- Μόνιμες Στήλες
- Console Wars
- Κονσόλες και υπηρεσίες
Κονσόλες και υπηρεσίες
HotΚονσόλες και υπηρεσίες
Πληροφορίες
Οι κονσόλες ως ενοποιημένες πλατφόρμες ψυχαγωγίας.
Από την έβδομη γενιά κονσολών κι έπειτα παρατηρούμε μία ραγδαία αύξηση των υπηρεσιών που μας προσφέρουν οι κονσόλες. Με την έλευση της γρήγορης πρόσβασης στο διαδίκτυο οι εταιρίες άδραξαν την ευκαιρία βρίσκοντας τρόπους να μας κάνουν μόνιμους κάτοικους στα interface των κονσολών μας. Αρχικά δημιούργησαν gaming κοινότητες και σταδιακά εμπλούτισαν το ρεπερτόριο των υπηρεσιών και σε μη gaming δραστηριότητες. Με τις επιλογές να γίνονται ολοένα και περισσότερες, οι κονσόλες εγκαθιδρύθηκαν στο σαλόνι του σπιτιού προσελκύοντας, σε πολλές περιπτώσεις, και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Ο στόχος ήταν να γίνονται διαθέσιμες υπηρεσίες που προσφέρονταν στα PC και τις τηλεοράσεις, παρατηρώντας μία προσπάθεια ενοποίησης κάτω από μία πλατφόρμα. Οι αναβαθμίσεις και οι προσθήκες συνεχίζονται ως τις μέρες μας με την Microsoft να οδηγεί την κούρσα των εξελίξεων. Φαίνεται πως ο δρόμος θα είναι μακρύς και θα δούμε πολλά περισσότερα στο μέλλον, καθώς το διαδίκτυο και η τεχνολογία γενικότερα εξελίσσονται διαρκώς. Σε αυτό το σημείο αναρωτιόμαστε κατά πόσο αξίζει η ενασχόληση με τις εκάστοτε υπηρεσίες και τι σημαίνουν για τον μέσο gamer, την οικογένεια και τους φίλους του.
Από όλα έχει ο μπαξές
Οι διαθέσιμες υπηρεσίες έρχονται να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα και κάθε κονσόλα έχει τις ιδιαιτερότητες της. Το βασικό στοιχείο όμως που υπάρχει ανεξαρτήτου κονσόλας είναι ο internet browser. Η απήχηση δεν είναι πολύ μεγάλη αφού η εμπειρία που μας προσφέρει είναι σαφώς κατώτερη ενός PC. Ο προφανής λόγος ύπαρξης είναι η χρησιμοποίηση του μακριά από τον υπολογιστή μας (π.χ. στο σαλόνι) εφόσον θέλουμε να κάνουμε μία γρήγορη αναζήτηση. Γενικά όμως δεν προτείνεται για περαιτέρω πλοήγηση καθώς κουράζει και πολλές σελίδες δεν είναι κατάλληλες για προβολή σε ένα τέτοιο μέσο.
Τα Xbox 360 και PlayStation 3 υποστηρίζουν αναπαραγωγή βίντεο, μουσικής και προβολή φωτογραφιών με streaming μέσω του PC (media server). Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα απευθείας σύνδεσης με USB της κάμερας ή της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής μας για να προβάλουμε φωτογραφίες και βίντεο. Τα παραπάνω αποτελούν ενδιαφέρουσες προσθήκες αφού έτσι μπορούμε να προβάλλουμε το περιεχόμενο που διαθέτουμε στο PC σε οποιαδήποτε οθόνη του σπιτιού που είναι συνδεδεμένη η εκάστοτε κονσόλα. Βέβαια υπάρχουν περιορισμοί όσο αναφορά τα format που υποστηρίζονται, ιδιαίτερα σε αυτά των βίντεο. Όμως με λίγη υπομονή και κάποιες μετατροπές αρχείων μπορούμε να καθόμαστε ήσυχοι στον υπολογιστή μας ενώ οι υπόλοιποι παρακολουθούν μία ταινία ή τις φωτογραφίες των διακοπών στο σαλόνι.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα ενοικίασης και προβολής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών από γνωστές εταιρίες όπως Netflix, Hulu Plus , LoveFilm κι άλλα, ενώ πρόσφατα έγιναν διαθέσιμα και τα λεγόμενα anime. Πολλά από τα παραπάνω υποστηρίζουν και HD αναλύσεις. Το κακό της υπόθεσης είναι πως οι συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν είναι διαθέσιμες σε όλες τις χώρες με την Ελλάδα να απέχει πλήρως. Εδώ έχουμε video on demand από ΟΤΕ TV, HOL και Nova, οι οποίες δεν θα ήταν άσχημο να κλείσουν συμφωνίες με τις εταιρίες των αντίστοιχων κονσολών και να εκμεταλλευτούν μία νέα αγορά πριν προλάβουν να έρθουν οι παραπάνω υπηρεσίες.
