- Μόνιμες Στήλες
- Editorial
- Γιατί το gaming στην Ελλάδα δεν δίνει χρήματα
Γιατί το gaming στην Ελλάδα δεν δίνει χρήματα
HotΓιατί το gaming στην Ελλάδα δεν δίνει χρήματα
Πληροφορίες
Οι μικρές απολαβές και τα αρνητικά του "επαγγέλματος".
Σε πολλούς υπάρχει η εντύπωση ότι -ειδικά στην Ελλάδα- παίζοντας games θα καταφέρουν πραγματικά να ζήσουν από το αντικείμενο και να το έχουν ως πρώτο επάγγελμα.
Στο σημερινό Editorial θα ρίξουμε τις μάσκες. Μπορεί κάποιος να βγάλει λεφτά από τα games; Ποιες είναι οι δυσκολίες του να ασχοληθεί με την gaming δημοσιογραφία ή την παρουσίαση των νέων games της αγοράς; Θα γίνει πλούσιος παίζοντας eSports games; Δείτε το αναλυτικό άρθρο και μετά το τέλος του θα έχετε πιθανόν διαφορετική εντύπωση για τα όσα πιστεύατε.
Βάζοντας τους αριθμούς κάτω και με βάση το πόσοι θεωρούν ότι ασχολούνται με το gaming στην Ελλάδα επαγγελματικά, θα σας πω με κάθε ειλικρίνεια ότι στο 99% των περιπτώσεων δεν βγάζουν κάποια χρήματα τα οποία θα καταφέρουν να τους ζήσουν.
Οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους, με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων, δεν αξίζει κάποιος να προσπαθήσει να ασχοληθεί επαγγελματικά στην gaming βιομηχανία είναι οι εξής:
1)Παίζεις αναγκαστικά games που δεν σου αρέσουν
Στόχος κάθε συντάκτη ενός site ή κάθε youtuber είναι να παίζει τα νέα games που κυκλοφορούν και να τα παρουσιάζει (ή τέλος πάντων να σπάσει πλάκα μαζί τους όταν αναφερόμαστε σε συγκεκριμένους YouTubers). Αυτό σημαίνει ότι δεν θα παίξει τα games που τον ευχαριστούν.
Όταν πρέπει να γράψεις ένα review ή να δημιουργήσεις ένα gameplay video τότε θα αφορά κάποιο νέο παιχνίδι που μόλις βγήκε για να έχεις την μέγιστη δυνατή προβολή. Αν το παιχνίδι αυτό δεν ανήκει σε αυτά που σου αρέσουν τότε αναγκάζεσαι να το ανεχτείς. Θα αφήσεις στην άκρη τον χαρακτήρα στο αγαπημένο σου FPS, την Clan σου στο MMO που παίζεις, το walkthrough του Action-Adventure ή του RPG στο οποίο "έλιωνες" και θα κάτσεις να ασχοληθείς με αυτό το παιχνίδι και να ενημερώσεις τον κόσμο.
Όταν το νέο game που πρέπει να παίξεις είναι για παράδειγμα κάποιο σε genre που δεν κατέχεις (π.χ. Racing, Fighting, Puzzle games είναι κλασικά genres που οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν εντρυφήσει όσο άλλα) ή ακόμη χειρότερα όταν πρέπει να γράψεις review για κάποιο DLC, ένα νέο game τίγκα στα bugs ή κάποιο κακοφτιαγμένο overhyped indie τότε η gaming δημοσιογραφία περνάει σε στάδιο ψυχαναγκασμού. Όσο δε περνούν τα χρόνια τότε ορισμένες φορές η δουλειά δεν είναι τόσο ευχάριστη όσο νομίζουν κάποιοι. Κάποιες φορές είναι σαν να δοκιμάζεις...φαγητά σε πρωτοετείς μαγειρικής σχολής.
2)Δέχεσαι hate για τα skills σου
Κάθε έμπειρος δημοσιογράφος ή youtuber έχει συνήθως μεγάλη εμπειρία στο gaming. Δεν έχει την υποχρέωση όμως να είναι Pro σε κάθε παιχνίδι που παρουσιάζει. Αν ήταν Pro παίκτης τότε θα ήξερε να παίζει μόνο 5-6 games στα οποία θα προπονούνταν επί μήνες, απλά και μόνο για να σου παρουσιάσει το ιδανικό αποτέλεσμα που θα ήθελες να δεις.
