Ποιες μπορεί να είναι οι επόμενες gaming εταιρείες που θα κάνουν embargo στη Ρωσία;

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 (0)
0 1 0 0 0
Ποιες μπορεί να είναι οι επόμενες gaming εταιρείες που θα κάνουν embargo στη Ρωσία;

Ποιες μπορεί να είναι οι επόμενες gaming εταιρείες που θα κάνουν embargo στη Ρωσία;

Πληροφορίες

Κυκλοφορία
0000-00-00

Προβλέψεις με βάση τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα.

Ενώ ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζεται και όλες οι εξελίξεις δείχνουν ότι θα κρατήσει αρκετό διάστημα αυτή η ιστορία, οι gaming εταιρείες ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη ότι σταματούν τις πωλήσεις προς την Ρωσία. Ποιες θα είναι οι επόμενες;

Μέχρι στιγμής η Apple από τις ΗΠΑ και οι εταιρείες CD Projekt Red και Bloober Team από την Πολωνία ξεκίνησαν το εμπάργκο, ενώ αυτό συνεχίστηκε από τις επίσης Αμερικάνικες εταιρείες Electronic Arts, Netflix, Microsoft, Activision Blizzard, AMD και Intel. Την διακοπή κάθε συνεργασίας την ζήτησε η Ουκρανία δημόσια μέσω του Twitter από όλες τις εταιρείες και ειδικά από τις Sony και Microsoft. Ποιες θα είναι όμως οι επόμενες εταιρείες που ενδέχεται να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία;

Στρατηγική βάση χωρών
Όπως θα παρατηρήσατε ήδη, το μποϊκοτάζ των εταιρειών έχει γίνει μέχρι στιγμής μόνο από gaming εταιρείες που εδρεύουν στην Πολωνία και την Αμερική. Η CD Projekt Red ως η μεγαλύτερη gaming εταιρεία της Πολωνίας, παρέσυρε και την Bloober Team. Στην Αμερική, η απόφαση της UEFA και της FIFA να αποκόψει τις Ρωσικές ομάδες και την Εθνική ομάδα από τις διεθνείς διοργανώσεις, ώθησε πολύ πιο εύκολα την Electronic Arts να κάνει το ίδιο και στο FIFA 22 (σ.σ. όπως κάνει πάντοτε άλλωστε και για μεμονωμένους παίκτες) και αυτό την βοήθησε να γίνει η πρώτη Αμερικάνικη gaming εταιρεία (σ.σ. καθότι η Apple δεν είναι καθαρά gaming) που θα διακόψει συνεργασία με την Ρωσία. Η EA είναι συνηθισμένη στο cancel culture εδώ και χρόνια.

Από εκεί και πέρα το Netflix είχε ήδη παραγωγές ταινιών και σειρών στη Ρωσία, άρα στα πλαίσια κυρώσεων ήταν πολύ πιο εύκολο για την Αμερικάνικη εταιρεία να επιβάλει το embargo της, διότι οι συντελεστές θα δυσκολεύονταν πάρα πολύ ψυχολογικά να κάνουν γυρίσματα με έναν πόλεμο να βρίσκεται σε εξέλιξη. Άρα, το Netflix μαζί με την Electronic Arts, ωθήθηκε μέσα από τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες στο να κάνει και αυτό embargo.

Οι αντιδράσεις του κόσμου
Η πλειοψηφία των gamers στο Twitter έχουν κατακεραυνώσει τις εταιρείες που επιβάλουν embargo προς την Ρωσία, λέγοντας τόσο ότι δεν πρέπει να μπλέκουμε την πολιτική με τα games, όσο και ότι είναι επιλεκτικές και εξυπηρετούν συμφέροντα της Αμερικής, μιας και στο παρελθόν δεν είχαν υπάρξει τέτοιου είδους κυρώσεις. Από την άλλη, ένας πόλεμος τόσο μεγάλης έκτασης έχει ήδη δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, άρα κατά μία άλλη ερμηνεία οι κυρώσεις είναι δικαιολογημένες. Κατά βάση όμως το embargo πωλήσεων προς την Ρωσία έχει μόνο συμβολική σημασία. Οι εταιρείες είναι αυτές που θα χάσουν πωλήσεις. Οι Ρώσοι δεν θα ξοδέψουν χρήματα στο να αγοράσουν τα games και τις υπηρεσίες τους, άρα θα βγουν κερδισμένοι. Θα γλιτώσουν μερικά ρούβλια παραπάνω.

