- Μόνιμες Στήλες
- Editorial
- Υπάρχει σεξισμός στα video games;
Υπάρχει σεξισμός στα video games;
HotΥπάρχει σεξισμός στα video games;
Πληροφορίες
Προκαλούν άραγε οι developers;
Τις τελευταίες ημέρες προέκυψε μία σειρά ειδήσεων που σε σύντομο χρονικό διάστημα μας έβαλαν σε σκέψεις.
Μετά το σκάνδαλο του Gamergate που είχε πολλές προεκτάσεις και μία εξ αυτών είναι ο σεξισμός, τον οποίο επικαλείται μία μερίδα από gamers, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ορισμένα περιστατικά. Στην GDC 2016 γυναίκες developers (ορισμένες εξ αυτών έχουν δηλώσει φεμινίστριες) τάχθηκαν κατά της χρήσης χορευτριών από πλευράς Microsoft. Η PR Manager της Nintendo απολύθηκε λόγω εξαγριωμένων haters που το ζητούσαν με βάση ορισμένες αλλαγές που έκανε σε games, που είχαν ως στόχο να αποτραπεί ο σεξισμός. Παράλληλα, η Blizzard δέχθηκε κριτική για μία στάση της Tracer στο Overwatch και η Capcom για τα boobs physics της Chun Li.
Όλα αυτά συνέβησαν σε διάστημα μίας εβδομάδας, συνεπώς δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσω τα περιστατικά αυτά αναπάντητα. Δείτε το σημερινό Editorial υπό την μορφή βίντεο.
Η έννοια του σεξισμού στα games
Τείνουμε συχνά να παρεξηγούμε καταστάσεις, ακόμα και στα video games. Μία ψηφιακή διασκέδαση που αποτελείται από...εικονικούς χαρακτήρες. Κατά πόσο μπορεί ένα εικονικό περιεχόμενο που δεν υφίσταται στην πραγματικότητα να θεωρηθεί σεξιστικό;
Συν τις άλλοις, τα παράπονα περί σεξισμού προέρχονται κυρίως από ορισμένες φεμινίστριες που έχουν από πίσω τους αρκετούς ακόλουθους (βλέπε Anita Sarkeesian, Brianna Wu κ.ο.κ.). Αν μπούμε όμως σε αυτή την λογική, το ερώτημα είναι το εξής απλό. Πως γίνεται σε games να εμφανίζονται άντρες topless, όπως π.χ. ο Zangief στο Street Fighter ή χαρακτήρες σε MMORPG, διάφοροι κομάντο σε παλαιότερα games και αυτό να μην θεωρείται σεξιστικό, αλλά αντίθετα να είναι σεξιστική η εμφάνιση της Lara Croft ή των μαχητριών του Street Fighter V σήμερα; Οκ, για το Dead or Alive θα συμφωνήσω μιας και αυτός είναι ο σκοπός του και δεν το κρύβει.
Ωστόσο, δεν είναι οξύμωρο να θεωρούμε κάτι σεξιστικό την στιγμή που απλά αποτελεί ένα προϊόν διασκέδασης, σαφώς μπορεί να εμφανίζει καλλίγραμμες και όμορφες εμφανισιακά κοπέλες, αλλά δεν περιέχει (στις περισσότερες περιπτώσεις) σεξουαλικές σκηνές; Το θέμα έχει πολλές προεκτάσεις. Περιμένω τις απόψεις σας στα σχόλια.
Δείτε την άποψή μου του γιατί το VR Gaming δεν θα πουλήσει. Διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Editorial.
Comments
Αλλά απλά το game όταν κυκλοφορεί θα πρέπει να αναγράφει την ηλικία των ατόμων στους οποίους απευθύνεται.
Σίγουρα υπάρχει κάποια ομάδα ατόμων που δεν θέλουν καθόλου θηλυκά χαρακτηριστικά στις ηρωίδες των παιχνιδιών ή ενοχλούνται όταν υπάρχουν σε κάποιο βαθμό αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αποτρέψει τους developers από το να συνεχίσουν την δουλειά τους καθώς η θηλυκότητα πουλάει και έχουν κέρδος.
Γιατί σε πολλούς ο σεξισμός είναι συνυφασμένος με την θηλυκότητα..δεν είναι σωστό βέβαια αυτό.Ο Zangief χωρίς μπλούζα θεωρείται σύμβολο της ισχύς και της αρρενωπότητας και όχι κάτι το σεξιστικό.
https://www.youtube.com/watch?v=UrHdvcEaHls
H Lara Croft προβάλλεται και για την εξυπνάδα της.
