δεν κατάφερε να νικήσει τους "κολοσσούς".

Ηρωική στάση κρατά η εταιρεία RIM με τις συσκευές BlackΒerry η οποία διαθέτει ακόμα ένα μικρό φανατικό κοινό αλλά αναρωτιέμαι για πόσο καιρό ακόμα. Παλιότερα η RIM διακρινόταν για τις υπηρεσίες επαγγελματικού e-mail οι οποίες σήμερα δεν έχουν τόσο μεγάλη αξία λόγω της επέκτασης των δικτύων 3G και 4G που μας επιτρέπουν να μπαίνουμε στο Internet από οπουδήποτε. Τα tablets BlackBerry είναι ακριβά για αυτά που προσφέρουν ενώ οι εφαρμογές τους είναι πολύ λίγες. Το ίδιο ισχύει και για τα smartphone BlackBerry από τα οποία μόνο εκείνα με το πολύ πρακτικό QWERTY πληκτρολόγιο μπορεί να σας αρέσουν αν συνηθίζετε να στέλνετε αλλεπάλληλα SMS.

Οι οθόνες LCD και οι παραλλαγές τους
Είναι αλήθεια ότι επικρατεί μια σύγχυση όσον αφορά τις ορολογίες των οθονών γιατί ο κάθε κατασκευαστής λανσάρει την πατέντα του με διάφορες ευφάνταστες ονομασίες. Ακούμε για οθόνες AMOLED, SUPER LCD, IPS, PLS, LED-Backlit, Retina Display και τόσες άλλες διαφορετικές οθόνες κι έτσι δυσκολευόμαστε να μάθουμε ποια είναι η καλύτερη. Να διασαφηνίσω λοιπόν πως οι οθόνες αφής όλων των smartphones και tablets είναι LCD (Liquid Crystal Display) με τις ακόλουθες βασικές εκδοχές:

smartphone-tablets-pinakas
Οθόνες για smartphones και tablets χωρισμένες σε κατηγορίες με βάση την ποιότητά τους.

TFT-LCD
Είναι η πιο απλή μορφή οθόνης που ως τεχνολογία υπάρχει εδώ και μια 15ετία. Η τεχνολογία TFT (Thin-Film-Transistor) εφαρμόζεται πλέον σε κάθε σύγχρονη οθόνη LCD και προσφέρει καλύτερη γωνία θέασης και μικρότερη κατανάλωση από τις πρώτες απλές οθόνες υγρών κρυστάλλων. Στις τεχνικές προδιαγραφές μια οθόνη χαρακτηρίζεται άλλοτε LCD, άλλοτε TFT-LCD ή ακόμα και «σκέτο» TFT. Επόμενο είναι να μπερδεύονται πολλοί και να νομίζουν ότι TFT και LCD είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Επαναλαμβάνω λοιπόν. Οι οθόνες TFT-LCD αποτελούν σήμερα την απλούστερη και φθηνότερη εκδοχή οθονών για smartphones και tablets. Η ποιότητά τους κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των pixels τους, δηλαδή την ανάλυσή τους, καθώς και τον αριθμό των διαφορετικών χρωμάτων που μπορούν να απεικονίσουν. Οι πιο φθηνές οθόνες έχουν χρωματικό βάθος 262.144 χρώματα (262Κ ή 18Bit) και οι πιο ακριβές 16.777.216 χρώματα (16M ή 24Bit). Άποψή μου είναι ότι πρέπει να αποφεύγετε οθόνες με μικρό χρωματικό βάθος γιατί η εικόνα που παράγουν είναι πολύ "μουντή".

LED ή LED-Backlit
Όλες οι οθόνες TFT-LCD διαθέτουν στο εσωτερικό τους μικρούς λαμπτήρες φθορισμού που φωτίζουν διαρκώς τα pixels.Αυτοί οι λαμπτήρες είναι συμβατικής τεχνολογίας  CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp). Οι πιο βελτιωμένες οθόνες LED (Light-Emitting-Diode) έχουν πιο αποδοτικούς λαμπτήρες που παράγουν φως με χρώματα και καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο. Το αποτέλεσμα είναι οι οθόνες LED να έχουν μικρότερο πάχος, υψηλή φωτεινότητα, καλύτερη γωνία θέασης και πιο ζωντανά χρώματα ενώ έχουν μικρότερη κατανάλωση από τις συμβατικές TFT-LCD. Τις αναφέρουμε επίσης και ως LED-Backlit χάριν της Apple που εισήγαγε αυτό τον όρο.

Η ιστορική παρουσίαση του πρώτου iPhone από τον πρωτοπόρο Steve Jobs.

IPS και PLS
Οι οθόνες με IPS panel (In-Plane-Switching) προσφέρουν πολύ ευρεία γωνία θέασης. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε ότι απεικονίζει η οθόνη με αρκετή ευκρίνεια ακόμα και όταν την κοιτάμε υπό γωνία 180 μοιρών. Συνήθως το IPS πάνελ το διαθέτουν οι πιο ακριβές LED οθόνες. Άρα μια οθόνη με πάνελ IPS είναι καλύτερη από μια απλή LED-Backlit. Η Samsung έχει αναπτύξει αυτή την τεχνολογία και την έχει πατεντάρει με την ονομασία PLS. Οθόνες που έχουν αυτά τα ειδικά πάνελ και επιπροσθέτως πολύ μεγάλες αναλύσεις και ειδικού τύπου pixels προωθούνται με «υπερθετικές» ονομασίες όπως IPS Plus, True HD IPS, True RGB Real Stripe PLS κτλ.

Super LCD και Nova LCD: Τον περασμένο χρόνο η HTC και η LG λάνσαραν οθόνες με αυτές τις κωδικές ονομασίες. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα συνεχίσουν να τις προωθούν έτσι γιατί μάλλον μπέρδεψαν πάρα έλκυσαν τους αγοραστές. Οι Super LCD οθόνες αποτελούν πατέντα της Sony και τις συναντούμε σε αρκετά μοντέλα της HTC. Oυσιαστικά πρόκειται για τροποποιημένες οθόνες TFT-LCD που έχουν μικρότερο πάχος επειδή έχει μειωθεί στο ελάχιστο το κενό αέρος ανάμεσα στα συνδετικά τους μέρη. Εκτός αυτού προσφέρουν γωνία θέασης 160 μοιρών, υψηλό κοντράστ και μικρότερη κατανάλωση από τις απλές TFT-LCD. Κάτι ανάλογο είναι και οι οθόνες Νοva LCD της LG που διαφημίστηκαν για την μεγάλη τους φωτεινότητα και τις 170 μοίρες γωνίες θέασης. Πάντως, είναι γενικά αποδεκτό ότι πρόκειται για οθόνες υποδεέστερες από αυτές που έχουν «καθαρόαιμο» πάνελ IPS.

Mobile Bravia Engine LCD: Σε μια τυπική οθόνηTFT-LCD ή LED-Backlit προσαρμόζονται ειδικά software φίλτρα που βελτιώνουν την ποιότητα της εικόνας. Τις Mobile Bravia Engine LCD τις συναντούμε μόνο σε συσκευές Sony-Ericsson και -ομολογουμένως- οι οθόνες υπερυψηλής ανάλυσης με αυτή την ιδιότητα είναι αρκετά εντυπωσιακές.

smartphone-tablets-android-pixels
Κάθε Pixel απαρτίζεται από 3 βασικά μέρη με χρώματα κόκκινο, πράσινο, μπλε (RGB).
Στα κανονικά pixels κάθε χρώμα έχει το ίδιο μέγεθος ενώ στα Pentile Pixels (Αριστερά) το μέγεθος διαφέρει .
Συνήθως το πράσινο είναι μικρότερο λόγω της ευαισθησίας του ανθρώπινου ματιού στο πράσινο χρώμα.

Retina Display
Όρος μάρκετινγκ της Apple που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει την οθόνη του iPhone και του καινούργιου iPad. Είναι ουσιαστικά μια οθόνη LED-Backlit με πάνελ IPS που έχει υπερυψηλή ανάλυση της τάξης των 300ppi.

