- Μόνιμες Στήλες
- Editorial
- Το προβληματικό YouTube Monetization
Το προβληματικό YouTube Monetization
HotΤο προβληματικό YouTube Monetization
Πληροφορίες
Όταν ο κόπος δεν ανταμείβεται.
Πήρα την πρωτοβουλία να προβάλω το θέμα του YouTube monetization, σε όσους κάνουν το λάθος να ξεκινήσουν νέο κανάλι, περιμένοντας κάποιο...σοβαρό εισόδημα απ' την Google.
Καταρχήν να διευκρινίσω ότι στα gaming κανάλια όπου το κοινό είναι εξειδικευμένο, τα πρώτα gaming channels στην Ελλάδα βγάζουν σε ελάχιστους μήνες τριψήφιο αριθμό εσόδων. Το μεγαλύτερο ποσό που έχουμε αποκομίσει ήταν 180 δολάρια που σε τότε ευρώ μεταφράζεται σε κάτι λιγότερο. Μιλάμε δηλαδή για ποσά κάτω από τον βασικό μισθό ημιαπασχόλησης. Θυμηθείτε ότι είμαστε 15 εκατομμύρια Έλληνες, άρα αυτό είναι το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε. Επίσης τα YouTube channels στην Ελλάδα είναι εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) οπότε το κοινό μοιράζεται.
Στα τέλη του 2013 η Google άρχισε να γίνεται πιο αυστηρή με το monetization όσον αφορά στα games εισάγοντας το Content ID. Με το Content ID έκανε scan όλα τα βίντεο ενός καναλιού, ζητώντας διαπιστευτήρια αν έβρισκε σε κάποια οπτικοακουστικό περιεχόμενο που ενδέχεται να ανήκε σε εταιρεία. Αν συνέβαινε αυτό τότε δεν έκανε monetise τα βίντεο από την στιγμή που ανέβαιναν και ξεκίνησε να κόβει gameplay videos ζητώντας απ' τους χρήστες να της αποστείλουν .pdf στα οποία οι publishers θα δηλώνουν γραπτώς ότι έχουν παραχωρήσει δικαίωμα στο εν λόγω κανάλι να ανεβάζει βίντεο. Φανταστείτε τώρα κάτι εκατομμύρια YouTubers στον κόσμο να ζητούν από 2-3 υπαλλήλους κάθε εταιρείας από ένα .pdf! Μιλάμε για κάτι το αδιανόητο.
Είναι δεδομένο ότι -με εξαίρεση την Nintendo- όλοι οι publishers θέλουν να παίζουμε τα games τους και να παράγουμε gameplay videos. Αυτό η Google αρνείται να το καταλάβει.
Τι σημαίνει "μη άμεσο monetisation"
Το monetisation γίνεται σχεδόν πάντοτε άμεσα αν συνεργάζεστε με κάποιο Network, κοινώς δίκτυο καναλιών YouTube με το οποίο υπογράφετε συμφωνητικό. Το δίκτυο λαμβάνει περίπου το 1/3 των εσόδων σας. Αν θέλετε να εισπράτετε χρήματα απευθείας από την Google τότε μπορείτε να κάνετε monetise από το πρώτο βίντεο. Ξεκινάτε με άμεσο monetisation, δηλαδή με το που ανεβάσετε κάποιο βίντεο που δεν εμπεριέχει μουσικά ή gaming δικαιώματα, τότε καταγράφονται έσοδα από το πρώτο δολάριο. Κάθε μήνα υπολογίζονται τα έσοδά σας κι αν έχετε συμπληρώσει πάνω από 70 δολάρια τότε σας γίνεται κατάθεση.
Φαντάζομαι όσους μικρούς youtubers πάνε ακόμα Γυμνάσιο και περιμένουν να βγάλουν ένα μικρό χαρτζηλίκι. Δυστυχώς έως ότου συγκεντρώσουν το ποσό αυτό θα πρέπει να "ματώσουν" για μήνες. Εκτός κι αν έχουν καινοτόμες ιδέες που θα τραβήξουν views. Άλλωστε ο ανταγωνισμός στα gaming youtube channels είναι υψηλός.
