- Μόνιμες Στήλες
- Editorial
- Μποϊκοτάζ του GameWorld σε game publishers που δεν επέβαλαν τις ίδιες κυρώσεις και στην Τουρκία για την παράνομη κατοχή μέρους της Κύπρου
Μποϊκοτάζ του GameWorld σε game publishers που δεν επέβαλαν τις ίδιες κυρώσεις και στην Τουρκία για την παράνομη κατοχή μέρους της Κύπρου
HotΜποϊκοτάζ του GameWorld σε game publishers που δεν επέβαλαν τις ίδιες κυρώσεις και στην Τουρκία για την παράνομη κατοχή μέρους της Κύπρου
Πληροφορίες
Σε GW και GWShop. [UPDATE]
[Αρχική δημοσίευση: 6/3/22] Την εβδομάδα που μας πέρασε ορισμένες εταιρείες που δημιουργούν video games, επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Το θέμα του πολέμου έχει λάβει πλέον όχι μόνο πολιτική διάσταση, αλλά εξαπλώνεται και στον αθλητισμό και το gaming. Να ξεκαθαρίσουμε ότι διαφωνούμε -όπως όλοι άλλωστε- στο θέμα του πολέμου και ότι εκφράζουμε την συμπαράστασή μας προς τους πολίτες της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις όμως των εταιρειών, οι οποίες είναι μέχρι στιγμής όλες από Αμερικάνικες και Πολωνικές εταιρείες, έχουν επιβληθεί επιλεκτικά και μόνο στη Ρωσία.
Από το 1974, η Τουρκία έχει εισβάλει στην Κύπρο κατέχοντας παράνομα μέχρι και σήμερα το 37% του βόρειου τμήματός της. Μάλιστα το 1983 αναγνώρισε το ψευδοκράτος και είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που το έχει κάνει. Ενώ οι πράξεις της αυτές έχουν καταδικαστεί με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών 353, 365, 367, 541 και 550, καμία χώρα δεν έχει επιβάλει τις παραμικρές κυρώσεις στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει να κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κύπρου μέχρι σήμερα. Επίσης, το 2021 η Τουρκία εισέβαλε παράνομα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου (την κεντρική πόλη δηλαδή του νομού Αμμοχώστου), η οποία βρίσκεται στα κατεχόμενα, ανοίγοντας τις πύλες και επιτρέποντας σε ακόμη περισσότερο πληθυσμό να αποικήσει παράνομα τα σπίτια των Ελληνοκυπρίων.
Η κίνησή μας
Οι εταιρείες που έχουν διακόψει τις πωλήσεις προς την Ρωσία θα έπρεπε να κάνουν ακριβώς το ίδιο και προς την Τουρκία, η οποία επί 48 χρόνια έχει παράνομα όχι μόνο το έδαφος των κατεχομένων αλλά και τον κατοχικό στρατό της, ενώ κάθε μήνα παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, με φρεγάτες, γεωτρύπανα και αεροπορικά μαχητικά.
Όλος ο πλανήτης σιωπά και δεν επιβάλλεται καμία κύρωση προς την Τουρκία. Απαιτούμε λοιπόν από όλες τις παρακάτω εταιρείες, να επιβάλουν στην Τουρκία τις ίδιες ακριβώς κυρώσεις που επέβαλαν και προς την Ρωσία και να σταματούν να πουλάνε και εκεί τα games και όλα τα προϊόντα τους:
- Apple
- Activision Blizzard
- CD Projekt Red
- Electronic Arts
- Epic Games
- Microsoft
Αν δεν το πράξουν τότε οι επιλεκτικές κυρώσεις τους δεν έχουν ως σκοπό την "παγκόσμια ειρήνη" όπως ισχυρίζονται, αλλά εξυπηρετούν ξεκάθαρα πολιτικά συμφέροντα υπέρ της Αμερικής και του ΝΑΤΟ. Θα έπρεπε να υπάρχουν οι ίδιες κυρώσεις τόσο προς την Τουρκία, η οποία να σημειώσουμε ότι εισβάλει και σε άλλες χώρες, όσο και προς το Ισραήλ, το οποίο έχει σχεδόν εξαφανίσει από τον χάρτη την Παλαιστίνη. Συν τις άλλοις, δεν είδαμε ποτέ εταιρείες να επιβάλουν κυρώσεις στην Αμερική, η οποία έχει εισβάλει στις περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο, με τραγικά παραδείγματα, όπως η Γιουγκοσλαβία ή η Μέση Ανατολή. Αντιθέτως, η Αμερική έχει το "ελεύθερο" (από την σημαία) να παίρνει πρωτοβουλία και να βομβαρδίζει όποια χώρα επιθυμεί, για να "επιβάλει" (όπως θέλει, στα μέτρα της) την παγκόσμια ειρήνη, σκοτώνοντας άμαχο πληθυσμό. Κλασικό παράδειγμα οι 3.000 πολίτες της Σερβίας το 1999, εκεί όπου δεν υπήρχανε φυσικά....τρομοκράτες Ταλιμπάν.