AMOLED
Οι οθόνες AMOLED (Active-Matrix-Organic-Light-Emitting-Diode) δεν έχουν οπίσθιο φωτισμό όπως οι TFT-LCD και LED-Backlit επειδή μέσω ειδικής τεχνολογίας κάθε pixel είναι «αυτόφωτο». Όταν πρέπει να απεικονιστεί το μαύρο, απλά το pixel αδρανοποιείται, έτσι δεν παράγεται καθόλου φως. To αποτέλεσμα είναι οι οθόνες AMOLED να αποδίδουν πολύ πιο βαθύ και ρεαλιστικό μαύρο χρώμα, να είναι πολύ λεπτότερες και να έχουν πολύ καλύτερη κατανάλωση. Ωστόσο η κατασκευή τους είναι πολύ δαπανηρή γι’ αυτό τις συναντάμε μόνο σε πολύ ακριβά μοντέλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον προτιμούνται από τους κατασκευαστές οι AMOLED οθόνες με "RGB Stripe" Pixels  αντί για "Pentile" Pixels γιατί δείχνουν το λευκό πιο καθαρό και όχι πρασινωπό (Θα παρατηρήσετε ότι τονίζεται αυτό στις προδιαγραφές).

smartphone-tablets-gestures
Στης οθόνες αφής με τεχνολογία Capacitive δίνουμε εντολές κάνοντας κατάλληλες κινήσεις με τα δάχτυλα μας πάνω στην οθόνη (Gestures).
Στο πρώτο iPhone είδαμε τέτοιου είδους οθόνη σε κινητό τηλέφωνο για πρώτη φορά.

Τεχνολογία αφής
Στις οθόνες υγρών κρυστάλλων εφαρμόζεται τεχνολογία αφής που χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Στην ξεπερασμένη τεχνολογία Resistive και στην πιο σύγχρονη Capacitive. Οι οθόνες Resistive δουλεύουν με την πίεση της οθόνης χρησιμοποιώντας ένα πενάκι ή την άκρη ενός δαχτύλου και δεν επιτρέπουν το Multitouch, δηλαδή τις εντολές αφής με δύο δάχτυλα ή παραπάνω. Μόνο οι οθόνες αφής τύπου Capacitive προσφέρουν την πλήρη εμπειρία Multitouch που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο iPhone το 2007. Πλέον αποτελεί πλεονασμό να αναφέρουμε ότι η οθόνη ενός smartphone είναι τύπου Capacitive γιατί τα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία. Επειδή όμως μπορεί να τύχει να βρείτε στην αγορά κάποιες φθηνές συσκευές με οθόνες Resistive σας προτείνω να μην τις προτιμήσετε γιατί θα σας απογοητεύσουν.

Ανάλυση οθόνης και ευκρίνεια
Για να καταλάβετε πόσο καλή ευκρίνεια έχει μια οθόνη δεν πρέπει να δίνετε σημασία μόνο στο πόσο μεγάλη είναι η ανάλυσή της αλλά θα πρέπει να συνυπολογίζετε και τις διαστάσεις της. Συνηθίζεται να μετράμε την ευκρίνεια σε Pixels per Inch (ppi) και σας συνιστώ να δίνετε μεγάλη σημασία σε αυτή τη μέτρηση γιατί η πυκνότητα των pixels καθορίζει σε τεράστιο βαθμό την ποιότητα της εικόνας. Αν δεν βρίσκετε πληροφορίες για τα ppi προτείνω να χρησιμοποιήσετε αυτό το πολύ πρακτικό site όπου καταχωρίζετε τις διαστάσεις της οθόνης και την ανάλυση και σας εξάγει τον αριθμό ppi. Για να καταλάβετε πως μας χρησιμεύει η μέτρηση ppi δίνω το ακόλουθο παράδειγμα: η οθόνη 4 ιντσών και ανάλυσης 1136x640 (~326 ppi) του iPhone 5  έχει καλύτερη ευκρίνεια από εκείνη του Samsung Galaxy Note II που είναι 5.5 ιντσών και 1280x720 ανάλυσης (~267 ppi). Πάντως, για να είμαι ειλικρινής, σε οθόνες με ppi πάνω από 250 μόνο ένα γερακίσιο μάτι διακρίνει ατέλειες.

Η επεξεργαστική ισχύς
Περίπου το 95% των smartphones και tablets σήμερα έχουν αρχιτεκτονική που έχει σχεδιαστεί από μια και μόνη εταιρεία, την βρετανική ARM Holdings. H ARM Holdings ξεκίνησε ως Acorn το 1978, επανασυστάθηκε με το ισχύον όνομα το 1990 και έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια λόγω της εξέλιξης των φορητών συσκευών και των smartphones. Η αρχιτεκτονική ΑRM (Advanced RISC Machines) προωθεί το SoC (System-on-a-Chip) στο οποίο όλα τα συστήματα του ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπως η CPU, η GPU, η μνήμη RAM και όλοι οι ηλεκτρονικοί ελεγκτές είναι τοποθετημένα σε ένα μικροσκοπικό τσιπάκι. To τσιπάκι SoC, που ουσιαστικά είναι σαν ένα motherboard του μικρόκοσμου, έχει το κατάλληλο μέγεθος για να χωράει σε μια φορητή συσκευή και καταναλώνει πολύ λίγο ρεύμα. Αυτά τα τσιπάκια λοιπόν τροφοδοτούν όλες τις σύγχρονες φορητές συσκευές σήμερα ενώ οι Intel και AMD είναι προς το παρόν πολύ πίσω τεχνολογικά για να ανταγωνιστούν την ARM σε αυτόν τον τομέα (αν και φέτος η Intel έχει βελτιώσει αρκετά τους Atom επεξεργαστές της).

smartphone-tablets-SoC
Ο «επεξεργαστής» Α6 του Apple iPhone 5 (Πάνω) και ο NVidia Tegra 3 (Κάτω).
Οι επεξεργαστές των smartphones και tablets καλούνται πιο σωστά «SoC».

Παραδόξως η ARM δεν παράγει μαζικά αυτά τα τσιπάκια αλλά πουλάει τις πατέντες και την τεχνογνωσία της σε εξουσιοδοτημένους κατασκευαστές για να τα παράγουν εκείνοι. Για παράδειγμα οι «επεξεργαστές» A5 και Α6 του iPhone είναι αρχιτεκτονικής ARM και παράγονται από την Samsung. Έβαλα σε εισαγωγικά την λέξη επεξεργαστής γιατί -χάριν απλότητας- συνηθίζουμε να καλούμε τα τσιπάκια SoC ως «επεξεργαστές» ενώ προφανώς είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο. Δικαιολογημένα βέβαια γιατί το ευρύ κοινό δεν έχει εξοικειωθεί με τον όρο SoC -και ούτε πρόκειται- οπότε αφού ο επεξεργαστής αντιπροσωπεύει το συνολικό σύστημα δεν διαπράττεται κάποιο ιδιαίτερο λάθος. Ας περάσουμε όμως τώρα στο πρακτικό κομμάτι της υπόθεσης.

Όπως προανέφερα όλη η επεξεργαστική ισχύς των smartphones και tablets βρίσκεται μέσα στο τσιπάκι SoC (ή ισοδύναμα Chipset). Όσο πιο ισχυρό είναι αυτό το τσιπάκι τόσο πιο γρήγορα θα αποκρίνεται το smartphone ή το tablet στην πλοήγηση στο Internet, στα 3D παιχνίδια και σε κάθε είδους χρήση. Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές SoC σήμερα είναι οι Apple με την σειρά Αx, η Qualcomm με την σειρά SnapDragon, η NVidia με την σειρά Tegra, η Samsung με την σειρά Exynos και η Texas Instruments με την σειρά OMAP.

Φανταστείτε το SoC ως ένα πακέτο που έχει μέσα συγκεκριμένα πράγματα. Εσείς θα εστιάζετε την προσοχή σας σε τρία από αυτά: την CPU, την GPU και την μνήμη RAM. Όσον αφορά την CPU -προφανώς- όσο υψηλότερη συχνότητα και όσο περισσότερους πυρήνες έχει τόσο πιο γρήγορη είναι. Για παράδειγμα ένας διπύρηνος επεξεργαστής 1GHz είναι πιο γρήγορος από έναν μονοπύρηνο 1GHz. Φυσικά όσο μεγαλύτερη είναι η μνήμη RAM τόσο πιο καλές επιδόσεις έχει το σύστημα ιδίως αν είναι DDR2 ή DDR3. Την GPU (τσιπάκι γραφικών) είναι λίγο πιο δύσκολο να την εκτιμήσετε γιατί συνήθως δεν αναφέρεται αν έχει πολυπύρηνο επεξεργαστή και σε τι συχνότητα δουλεύει. Πάντα όμως έχει ανάλογες επιδόσεις με την CPU που την συνοδεύει ενώ μπορείτε να συγκρίνετε εύκολα GPU του ίδιου κατασκευαστή αφού οι πιο βελτιωμένες εκδόσεις ονομάζονται με αύξουσα αρίθμηση. Για παράδειγμα οι επεξεργαστές Qualcomm Snapdragon έχουν GPU με ονομασίες Adreno 200, Adreno220, Αdreno225, Adreno 320 κτλ.

