- Μόνιμες Στήλες
- Editorial
- Editorial 26: Αξίζει το Steam Deck;
Editorial 26: Αξίζει το Steam Deck;
HotEditorial 26: Αξίζει το Steam Deck;
Πληροφορίες
Είναι η πρώτη φορητή κονσόλα της Valve αυτό που ψάχνει ο gamer;
Η Valve ανακοίνωσε το Steam Deck. Την πρώτη της φορητή κονσόλα. Άραγε συμφέρει η αγορά της; Και σε ποιο κινητό απευθύνεται;
Σίγουρα σε πρώτη φάση μπορούμε να πούμε ότι ελκύει όσους αγαπούν τις handheld συσκευές. Ταυτόχρονα όμως, επειδή θα αξιοποιείτε τον λογαριασμό σας στο Steam για να το χρησιμοποιήσετε, πατάει και πάνω στους PC gamers που λείπουν συχνά από το σπίτι.
Τεχνικές προδιαγραφές
Το Steam Deck θα έχει 16GB RAM, κάτι πολύ σημαντικό και στον επεξεργαστή θα έχει τετραπύρηνο με 8-threads στα 2.4-3.5Ghz.
Νο.1 αρνητικό είναι η κάρτα γραφικών του. Θα έχει κάρτα γραφικών με 8 RDNA 2 CUs και μέχρι 1.6 teraflops απόδοσης, δηλαδή λίγο καλύτερη από τα 1.4 teraflops του Xbox One S και λίγο χειρότερη από τα 1.8 teraflops του PS4.
Το PC Gamer είχε κάνει review τον Μάιο την φορητή κονσόλα Onexplayer (δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη), η οποία είχε σχεδόν τα ίδια specs! Τετραπύρηνη CPU με 8 threads, ίσως υποδεέστερη του Steam Deck σε ταχύτητα αλλά οκ, επίσης 16GB RAM αλλά DDR4 , που είναι πιο αργή και σχεδόν την ίδια GPU, την Intel Tiger Lake 96 EU, που είναι πολύ κοντά σε απόδοση με αυτή του Steam Deck. Θέλετε να μάθετε τι επιδόσεις έχει το Onexplayer; Ακούστε εδώ.
35 fps στο Shadow of the Tomb Raider στα 720p με low graphics settings. Στο GTA 5 που είναι παιχνίδι επταετίας 60 fps και σε σύγχρονα games όπως Cyberpunk 2077 ούτε λόγος, οι επιδόσεις ήτανε…ΧΩΜΑ στα frames. Σκεφτείτε τώρα το κόστος του Steam Deck:
- 64GB eMMC με κόστος 419 ευρώ
- 256GB NVMe SSD (ταχύτερο) στα 549 ευρώ
- 512GB NVMe SSD (επίσης ταχύτερο) στα 679 ευρώ
Σε θέμα χειρισμού η κονσόλα έχει δύο analog sticks, δύο trackpads, 4 face buttons, γυροσκόπιο, shoulder και trigger buttons στο πίσω μέρος. Τα controls δείχνουν ποιοτικά. Βέβαια το δεξί face button μοιάζει λες και...κρέμεται κι είναι έτοιμο να πέσει.
Συνοψίζοντας γιατί θεωρούμε ότι δεν θα καταφέρει να πουλήσει
1) Δεν θα μπορεί να τρέξει όλα τα σύγχρονα games (π.χ. Cyberpunk 2077, πιθανόν και πολλά ακόμη triple-A τα οποία θα κυκλοφορήσουν από εδώ και πέρα).
2) Μεγάλο αρνητικό 3: Δεν θα μπορείτε να παίξετε Shooters, Strategy, Manager games κτλ. με την ίδια άνεση που παίζετε σε ένα Desktop PC με τον συνδυασμό mouse-keyboard. Είναι κυρίως για κλασικά console games, όπως Action, Sports, Fighting και Racing.
3) Η Valve μάλλον θα το πουλήσει μόνο online και όχι στα καταστήματα και όπως έχουμε μάθει αυτό παίζει ρόλο γιατί πολύς κόσμος αγοράζει κονσόλες από καταστήματα, ενώ ορισμένοι θέλουν να τις τεστάρουν κιόλας πριν τις αγοράσουν.
4) Δεν έχεις λόγο να το αγοράσεις όπως το Switch που έχει exclusives. Εδώ απλά συνδέεσαι στο Steam όπως θα συνδεόσουν και στο PC σου. Επίσης, από όσους έχουν Switch το 50% το έπαιζε τόσο ως φορητό όσο και στην τηλεόρασή του , το 30% αποκλειστικά ως φορητό και το 20% αποκλειστικά στην τηλεόραση. Στην περίπτωση του Steam Dock αυτό το 20% βγάλτε το έξω γιατί ο καθένας θα παίζει games στο PC του. Αλλιώς…θα αγόραζε κάποιο από τα Steam Machines, που πήγανε άπατα με περίπου 500.000 πωλήσεις. Κι αυτό γιατί η Valve ποτέ δεν ανακοίνωσε πωλήσεις γιατί δεν την συνέφερε.
Διαφορές με το Nintendo Switch
Nintendo Switch: 17.3 x 10.2 x 1.4
Steam Deck: 29.8 x 11.7 x 4.9 εκατοστά για το Steam Deck : Είναι δηλαδή μεγαλύτερο σε όλες τις διαστάσεις του απ’ το Switch και βαρύτερο, 300 γραμμάρια το Switch, 669 το Steam Deck.
Τέλος: Το Steam Deck έχει το Steam OS 3, το οποίο δεν είναι συμβατό με το anti-cheat software που χρησιμοποιούν τα περισσότερα online multiplayer games, όπως PUBG, Apex Legends ή ακόμα και παλιότερα όπως το Destiny 2. Άρα, αν η Valve δεν αλλάζει κάτι και δεν το διορθώσει στους επόμενους μήνες, τότε θα πρέπει να εγκαταστήσετε Windows στο Steam Deck. Άραγε πως θα επηρέασει αυτό την απόδοση των games; Τρέχα γύρευε.
Το Steam Deck απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές, μαθητές και όσους ταξιδεύουν συχνά και θέλουν να έχουν μαζί τους μία φορητή κονσόλα με πρόσβαση στο Steam. Το μόνο που το σώζει ως ιδέα είναι το ότι το Steam διαθέτει πάρα πολλά free-to-play games ή διάφορα games χαμηλού κόστους για να περάσει ένας gamer την ώρα του. Από την άλλη, όταν δεν προσφέρει προδιαγραφές για να τρέξει τα σύγχρονα games με ικανοποιητικά frames, ιδανικά θα μπορούσε να πουλήσει μόνο αν το κόστος του έπεφτε δραματικά στο μέλλον και ταυτόχρονα αν υπήρχε δυνατότητα αναβάθμισης σε διάφορα μέρη του.
Δείτε διάφορα θέματα που έχει το Steam Deck με τα online multiplayer games και συζητήστε για αυτό στο παρακάτω forum topic.