Ο ρόλος του είναι να σου παρουσιάσει ένα νέο παιχνίδι που κυκλοφορεί. Αν σου αρέσει τότε πηγαίνεις και το αγοράζεις. Μην έχεις λοιπόν την απαίτηση να δεις επιδόσεις επιπέδου LCS, EVO ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Τι θα προτιμούσες; Να έβλεπες ένα review την εβδομάδα από έναν συντάκτη ή ένα review κάθε 1-2 μήνες και ένα τέλειο gameplay video; Είναι προφανές ότι στη δεύτερη περίπτωση θα έβλεπες πολύ λιγότερα games από κάποιο μέσο.
Φυσικά ανάλογο hate δέχονται και οι παίκτες των eSports ανεξάρτητα απ' το επίπεδό τους. Αν δεν βρεθούν στη μέρα τους ή αν αντιμετωπίσουν έναν δύσκολο αντίπαλο θα τους ασκηθεί κριτική. Διαφορετικού τύπου βέβαια, καθώς απ' τη μία έχουν κερδίσει μεγαλύτερο σεβασμό απ' το κοινό τους κι απ' την άλλη ο κόσμος έχει απαιτήσεις.
3)Δεν υπάρχει καθόλου ελεύθερος χρόνος
Οι ειδήσεις και τα reviews δεν τελειώνουν ποτέ για έναν δημοσιογράφο, τα βίντεο πρέπει να είναι συχνά στα youtube κανάλια (αν όχι ένα την ημέρα έστω ένα ανά 2-3 ημέρες) και τέλος όποιος ασχολείται με τα eSports χρειάζεται καθημερινή προπόνηση. Άρα θα παίζει το ίδιο παιχνίδι, θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τον εαυτό του και ταυτόχρονα θα αφήσει στην άκρη βόλτες, διαβάσματα ή ακόμα και φίλους. Όλα αυτά φυσικά χωρίς να εισπράττει χρήματα το πρώτο διάστημα.
Οι gaming δημοσιογράφοι είναι ίσως στη χειρότερη μοίρα. Κάθε μέρα υπάρχουν καμιά δεκαριά ειδήσεις που πρέπει να γραφτούν, ενώ παράλληλα τρέχουν previews από ορισμένα games και κυρίως reviews για όσα κυκλοφόρησαν. Πάρα πολλά reviews. Με αυτή την "μόδα" που έχει ξεσπάσει με τα DLC, τα Episodes, τα HD Remasters και τα άφθονα indie που αυξάνονται σε ξέφρενους ρυθμούς, φτάνουμε στο σημείο να κυκλοφορούν 10-12 games κάθε εβδομάδα. Συνεπώς δεν υπάρχει gaming μέσο παγκοσμίως που να καλύπτει reviews από όλα τα games ή έστω όσα αξιολογούνται στην κλίμακα 6/10 έως 10/10. Πάντα θα υπάρχουν κάποια που να του ξεφύγουν.
Σκεφτείτε ότι για κάθε συντάκτη ατομικά, όταν κυκλοφορεί ένα παιχνίδι που περιέχει π.χ. 20-30 ώρες gameplay, τότε θα αφιερώσει 4-7 ημέρες για να το παίξει, να το τερματίσει και να γράψει review. Σε όλα τα παραπάνω συνυπολογίστε ότι ένα gaming μέσο που έχει και YouTube κανάλι πρέπει να ανεβάζει παράλληλα και τα βίντεό του, καθώς επίσης να συνομιλεί με τους αναγνώστες του στο Forum και στο Facebook και αντιλαμβάνεστε ότι χρόνος μηδέν. Μετά από όλα αυτά λοιπόν φτάνουμε στον λυπηρό τελευταίο αριθμό που εξηγεί γιατί όλοι εμείς που κάνουμε αυτή τη δουλειά είμαστε κατά βάθος "άρρωστοι".
4)Τα χρήματα είναι λίγα
Μετά από όλα αυτά φτάνουμε επιτέλους στο πιο σημαντικό επιχείρημα. Τα χρήματα από μια τέτοια δουλειά δεν δίνουν ούτε τον βασικό μισθό κάποιου που ασχολείται σε καθημερινή βάση και πιο συγκεκριμένα σε πολλούς ούτε τον βασικό μισθό μιας part-time δουλειάς. Με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι αδύνατο να συντηρηθεί κάποιος από το gaming μόνο του και να πει ότι το κάνει επαγγελματικά χωρίς την βοήθεια τρίτου.