Επειδή αυτές οι πληροφορίες δεν παρουσιάζονται πάντα σωστά στα σημεία πώλησης προτείνω να επισκεφτείτε το πολύ αξιόπιστο site GSM ARENA όπου αναφέρονται όλες οι απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές. Συμπληρωματικά μπορείτε να επισκεφθείτε το PDAdb.net  που διαθέτει λεπτομερειακές περιγραφές για σχεδόν κάθε φορητή συσκευή της παγκόσμιας αγοράς.

Κάμερα
Κατά γενική ομολογία η κάμερα ενός smartphone δεν μπορεί να συναγωνιστεί μια σύγχρονη φωτογραφική μηχανή κυρίως για δυο λόγους. Πρώτον δεν έχει οπτικό zoom, δηλαδή δεν διαθέτει τη δυνατότητα μηχανικής προέκτασης των φακών που επιτρέπει την αψεγάδιαστη μεγέθυνση της εικόνας. Το Digital Zoom είναι σχεδόν άχρηστο -όσο μεγάλο και αν είναι- γιατί ουσιαστικά εφαρμόζει ένα αυτόματο crop στην εικόνα που μπορούμε να κάνουμε κι εμείς μετά την λήψη της κι ίσως με καλύτερα αποτελέσματα.

Δεύτερον, ο φακός των smartphones έχει μικρή επιφάνεια και αυτό επηρεάζει αρνητικά την ευαισθησία του στο φως (το Maximum ISO είναι χαμηλό). Παρ’ όλα αυτά είναι ασύγκριτη η δυνατότητα που μας δίνει το smartphone να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να απαθανατίζουμε τις αγαπημένες μας στιγμές όπου και να βρισκόμαστε. Είναι αλήθεια επίσης πως έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ οι κάμερες των σημερινών hi-end smartphones που μόνο ένας επαγγελματίας φωτογράφος διακρίνει τις ατέλειές τους. Επειδή όμως οι επιδόσεις της κάμερας ενός smartphone διαφέρουν πάρα πολύ ανά μοντέλο, θα σας πω κάποιες προδιαγραφές που πρέπει να έχουν για να βγάζουν ικανοποιητικές και όχι απογοητευτικές φωτογραφίες.

smartphone-tablets-fakos
Μόνο έτσι μπορούν τα smartphones να συναγωνιστούν τις φωτογραφικές μηχανές DSLR.

Η πίσω κάμερα του smartphone πρέπει να έχει απαραίτητα τη δυνατότητα αυτόματης εστίασης (Auto-Focus) και LED Flash για λήψη φωτογραφιών σε σκοτεινούς χώρους. Η ανάλυσή της πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 megapixel. Αν μπορεί να τραβήξει βίντεο 1080p στα 30fps τότε αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ποιότητά της. Όσα μοντέλα έχουν δυνατότητα σταθεροποίησης εικόνας (Image Stabilising) δεν βγάζουν «κουνημένες» φωτογραφίες. Αν επιπρόσθετα ο φακός τους είναι Carl Zeiss η ποιότητα των φωτογραφιών είναι κορυφαία.

Τεράστιο ρόλο παίζει και ο επεξεργαστής. Μπορεί ένα κινητό να έχει κάμερα πολλών megapixel, αλλά αν ο επεξεργαστής του είναι μέτριος η κάμερα θα έχει αργές αποκρίσεις και ξέρουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι αυτό στο να βγάζουμε αστραπιαία μια φωτογραφία και όχι να περιμένουμε δευτερόλεπτα για την εστίαση του φακού. Γι’ αυτό προτιμήστε μοντέλα που έχουν τουλάχιστον 1GHz CPU ή διπύρηνο επεξεργαστή. Δευτερεύοντα αλλά όχι αμελητέο ρόλο παίζει το λειτουργικό. Προτιμήστε για παράδειγμα κινητά που υποστηρίζουν τις τελευταίες εκδόσεις του Android γιατί διαθέτουν περισσότερα software φίλτρα και φωτογραφικές εφαρμογές από παλαιότερες εκδόσεις.

Η μπροστινή κάμερα του smartphone, εφόσον υπάρχει, έχει πάντα μικρότερες δυνατότητες και εξυπηρετεί κυρίως για Video Chatting. Η πιο στοιχειώδης μπροστινή κάμερα πρέπει να είναι VGA δηλαδή με ανάλυση 640x480 (0,3MP) και να τραβάει βίντεο 24 fps. Στα ακριβά μοντέλα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ανάλυση πάνω από 1MP και δυνατότητα λήψης βίντεο 720p στα 30fps. Για τα tablets δεν είναι τόσο απαραίτητο να έχουν οπίσθια κάμερα εφόσον δεν είναι βολικό να φωτογραφίζετε με αυτά, αλλά ενδείκνυται να έχουν μια καλή μπροστινή κάμερα για video chat μέσω κοινωνικών δικτύων ή Skype (ιδανική ανάλυση γύρω στο 1MP).

Ενσωματωμένη μνήμη / Αποθηκευτικός χώρος
Κάθε smartphone έχει μνήμη τύπου Flash ROM (όπως και τα USB Sticks), την οποία καλούμε μνήμη τηλεφώνου, ενσωματωμένη μνήμη ή απλώς αποθηκευτικό χώρο. Εκεί αποθηκεύεται το λειτουργικό σύστημα και οι προεγκατεστημένες εφαρμογές, ενώ ένα μέρος δεσμεύεται ως δυναμική μνήμη για το σύστημα. Ότι απομένει είναι διαθέσιμο για την αποθήκευση των επιπλέον εφαρμογών που θα εγκαταστήσετε και για τα αρχεία σας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όταν η ενσωματωμένη μνήμη είναι μικρότερη από 512ΜΒ υπάρχει πολύ λίγος χώρος για να χρησιμοποιήσετε αφού το λειτουργικό μόνο απαιτεί πάνω από 250MB.

Μην σας εξαπατούν οι πρόσθετες δωρεάν SD Cards που αυξάνουν την χωρητικότητα γιατί αυτές εξυπηρετούν για να αποθηκεύετε «στατικά» αρχεία π.χ. φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα κτλ. Ακόμα και όταν αποθηκεύετε τις εφαρμογές στην πρόσθετη κάρτα μνήμης δεν γλυτώνετε τα MB που καταναλώνει από την ενσωματωμένη μνήμη για να τρέχει στο σύστημα. Είναι σαν να έχετε τα Windows σε έναν μικρό σκληρό δίσκο 20GB και να έχετε και ένα τεράστιο εξωτερικό σκληρό δίσκο 1ΤΒ. Ότι κι αν κάνετε ο υπολογιστής θα "σέρνεται".

smartphone-tablets-SD Card
Λίγα από τα σύγχρονα smartphones και tablets προσφέρουν δυνατότητα επέκτασης μνήμης με SD Cards για να εξοικονομηθεί χώρος και μπαταρία.

Με λίγα λόγια, δεν μπορείτε να χαρείτε ένα smartphone με μικρή ενσωματωμένη μνήμη. Ακόμα κι αν έχετε εγκαταστήσει μόνο τις απολύτως απαραίτητες εφαρμογές, τα συνεχιζόμενα updates τους αυξάνουν τον χώρο που καταλαμβάνουν μικραίνοντας ακόμα περισσότερο την διαθέσιμη μνήμη. Τελικά αυτό επηρεάζει και την συμπεριφορά του smartphone το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά ούτε ως τηλέφωνο λόγω του lag. Γι’ αυτό να απορρίπτετε smartphones με αποθηκευτικό χώρο 512MB ή μικρότερο και να προτιμάτε αυτά που έχουν τουλάχιστον 2GB. Όσον αφορά τα tablets, αυτά ευτυχώς δεν κυκλοφορούν με τόσο "εγκληματικά" μικρές χωρητικότητες ωστόσο προτείνω ελάχιστο αποθηκευτικό χώρο τα 4GB για να έχετε στοιχειώδη άνεση στην χρήση του.