Πάντως αν το παιχνίδι στο βίντεο που παρέθεσες δεν απευθύνεται σε ηλικίες από 18 και πάνω δεν είναι και ότι καλύτερο φυσικά πιστεύω.
Γιατι θα πρεπει να αναφερομουν για την Λαρα κροφτ? Δεν ειπα γι αυτην. Για το 90% των παιχνιδιων μιλαω. Και αν θες την γνωμη μου, στα 2 τελευταια Tomb Raider "σοβαρεψαν" το παιχνιδι και δεν δειχνουν σεξισμο
Η σκηνη του Metal Gear Solid είναι εντελως γελοια και απορω πως το σκεφτηκαν. Είναι για ανω των 18 μονο για λογους βιας. Ο developer που το εφτιαξε δεν ξερω.
Πολυ σωστη αποψη με την οποια συμφωνω απολυτα. Υπαρχουν παραδειγματα παιχνιδιων που προβαλλουν καπως αχαρα την θηλυκη πλευρα μιας ηρωιδας βαζοντας σε δευτερη μοιρα την προσωπικοτητα της. Με την αγαπημενη μας Λαρα μπορω να πω οτι γινεται ενας συνδυασμος μυαλου, εφευρετικοτητας και μιας προσεκτικης παρουσιασης ωστε να μην δημιουργει τοσα προβληματα στους παικτες που απευθυνεται. Απ'την αλλη κατι παιχνιδια οπως το Dead or Alive οσο κι αν μου αρεσουν τονιζουν τοσο πολυ την σεξουαλικοτητα που κατανταει καπως αποκρουστικο οταν απευθυνεται σε γυναικες gamer. Θα μπορουσαν να το προσεχουν περισσοτερο αυτο και να το δειχνουν πιο ομορφο απ'οτι ειναι τωρα. Σε γενικες γραμμες ομως δεν βλεπω κατι το πολυ εκκεντρικο η εξωφθαλμο στα παιχνιδια που εγω ασχολουμαι εκτος ισως απο κανα δυο περιπτωσεις οπως π.χ. αυτη που ανεφερα με το Dead or Alive.
Στα παλιότερα tomb raider τα γραφικά δεν ήταν τόσο καλά ώστε να υπάρχει σεξισμός στην Lara όσο και αν σοβάρεψαν τα δύο τελευταία.Βασικά στο the last revelation για παράδειγμα που έπαιζα όταν ήμουνα 14 χρονών δεν παρατήρησα κανένα σεξισμό.
Στα δύο τελευταία μόνο μπορώ να πω πως η Lara έχει έντονα θηλυκά χαρακτηριστικά.
Δεν ξέρω πάντως εγώ προσωπικά σε κάποιο παιχνίδι έναν θηλυκό χαρακτήρα σχεδιασμένο μόνο εμφανισιακά ελκυστικό και χωρίς μυαλό.
Ισως έχεις και δίκιο πως υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις,θα διαφωνήσω όμως σε αυτό που είπες με τα Tomb Raider...αν ποτέ κατηγορηθούν για προώθηση του σεξισμού θα είναι στα δύο τελευταία.
Και όσον αφορά το metal gear solid εφόσον απευθύνεται σε άτομα 18 και πάνω είναι ΟΚ πιστεύω.
Η Λαρα λογικα ομορφαινει οσο περνανε τα χρονια, γινεται πιο γυναικα, αυτο δεν ειναι κακο. Στα παλιοτερα Tomb ηταν καπως πιξελιασμενη και δεν μπορουσες να την δεις ως σοβαρη οντοτητα παρα μονο σαν καρτουν. Τωρα στα τελευταια παιχνιδια δειχνει την προσωπικοτητα μαζι με τα φυσικα χαρακτηριστικα της.
Αυτό ακριβώς,οπότε ούτε παλιότερα μπορούσε να θεωρηθεί σεξιστική.
Φυσικά και μου αρέσει ο σχεδιασμός της Lara τώρα και από ότι είδα στην συσκευασία λέει πως απευθύνεται σε άτομα από 18 και πάνω φαντάζομαι λόγω του Horror στοιχείου περισσότερο.Αν και το the last revelation είχε horror χαρακτηριστικά που έπαιζα όταν ήμουνα 14.
Τεσπα η ουσία είναι πως διαφωνώ πως σοβάρεψαν τα δύο τελευταία σε σχέση με πιο παλιά.Ούτε παλιότερα είχε σεξιστικά στοιχεία.