Οι χορηγίες που παίζουν στα gaming sites έχουν σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις...τετραψήφιους αριθμούς. Συνήθως είναι τριψήφιοι. Συνεπώς αν από την μία πλευρά αθροίσουμε τα έσοδα από τα banners και από την άλλη βάλουμε το κόστος πληρωμής συντακτών, το ΤΕΒΕ που είναι στα 220 ευρώ το μήνα και το Web Hosting στα 60-120 ευρώ (ανάλογα με τον server του εκάστοτε site) αντιλαμβάνεστε ότι δεν μένουν παρά ελάχιστα χρήματα. Τα έσοδα σε κάθε gaming site είτε πηγαίνουν στους συντάκτες ανάλογα με τον όγκο των άρθρων (όπως στην περίπτωση του GameWorld), είτε -στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων- τα μοιράζονται οι ιδιοκτήτες των sites και οι συντάκτες τους απλά κρατούν τα games. Ο κοινός παρονομαστής είναι ίδιος. Για όλους αποτελεί μόνο μία part-time δουλειά που δεν μπορεί να τους συντηρήσει χωρίς κάποια συμπληρωματική βοήθεια.
Αν το δούμε παραπέρα, ένα YouTube κανάλι στα 440.000 views το μήνα βγάζει περίπου 140-160 ευρώ. Σκεφτείτε λοιπόν ότι με εξαίρεση 3-4 youtubers στην Ελλάδα (οι οποίοι ασχολούνται με το entertainment κομμάτι και όχι με το gaming), είναι αδύνατο κάποιος να ζήσει από το YouTube, εκτός κι αν έχει κάποιες σταθερές (το τονίζω αυτό) χορηγίες που θα του καλύπτουν κάποια ποσά. Το 99% των περιπτώσεων καταλήγει είτε να βγάζει τις βενζίνες του είτε να μην βγάζει τίποτα.
Στον δε τομέα των eSports, για να μιλήσουμε πάλι με αριθμούς, μόνο κάτι παραπάνω από 10 Έλληνες ζουν επαγγελματικά από το video game στο οποίο αγωνίζονται ως παίκτες. Αν βάλουμε στη ζυγαριά δεκάδες χιλιάδες που θέλουν να διακριθούν τότε αντιλαμβάνεστε ότι το ποσοστό είναι τόσο μικρό που δεν αξίζει καν την προσπάθεια.
Αξίζει τον κόπο;
Συμπερασματικά λοιπόν, η gaming αγορά αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έχει δημιουργήσει έναν υπερκορεσμό όσον αφορά στα gaming sites και στα κανάλια σε YouTube και Twitch. Το περιεχόμενο που παρέχεται σε συνολικό αριθμό άρθρων και βίντεο είναι τόσο μεγάλο ώστε ο κόσμος δεν προλαβαίνει να του δώσει την απαραίτητη προβολή. Ο υπερκορεσμός αυτός έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι άνθρωποι του gaming χώρου να "λοξοκοιτάζονται" μεταξύ τους φοβούμενοι ότι ο ένας "θα φάει το φαϊ του άλλου" όταν αγνοούν ότι ο καθένας έχει στο πιάτο του μία ή μισή πατάτα.
Κερδισμένες στην όλη ιστορία είναι οι εταιρείες που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο κλάδο αφού βλέπουν τον τζίρο τους να ανεβαίνει, καθώς το gaming περιεχόμενο που παράγεται στην Ελλάδα είναι τεράστιο και αυτοί που το παράγουν είναι αδύνατο να συντηρηθούν. Το δε περιεχόμενο σε ποιότητα και ποσότητα είναι σε κάθε χώρα (και κυρίως στην Ελλάδα) αντιστρόφως ανάλογο με τα games που θα έπρεπε να δημιουργούν οι developers της. Αν όσοι παίζουν games έπαιρναν την απόφαση να ασχοληθούν περισσότερο ενεργά και σοβαρά με το game development με δικές τους πρωτότυπες ιδέες ή αν κατέφευγαν σε άλλο κλάδο και άφηναν το gaming απλά ως χόμπι τότε σίγουρα η κατάσταση στην αγορά θα ήταν πολύ πιο ευχάριστη.