Aισθητήρες και Δέκτης GPS
Η μοναδική εμπειρία που μας χαρίζουν τα smartphones και τα tablets στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους αισθητήρες τους. Όσο πιο πολλούς έχουν τόσο το καλύτερο. Μάθετε τι κάνει ο καθένας.

  • Επιταχυνσιόμετρο (Accelerometer ή G-Sensor): Είναι ο αισθητήρας που διαθέτει κάθε smartphone και tablet και είναι υπεύθυνος για τον αυτόματο προσανατολισμό της οθόνης ανάλογα αν στηρίζετε την συσκευή κάθετα ή οριζόντια.
  • Γυροσκόπιο (Gyroscope): Ελέγχει τις αλλαγές στην γωνιακή ταχύτητα και συνεργαζόμενο με το επιταχυνσιόμετρο βελτιώνει την ευαισθησία της οθόνης όταν της αλλάζετε προσανατολισμό. Το γυροσκόπιο βοηθάει πολύ στην απόκριση της συσκευής όταν παίζετε 3D παιχνίδια που συνήθως έχουν απαιτητικό χειρισμό.
  • Αισθητήρας φωτός (Ambient Light Sensor): Ρυθμίζει αυτόματα τη φωτεινότητα της οθόνης ανάλογα με το φως του περιβάλλοντα χώρου και τον διαθέτουν οι περισσότερες σύγχρονες συσκευές. Πιο βελτιωμένοι αισθητήρες του είδους είναι οι RGB Light Sensors.
  • Αισθητήρας προσέγγισης (Proximity Sensor): Δεν πρέπει να απουσιάζει από κανένα smartphone! Αντιλαμβάνεται πότε πλησιάζει το πρόσωπο μας στην οθόνη για να την κλείσει. Αν δεν υπάρχει αισθητήρας προσέγγισης τότε η οθόνη παραμένει ανοικτή όσο τηλεφωνούμε με κίνδυνο να πατήσουμε κατά λάθος κουμπιά ή να κλείσουμε το τηλέφωνο άθελά μας. Σε ένα tablet χρησιμεύει για να απενεργοποιείται η οθόνη όταν την καλύπτουμε π.χ. με μια ειδική θήκη.
  • Δέκτης GPS: Δεν θεωρείται αμιγώς αισθητήρας αλλά συνηθίζουμε να τον τοποθετούμε στην ίδια λίστα με τους αισθητήρες. Όλοι μας ξέρουμε ποιος είναι ο σκοπός του. Δέχεται σήμα από δορυφόρους για να εντοπίσει την θέση σας στον πλανήτη και τον χρησιμοποιούν όχι μόνο οι εφαρμογές πλοήγησης και το Google Maps αλλά και πολλές άλλες εφαρμογές όπως το Facebook που παίρνουν στοιχεία της τοποθεσίας σας για κάθε σας ανακοίνωση (εφόσον το επιθυμείτε). Όλες οι σύγχρονες συσκευές έχουν τον βελτιωμένο δέκτη A-GPS (Assisted-GPS) και οι πιο καινούργιες και ακριβές έχουν μια ακόμα πιο αναβαθμισμένη έκδοση που ενισχύεται με την τεχνολογία GLONASS. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρω ότι ο εντοπισμός της θέσης σας στον χάρτη μέσω smartphone ή tablet γίνεται όχι μόνο μέσω GPS. Συνεπικουρεί το Google Maps όταν έχετε συνδεθεί στο Internet, η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας εφόσον η συσκευή είναι 3G/4G και κάποιοι πρόσθετοι αισθητήρες (Ψηφιακή πυξίδα, Βαρόμετρο).
  • Ψηφιακή πυξίδα ή Μαγνητόμετρο (Digital Compass/ Magnetometer): Μην φανταστείτε ότι δουλεύει με μαγνητάκια όπως η παραδοσιακή πυξίδα (θα ήταν καταστροφικό για την συσκευή). Μέσω ειδικής τεχνολογίας μετράει το μαγνητικό πεδίο γύρω σας και αυτό βοηθάει τις εφαρμογές πλοήγησης για να εκτιμήσουν τον προσανατολισμό σας στον χώρο. Δευτερευόντως αξιοποιείται από διάφορες δωρεάν εφαρμογές όπως ψηφιακές πυξίδες, ανιχνευτές μετάλλου κλπ. Χρησιμοποιώντας μία από αυτές φρίκαρα όταν είδα το μαγνητικό πεδίο που παράγει ο υπολογιστής και τα καλοριφέρ του σπιτιού μου…
  • Βαρόμετρο (Barometer): Μετράει την ατμοσφαιρική πίεση, προβλέπει τον καιρό, υπολογίζει το υψόμετρο συνεργαζόμενο με την κατάλληλη εφαρμογή. Επίσης ενισχύει την ακρίβεια εντοπισμού θέσης των προγραμμάτων πλοήγησης.


smartphone-tablets-android-accelerometer
Το επιταχυνσιόμετρο ορίζει πότε αλλάζει η οθόνη προσανατολισμό.

Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας
Φυσικά κάθε smartphone έχει τη δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 3G ενώ αρχίζουν να εμφανίζονται στην αγορά μοντέλα συμβατά με τα αναβαθμισμένα δίκτυα 4G. Διαβάστε σχετικά για το 4G σε προηγούμενο άρθρο μας. Αν και στο μέλλον τα δίκτυα 4G θα εξαπλωθούν και θα αντικαταστήσουν τα 3G νομίζω ότι σήμερα αποτελεί πολυτέλεια να αποκτήσετε ένα smartphone 4G γιατί προς το παρόν είναι όλα τους αρκετά ακριβά ενώ για το iPhone 5 (που είναι 4G) είναι αβέβαιο αν θα είναι συμβατό με τα δίκτυα 4G της Ελλάδας λόγω πολιτικής της Apple. Αυτό που πρέπει να προσέχετε στις προδιαγραφές είναι την μέγιστη θεωρητική ταχύτητα Download που υποστηρίζει η συσκευή στα δίκτυα 3G που αναφέρεται με την ονομασία HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access). Μην αρκεστείτε σε τίποτα λιγότερο από 14.4Mbps και προτιμότερο είναι να υποστηρίζεται μέγιστη ταχύτητα 21Mbps ή 42Mbps. Το HSDPA μας δείχνει πόσο γρήγορα συνδέεται το κινητό στο Internet της κινητής τηλεφωνίας -όταν το χρησιμοποιείτε- ενώ αποτελεί ένδειξη για το πόσο σύγχρονος και αποδοτικός είναι ο δέκτης του (ενδέχεται να επηρεάζει το πόσο καλό είναι το σήμα σας σε δίκτυο 3G).

Τα tablets που έχουν δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυα 3G/4G έχουμε αρχίσει να τα ονομάζουμε Cellular και η διαφορά τους από τα κανονικά tablet είναι ότι έχουν μια ειδική υποδοχή για να τοποθετείτε το Sim ενός παρόχου κινητής τηλεφωνίας. Πρέπει να προσέχετε πριν την αγορά τέτοιων tablets αν υποστηρίζουν τηλεφωνικές κλήσεις και SMS ή συνδέονται σε δίκτυο 3G/4G μόνο για μεταφορά δεδομένων, δηλαδή απλά μπαίνουν στο Internet. Συνήθως ισχύει το δεύτερο. Σε κάθε περίπτωση προσέξτε το HSDPA τους να είναι υψηλό όπως πρότεινα και για τα smartphones.  

Κρύσταλλο και ανθεκτικότητα οθόνης
Όποια συσκευή έχει οθόνη με κρύσταλλο Corning Gorilla Glass είναι σίγουρα πολύ ανθεκτική, αντέχει την σκληρή μεταχείριση και -ως ένα βαθμό- την αδεξιότητα. Πρέπει να εξετάζετε αν η συσκευή έχει τέτοιο ειδικό κρύσταλλο και την γενιά του πχ. το Corning Gorilla Glass 2 είναι πιο ενισχυμένο από το Corning Gorilla Glass.

smartphone-tablets-4G-Gorilla-Glass
Οι οθόνες με κρύσταλλο Corning Gorilla Glass φημίζονται για την ανθεκτικότητά τους.