Στα παλια Tomb Raider εβλεπα την Λαρα κροφτ στους παγους στο κρυο με το μινι και το αμανικο μπλουζακι για να φαινονται τα στηθ της και να πηγαίνει σαν βαρκα. Ηταν η ατρομητη-σεξυ και φαινοταν εντονα ακομα και με χαλια γραφικα. Προτιμω τα τελευταια Tomb Raider που εχανε την ψυχραιμια της, εκλαιγε, φοβοταν, και προσπαθουσε να επιβιωσει. Όπως δηλαδή δειχνουν και τα παιχνίδια με αρσενικους χαρακτήρες. Για το Rise of the Tomb Raider δεν ξερω και πολλα καθως εχω δει λιγα βιντεακια στο youtube. Δεν ξερω αν μπορει να δειχνει σεξισμο. Δεν μου φαινεται κατι τοσο υπερβολικο. Αλλα δεν ξερω καθως δεν μου αρεσουν γενικα τα Tomb raider.
To Metal Gear Solid οντως είναι ΟΚ εφόσον απευθύνεται σε ατομα ανω των 18 απλα όπως ειδες επεμεινα στο πως παρουσιασαν το γυναικειο φυλο. Είναι εντελως ανωριμο. Υπαρχουν κι αλλα πραγματα στην γυναικα. Δεν είναι η εμφανιση που πρεπει να κεντρισει τους παικτες. Αλλα όπως ειπα προφανως υπαρχουν developers ακομα με ακμη
Σε αυτό που είπες συμφωνώ απόλυτα και εγώ έπαθα πλάκα με την συγκεκριμένη σκηνή.
Να βγάλουν τώρα τις μαζορετες απο όλα τα γήπεδα μπάσκετ.......
Ειδικά στα βιντεοπαιχνίδια,φοβούνται όλοι πως θα επηρεάσει το γυμνό τις μικρότερες ηλικίες.Εγώ πιστεύω οτι τους κάνει καλό κι όχι κακό.Αντιθέτως καταπιέζοντας τις φυσικές τους ανάγκες οι νέοι μεγαλώνουν κι είναι γεμάτοι ανασφάλειες.Σε κάποιο άλλο θέμα θα το αναλύσω αυτό.
Τώρα σχετικά με το βάθος και τη ποιότητα των θυλικών χαρακτήρων φταίει η πιστεύω πάλι η κοινωνία.Οι περισσότερες γυναίκες είναι στερεότυπα απο μόνες τους.Ευτυχώς οι γυναίκες του gaming διαφέρουν,όχι όλες αλλά διαφέρουν.
Ο δημιουργός φτιάχνει έναν χαρακτήρα σύμφωνα με τον εαυτό του η με πρόσωπα,υπαρκτά η ανύπαρκτα που τον επηρεάζουν.Απο τη μια όπως είχαμε πεί θα μπορούσαν γυναίκες να σχεδιάζουν θυλικούς χαρακτήρες αλλά σε ποιό ποσοστό θα ανήκουν αυτές οι δημιουργοί,σε αυτές που διαφέρουν η στις άλλες?Πως θα βγάλουμε σωστό συμπέρασμα για τον χαρακτήρα αν είναι στερότυπο η όχι???
Αφού κάποιες κυρίες του gaming μιλάνε για σεξισμό στο gaming ας φτιάξουν οι ίδιες κάποιον χαρακτήρα να δούμε πόση έμπνευση διαθέτουν.
Όλα γίνονται για τα λεφτά. Το p0rn πουλάει, για αυτό και βλέπεις χορεύτριες με σουτιέν στις εκθέσεις, στο MTV, στα πρωινάδικα και παντού. Επόμενο είναι λοιπόν, το f*ck@bility factor να μπει και στο game industry. Γνωρίζουμε τι παίζεται ... Όταν βλέπεις αφίσα της ΔΑΠ με μία γκόμενα να έχει γραμμένο πάνω στο μαγιό της "σκίσε... το πτυχίο μου" είναι το ίδιο σεξιστικό με την κ0λ@ρα του Overwatch. Περισσότερο ή λιγότερο, λίγη σημασία έχει. Μας κάνει εντύπωση; Όχι... σε αυτό θα κολλήσουμε; Οχι. Γιατί τρελάθηκαν όλοι αυτή την εβδομάδα; No clue. Αλλά το γεγονός ότι δεν πειράζει εμένα και εσένα, δεν σημαίνει ότι είναι ηθικά σωστό ή μη σεξιστικό.