Η Nintendo αρχικά ακολούθησε μία πιο συντηρητική πολιτική με το Wii. Προσφέρει μία σειρά από απλοϊκές μεν, ενδιαφέρον δε υπηρεσίες όπως είναι τα Weather, News και Youtube Channels. Επίσης μπορούμε να εισάγουμε επαφές και να στέλνουμε emails εύκολα και με το Photo Channel μπορούμε να βλέπουμε φωτογραφίες είτε από games είτε από την SD card που ενδεχομένως διαθέτουμε. Δεν θα μπορούσε βέβαια να μείνει πολύ πίσω από το ανταγωνισμό, κι έτσι έκανε διαθέσιμες υπηρεσίες όπως Netflix και LoveFilm το 2010 και 2012 αντίστοιχα. Με την έλευση όμως του Wii U η Nintendo ακολούθησε το ρεύμα της εποχής κι έκανε διαθέσιμες πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες στα πρότυπα των υπόλοιπων κονσολών. Μένει να δούμε πως θα ανταπεξέλθει κι αν θα προσφέρει κάτι μοναδικό λόγω του ιδιαίτερου GamePad.
Η Microsoft δείχνει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό καθώς πρόσφατα έκανε αναβάθμιση του κεντρικού μενού του Xbox 360 στα πρότυπα των Windows Phone και Windows 8. Μαζί με αυτή την αλλαγή έκαναν την εμφάνισή τους και τα γνωστά Apps τα οποία προσθέτουν μεγαλύτερη ποικιλία στις υπηρεσίες της κονσόλας. Ένα από αυτά είναι το SkyDrive το οποίο είναι μία cloud υπηρεσία με την δυνατότητα προβολής των media αρχείων που έχουμε αποθηκευμένα. Επίσης γίνετε να χρησιμοποιήσουμε την κονσόλα με το SmartGlass, το οποίο προϋποθέτει κάποιο tablet ή smartphone, ως απάντηση στο GamePad του Wii U. Όλα τα παραπάνω βέβαια απαιτούν Gold Membership στο Xbox Live κάτι που δυσαρεστεί μία μεγάλη μερίδα του κοινού. Ελπίζουμε κάποια στιγμή στο μέλλον να βιώσουμε μία Microsoft περισσότερο… "free".
Συμπεράσματα
Οι υπηρεσίες των κονσολών απέχουν από την λογική του παραδοσιακού gamer χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κάτι το αρνητικό. Υπάρχει η τάση της μετάλλαξης των κονσολών σε μία ενοποιημένη πλατφόρμα ψυχαγωγίας με το gaming να είναι ένας από τους βασικούς τομείς. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιεί κάποιος τις παραπάνω υπηρεσίες, οπότε κι ακυρώνονται αυτομάτως τα όποια αρνητικά τους. Το θετικό είναι πως οι κονσόλες γίνονται ολοένα και πιο αποδεκτές από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αφού υπάρχει πλέον υλικό που απευθύνεται και στους ίδιους. Αυτό συμφέρει τους gamers αφού μας απαλλάσσει από τις γνωστές εκφράσεις "παιδί μου θα ξεστραβωθείς σε αυτό το μηχάνημα"!
Στην Ελλάδα είμαστε και σε αυτό τον τομέα πολύ πίσω περιμένοντας εδώ και χρόνια την ενεργοποίηση πολλών υπηρεσιών. Πολλοί θα πουν ότι είναι λογικό εφόσον είμαστε μία χώρα με μικρό αγοραστικό κοινό. Η αλήθεια όμως είναι πως οι Έλληνες έχουν αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν ενθουσιώδης καταναλωτές με υπηρεσίες και προϊόντα που τους αρέσουν (π.χ. PES 2013). Η οικονομική κρίση έχει κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη και μόνο οργανωμένοι ως Ελληνική gaming κοινότητα μπορούμε να καταφέρουμε το κάτι παραπάνω. Η μόδα των petitions όπως του change.org ίσως να μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος μας.