Wi-Fi
Ως γνωστόν, με τον Wi-Fi δέκτη της συσκευής συνδέεστε στο Internet μέσω ενός τοπικού ασυρμάτου δικτύου. Δεν έχω πολλά να σας πω παρά μόνο τούτο. Βεβαιωθείτε ότι είναι σύγχρονος Wi-Fi a/b/g/n (απλά ελέγξτε ότι υποστηρίζει μέχρι και την κατηγορία “n”) για να είστε σίγουροι ότι θα συνδέεστε με την μέγιστη ταχύτητα.

Bluetooth
Για την αποστολή αρχείων μεταξύ δύο συσκευών συνήθως χρησιμοποιούμε το Bluetooth ενώ υπάρχουν και περιφερειακά Bluetooth όπως ακουστικά, ηχεία, πληκτρολόγια κτλ. Για να εξασφαλίσετε την συμβατότητα με όλες τις περιφερειακές συσκευές του εμπορίου ελέγξτε ότι ο δέκτης είναι τελευταίας γενιάς Bluetooth 4.0 και επ’ ουδενί όχι παλαιότερος από Bluetooth 3.0.

NFC
Πρόκειται για μια τεχνολογία που έχει εμφανιστεί τα τελευταία δύο χρόνια (Near Field Communication). Το NFC επιτρέπει σε δύο συσκευές σε μικρή απόσταση μεταξύ τους (θεωρητικά έως 20cm αλλά πρακτικά απαιτούνται αποστάσεις γύρω στα 4cm) να επικοινωνούν αυτόματα για την μεταφορά φωτογραφιών, βίντεο, επαφών κτλ. Η Google ελπίζει επίσης ότι με το NFC στο μέλλον θα πληρώνουμε τα ψώνια μας όπως κάνουμε με τις πιστωτικές μας κάρτες. Τώρα εσάς νομίζω ότι δεν σας απασχολούν τόσο όλα αυτά, αλλά καλό είναι να γνωρίζετε έστω τι είναι αυτό το NFC.

Δυνατότητα Video Streaming
Εννοώ την ασύρματη αναπαραγωγή αρχείων βίντεο από το smartphone ή το tablet σας σε μια τηλεόραση. Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι για να γίνει αυτό. Ο πρώτος τρόπος είναι μέσω DLNA. Η τηλεόραση και μια φορητή συσκευή που είναι DLNA Certified συνδέονται μεταξύ τους στο τοπικό δίκτυο μέσω μιας κατάλληλης εφαρμογής (υπάρχουν διάφορες και δωρεάν στο Google Play). O δεύτερος τρόπος που είναι καινούργιος και ανερχόμενος είναι μέσω Miracast. Αν η φορητή συσκευή σας υποστηρίζει το Miracast και η τηλεόρασή σας το πρότυπο Wi-Fi Direct τότε μπορείτε να σερβίρετε βίντεο στην τηλεόραση απευθείας μέσω Wi-Fi χωρίς την διαμεσολάβηση router (σαν να συνδέονται μεταξύ τους μέσω Bluetooth). Ο τρίτος είναι μέσω AirPlay, το οποίο είναι παρόμοιο με το Miracast. Το πρότυπο AirPlay το υποστηρίζουν μόνο οι συσκευές Apple και ελάχιστα περιφερειακά και τηλεοράσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα DLNA και το Miracast αποτελούν ανταγωνιστικά πρότυπα του AirPlay και για αυτό δεν τα υποστηρίζει καμία συσκευή Apple.

Ραδιοφωνικός δέκτης
Ολοένα και λιγότερα smartphones και tablets διαθέτουν ραδιοφωνικό δέκτη. Μην θεωρείτε λοιπόν ως δεδομένο ότι θα ακούτε ραδιοφωνάκι από την φορητή συσκευή σας. Αν αυτό είναι σημαντικό για εσάς προτού προχωρήσετε σε αγορά, τότε ελέγξτε τις προδιαγραφές.

Θύρες σύνδεσης
Όλες οι συσκευές έχουν την τυπική θύρα 3,5mm για ακουστικά και οι περισσότερες μια θύρα micro-USB για σύνδεση στον υπολογιστή (mini-USB τα φτηνότερα και πιο «παχουλά» tablets). Για να συνδέονται ενσύρματα στον υπολογιστή ή σε άλλα περιφερειακά (όπως τηλεοράσεις ή προτζέκτορες) τα iPhone/iPad αντί για micro-USB έχουν μια ειδική θύρα στην οποία προσαρμόζονται διάφοροι αντάπτορες. Για παράδειγμα υπάρχει ειδικός αντάπτορας HDMI. Για την ίδια δουλειά ορισμένες συσκευές Android ή Windows έχουν πρόσθετες θύρες micro-HDMI ή ενισχυμένες θύρες microUSB (MHL) που παίρνουν καλώδιο με προέκταση HDMI. Στο μέλλον προβλέπεται να υπάρχουν μόνο θύρες USB για εξοικονόμηση μπαταρίας και χώρου καθώς η σύνδεση σε περιφερειακά και τηλεοράσεις θα γίνεται μόνο ασύρματα μέσω DLNA, Miracast, Airplay.

Μικρόφωνο και ηχεία
Προφανώς όλα τα smartphones έχουν ενσωματωμένο μικρόφωνο αλλά όχι όλα τα tablets. Τα πολύ φθηνά κινέζικα μπορεί να μην έχουν και να πρέπει να συνδέσετε το δικό σας μικρόφωνο στην θύρα 3,5mm κάτι που κατά την γνώμη μου είναι ανεπίτρεπτο. Για τα ηχεία χωράει μεγάλη συζήτηση γιατί ενώ είναι πολύ σημαντικό να είναι δυνατά και να παράγουν πλούσιο ήχο, σπανίως παρέχονται οι προδιαγραφές τους για να μπορούμε να τα αξιολογήσουμε χωρίς να χρειαστεί να τα ακούσουμε. Στα περισσότερα μοντέλα τα ηχεία τους είναι μονοφωνικά ακόμα και σε ακριβές συσκευές. Αν κάποιο έχει Stereo ηχεία και ψηφιακές ενισχύσεις Dolby τότε αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα, ωστόσο ενδέχεται αυτού του τύπου ηχεία (δύο ηχεία αριστερά και δεξιά) να είναι κακοτοποθετημένα και να καλύπτονται άθελα σας από τα χέρια σας με αποτέλεσμα ο ήχος να «πνίγεται».

smartphone-tablets-7inches-comparison

Τα tablets 7 ιντσών έχουν το ιδανικό μέγεθος για ξεκούραστο διάβασμα βιβλίων και σερφάρισμα στο Internet.

Διαστάσεις & Βάρος
Το μέγεθος της επιφάνειας της συσκευής εξαρτάται άμεσα από τις ίντσες της οθόνης. Προφανώς λοιπόν ένα smartphone όπως το Galaxy Note II με την 5,5 ιντσών οθόνη του είναι τεράστιο και δεν προτείνεται σε όσους αισθάνονται άβολα να κυκλοφορούν με παραφουσκωμένες τσέπες. Άποψη μου είναι ότι οι ιδανικές διαστάσεις για ένα smartphone σημερινών δεδομένων είναι από 3,5" έως περίπου 4,5". Μικρότερο μέγεθος π.χ. 3,2" κάνει την πληκτρολόγηση πάνω στην οθόνη αφής πολύ δύσκολη. Για να το κρατάμε άνετα το πάχος του smartphone πρέπει να είναι μικρότερο από 10mm και το βάρος του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 170g. Όσον αφορά τα tablets σας προτείνω να αποφύγετε μοντέλα που έχουν βάρος μεγαλύτερο από 700g γιατί θα καταπονήσουν τους καρπούς σας ενώ το πάχος τους πρέπει να είναι γύρω στα 10,5mm ή μικρότερο.