Σίγουρα για πολλούς το gaming είναι ευχαριστήση. Θα έχετε την πεποίθηση ότι από την μεριά μας οι συντελεστές ενός με΄σου "παίζοντας games διασκεδάζουμε" και "κάνουμε το χόμπι μας επάγγελμα". Η πραγματικότητα ωστόσο όταν μιλάμε για το βιοποριστικό σκέλος της υπόθεσης προσγειώνει πολύ απότομα. Εκεί καλείσαι να επιλέξεις να συνεχίσεις αυτό που κάνεις ή να μετακομίσεις σε άλλο αντικείμενο. Συνήθως, όταν κάποιος είναι μόνος και δεν έχει βοήθεια, καταλήγει στην δεύτερη περίπτωση.
Αναμένω τα σχόλιά σας. Δείτε επίσης το Editorial για τα μισοτελειωμένα games.
Comments
Απλά όπως πήγες να πεις στο τελος του βιντεο η γνώμη μου είναι όποιος θέλει να δουλέψει ας βρει μια κανονική δουλειά κι ας αφήσει τα games για τον ελεύθερο χρόνο του.
Στην Ελλαδα προσωπικα ξερω μονο 2 τετοιους οργανισμους που παλευουν για το επαγγελματικο gaming
Οι Ad Finem που ειναι κυριως Dota 2(εχουν βαλει και hearthstone,cs-go και LoL),με δειγματα οτι μπορουν τα παιδια να πανε ψηλα και ηδη εχουν νικησει σε παιχνιδια ομαδες με ιστορια στον χωρο
Ειναι μετα και οι Elysium που ξερω οτι κανουν μια οσο το δυνατον σοβαρη προσπαθεια σε διαφορους τομεις(LoL,HoTS)
Κατα τ'αλλα μην περιμενετε λεφτα απο gaming και ειδικα απο youtube
Στην παραπάνω πρόταση φαίνονται και το πρόβλημα αλλά και η λύση. ωστόσο, κάποιοι απλά διαβάζουν ότι καταλαβαίνουν και κάποιο καταλαβαίνουν ότι διαβάζουν. Ανάλογα με ποιο είναι το ποσοστό μεταξύ πρώτων και δεύτερων, αντιλαμβάνεται κανείς και το επίπεδο του χώρου. Προσωπικά παρακολουθώ 2 -3 youtubers που και αυτοί το ζορίζουν το πράγμα με αποτέλεσμα να καταλήγω να βλέπω περισσότερο κάποιον ξένο.
Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα για πάρα πολλά θέματα έχουμε την τάση να ακολουθούμε τον σορό προς τα εκεί που φυσάει ο άνεμος, ελπίζοντας σε επιτυχία. Μεγάλη πλάνη μιας και το ίδιο κάνουν και ένα σωρό άλλοι, οδηγώντας πάντα σε υπερπροσφορά/κορεσμό, στο τέλος την πατάει ο κόσμος.Με το φόβο μην τυχών μας πούνε οπισθοδρομικούς επειδή δεν συντονιζόμαστε στις συνήθειες της εποχής (έλεος), και με την ελπίδα του γρήγορου και άκοπου κέρδους, καταλήγουμε να γινόμαστε πρόβατα. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι οραματιστές με όρεξη για δουλεια. Και αυτό όχι μόνον στον χώρο του gaming.
Αυτο ειναι το conclusion της υποθεσης, δεν χρειαζεται να πουμε τιποτα παραπανω.
Ακριβώς αυτό με κάλυψες πλήρως
Μήπως στην Ελλάδα χρειαζόμαστε μια πιο "συνεσταλμένη" προσέγγιση του παραπάνω αντικειμένου?
Μήπως στην Ελλάδα θα ήταν πιο αποτελεσματικό δεδομένης της αναλογίας των μεγεθών όπως παρουσιάστηκαν προηγουμένως, οι youtubers σαν κυρίαρχο παράδειγμα (αλλά και οι αρθρογράφοι δευτερευόντως) αντί να πασχίζουν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη διαφορετικών αντικειμένων, να ανασυντάξουν τα target-groups τους σε μεγέθη που να μπορούν και οι ίδιοι να χειριστούν καλύτερα. Ειδικότερα στις παρουσιάσεις/αναμεταδόσεις/youtune twitch κλπ εκπομπές έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο του "κράχτη". Δηλαδή με άλλα λόγια όλοι οι καλοί χωράνε! Φυσικά γιατί αυτό δίνει views αλλά μακροπρόθεσμα αυτός που θα παράξει αποτελεσματικότερο έργο θα είναι αυτός που θα είναι πιο συγκεκριμένος στα target-groups του, έτσι ώστε να αναπτύξει ένα συμπαγές community το οποίο θα του δίνει τα σωστά και ξεκάθαρα feedbacks.