Τι ισχύει ακριβώς από εδώ και πέρα
Το GameWorld θα σταματήσει να γράφει ειδήσεις και reviews για τα games των παραπάνω εταιρειών. Επειδή η απαγόρευση της Epic Games αφορά μόνο τα games της και δεν αφορά το Epic Games Store, για τα δωρεάν games του Epic Games Store θα ενημερώνεστε κανονικά. Δεν θα ενημερώνεστε για τα games της Epic Games (ως developer).
Το GWShop έχει αφαιρέσει τα προφίλ των games των παραπάνω εταιρειών. Όσοι έχετε ήδη παραγγείλει τα παραπάνω games μέχρι και σήμερα θα τα λάβετε κανονικά.
Πότε θα σταματήσει το μποϊκοτάζ
Το μποϊκοτάζ του GameWorld και του GWShop θα σταματάει για κάθε εταιρεία αντίστοιχα, όταν θα επιβάλει τις ίδιες ακριβώς κυρώσεις προς την Τουρκία ή όταν θα σταματήσει η επιβολή κυρώσεων προς την Ρωσία. Ελπίζουμε ο πόλεμος να τερματιστεί άμεσα για να σταματήσουν όλοι να επηρεάζονται.
Πως μπορείτε να βοηθήσετε
1) Κάντε like στη Facebook page Boycott Turkey for the 1974 Cyprus invasion
2) Κάντε download την παρακάτω φωτογραφία και κάντε την Upload στο προφίλ σας στο Facebook, αλλά και στο Twitter και το Instagram.
3) Προσκαλέστε φίλους σας στη Facebook page.
Οι 16.000.000 Έλληνες ανά τον κόσμο έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε για ένα θέμα το οποίο έχει ξεχαστεί. Δικαιολογίες του στυλ "Έχει περάσει καιρός από τότε" ή "Οι εταιρείες αυτές δεν υπήρχαν τότε" είναι γελοιότητες. Όπως καμία χώρα στον κόσμο εκτός της Τουρκίας δεν έχει αναγνωρίσει το παράνομο ψευδοκράτος της Κύπρου (σ.σ. όπου δεν επιτρέπεται ούτε να ανοίξει κάποια εταιρεία παράρτημα, ούτε να στείλει δέματα, καθώς πέραν της Τουρκίας είναι διεθνώς απομονωμένο) έτσι σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, όλες οι χώρες θα έπρεπε να είχαν μόνιμες κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Παράλληλα, καταδικάζουμε την υποτακτική συμπεριφορά των πρωθυπουργών μας (Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Νίκου Αναστασιάδη), οι οποίοι είχαν μία ευκαιρία στη ζωή τους να αναφέρουν δημόσια το θέμα της εισβολής της Κύπρου, συγκριτικά με όσα έγιναν στην Ουκρανία, αλλά δεν το ανέφεραν. Είναι κατώτεροι των περιστάσεων και τους καλούμε αμφότερους άμεσα σε παραίτηση.
Μέχρι να σηκωθεί να φύγει ο κατοχικός στρατός και να λυθεί επιτέλους το Κυπριακό ζήτημα, με μία σοβαρή λύση που δεν θα κάνει διαχωρισμούς, διχοτομήσεις και διακρίσεις.
[UPDATE: 7/3/22 - Update για το μποϊκοτάζ εταιρειών] Η Take-Two ανακοίνωσε και αυτή ότι σταματάει να πουλάει τα games της προς την Ρωσία, συνεπώς μπαίνει και αυτή στη λίστα των εταιρειών για τις οποίες δεν γράφουμε. Επίσης, σχετικά με την Ubisoft, επειδή η εταιρεία ναι μεν έκανε embargo προς την Ρωσία αλλά δεν το κοινοποίησε στα social media παρά μόνο τήρησε διακριτική στάση κάνοντας update είδηση που είχε δημοσιεύσει πριν από 6 ημέρες, θα δημοσιεύουμε μόνο τις πολύ βασικές ειδήσεις.