Μπαταρία
Θα πρέπει σιγά σιγά να ξεχάσετε τις αποσπώμενες μπαταρίες επειδή τα νέας γενιάς και λεπτής κατασκευής smartphone και tablets τις έχουν ενσωματωμένες στο σασί τους. Αυτό σημαίνει ότι αν χαλάσει η μπαταρία τους θα πρέπει να την αλλάξετε μέσω εξειδικευμένου τμήματος Service. Τώρα, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να εξετάζετε προτού αγοράσετε ένα smartphone ή tablet είναι η αυτονομία της μπαταρίας του. Η ιδανική μπαταρία σήμερα πρέπει να αντέχει τουλάχιστον 9-10 ώρες εντατική χρήση π.χ. συνεχής πλοήγηση στο Internet, αναπαραγωγή βίντεο, gaming κλπ. Επειδή όμως ο κάθε κατασκευαστής εμφανίζει την διάρκεια μπαταρίας σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις, ο πιο αξιόπιστος τρόπος να αξιολογείτε την αυτονομία είναι να ξέρετε την χωρητικότητα της μπαταρίας μετρημένη σε mAh (Μιλιαμπερόρια) ή σε Wh (Βατώρες).

Επειδή η οθόνη καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια μπορείτε -ενδεικτικά- να συγκρίνετε μοντέλα ανάλογα με τις διαστάσεις της οθόνης. Φερ’ ειπείν ένα tablet 10 ιντσών με μπαταρία 6.000μΑh θα έχει περίπου διπλάσια αυτονομία από ένα tablet 10 ιντσών με μπαταρία  3.000μΑh. Φυσικά πολλά άλλα επηρεάζουν την αυτονομία, κάποια που ίσως ποτέ δεν έχετε υποψιαστεί, όπως οι εγκατεστημένες εφαρμογές που εκτελούν λειτουργίες στο παρασκήνιο ή τα GPS και NFC που ενεργοποιούνται αθόρυβα σε στιγμές που δεν τα χρειάζεστε πραγματικά. Αυτά τα θέματα τα έχουν σχεδόν επιλύσει οι σύγχρονες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων (να ένας άλλος λόγος που πρέπει να προτιμάτε συσκευές με όσο το δυνατόν πιο νέες εκδόσεις λειτουργικών).

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και SAR
Το αναφέρω τελευταίο αλλά ίσως είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. Όλα τα κινητά τηλέφωνα, συμπεριλαμβανομένων και των smartphone, εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που αυξάνεται στον μέγιστο βαθμό όταν βρίσκονται μακριά από κεραία κινητής τηλεφωνίας και προσπαθούν να ενισχύσουν το σήμα τους. Αυτή η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει κριθεί ύποπτη από ειδικούς για καρκινοπάθειες και άλλα ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως έντονους πονοκεφάλους. Μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια θα αποδειχθεί αν οι ισχυρισμοί των επιστημόνων για τον κίνδυνο της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων είναι αληθείς. Μέχρι τότε θα πρέπει να ξέρετε εσείς τα ακόλουθα.

Ο ρυθμός με τον οποίο απορροφάται η εν λόγω ακτινοβολία μετριέται με την τιμή SAR (Specific Absorption Rate) και οι κατασκευαστές τηλεφώνων τηρούν συγκεκριμένα όρια ασφαλείας που είναι για την Ευρώπη 2.0 Watts/Kg σε 10gr ανθρώπινου ιστού και για την Αμερική 1.6Watts/Kg σε 1gr ανθρώπινου ιστού. Όσο πιο υψηλό είναι το SAR τόσο πιο πολύ θερμαίνεται το κινητό τηλέφωνο ενώ μιλάτε και αυξάνεται η πιθανότητα να σας προκαλεί πονοκεφάλους μετά από πολύωρη χρήση. Καταρχήν, μην ανησυχείτε ότι κάποιο Smartphone μπορεί να υπερβαίνει τα όρια, γιατί λογικά θα είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία του (φαντάζομαι ότι γίνεται έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς ).

Στο συνοδευτικό εγχειρίδιο των τηλεφώνων όλοι οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν ποιες είναι οι μέσες τιμές SAR. Πως όμως εσείς θα ξέρετε προτού αγοράσετε ένα κινητό τηλέφωνο ποιες είναι οι προδιαγραφές SAR; Κανένας πωλητής δεν θα ξέρει να σας πει. Πρέπει να κάνετε μόνοι σας μια μικρή διερεύνηση στο Internet. Στο GSM ARENA ευτυχώς αναγράφονται αυτές οι τιμές, τουλάχιστον για τα καινούργια μοντέλα. Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι απόλυτα ακριβείς πάντως σίγουρα είναι βοηθητικές. Στόχος σας είναι να διαλέγετε Smartphone με μικρό SAR. Ενδεικτικά αναφέρω ότι υπάρχουν μοντέλα με κάτω από 0,2W/Kgr (Για το κεφάλι). Κατά την γνώμη μου πάντα, πρέπει να σας ανησυχούν τιμές κοντά στο 1W/Kgr ή υψηλότερες (Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά δημοφιλή κινητά τηλέφωνα με τόσο υψηλές τιμές SAR). Για τα tablets με δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυο 3G/4G ο ρυθμός έκθεσης στην ακτινοβολία κρίνεται αμελητέος εφόσον δεν τα ακουμπάμε -συνήθως- κοντά στο σώμα μας αλλά σίγουρα θα έπρεπε να έχει καθιερωθεί μια οδηγία και για αυτή την περίπτωση.

smartphone-tablets-SAR
Προτιμήστε smartphones με χαμηλές τιμές SAR.

Ανακεφαλαίωση
Ξέρω ότι όσα αναφέρθηκαν είναι πολλά για να τα θυμάστε. Κάποια μπορεί να σας φάνηκαν αυτονόητα, κάποια μπορεί να τα ακούσατε για πρώτη φορά, πιστεύω πάντως ότι έπρεπε όλες αυτές οι πληροφορίες να είναι συγκεντρωμένες μαζί για να έχετε όσο το δυνατόν πλήρη ενημέρωση και όχι αποσπασματική. Υπήρχαν και άλλες λεπτομέρειες στις οποίες θα μπορούσα να αναφερθώ, νομίζω όμως ότι έτσι θα σας κούραζα κι έτσι προτίμησα να καλύψω τα απολύτως απαραίτητα. Κλείνοντας θέλω να σας κάνω μια γενική πρόταση, σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια. Παρακάτω σας γράφω ποιες πρέπει να είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις σας για ένα smartphone ή tablet υψηλού επιπέδου. Φυσικά ότι πληρώνεις παίρνεις, οπότε έθεσα ως εύρος τιμής τα 200-350€ για smartphone και 250-400€ για tablets θεωρώντας ότι αποτελούν λογικά πλαίσια στα οποία μπορείτε να κινηθείτε.

Ελάχιστες απαιτήσεις smartphone για το 2013
Λειτουργικό: Android 4.2+, Windows Phone 8, iOS 6
Οθόνη: 3.5 – 4.5 ιντσών LED-Backlit 16Μ colors με κρύσταλλο Corning Gorilla Glass
Ανάλυση Οθόνης: Πάνω από 200 ppi
Κάμερα: 5MP με LED Flash & Autofocus (Πίσω) / 0,3MP (Μπροστά)
Πάχος: 10mm ή μικρότερο
Βάρος: 100 – 170g
Επεξεργαστής: Διπύρηνος 1.0 – 1.5GHz (Ιδανικός ο 4-πύρηνος)
Μνήμη RAM: 1GB
Αποθηκευτικός χώρος: 4 – 16 GB
Συνδεσιμότητα: micro USB, Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 3.0
Αισθητήρες & Άλλα: Επιταχυνσιόμετρο, Proximity Sensor, Αισθητήρας φωτός, Ψηφιακή Πυξίδα ή Μαγνητόμετρο, Α-GPS, (Προαιρετικά: Γυροσκόπιο, Βαρόμετρο)
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 3G (Download  21- 42,2Mbps)
Μπαταρία: Πάνω από 1.400 mAh (Τουλάχιστον 7 ώρες ομιλίας)
Τιμή: 200-350€

