- Μόνιμες Στήλες
- Tech
- Internet: Κίνδυνοι και προστασία
Internet: Κίνδυνοι και προστασία
HotΠληροφορίες
Καταρχάς, τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης PC αφορούν στους κινδύνους από τους οποίους πρέπει να προστατευτεί. Κάθε υπολογιστής, από τη στιγμή που μπαίνει στο Internet ή εγκαθιστά «ξένο» υλικό/λογισμικό (π.χ. το flashάκι του φίλου σας μπορεί να κρύβει έναν ωραιότατο ιό), εκτίθεται σε κινδύνους. Ετοιμαστείτε, γιατί οι εχθροί μας παραμονεύουν, ξέρουν να κρύβονται καλά και είναι οι εξής:
1)Spam. Ο «βασιλιάς» των κακόβουλων λογισμικών (malware) όσον αφορά τη μεταδοτικότητα. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρία Symantec, 88% των e-mails που αποστέλλονται καθημερινά, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι spam. Είναι εκείνο το παράξενο mail από αποστολέα που βλέπετε πρώτη φορά και σας στέλνει ένα σύνδεσμο που οδηγεί…στον γκρεμό.
2)Trojans. Ένας Δούρειος Ίππος, δηλαδή ένα αρχείο που μόλις κατεβάσατε ή ένα άγνωστο e-mail που ανοίξατε ή το μοιραίο κλικ στον ύποπτο σύνδεσμο, έκρυβε μέσα του έναν απαίσιο, μοχθηρότατο ιό.
3)Worms. Τα «σκουλήκια» αντιγράφουν τον εαυτό τους χωρίς να χρειάζονται ανθρώπινο χειρισμό, πράγμα που τα καθιστά γρήγορα και θανάσιμα για το σύστημά σας.
4)Spyware. Πρόκειται για λογισμικό που εγκαθίσταται στον υπολογιστή χωρίς την άδειά σας και λειτουργεί σαν κατάσκοπος: κλέβει τους κωδικούς σας και τις προσωπικές σας πληροφορίες, παρακολουθεί τις κινήσεις σας στο διαδίκτυο και σπάει τα νεύρα σας άσχημα.
5)Phishing. Εκεί που σερφάρετε αμέριμνα, σας ανοίγεται ένα ενθουσιώδες παράθυρο που γράφει «Συγχαρητήρια! Κερδίσατε ένα iphone κάντε κλικ εδώ!» ή κάτι παρόμοιο, ζητώντας σας διάφορες πληροφορίες όπως αριθμό λογαριασμού, κωδικούς κλπ.
6)Παρόμοια είναι και τα e-mail scam. Επιτήδειοι σας στέλνουν e-mails αφηγούμενοι την ιστορία της ζωής τους , ζητώντας σας κάποιο χρηματικό ποσό ή τον αριθμό και τον κωδικό της κάρτας σας.
7)Scare ware. Καθώς σερφάρετε βλέπετε ένα μικρό παραθυράκι, συνήθως κόκκινου χρώματος, που σας ανακοινώνει ότι ανιχνεύτηκε κακόβουλο λογισμικό στο σύστημα και πρέπει να πατήσετε ένα κουμπί για να σβηστεί. Φυσικά, δεν πρέπει να μετακινήσετε καν τον κέρσορα προς το παραθυράκι.
8)Root Kit. Ένα είδος Spyware Boss, το rootkit εγκαθίσταται αυτόματα στον υπολογιστή σας και λειτουργεί όπως ο administrator, δηλαδή εσείς και προκαλεί διάφορες ζημιές.
9)Bot Net. Μόλις εγκατασταθεί το root kit, «υπνωτίζει» τον υπολογιστή σας και -υπό τις οδηγίες του Bot Net- λειτουργεί ως παρακλάδι ενός δικτύου ψηφιακού εγκλήματος. Ενδέχεται να πάρει διάφορες μορφές (να εισβάλλει στο MSN ή στο skype σας) και να μολύνει και να «κλέψει» εσάς και όλες τις επαφές σας.
Τι μπορώ να κάνω για να προστατευθώ;
- Αγοράστε ένα αξιόπιστο λογισμικό antivirus, εγκαταστήστε το και πραγματοποιείτε όσο το δυνατόν συχνότερα computer scans και (όποτε σας ζητείται) updates.
- Απαγορεύστε την πρόσβαση σε διαδίκτυο και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε όποιον δε γνωρίζει από υπολογιστές (πχ μικρά παιδιά). Προσφερθείτε να τους βρείτε εσείς αυτά που θέλουν.
- Ενεργοποιείτε το firewall τουλάχιστον όποτε περιδιαβαίνετε στα «σκοτεινά σοκάκια» του Internet αλλά και όποτε δεν είστε απολύτως σίγουροι για την ασφάλεια ενός site.