Comments
Μακαρι αλλα το βρισκω πολυ "προχω" για να τολμησει καποια απο τις παραπανω να το κανει :-/
Αναμένουμε όπως πάντα και τις προτάσεις σας για μελλοντικά άρθρα της στήλης Console Wars. Η γνώμη σας μετράει παραπάνω από όσο φαντάζεστε (τουλάχιστον στο GameWorld)!!!
Όσο τώρα για την υποστήριξη από τις εταιρίες, δυστυχώς θα συμφωνήσω ότι είμαστε πίσω. Το ελληνικό Xbox Live έχει πολύ περιορισμένο περιεχόμενο σε σχέση π.χ. με το αγγλικό (σκεφτείτε...games on demand της premier league). Ωστόσο, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κι εμείς οι χρήστες έχουμε ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι'αυτό. Όταν θεωρούμε υπερβολή τα 30 - 40 ευρώ ετήσιας συνδρομής για το Xbox Live ή το PS+ και όταν στην ελλάδα, αν ανοίξει κανείς μια συζήτηση για κονσόλα, θα ακούσει στάνταρ την ατάκα "σπάει εύκολα;", ή οποία θα ακολουθείται από το σχόλιο "έλα μωρέ, γιατί να μην τη σπάσω, για να πληρώσω το pro 60 ευρώ; Κορόιδο είμαι;", μην περιμένουμε οι εταιρίες να μας πάρουν στα σοβαρά...Και δυστυχώς, τις παραπάνω ατάκες τις έχω ακούσει κατ' επανάληψη και από ενήλικους so-called gamers, όχι μόνο πιτσιρικάδες...Και εξαιτίας αυτών είμαστε κορόιδα οι υπόλοιποι που δεν μπορούμε να απολαύσουμε ολοκληρωμένες τις υπηρεσίες που πληρώνουμε.
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια guys and girls!!!
Όσο για τα σπασίματα, ώντας στα άντα μου, είναι ένας δρόμος που δεν τον έχω πάρει...Δε θεωρώ μαγκιά να κλέβεις και να μην πληρώνεις τη δουλειά κάποιων ανθρώπων. Όσο για το ελληνικό φαινόμενο, που είναι και ιδιαίτερα έντονο, ναι γνωρίζω κι εγώ περιπτώσεις που δυσκολεύονται να συντηρήσουν το χόμπι τους. Ωστόσο, η εντύπωσή μου είναι ότι αυτοί που καταφεύγουν σε πειρατικά παιχνίδια κλπ. είναι οι περιστασιακοί gamers του ενός ή δύο παιχνιδιών το χρόνο, που θα μπορούσαν στις περισσότερες περιπτώσεις να τα έχουν αγοράσει και αυθεντικά...
Επιτρέψτε μου λοιπόν να επιμείνω στην άποψη που προσπάθησα να περάσω και στο προηγούμενο σχόλιό μου. Αν αντιμετωπίσουμε σοβαρά τη βιομηχανία του gaming θα μας αντιμετωπίσει κι αυτή σοβαρότερα (καλύτερες υπηρεσίες και παιχνίδια, σ.σ. σοβαρή αντιμετώπιση δε σημαίνει εν λευκό στήριξη, αλλά αυτή είναι μία άλλη, μεγάλη συζήτηση).
Καλά Χριστούγεννα!
Είμαστε όντως αδικημένη χώρα στον τομέα των υπηρεσιών των κονσολών αλλά αν μπαίναμε λίγο στην θέση των Developers θα παρατηρούσαμε πως δεν έχουν άδικο αφού είμαστε μια πολύ μικρή χώρα και δεν τους συμφέρει να βγάζουνε πράγματα για ενα τόσο μικρό κοινό..... Ειδικά τώρα με την κρίση έχουν έναν παραπάνω λόγο να μην το κάνουν αφού γνωρίζουν πως αυτοί που είναι διαθέσιμοι να πληρώσουν είναι λίγοι. Αυτό βέβαια είναι λιγο άδικο και εγωιστικό απο μέρος τους αλλά δυστυχώς έτσι δουλεύει η business!
Από την άλλη ή είμαστε ΕΕ ή όχι. Υποτίθεται πως με την οικονομική ένωση δεν θα είχαμε τέτοια φαινόμενα...