Ελάχιστες απαιτήσεις tablet για το 2013
Λειτουργικό: Android 4.2+, Windows 8/Windows RT, iOS 6
Οθόνη: 7-10 ιντσών LED-backlit IPS 16Μ Colors με κρύσταλλο Corning Gorilla Glass
Ανάλυση Οθόνης: Πάνω από 150ppi
Κάμερα: 1MP (Μπροστά) / Προαιρετικά: Φωτογραφική κάμερα πίσω
Πάχος: 10,5mm ή μικρότερο
Βάρος: 300 g – 700 g
Επεξεργαστής: Διπύρηνος 1.0 – 1.5GHz (Ιδανικός ο 4-πύρηνος)
Μνήμη RAM: 1GB
Αποθηκευτικός χώρος: 16GB
Συνδεσιμότητα: micro USB, Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 3.0
Αισθητήρες & Άλλα: Επιταχυνσιόμετρο, Γυροσκόπιο, Proximity Sensor, Αισθητήρας φωτός, Ψηφιακή Πυξίδα ή Μαγνητόμετρο, Α-GPS, (Προαιρετικά: Βαρόμετρο)
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: Όχι απαραίτητο, το Cellular μοντέλο να υποστηρίζει Download τουλάχιστον 21 Mbps
Μπαταρία: Για 7 ιντσών πάνω από 4.000 mAh, Για 10 ιντσών πάνω από 8.000mAh (Τουλάχιστον 9 ώρες εντατική χρήση)
Τιμή: 250-400€

Μην ξεχνάτε επίσης κάτι πολύ σημαντικό! Ακόμα κι αν έχετε καταλήξει σε μια συσκευή που βρήκατε σε ένα διαδικτυακό κατάστημα σε καλή τιμή προτείνω να επισκεφτείτε ένα κανονικό κατάστημα και να την ελέγξετε ιδίοις όμμασι. Ψηλαφίστε τη με τα χέρια σας για να εξετάσετε το βάρος της και την υφή των πλαστικών της. Με μια ματιά θα καταλάβετε πολλά για την ποιότητα της οθόνης και τα χρώματα που αποδίδει, κάτι που θα χρειαζόταν πολλές λέξεις για να περιγράψει κανείς σε ένα κείμενο. Το μάτι είναι αλάνθαστος κριτής όπως λένε. Μπορεί βλέποντας το smartphone από κοντά να σας φανεί ογκώδες ή το tablet να είναι πιο χοντροκομμένο απ’ ότι παρουσιαζόταν στην διαφημιστική φωτογραφία. Άλλωστε δεν πρέπει να παίζουν ρόλο μόνο οι επιδόσεις στην επιλογή σας αλλά και η αισθητική. Θέλω με λίγα λόγια να σας ενθαρρύνω να μην επαφίεστε μόνο στην φήμη και τις απόψεις ειδικών αλλά να σφραγίζετε την απόφασή σας με την προσωπική σας έρευνα. Ελπίζω να σας κατατόπισα αρκετά. Αν έχετε ερωτήματα θα χαρώ να σας τα απαντήσω.

[Update]: Διορθώθηκε η τελευταία έκδοση Android από 4.1 σε 4.2
[Update 2]: Διόρθωση στα όρια ασφαλείας SAR για Ευρώπη/Αμερική (είχαν γραφτεί κατά λάθος αντίστροφα)
Παραπομπή σε πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία SAR

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Comments  

#1 Lord Gimli (Level11) 01/08/2011 12:38
Τρέμετε gold farmers!!Η Blizzard σας έσκισε!
#2 +1 asmilon (Level26) 01/08/2011 12:48
Μη αναμενομενη αλλα πολυ λογικη κινηση απο μεριας της Blizzard, ειδικα με την επιτυχια που ειναι φυσικο να εχει το Diablo 3!
#3 landogar (Level13) 02/08/2011 13:00
Το Diablo ηταν παντοτε PvE based οπότε μικρό το κακό.Αν το κάνανε σε MMORPG όπως ττο WoW τότε θα δημιουργούσανε μεγάλο πρόβλημα. Θα δοκιμασω να μπω απο την πρωτη μερα και να φαρμαρω σαν...κινεζος να δω ποιος θα αγοραζει items και gold!Γιατι σε ενα τετοιο παιχνιδι ολοι θα περιμενουν να φαρμαρουν.δεν εχεις πιεση χρονου με sieges κτλ.

Και κατι που ειδα τωρα.Στο πρωτο βιντεακι ολα τα comments ειναι απο Ρωσους.Φανταστειτε τι εχει να γινει παλι! :P
#4 +1 Vasilis (Level25) 07/01/2013 13:21
πολύ καλό άρθρο πραγματικά με πολύ καλή ανάλυση :-)
#5 krabby (Level22) 07/01/2013 13:42
Φίλε για αυτά δεν ήξερα και πολλά,αλλά το άρθρο είναι υποδειγματικό..καλύτερα και από τεχνικό σε κατάστημα πώλησης τέτοιων συσκευών,καταπληκτική ανάλυση!
#6 geokiren (Level19) 07/01/2013 15:22
Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με τα Windows phone 7, αλλά απογοητευμένος από το γεγονός ότι το κινητό μου (LG E900 Optimus 7) δεν θα υποστηρίξει την αναβάθμιση του λειτουργικού σε 7.8
#7 Dartis (Level12) 07/01/2013 15:24

Quote:

καλύτερα και από τεχνικό σε κατάστημα πώλησης τέτοιων συσκευών

Το εκλαμβάνω ως κοπλιμέντο :) αν και με προβλημάτισε λίγο. Σε ποιο κατάστημα έχεις πάει που να σου κάνει ο πωλητής/τεχνικός ανάλυση τεχνικών χαρακτηριστικών; Να το επισκεφτώ.
Χαίρομαι που σας άρεσε.

Edit:

@geokiren
Ναι πιστεύω ότι είναι μια χαρά τηλέφωνα τα Windows Phone αλλά είναι λίγο μπερδεμένο το Interface τους βρε παιδί μου. Αν δεν είχα μέτρο σύγκρισης τα iOS και Android ίσως να μην το καταλάβαινα αυτό.
#8 +1 geololj (Level28) 07/01/2013 15:43
Δε περίμενα κάτι άλλο εκτός από ένα πληρέστατο άρθρο από εσένα Νίκο :)

Χρήστο, όντως στα καταστήματα μη περιμένεις να σου πουν τέτοια πράγματα. Το 99.9% των υπαλλήλων δε τα γνωρίζουν καν. Το υπόλοιπο 0.1% απλά θα βαρεθεί να ασχοληθεί :P
#9 +1 Dartis (Level12) 07/01/2013 15:50
Γιώργο σε ευχαριστώ! Δυστυχώς είναι έτσι ακριβώς όπως τα λες.
#10 SirLvr (Level27) 07/01/2013 16:18
Καταπληκτικό άρθρο! Πολύ καλός και λεπτομερής οδηγός για αγορά smartphone και tablet!
#11 krabby (Level22) 07/01/2013 16:21

Quoting geololj:

Δε περίμενα κάτι άλλο εκτός από ένα πληρέστατο άρθρο από εσένα Νίκο :)

Χρήστο, όντως στα καταστήματα μη περιμένεις να σου πουν τέτοια πράγματα. Το 99.9% των υπαλλήλων δε τα γνωρίζουν καν. Το υπόλοιπο 0.1% απλά θα βαρεθεί να ασχοληθεί :P




Ναι,αλλά Γιώργο,λόγο ενημέρωσης εγώ μετά θα βρίζω την εταιρία η οποία πιθανότατα δεν έφταιξε για την παραπληροφόρηση που έφαγα εγώ όταν ο υπάλληλος μου πε πάρτο πάρτο για τα λεφτά του το touchscreen αυτό τσάμπα είναι!!!γρρρργρρρρ!!!!!!
#12 mike kodima (Level20) 07/01/2013 16:57
Τέλεια αναλύση εγώ έχω το iPad 2 και είμαι πολύ ευχαριστημένος έχει κάποια μικρά κολλήματα το home button γενικά λειτουργεί άψογα!
#13 Blood King (Level25) 07/01/2013 17:35
Τέλειο άρθρο Νίκο και άκρως κατατοπιστικό για εμάς που σκοπεύουμε να ξεφορτωθούμε τα "μπακατελοκινητά" μας και να αγοράσουμε κάτι αξιόλογο επιτέλους!
#14 Aliengoa (Level23) 07/01/2013 18:06
Πραγματικά ένα πολύ καλό άρθρο που θα χαρώ να το κάνω share μπας και ξεστραβωθούν κάποιοι. Συμφωνώ σε όσα έγραψες για τα κινητά και ειδικά όσον αφορά την ευχρηστία τους. Να υπενθυμίσω ότι η Google έχει βγάλει την έκδοση 4.2 για Galaxy Nexus. Geokiren νομίζω μπορείς να βάλεις τα 7.8 με παρόμοια διαδικασία όπως βάζουμε custom rom στα android κινητά. Ψάξε στο XDA-Developers.
Πάντως, τα WP8 έκαναν μάλλον χλιαρό ξεκίνημα και για όλα φυσικά φταίει ο ανταγωνισμός (βλ. Android και iOS). Geokiren δεν μας είπες όλα αυτά τα κλειδώματα που έχει βάλει η MS πως σου φαίνονται (και ειδικά το να βάλεις μουσική είναι όπως στο iTunes);
#15 Dartis (Level12) 07/01/2013 18:43
Ευχαριστώ όλους για τα καλά σχόλια ξανά.
@ Aliengoa
Έχεις δίκιο. Απορώ πως μου διέφυγε να το αναφέρω ενώ ήδη χρησιμοποιώ την 4.2 στο Nexus 7 μου.
Μόλις έκανα update. Ευχαριστώ.
#16 Misfit (Level20) 08/01/2013 03:53
Νίκο, εισαι...the right man for the job! Άψογο αρθρο!
Σκεφτομαι να παω σε κανα καταστημα να ρωτήσω τον υπαλληλο για το HSDPA, το SAR και το GLONASS, να δω τι θα ακούσω.. :)
#17 krabby (Level22) 08/01/2013 04:03

