Τα καλύτερα και τα χειρότερα games του 2023

Hot
Μάνος Γρυπάρης
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 (0)
0 1 0 0 0
Τα καλύτερα και τα χειρότερα games του 2023

Τα καλύτερα και τα χειρότερα games του 2023

Πληροφορίες

Κυκλοφορία
0000-00-00

Οι συντάκτες του GameWorld ψηφίζουν!

Οι συντάκτες του GameWorld ψηφίσαμε τα 3 καλύτερα και το 1 χειρότερο video game για φέτος, σύμφωνα με τα γούστα μας.

Το 2023 ήταν μια χρονιά που δεν μας χάρισε τόσο δυνατά games όσο άλλες. Τουλάχιστον όμως είχαμε πολυαναμενόμενα sequels και κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις. Ας δούμε πιο αναλυτικά τι μας εντυπωσίασε.

Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης

Τα 3 καλύτερα
3) Starfield
Η τρίτη θέση με προβλημάτισε καθότι σκεφτόμουν ότι εδώ θα χωρούσε ακόμα και το Alan Wake 2 ή το Street Fighter 6, πάντα σύμφωνα με τα προσωπικά γούστα. Τελικά επέλεξα με βαριά καρδιά το Starfield, παρότι ήμουν σχεδόν βέβαιος πέρυσι τέτοια εποχή, ότι το δημιούργημα της Bethesda θα σάρωνε τα βραβεία Game of the Year και ότι θα το έβαζα χαλαρά πρώτο. Τελικά διαψευστήκαμε όλοι καθώς βρήκαμε μπροστά μας ένα Action RPG/Shooter που παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον στο σύστημα μάχης και στο loot, αλλά και το levelling system, αλλά στους άλλους τομείς έχει πολλά θέματα.

Η δράση κάνει "κοιλιά" καθώς πολλοί πλανήτες είναι άδειοι, οι πόλεις με τον χοντροκομμένο sci-fi σχεδιασμό τους και τις μεγάλες αποστάσεις δεν σε εμπνέουν στο να αφιερώσεις χρόνο με τους NPCs, το σενάριο επίσης είναι βαρό ανά διαστήματα και το τελικό αποτέλεσμα δεν δικαιώνει τις περισσότερες προσδοκίες. Ακόμα και οι αερομαχίες είναι βαρετές, για να μην μιλήσουμε για το πολυδιαφημισμένο building system. Από όπου κι αν το πιάσει κανείς, μετά τις πρώτες ώρες, ο μόνος λόγος να ασχοληθεί κάποιος με το Starfield είναι το να θεωρεί τον εαυτό του fan της Bethesda και να έχει την περιέγεια να δει που θα καταλήξει αυτή η διαστημική νερόβραστη "σούπα".

2) Diablo 4
Έχοντας τερματίσει όλη την σειρά Diablo ανυπομονούσα να παίξω το τέταρτο μέρος και η αναμονή με δικαίωσε. Η πιο ρεαλιστική προσέγγιση της Blizzard στα skills και το levelling system έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να ασχοληθώ μαζί του. Ξεκίνησα με προδιάθεση για Barbarian, αλλά τελικά δοκίμασα και την Sorceress, ενώ έχω ακόμα μέλλον και με τις άλλες classes. Τα boss fights είναι πώρωση, τόσο τα μικρά, όσο κυρίως τα μεγάλα, υπάρχει άφθονο loot και υψηλό επίπεδο δυσκολίας, ενώ με την όλη ατμόσφαιρα το παιχνίδι έχει όλο το πακέτο. Απλά σεναριακά περίμενα το κάτι παραπάνω που φέτος ήρθε…από την πρώτη θέση.

1) Baldur’s Gate 3
Έχοντας τερματίσει και εδώ τα πρώτα δύο μέρη της σειράς περίμενα με ανυπομονησία το τρίτο. Αν και με ξένισε το Turn-Based σύστημα μάχης της Larian, εντούτοις εντυπωσιάστηκα από το υψηλό A.I., την μεγάλη ποικιλία εχθρών, το βάθος του gameplay και βέβαια τον τεχνικό τομέα. Για τα δεδομένα μιας indie εταιρείας ανάπτυξης, τα γραφικά και το πλήρες voice acting είναι εντυπωσιακά στοιχεία. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η τεράστια διάρκεια, αφού τα χρήματά σας θα πιάσουν τόπο.

Το χειρότερο
The Day Before
Αφού οι developers μας φλόμωσαν με καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων, φέρνοντας ως δικαιολογία το ότι είχαν θέμα με την ονομασία του παιχνιδιού έναντι ενός app, τελικά αποδείχθηκαν ερασιτέχνες σε πολύ χειρότερα πράγματα. Κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τον κανόνα που λέει ότι “Αν κάνεις βιαστική κυκλοφορία σε ένα ημιτελές παιχνίδι, ο κόσμος θα σε κράξει”.