Sony-Microsoft-Nintendo
Στις κατασκευάστριες εταιρείες κονσολών, όλα ξεκίνησαν όταν η Sony αποφάσισε να διακόψει τις πωλήσεις του Gran Turismo 7 στη Ρωσία. Η κίνηση αυτή ήταν έξυπνη διότι δεν επέβαλε καθολική απαγόρευση, παρά μόνο έκανε ένα μικρο βηματάκι μπροστά, μία συμβολική κίνηση, προκειμένου να κόψει αντιδράσεις από τον κόσμο. 

Η Microsoft έκανε το μεγάλο "μπαμ" κατά την άποψή μας, με την καθολική απαγόρευση πωλήσεων games, software, υπηρεσιών και κονσολών προς την Ρωσία. Εν τω μεταξύ Xbox Series X δύσκολα βρίσκει κάποιος στην αγορά...αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Η Activision Blizzard ήταν αναμενόμενο ότι θα ακολουθούσε αφού απομένουν τα διαδικαστικά για την εξαγορά της από την Microsoft, άρα ακολουθεί την ίδια γραμμή. Η Epic Games ωστόσο, μου έκανε εντύπωση που απλά δεν πουλάει τα games της, αλλά διατηρεί κανονικά το Epic Games Store. Αυτό δίνει το πράσινο φως στη Valve να διατηρήσει κανονικά το Steam για τους Ρώσους gamers, οι οποίοι είναι κατά κύριο λόγο PC gamers. Παίζουν πολλά FPS στο Steam και ενίοτε το εγχώριο προϊόν τους, το World of Tanks. Μιας και το αναφέραμε, εννοείται ότι η Wargaming.net δεν υπάρχει περίπτωση να επιβάλει απαγορεύσεις προς την Ρωσία, αφού το μεγαλύτερο μέρος των gamers της παίζουν από εκεί.

Οι επόμενες εταιρείες που θα ακολουθήσουν
Μένει να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια στα embargo που θα επιβληθούν. Η ρευστή κατάσταση που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, δείχνει ότι οι εταιρείες κοιτάνε και τις εξελίξεις από το μέτωπο. Όταν βομβαρδίζονται κατοικημένες περιοχές και υπάρχουν νεκροί πολίτες, τότε οι εταιρείες έχουν ένα λόγο παραπάνω να διακόψουν τις επαφές τους με την Μόσχα. Όταν η κατάσταση είναι πιο ομαλή και υπάρχει προσωρινή κατάπαυση πυρός (σ.σ. έστω σε ορισμένες πόλεις), τότε οι εταιρείες πιο δύσκολα θα...πατήσουν το κουμπί τους.

Από την Αμερική, η Take-Two είναι η επόμενη μεγάλη εταιρεία που έχει απομείνει. Η μητρική εταιρεία των Rockstar Games και 2K Games γενικά δεν αξιοποιεί συχνά το cancel culture, κάτι που φαίνεται από τα games της, στα οποία δεν σηκώνει και πολλά πολλά ως προς το περιεχόμενο, ούτε ακολουθεί τέτοια trends. Ωστόσο, ως Αμερικάνικη εταιρεία συγκεντρώνει πάρα πολλές πιθανότητες να ασκήσει και αυτή embargo κατά της Ρωσίας.