Quoting Misfit:

Νίκο, εισαι...the right man for the job! Άψογο αρθρο!
Σκεφτομαι να παω σε κανα καταστημα να ρωτήσω τον υπαλληλο για το HSDPA, το SAR και το GLONASS, να δω τι θα ακούσω.. :)




Αρχικά θα σε κοιτάει με βλέμμα(πω...άντε τελειώνει το 5ωρο??) και στη συνέχεια...ααα..μην μου βάζεις δύσκολα..παίρνω τον βασικό γι'αυτά!(δεν θέλω να κατακρίνω κάθε υπάλληλο τέτοιου καταστήματος ίσα ίσα υπάρχουν και καλά παλικάρια,το σχόλιο αφορά κάποιους που μου έτυχαν και δυστυχώς η πλειονότητα που είναι ανενημέρωτοι).. :P
#18 geololj (Level28) 08/01/2013 05:46
Για να μη μιλήσουμε και για την τηλεφωνική τεχνητή υποστήριξη σε μερικές εταιρείες, ούτε για υπαλλήλους που δε ξέρουν τι είναι το gap σε μια γραμμή και τι είναι το tracert :P

Το ότι υπάρχουν και παλικάρια που γνωρίζουν τη δουλειά τους, υπάρχουν. Μάλιστα αυτοί είναι που θα σου πιάσουν μετά και τη συζήτηση και δε θα σε αφήνουν να φύγεις από το μαγαζί αν δουν ότι είσαι ομοϊδεάτης :)
#19 apocalypse (Level9) 09/01/2013 01:26
για την ιστορία, καθώς κι εγώ δεινόσαυρος είμαι (είχα δουλέψει κάποτε και έναν Acorn Archimedes 3000)

το ARM, σήμαινε: Acorn RISC Machine.

μετά το 1990 δεν ξέρω τι απέγιναν τα αρχικά ARM...
#20 Aliengoa (Level23) 09/01/2013 10:39
Εγώ θυμάμαι (μετά το 1994) πως το ARM σήμαινε και σημαίνει Advanced RISC Machines, Ltd.
#21 apocalypse (Level9) 09/01/2013 11:16
παραθέτω την 2η πηγή (η 1η πρέπει να ήταν από το BYTE ή το Computing Magazine, προ 1986), απ' όπου το διάβασα.

Έτος 1987.




σημειώνω και που πρέπει να πέσει το μάτι:



τι τραβάω για εσάς βρε! ανασκαφή στην αρχαιο-βιβλιοθήκη μου και τράβηγμα φωτό!
#22 Aliengoa (Level23) 09/01/2013 11:23
Τι σε βάζω να κάνεις :oops:
Πάρε και την δικιά μου πηγή " ARM was an acronym for Advanced RISC Machine (previously known as Acorn RISC Machine).[4]"

http://en.wikipedia.org/wiki/ARM_architecture

Τα περιοδικά δυστυχώς τα έχω στο πατάρι :P
#23 Dartis (Level12) 09/01/2013 14:29
Σπάνιο και σπουδαίο "απολίθωμα" το Pixel.
Να προσθέσω και άλλες πηγές για του λόγου το αληθές:
http://en.wikipedia.org/wiki/ARM_Holdings
http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/epic/arm/8243162/History-of-ARM-from-Acorn-to-Apple.html
#24 apocalypse (Level9) 09/01/2013 17:29
από όσα διάβασα στις πηγές σας (αν και ομολογώ πως wikipedia δεν εμπιστεύομαι ιδιαίτερα, δεν την απορρίπτω καθολικά, αλλά δεν την έχω και για βιβλιοθήκη γνώσης)........

καλά τα θυμάμαι: εν αρχή ήταν η Αcorn (την οποία συνάντησα με τον home υπολογιστή Acorn Electron, σε αυτόν και στον BBC Micro έμαθα την γλώσσα LOGO που ήταν για παιδιά).........και είχε φτιάξει το Acorn RISC Machine - ARM.

έπειτα, μετά την διάλυσή της και την ακόλουθη επανασύσταση ως Acron Holdings, σε συνεργασία με την Αpple, άρχισαν τα Advanced RISC Machines - ARM.

Καλά τα λέμε όλοι λοιπόν, απλά αναφερόμαστε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους!
#25 snikefriend (Level23) 09/01/2013 20:37
Πολύ ωραίο άρθρο!! Και πάρα πολύ ενδιαφέρον!! Αν γίνεται να γραφτεί και κανένα άρθρο για το πως να ανεβάσουμε τα Android του Xperia X8 ή του X10-mini εμείς που μας κατάκλεψε η Sony και μας άφησε αδικαιολόγητα σε 2.1 :-P
#26 Aliengoa (Level23) 09/01/2013 23:59

Quoting snikefriend:

Πολύ ωραίο άρθρο!! Και πάρα πολύ ενδιαφέρον!! Αν γίνεται να γραφτεί και κανένα άρθρο για το πως να ανεβάσουμε τα Android του Xperia X8 ή του X10-mini εμείς που μας κατάκλεψε η Sony και μας άφησε αδικαιολόγητα σε 2.1 :-P



Ρίξε μια ματιά:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1789713X10

http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=276211&page=571&highlight=xperia+x8
#27 snikefriend (Level23) 10/01/2013 16:53
^Ωραιος aliengoa!!!
#28 Andreecko (Level18) 10/01/2013 20:26
Για το SAR κάνατε ένα λάθος στη παράγραφο που λέει για τα γραμμάρια ιστού, δείτε εδώ και μετά εδώ (παλιό μου άρθρο αλλά πάντα επίκαιρο).

Ποιο σωστό βέβαια θα ήταν στο άρθρο να είχε μια παραπομπή στο blog μου καθώς τα λεω με μεγάλη λεπτομέρεια για το συγκεκριμένο θέμα της ακτινοβολίας.
#29 Dartis (Level12) 11/01/2013 01:51
@Pokemon
Εννοείς για τα όρια Αμερικής-Ευρώπης ότι είναι αντίστροφα; Έχεις δίκιο. Να είσαι καλά. Το αλλάζω τώρα.
Πολύ ενδιαφέρον το blog και θα προσθέσω μια παραπομπή.
#30 Kotakiller (Level8) 09/01/2014 00:55
Δηλαδή αυτό αξίζει : http://www.kaizershop.gr/LG_optimus_l9_ii_white?ref=bestprice.gr ή έχετε να προτείνετε κάτι καλύτερο σε αυτά τα λεφτά; :)
#31 MiKe 95 (Level13) 24/02/2014 17:52
Το αρθρο ειναι απλα καταπληκτικο!!!! :lol:
Σπουδαια δουλεια εκανε ο συντακτης του και ιδιαιτερα κατατοπιστικος με βοηθησε να καταλαβω και να μαθω πολλα....παρα πολλα πραγματα για τα οποια εψαχνα στο ιντερνετ και ειλικρινα,ειχα αρχισει καπου να χανομαι!!!! 8) ;-)
#32 thomaslyon67 (Level1) 06/05/2014 15:18
Nice and awesome i really like this.

compare mobiles