Από την άλλη, καλό είναι να υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις για να υπάρχει κάποιο ... balance (λέμε τώρα) ...
Στο street fighter υπήρχαν και παλιότερα θηλυκοί χαρακτήρες με στήθος κ.λ.π τώρα ανακάλυψαν πως δεν τους αρέσει ;;;
Πιστεύω είναι λίγο βλακεία αυτό...
Διαφωνώ να σχεδιάζονται από Γυναίκες γιατί οι γυναίκες μπορεί να σχεδιάζουν χαρακτήρες σαν την Faith που να μην αρέσουν καθώς δεν βλέπουν το φύλο τους από την αντρική πλευρά.
Σκηνές όπως αυτή στο metal gear solid 5 το οποίο κυκλοφορεί κανονικά θα έπρεπε να αποφευχθούν καθώς θυμίζουν porn game αν και εμένα προσωπικά δεν με ενοχλούν.
Γενικότερα οι Γιαπωνέζοι πάντως το ερωτικό το έχουν στην κουλτούρα τους και στα games αλλά και στα anime manga κ.λ.π
προσωπικα γελαω πολυ με τις φεμινιστριες..
Βλαμμένες ξεχασμενες στη δεκατια του 60 ή περιθωριακες που βλεπουν παντου σεξισμο και μισογυνισμο..
Βλακειες στο τετραγωνο δηλαδη...
Πολλά παιχνίδια όμως απευθύνονται σε ηλικίες 18 και πάνω πολλοί μπορεί να μην το έχουν προσέξει και 18 και πάνω δεν είναι παιδί είναι Ενήλικας.
Αν δεις την ένδειξη σε Retail Editions έχουν σήμα 18 + κ.λ.π που σημαίνει πως δεν είναι για όλες τις ηλικίες αλλά για την ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνονται.
http://www.pegi.info/en/index/id/33/
Εκεί φαίνονται οι ενδείξεις που απεικονίζονται στην συσκευασία κάθε παιχνιδιού και αναφέρουν για ποιες κατηγορίες ατόμων προορίζονται.
Επίσης η λογική του να σχεδιάζονται γυναικείοι χαρακτήρες από γυναίκες δεν στέκει γιατί ο Zangief για παράδειγμα με αυτή την λογική θα πρέπει να σχεδιάζεται μόνο από άντρες.
Bioshock 2,Call of Duty:Black Ops2 ,Dead Space 3,Tomb Raider 2013
Είναι πολύ ενοχλητικό όταν κάποιοι αγνοούν το σήμα στην συσκευασία του παιχνιδιού και λένε τα δικά τους ενώ έχουν άδικο.
Αλλωστε το 18 στην συσκευασία δεν υπάρχει για πλάκα...όσον αφορά στα παιχνίδια που περιλαμβάνουν και κάτι σεξιστικό υπάρχει και το ανάλογο σήμα όπως φαίνεται εδώ http://www.pegi.info/en/index/id/33/
Τα λέει όλα πιστεύω,
Οπότε ελεύθερα παιχνίδια για ενήλικες άνω των 18 μπορούν να περιλαμβάνουν από βία ως σεξ...αυτάααααααα
Πλάκα έχει ορισμένοι να πεταχτούν πάλι και να πουν κυρίως σε παιδιά...εγώ τα διαβάζω μόνο αυτά που γράφω φαίνεται.
Μία παρατήρηση: Πού είδες το ξεχωριστό σήμα για σεξιστικό περιεχόμενο; Εγώ βλέπω ότι έχουν σήμα μόνο για σεξουαλικό περιεχόμενο. Μην τα μπερδεύεις. Το πρώτο πράγμα που γράφει το wikipedia πάνω-πάνω είναι: "Sex discrimination" (sexism) is not to be confused with "Sexual discrimination". Κατα τ'άλλα, τα είπες σωστά για το PEGI +18 rating και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ;)
Δεν διαφωνώ αλλά αμα δείς την σελίδα στο url που πόσταρα κάτω κάτω λέει πως υπάρχει αντίστοιχο σήμα ανάμεσα στα άλλα και για παιχνίδια που που περιέχουν σεξουαλικές αναφορές,γυμνό ή σεξουαλικές συμπεριφορές και νομίζω τα περιλαμβάνει όλα.
Γράφει συγκεκριμένα Game depicts nudity and/or sexual behaviour or sexual references