- Δώστε μεγάλη προσοχή κατά τη συμμετοχή σας σε forums και chat rooms, τόσο για τις πληροφορίες που δίνετε όσο και για αυτές που λαμβάνετε. Μην ξεχνάτε πως ποτέ δε γνωρίζετε ποιος πραγματικά είναι ο καθένας.
- Πριν ανοίξετε οποιοδήποτε εκτελέσιμο αρχείο που κατεβάσατε ή e-mail που λάβατε από άγνωστο αποστολέα, πραγματοποιήστε virus scan.
- Το συχνό backup σώζει νεύρα (και ζωές)! Ανά τακτά χρονικά διαστήματα σώστε τα αρχεία που έχουν σημασία για εσάς σε εξωτερικό σκληρό δίσκο, CD/DVD ή usb drive ώστε σε περίπτωση που χαθούν ή σβηστούν να μην τα κλαίτε. Να θυμάστε πάντα πως οποιοδήποτε σημαντικό αρχείο καλό είναι να το έχετε πάντα και εκτός υπολογιστή.
- Προσέχετε τα browser games που παίζετε να είναι από αξιόπιστες ιστοσελίδες και όσα ζητούν εγγραφή με λογαριασμό να μη ζητούν προσωπικές ή/και απόρρητες πληροφορίες.
Στην αρένα υπάρχουν πολλών ειδών «μονομάχοι» από τους οποίους θα πρέπει να διαλέξετε έναν για να προστατεύει το πολύτιμο σύστημά σας. Τα τελευταία χρόνια 11 είναι οι δημοφιλέστερες εταιρίες του χώρου: Vipre, BitDefender, Kaspersky, AVG, Avast, Norton, Panda, Trend, ESET, McAfee και Avira. Υπάρχουν δηλαδή πολλές προτάσεις, ανάλογα με το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι το κουτί που θα προμηθευτείτε να είναι full suite, δηλαδή να γράφει: «Antivirus», «Premium», «Complete Internet Security» ή κάτι ανάλογο, ώστε να είστε σίγουροι πως έχετε στην κατοχή σας όλο το πακέτο και όχι μόνο anti-spam ή anti-malware.
Θα πρέπει επισης να γνωρίζετε πως κάθε άδεια ισχύει για ένα έτος και έχει συγκεκριμένο αριθμό υπολογιστών στους οποίους μπορεί να εγκατασταθεί. Εδώ χρειάζεται προσοχή, καθώς εάν πραγματοποιήσετε format θα πρέπει να ξαναπεράσετε τους κωδικούς άδειας, αφού θεωρείται νέος υπολογιστής.
Ποιο μου ταιριάζει;
Επειδή τα antivirus της αγοράς είναι διαφορετικά μεταξύ τους και κατάλληλα για διαφορετικές περιπτώσεις, δεν μπορούμε να σας προτείνουμε κάποιο συγκεκριμένο. Θα σημειώσουμε πως τα πρώτα σε πωλήσεις είναι αυτά της Kaspersky και της BitDefender, με άλλες εταιρίες (όπως η AVG) να διαθέτουν και δωρεάν εκδόσεις, που βέβαια ενδέχεται να μην προστατεύουν επαρκώς τον καθημερινό χρήστη. Σε γενικές γραμμές, τα πιο δημοφιλή antivirus με τα χρόνια έχουν αποκτήσει και ανάλογη φήμη. Το NOD32 της ESET θεωρείται αρκετά ελαφρύ και αξιόπιστο, της Kaspersky πολύ τυπικό και αυστηρό αλλά από τα πλέον αποτελεσματικά, η Norton και η Panda κρατάνε ισορροπίες χωρίς να αποκλίνουν από το μέσο όρο, η Avast καταναλώνει αρκετή RAM με αποτέλεσμα να βαραίνει πολύ τα παλαιότερα συστήματα, ενώ η Vipre θεωρείται καταλληλότερη για servers.
Σύνοψη
Όπως και σε κάθε τι στον κόσμο, μαγική συνταγή δεν υπάρχει. Ενδέχεται για παράδειγμα να είστε πολύ προσεκτικοί, με το ακριβότερο λογισμικό εγκατεστημένο και παρ' όλα αυτά να κολλήσετε ιό. Αυτό δε σημαίνει πως κάνατε κάτι λάθος, αλλά ότι η δύναμη του Internet αναπτύσσεται ραγδαία και όσο υπάρχουν καλοί, τόσο θα υπάρχουν και κακοί.
Comments
Ο υπολογιστης χαλαει επειδη εμεις δεν προσεχουμε και οχι γιατι ειμαστε απροστατευτοι.Εμενα γιατι δεν πιανει τπτ?Αλλα και να εχει πιασει δεν δημιουργειται κανενα προβλημα.Ειμαι χρηστης χρονια του υπολογιστη και κατασταλαξα οτι δεν θα χρησιμοποιησω ξανα antivirus/antispyware και τετοιου ειδους προγραμματα