Από την Ευρώπη μέχρι τώρα είχαμε μόνο Πολωνικές εταιρείες. Μένει να δούμε αν αυτό θα επεκταθεί και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η Ubisoft είναι μία εταιρεία που συμφωνεί γενικά με το cancel culture, επομένως το θεωρούμε πολύ πιθανό να ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα πιθανό embargo προς την Ρωσία. Από εκεί και πέρα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια Ιαπωνική εταιρεία που να έχει ανακοινώσει απαγορεύσεις προς την Ρωσία. Η Nintendo έχει πρόβλημα στο eShop της αλλά με τον payment provider και δήλωσε ότι προσπαθεί να αποκαταστήσει το πρόβλημα. Άρα η κατάσταση την έχει βολέψει. Η Sony μετά την μετρίαση αντιδράσεων με το Gran Turismo 7, είναι με το δάχτυλο στο κουμπί. Αν μία από αυτές τις δύο εταιρείες ασκήσουν embargo, τότε αυτό θα γίνει και από την άλλη, καθώς θα είναι η τρίτη και τελευταία κατασκευάστρια εταιρεία κονσολών που θα διατηρεί εμπορικές σχέσεις με Μόσχα και ίσως αυτό να ενοχλήσει κάποιους συνεργάτες της.

Είναι βέβαιο όμως, ότι οι Αμερικάνικες εταιρείες ασκούν επιρροή προς τις Ιαπωνικές λόγω πολιτικών συμφερόντων, μιας και οι παραπάνω game publishers, θα έχουν ήδη συζητήσει το θέμα της απαγόρευσης με τις Sony και Nintendo.

Η εβδομάδα αυτή θα είναι κρίσιμη και μένει να δούμε αν η απαγόρευση πωλήσεων θα ακολουθηθεί και από άλλες χώρες. Αν η ανταπόκριση είναι χλιαρή τότε και η συνέχεια θα είναι χλιαρή. Αν μπούμε όμως σε μια αρκετά δραστήρια -στο θέμα των απαγορεύσεων- Δευτέρα ή Τρίτη, τότε οι απαγορεύσεις θα συνεχίσουν αντίστοιχα. Οι εταιρείες παρακολουθούν πάντοτε τα σχόλια και τις αντιδράσεις στο Twitter, καθώς επίσης και το ότι γνωρίζουν πως στο μέλλον μπορεί να χάσουν τους περισσότερους από τους Ρώσους gamers. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να θυμούνται τις απαγορεύσεις τους για αρκετά χρόνια. Μιλάμε για 160 εκατομμύρια πληθυσμό σε Ρωσία και Λευκορωσία, συν δεκάδες εκατομμύρια άλλους Ρώσους που ζουν στο εξωτερικό. Κάθε κύρωση σημαίνει και μεγάλη απώλεια εσόδων στις εταιρείες.

Μποϊκοτάζ λόγω μη κυρώσεων της Τουρκίας
Το GameWorld και το GWShop ξεκίνησαν μποϊκοτάζ κατά των εταιρειών που επιβάλλουν κυρώσεις, αν δεν επιβάλουν τις ίδιες ακριβώς κυρώσεις και προς την Τουρκία, για την εισβολή του 1974 στην Κύπρο και την παράνομη κατοχή μέχρι και σήμερα του 36,2% του βόρειου τμήματός της και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Θεωρούμε ότι το παρόν μποϊκοτάζ προς την Ρωσία είναι επιλεκτικό και ότι οι εταιρείες αυτές ουδέποτε έκαναν κάτι ανάλογο στην Τουρκία, στην Αμερική ή στο Ισραήλ όταν βομβάρδιζαν άλλες χώρες και ειδικά άμαχο πληθυσμό. Καιρός είναι λοιπόν να τις φέρουμε προ των ευθυνών τους.

Διαβάστε όλες τις πληροφορίες στο σχετικό link . Συζητήστε περισσότερα για τον πόλεμο στο παρακάτω forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or