Τέλος, εννοείται ότι γράφονται οι ειδήσεις στις οποίες οι εταιρείες ανακοινώνουν ότι επιβάλουν κυρώσεις προς την Ρωσία, όπως επίσης οι ειδήσεις που δεν αφορούν το περιεχόμενο των games. Για παράδειγμα, οι ειδήσεις που αφορούν το review bombing στα games των εταιρειών, απολύσεις στελεχών, μηνύσεις προς τις εταιρείες κτλ. γράφονται κανονικά.
Τα παραπάνω θα ισχύσουν μέχρι οι εταιρείες αυτές να επιβάλουν τις ίδιες κυρώσεις προς την Τουρκία ή μέχρι να σταματήσουν τις επιλεκτικές κυρώσεις προς την Ρωσία.
Σας καλούμε, αν επιθυμείτε, να κάνετε επίσης μποϊκοτάζ στις παραπάνω εταιρείες, όπως και εμείς.
Ελπίζουμε το κοινό του GameWorld να κατανοήσει την απόφασή μας αυτή και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
[UPDATE: 10/3/22 - Sony, Nintendo και Amazon σταματούν τις πωλήσεις προς την Ρωσία] Η Amazon και οι Sony και Nintendo ανακοίνωσαν σήμερα ότι σταματούν να πουλάνε games (οι δύο τελευταία και κονσόλες) προς την Ρωσία.
Αναλυτικά τι δεν γράφεται για το άμεσο μέλλον και μέχρι νεοτέρας:
- Όλες οι ειδήσεις που αφορούν την Apple.
- Ειδήσεις και reviews για τα games της Activision Blizzard.
- Ειδήσεις και reviews για τα games της CD Projekt Red και της Bloober Team.
- Ειδήσεις και reviews για τα games της Electronic Arts.
- Ειδήσεις και reviews για τα games της Epic Games (εξαιρείται το Epic Games Store, το οποίο είναι διαθέσιμο στη Ρωσία).
- Ειδήσεις και reviews για τα games της Microsoft (εξαιρείται η Bethesda διότι δεν έβγαλε ανακοίνωση).
- Ειδήσεις και reviews για τα games της Take-Two (Rockstar, 2K Games)
- Σχετικά με την Ubisoft, θα δημοσιεύουμε επιλεκτικά συγκεκριμένες ειδήσεις, αλλά δεν θα τις κοινοποιούμε στα social media, καθώς η εταιρεία αποφάσισε να επιλέξει πολύ διακριτική στάση και να μην δημοσιεύσει τίποτα στα social media της.
- Δεν γράφονται ειδήσεις για τις εταιρείες AMD και Intel.
- Ειδήσεις και reviews για τα games της Sony.
- Ειδήσεις και reviews για τα games της Nintendo.
- Ειδήσεις και reviews για τα games της Amazon.
- Ειδήσεις και reviews για τα games της Disney.
- Ειδήσεις και reviews για τα games της Techland.
- Ειδήσεις για το Netflix.
- Ειδήσεις και reviews για games της Bloober Team.
Η απόφαση της Amazon ήταν αναμενόμενη καθότι μιλάμε για Αμερικάνικη εταιρεία. Ωστόσο, η απόφαση των Sony και Nintendo αποτελεί έκπληξη γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με Ιαπωνικές εταιρείες. Οι τρεις εταιρείες γνώρισαν την μαζική κατακραυγή των περισσότερων gamers στα social media για την απόφασή τους, αφού θεωρούν ότι από την μία η πολιτική μπαίνει στο gaming και από την άλλη ότι όλες αυτές οι εταιρείες αδιαφόρησαν όταν στο παρελθόν οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ έκαναν εισβολή σε άλλες χώρες.
Το GameWorld παραμένει σταθερό στη θέση του και δεν θα δημοσιεύει στο εξής ειδήσεις από όλες τις παραπάνω εταιρείες, έως ότου επιβάλουν τα ίδια μέτρα προς την Τουρκία ή σταματήσουν το εμπάργκο αντίστοιχα.
Δείτε το...Ρωσικό περιεχόμενο που θα μπορούσε να κοπεί από τα games και συζητήστε περισσότερα για το GameWorld στο παρακάτω forum topic.
Comments
Θέλει balls of steel για να πείτε κάτι τέτοιο και μπράβο σας. Σίγουρα αυτό μπορεί να κοστίσει στο site αλλά τι στοίχημα ότι οι εταιρείες θα χάσουν κάτι χιλιάδες πωλήσεις χωρίς αυτή την δημοσιότητα.Μακάρι να έκαναν το ίδιο και άλλα sites.