Έχει πέσει πολύ multiclass για να μιλήσω και στη γλώσσα της πιάτσας
Υπάρχει και το άλλο θέμα. Ένας Αμερικανός ή γενικά ένας αγγλόφωνος youtuber απευθύνεται σε κάμποσα εκατομμύρια κόσμο. Από την άλλη ένας Έλληνας ή Κύπριος απευθύνονται σε μερικές χιλιάδες. Τα μεγέθη είναι συντριπτικά εις βάρος τους.
Άρα οι συντάκτες περιοδικών κλπ για άλλα "χόμπυ", όπως μηχανοκίνητος αθλητισμός, ποδόσφαιρο κλπ δεν θα έπρεπε να βγάζουν λεφτά για τις εργατοώρες τους; Σε αντιστοιχία θα έπρεπε να γίνει και για το gaming, μόνο που επειδή ήρθε στην Ελλάδα περίπου την εποχή που άρχισε η μεγάλη άνοδος του internet, συνδυάστηκε με τη "δωρεάν" φύση του internet και έμειναν πίσω θέματα όπως πληρωμές κλπ.
Πολυ σωστο και αυτο. Ειναι οπως στην βιομηχανια της μουσικης που ενω στην Αμερικη βγαζει καποιος ενα cd και πουλαει πολλες χιλιαδες εδω στην Ελλαδα αν καταφερει και πουλησει καποιες εκατονταδες θα ειναι πολυ ικανοποιημενος. Στα βιβλια ακομα χειροτερα τα πραγματα. Οσο μικροτερη ειναι η αγορα πανω στην οποια σκοπευεις να λανσαρεις το προιον σου τοσο μικροτερο θα ειναι και το τελικο κερδος (αν τελικα καταφερει και βγει κατι) και το αντιστροφο.
Ωστόσο θα ήταν αρκετά ασόβαρος κάποιος που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το εκάστοτε αντικείμενο να αδυνατεί να απευθυνθεί στο εξωτερικό λόγω έλλειψης αγγλικών(αν κατάλαβα σωστά). Εγώ όμως επικεντρώνομαι περισσότερο στα εγχώρια μεγέθη που είναι εξίσου συντριπτικά. Ο Έλληνας που απευθύνεται στον Έλληνα προσπαθεί να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους διαφορετικούς Έλληνες οπαδούς. Αυτό μοιραία οδηγεί σε συνωστισμό από τυχαίους (viewers κυρίως) που μπαίνεις και εσύ όπως και εγώ και βρισκόμαστε στο ίδιο chatbox/κανάλι,κλπ, εγώ να παρακαλάω για τέτρις και εσύ για σκάκι. (τυχαία τα παραδείγματα). Εάν υπάρχει λύση στο παραπάνω φαινόμενο δεν την ξέρω απλά παραθέτω την σκέψη μου (με το προηγούμενο κυρίως κείμενο) φυσικά ούτε καταδικάζω κάποιον. Μόνο το "μεταξύ κατεργαριών ειλικρίνεια" επικαλούμαι απλά για να εκφράσω την σκέψη μου σε όλα τα παραπάνω.
Συμφωνώ και επαυξάνω με το θέμα που θίγεις Μάνο.
Να προσθέσω κι εγώ μόνο αυτό,
Κατ'εμέ το θέμα δεν είναι το αν βγάζεις(που δεν βγάζεις προφανώς) λεφτά απο το παίζοντας games/youtube αλλά η νοοτροπία του νεοέλληνα που πάντα ήθελε/θέλει να βγάλει λεφτά με την λιγότερη κούραση και με ευκολία. Στο παρόν είναι το youtube ή παίζω μόνο gaming, στο παρελθόν ήταν κάτι άλλο (πχ βολεψάκιας στο δημόσιο).
Πρέπει να καταλάβουν οι πιο μκρές ηλικίες ότι το youtube ΔΕΝ ήταν/είναι δουλειά όπως και το gaming, είναι χόμπυ και είδος διασκέδασης. ΔΕΝ βγάζεις λεφτά με το να αναπαράγεις διασκέδαση παρά ΜΟΝΟ με το να την δημιουργείς, με λίγα λόγια, game development) ! Που ακόμα και αυτό δεν είναι 100% σίγουρο.