Το μη άμεσο monetisation αφορά την μη καταβολή χρημάτων με το που ανέβει το βίντεο. Την στιγμή εκείνη εμφανίζεται ένα γκρι θαυμαστικό και η Google σας ζητάει να αποστείλετε .pdf όπου υπάρχει υπογραφή από πλευράς publisher ότι σας επιτρέπει να κάνετε monetise τα βίντεό σας. Αφού το στείλετε τότε το σύμβολο μετατρέπεται σε πράσινο ερωτηματικό κι εκεί αναμένετε την απάντηση.
Όσο περιμένετε λοιπόν για να δείτε αν θα εγκριθεί το βίντεό σας ή όχι, αυτό πρακτικά σημαίνει λιγότερα χρήματα αν κι εφόσον θέλετε να εισπράτετε έσοδα απευθείας απ' την Google. Διαφορετικά θα αναγκαστείτε να συνάψετε συμφωνία με κάποιο Network που θα έχει ήδη τα δικαιώματα. Στην πράξη δηλαδή, το σύστημα αυτό ευνοεί τα έσοδα των Networks. Ειδικά για τους Άγγλους και τους Αμερικανούς όπου τα ποσά διαφημίσεων είναι υψηλότερα απ' τα δικά μας, η μέθοδος αυτή τυπικά τους αναγκάζει να οδηγούνται προς τα δίκτυα συνεργατών.
Τι ισχύει στο YouTube channel του GameWorld
Με τα πολλά παράπονα προς τους αρμόδιους της Google σε θέματα monetization, καταφέραμε τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2014 τα βίντεό μας να γίνονται monetise με το που ανεβαίνουν. Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες όμως, για έναν ανεξήγητο λόγο, η Google κόβει και πάλι το monetise των βίντεο που ανεβαίνουν. Here we go again.
Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι το support του YouTube αργεί να απαντήσει. Αν για παράδειγμα μία απάντηση κάνει πέντε ημέρες να έρθει, τότε ποιο το νόημα του να περιμένει κάποιος όταν χάνει τα έσοδα των πρώτων πέντε ημερών; Πόσοι άραγε θα δουν το βίντεο μετά τις πρώτες πέντε ημέρες και γενικώς μελλοντικά; Το πολύ ένα 20-25%. Οι περισσότεροι θέλουν να παίρνουν την πληροφορία εδώ και τώρα.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που πραγματικά εξοργίζει κάθε YouTuber που αντιμετωπίζει ότι και εμείς, είναι οι μηχανισμοί της Google όσον αφορά στο monetisation. Ακόμα κι αν ανεβάσετε ένα βίντεο στο οποίο...απλά μιλάτε και βρίσκεστε σε περίοδο όπου ελέγχεται το monetisation σας, το βίντεο πολύ απλά θα κοπεί! Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις αναγκάζεστε στην καλύτερη περίπτωση να αφαιρέσετε τραγούδια από παλιά βίντεο με την νέα επιλογή "Remove Song". Στη χειρότερη αφαιρείτε το monetisation ή σε ακραία περίπτωση κόβετε τελείως κάποια βίντεο που εμφανίζονται με κόκκινο ή κίτρινο σύμβολο ώστε το προφίλ σας να είναι τελείως "καθαρό" και να μπορέσετε ξανά να έχετε άμεση έγκριση στο monetisation. Για παράδειγμα σήμερα σβήσαμε κάποια parts από παλιά walkthroughs, επειδή...ξαφνικά ένα μήνα πριν το YouTube αποφάσισε να διακόψει το monetisation τους.