Εδώ όχι μόνο δεν είχαμε τελική κυκλοφορία όπως μας υποσχέθηκαν, αλλά early access, η οποία έμοιαζε με…early alpha. Κάτι ακόμη χειρότερο όμως είναι ότι οι developers διαφήμισαν ότι το παιχνίδι τους είναι open world MMO και ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ τους χρήστες, αφού τελικά απεδείχθη ότι ήταν ένα Extraction Survival και μάλιστα με κακή χρήση της Unreal Engine 5, τόσο στα animations, όσο και στο AI. Το gameplay δείχνει από φτωχό έως ερασιτεχνικό, με αντιγραφή διαφόρων MMO Survival και από όλη αυτή την απάτη το μόνο ευτυχές είναι ότι οι άτυχοι gamers θα λάβουν επιστροφή χρημάτων.

Ερμής Δερβίσης

Ερμής Δερβίσης

3) Resident Evil 4
Όταν ανακοινώθηκε, έδειχνε ότι ήταν το λιγότερο απαραίτητο remake της Capcom, αλλά τελικά κατάφερε ίσως και να ξεπεράσει το RE2. Σέβεται απόλυτα το κλασσικό αρχικό αλλά έχει όλους τους απαραίτητους εκσυγχρονισμούς που θα ικανοποιήσουν παλιούς και νέους fans. Τα γραφικά είναι πανέμορφα, ενώ το gameplay εξαιρετικό. Η περιπέτεια του Leon θα παραμείνει στην ιστορία για πολλά χρόνια ακόμα.

2) Marvel’s Spider-Man 2
Ίσως το πιο αναμενόμενο sequel για εμένα για φέτος και σίγουρα δεν απογοήτευσε. Η νέα ιστορία του Ανθρώπου-Αράχνη έχει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα πλοκή και κακούς που θέλαμε χρόνια να δούμε. Το gameplay είναι ακόμα πιο εμπλουτισμένο από skills, playable χαρακτήρες και...ξύλο. Ο τεχνικός τομέας ακόμα καλύτερος από το ήδη πολύ όμορφο αρχικό και απλά περιμένω πάλι τη συνέχεια. Μία ακόμα εύκολη πρόταση από την Sony που θα λατρέψουν οι περισσότεροι.

1) Alan Wake II
Ίσως η πιο ευχάριστη έκπληξη για φέτος, ειδικά αν σκεφτούμε ότι για 10 χρόνια δεν ξέραμε καν αν θα κυκλοφορούσε. Η Remedy ξεπέρασε τον εαυτό της με ένα Survival Horror που όντως κάνει κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Το περίπλοκο σενάριο, το διασκεδαστικό gameplay, ο άρτιος τεχνικός τομέας και η…μουσική προσφέρουν μία αξέχαστη εμπειρία που πιθανότατα θα αργήσουμε να ξαναδούμε.

Το χειρότερο
The Day Before
Παρότι φέτος άξιζε σε αρκετά games αυτή η θέση (πχ Gollum ή Skull Island: Rise of Kong) το βραβείο πάει στο The Day Before για περισσότερο περνάει για απάτη παρά για video game. Τεχνικά ήταν απαράδεκτο, ειδικά σε σχέση με όσα υποσχόταν, με μηδαμινό περιεχόμενο. Το χειρότερο ήταν η κινήσεις των developers που κυριολεκτικά τα παράτησαν και την κοπάνησαν και με ότι κατάφεραν να βγάλουν. Απογοητευτικά games έχουμε δει και θα ξαναδούμε, αλλά κάτι αντίστοιχο με το The Day Before μακάρι να μην ξαναγίνει.

Χριστιάνα Θάνου

Χριστιάνα Θάνου

Τα 3 καλύτερα:
3) WWE 2K23
Ως fan της σειράς WWE χάρηκα που η 2K έφερε φέτος μία καλύτερη έκδοση σε σχέση με πέρυσι. Τα γραφικά είναι καλύτερα, ενώ στα modes το περιεχόμενο είναι πολύ πιο προσεγμένο, ώστε να σας κρατήσει για περισσότερες ώρες.

2) Armored Core VI: Fires of Rubicon
Η FromSoftware μας έφερε ένα Action Shooter γεμάτο με πολύ δράση και υψηλό επίπεδο δυσκολίας. Οι μάχες με τα bosses είναι απολαυστικές και πλέον οι Ιάπωνες developers έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από τα Soulslike games. Υπάρχουν θέματα balancing στο gameplay, αλλά κατά τα άλλα το τελικό αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει, αν είστε fan της σειράς.