Το δικό μου μύνημα προς αυτόυς που σκέφτονται έτσι(ευκολία/πολλά λεφτά/youtube/κοκ), είτε νέος είτε μεγάλος, πάτε πιάστε μια κανονική δουλειά να δείτε πως βγαίνει το μεροκάματο μπας και στρώσετε χαρακτήρα γιατί νομίζετε ότι τα λεφτά βγαίνουν πατώντας ένα κουμπάκι. Στρώστε κ#λο και κάντε κάτι που να αποδίδει καρπούς(είτε σε χόμπυ είτε σε δουλειά) και αφήστε το αμερικάνικο όνειρο που έχετε χαζέψει μέσα απο τα social media και τα παχιά λόγια που ακούτε δεξιά και αριστερά.
Η πίτα της Ελληνικής αγοράς είναι μικρή. Πόσοι Ελληνόγλωσσοι να είναι εκεί έξω παγκοσμίως; 14 - 15 εκατομμύρια;
Αν αφαιρέσουμε αυτούς που δεν ασχολούνται με gaming είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω γούστου, είτε λόγω υποχρεώσεων η πίτα μικραίνει.
Αν δε, υπολογίσουμε και τον ανταγωνισμό (ξενόγλωσσο ή ελληνόγλωσο) αυτό που μένει είναι το target audience και όπως είπε ο Μάνος, 1μισι μύριο views το μήνα είναι πολύ δύσκολο. Έως αδύνατο.
Χρωσταω μια συγνωμη για καποια πραγματα που ειπα διαβαζοντας το αρθρο σου γιατι διαβασα την αληθεια εξω απο τα δοντια,παροτι για να ειμαι ειλικρινης δεν εχω συνηθισει τετοια θεση αρθρογραφων,να τα λενε ωμα δηλαδη
Μια ακομα αποψη ειναι οτι μονιμα ειχαμε τον "κακιασμενο" ανταγωνισμο ως upcoming multiplayer carrier gamers
Σπανια θυμαμαι στα νετ να ακουγες και καμια καλη κουβεντα,πιο συνηθες ηταν ο ζηλος του απεναντι σου επειδη ειχες κατι που δεν ειχε ή ησουν απλα καλυτερος(απειρες προσωπικες εμπειριες με πληκτρολογια να φευγουν μεσα στο νετ,να μου εχει απαγορευτει η εισοδος σε καποια αλλα,κ πολλα ακομα ομορφα πραγματα που εκανα σαν νεος)
Καναμε τον ανταγωνισμο κατι το ανθυγιεινο αντι να το μετατρεψουμε,ενα μεγαλο μερος των gamers,σε κατι το οποιο θα μπορεσει να ειπωθει ως φυσικη εξελιξη για να ξεπερασουμε τον eternal rival,γι'αυτο λοιπον καταληξαμε haters στο μεγαλυτερο μερος του gaming world
Απο την αλλη η αληθεια ειναι οτι στην Ελλαδα,το διαστημα που παρακολουθουσα γιατι εχω παρατησει το gaming καποια χρονια τωρα,ειχαν στηθει μεγαλοι διαγωνισμοι,πανελληνιοι αλλα ως εκει,ισως δεν υπηρχε το καταλληλο promotion για να βγαλουμε παιχτες εξω ή απλα δεν μας ενδιεφερε
Προσωπικες γνωμες απο εκεινες τις εποχες που μας εμπασαν στο "e sport" ηταν κατι δωρα στυλ -κονσολες,αντιτυπα παιχνιδιου,συνδρομες-
Δεν θυμαμαι ποτε(αν κ μπορει να κανω λαθος) να εγινε καποιος διαγωνισμος για να σπρωξει gamers στο εξωτερικο σε αξιολογα πρωταθληματα που βλεπαμε στο twitch κ αρρωσταιναμε με το τι διοργανωσεις στηνονται στο εξωτερικο την ιδια ωρα που εμεις παιζαμε ημιτελικους με ατομα να περνανε απο πισω μας για να πανε τουαλετα κ με κατι εμπειρικα lag στα pc των διοργανωσεων.Δεν μας δωθηκε κινητρο γιαυτο κ υπαρχει στον ελληνικο χωρο τοση αδιαφορια κ solo καταστασεις