Το επόμενο βήμα
Με το YouTube να αντιμετωπίζει έλλειμα είναι βέβαιο ότι η Google θα πρέπει πρώτον να επεκταθεί σε κάθε χώρα ξεχωριστά ώστε να βρει διαφημιστές και δεύτερον να σταματήσει να κόβει τα όποια 20, 30, 40 ευρώ, όσα βγάζει τέλος πάντων κάθε YouTube κανάλι το μήνα. Το πιθανότερο είναι με αυτό τον τρόπο να απογοητεύσει όσους θέλουν να ασχοληθούν και η αγορά να χάσει πολλά δυνατά ονόματα. Κατ' επέκταση οι διαφημιστές δεν θα έχουν που να επενδύσουν το διαφημιστικό μπάτζετ τους και θα στραφούν ξανά σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, αφίσες στους δρόμους και πάει λέγοντας.
Στη γενικότερη κρίση της εποχής, το χρέος της Google θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια "μικρογραφία" του αντίστοιχου ελληνικού χρέους. Αν δεν πληρώσεις κάποιον για τον κόπο και τους μήνες (ή ακόμα και τα χρόνια) που δούλεψε, τότε αυτός θα "μεταναστεύσει" σε κάποια άλλη εργασία. Αν τον χάσεις από "εργαζόμενο" τότε χάνεις και ένα μέρος των εσόδων σου από κάποιους "εργοδότες" που στόχευαν μέχρι πρότινος στο κανάλι του.
Άλλωστε, αν ένας εργοδότης δεν ικανοποιηθεί από την δουλειά ενός εργαζομένου, μπορεί να βρει κι αλλού πορτοκαλιές. Και στην Ελλάδα η δουλειά που γίνεται είναι εξαιρετική. Απλά επειδή αντιμετωπιζόμαστε ως "μπανανία" δυστυχώς δεν αμείβεται όπως πρέπει.
Comments
Αν θελει η google να 'επιζησει' στο τομεα youtube καλο θα ειναι να αφησει τις χαζομαρες...
Για τα πνευματικά δικαιώματα, επειδή την έπαθα πρίν χρόνια με άλλο κανάλι, κατέληξα στο JimAndJimGaming να γράφω τη δική μου μουσική για όσα βίντεο τη χρειάζονται ή να χρησιμοποιώ κομμάτια απο αυτά που επιτρέπει το youtube. Ούτε κάν ακουμπάω μουσική που δέν μου ανήκει ή δεν είναι στο public domain.
Πραγματικά είναι σημαντική η πληροφορία ειδικά για όσους ελπίζουν πως θα αποκτήσουν κάποιο εισόδημα από το youtube,και εγώ είμαι "συνεργάτης" στο youtube,αλλά δεν απέκτησα ποτέ,ούτε και περιμένω να αποκτήσω κάποιο εισόδημα.Βασικά πίστευα στην αρχή πως υπήρχε κάποια μικρή πιθανότητα να αποκτούσα έστω και ένα αρκετά μικρό ποσό,για αυτό είχα ενεργοποιήσει και την επιλογή για απόκτηση εσόδων, αλλά ο λόγος που ανεβάζω βίντεο είναι καθαρά ερασιτεχνικός και αυτός ήταν πάντα.
Πολύ καλό άρθρο πάντως,μου έλυσε κάποιες απορίες που είχα.
Φίλε επειδή έχω ένα γνωστό που διαθέτει blog,τα λιγοστά έσοδα από διαφημίσεις ξέρω ότι τα δηλώνει στη φορολογική του δήλωση στο "Αλλα εσοδα" ή "Εσοδα απο αλλες πηγες" κατι τετοιο.
Γενικα αν εχεις συναλλαγες με 1-3 εταιρειες το χρονο και κατω απο ενα ποσο (νομιζω 4.000 ευρω) δεν χρειαζεται να ανοιξεις επιχειρηση.Ρωτα εναν λογιστη να σου πει!Αλλωστε τοσα δεν νομιζω να βγαλεις απο την Google.
Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση! Απλα απο περιεργια και ενδιαφερον ρωταω! Παντως και εγω πιστευω οτι να βγαλεις πολλα χρηματα μεσω Google στην Ελλαδα ειναι πολυ δυσκολο ισως και αδιανοητο!