Το ελληνικο section στον χωρο του Greek Gaming Editorial πασχει απο την αδιαφορια των χρηστων,οπως διαβασα υπαρχει υπερκορεσμος στον χωρο,μεχρι και η κουτση Μαρια θα ανεβασει review αλλα το θεμα ειναι οτι ο ανταγωνισμος δεν υπαρχει εκ των εσω,χρειαζονται πρωτοτυπες ιδεες γιατι εχεις να αντιμετωπισεις youtubers επιπεδου angry joe,pewdiepie που απλα πλασαρουν τρελα γιατι πουλαει,
θεωρω οτι στην αντιστοιχη προσπαθεια ο Ελληνας wanna-be-gaming-God θα εχει πολυ ψευτικο στυλ στα βιντεο,σαχλοθεατρινιστικο κ δεν θα ειναι ο εαυτος του
Μεγαλο μεερος των Ελληνων παρακολουθει νεα κ εξελιξεις απο ξενα site,μονο κ μονο επειδη εχει βαρεθει τα βιντεο με εκφραση ιδια με τους γερους του muppet show(δεν αναφερομαι στο site σας,αλλα στο συνολο του καθε τυχαρπαστου gamer που του πηρε ο μπαμπας hyper pc κ μου κανει upload ακομα κ για την τρυπια του την καλτσα)(οπως επισης κ το τραγικο σχολιασμο του PES που εβαλα Εnglish commentary κ παθιαζομουν πιο πολυ απο εναν σχολιαστη που θεωρει ποδοσφαιρο το ραγκμπυ)
Τα παιχνιδια εχουν μετατραπει σε ενα solo but multiplayer στυλ αφαιρωντας το παρεϊστικο κλιμα που μαθαμε να εχουμε μεγαλωνοντας,με αρκετες εξαιρεσεις σε μερικα genres,δεν νομιζω να μην γελασατε στα ουφαδικα αρρωσταινοντας σε sega rally με τον φιλο απο διπλα να σας δουλευει,ουτε να μην ξενυχτησατε νυχτες με φιλους λιωνοντας απο final fantasy μεχρι resident evil για να βγαλετε το game σε S+++ για τα απολυτα μυστικα του
Σημερα εχει περαστει αυτο το επικο ingame currency,ανοιγεις το cheat engine,το φουλαρεις κ αγοραζεις τα skills,costumes etc(σε single player,για το multiplayer αν δεν ριξεις ευρω παιζεις μερα νυχτα μπας κ κανεις προκοπη)Νομιζω οτι λειπει απο τον χωρο η παρεα,δεν λεει κατι ενα duel τυπικο με σχολια πανω στο frame rate,λειπει ενα review με ενεργεια,να σε κανει να θες κ εσυ να σουταρεις καμια οθονη,να σφαλιαρισεις αυτον που βλεπεις απο τον gaming ρυθμο του,να υπαρχει διαδραστικοτητα που θα αφησει στην ακρη το υφος του -Κανω τυπικη κ υπευθυνη δουλεια γιατι κυνηγαω views να πεσουν τα φραγκα- (αναφερομαι στο ελληνικο part του youtube κ οχι σε σας ξαναλεω :P)
Εχουμε ελλειψη επικοινωνιακης παιδειας,κ οταν υπαρχει αυτη ερχεται αντιμετωπη με την αδιαφορια της γενιας που μας ακολουθησε κ μπηκε στα ζεστα κ ψημενα multiplayer,ολοι μας ξερουμε τα παντα για ενα game κ ολοι οι αλλοι κανουν λαθος,αυτην την γραμμη ακολουθουμε.
Μετα ξυπναμε κ λεμε -Μ@λ@κ@ θα ανεβασω youtube γιατι κανω καλυτερη δουλεια απο αυτους που βλεπω,θα πω κ στον μπαμπη τον Νωντα και τον Μητσο να κανουν κανα like,κανα comment κ share στο fb τους κ στα chatrooms,αντε θα πεταξω κ ενα tinyurl k θα μπαινουν κ ασχετοι να δουν τι ειναι,βαλε κ τα like generators κ εχεις μια αναζητηση στο youtube με δεκαδες ελληνικες σελιδες που δεν ξερεις ποια να εμπιστευτεις κ στο τελος την κλεινεις κ πατας να δεις κανα fail να περασει η ωρα