1) Baldur’s Gate 3
Ήταν η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς. Το νέο Baldur’s Gate ήρθε μετά από χρόνια αναμονής για να μας χαρίσει άκρως ενδιαφέρον σενάριο, τεράστια ποικιλία στο character creation και υψηλό challenge στους εχθρούς. Ειδικά τα bosses είναι απόλαυση και σε συνδυασμό με τα πολλά επίπεδα δυσκολίας προσφέρει πρόκληση για κάθε level. Μπορεί να έχει κάποιες μικροδυσκολίες στο χειρισμό για όσους δεν είναι και τόσο εξοικειωμένοι αλλά το γεγονός είναι ότι η Larian Studios “έβαλε τα γυαλιά” στους “μεγάλους” της βιομηχανίας.

Χειροτερο:Dave the Diver
Ένα Adventure RPG με pixel art γραφικά που δεν μπορώ να καταλάβω πως διασκεδάζει ο κόσμος μαζί του και πως πήρε αυτά τα reviews. Έχει επαναλαμβανόμενο gameplay με τις καταδύσεις του και εντελώς βαρετούς διαλόγους. Ότι πρέπει για να παίξεις 10 λεπτά και να πέσεις για ύπνο.

 

Σταμάτης Καράμπογας

Σταμάτης Καράμπογας

3)Like a Dragon Ishin

Το Like a Dragon: Ishin! ήταν μια απο τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις για το 2023. Αν ακολουθείτε την σειρά Yakuza, τότε σίγουρα θα σας έλειπαν κάποια spin-offs που είχαν κυκλοφορήσει αποκλειστικά στην Ιαπωνία, όπως το Ishin και το Kenzan. Το Ishin παίρνει την γνωστή παρέα που συναντάμε στα mainline Yakuza games και προσθέτει μια μεγάλη δόση ιστορίας που αφηγείται τα συμβάντα που άλλαξαν για πάντα την ιστορία της Ιαπωνίας. Το Ishin δεν προσφέρει τεράστιες αλλαγές σε ότι έχετε συνηθίσει απο τα κλασικά Yakuza games, όμως κρατάει το πολυαγαπημένο story telling στοιχείο της σειράς και το εμπλουτίζει με στοιχεία της εποχής.

2)Hogwarts Legacy

Μετά τις τελευταίες μέτριες κυκλοφορίες στο σύμπαν του Harry Potter στον gaming τομέα, το Hogwarts Legacy ήρθε και μας έδωσε ότι θέλαμε απο ένα Harry Potter game. Έναν ανοιχτό κόσμο να εξερευνήσουμε, μπόλικα ξόρκια, αρκετά quests για να μάθουμε περισσότερα για τον μαγικό αυτό κόσμο και φυσικά ατελείωτη δράση. Μπορεί να μην συναντήσετε τον Dumbledore και τον Snape, όμως αν είστε fan της σειράς ταινιών Harry Potter, τότε σίγουρα θα απολαύσετε αυτο το μαγικό ταξίδι.

1)The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Το πολυαναμενόμενο και πολλά υποσχόμενο sequel του θρυλικού The Legend of Zelda: Breath of the Wild επιτέλους κυκλοφόρησε. Το TOTK δεν ήταν απλά ένα δεύτερο BOTW και παρά τα υψηλά expectations που είχε θέσει, κατάφερε να κάνει deliver. Από το lore μέχρι τον τεράστιο κόσμο και όλα τα εργαλεία που σας δίνονται για να τον κάνετε δικό σας, το Tears of the Kingdom είναι το καλύτερο παιχνίδι που κυκλοφόρησε για το Switch το 2023 και ήταν από τα λίγα που με έκαναν να ανοίξω την κονσόλα μου και με κράτησαν για 70+ ώρες απασχολημένο. Παρά τα τεχνικά προβλήματα που έρχονται με το να κυκλοφορείς ένα τέτοιο RPG σε απαρχαιωμένο σύστημα, το TOTK παίρνει άριστα σε όλους τους τομείς και είναι must have για όποιον έχει Switch.

The Lord of The Rings: Gollum
Αδιαμφισβήτητα το Lord of the Rings: Gollum ήταν το χειρότερο παιχνίδι του 2023. Αυτη η πατάτα που είχαν το θράσος να την κοστολογήσουν στα 50-60€ είναι μια τεράστια προσβολή στο σύμπαν που δημιούργησε ο J.R.R Tolkien. Το παιχνίδι κυριολεκτικά μοιάζει λες και βγήκε για PS2 και εκτός αυτού ο χειρισμός είναι ένα μαρτύριο. Η Daedalic Entertainment πήρε μια ωραία ιστορία σε ένα εκπληκτικό σύμπαν και την πετσόκοψε.

Μιχάλης Τσακίρογλου

michalis tsakiroglou

Τα 3 καλύτερα:
3)Assassin's Creed Nexus
Με βάση τις πρόσφατες αναλύσεις και τις εξελίξεις στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών, είναι αδιαμφισβήτητο ότι το μέλλον ανήκει στην εικονική πραγματικότητα (VR). Το Assassin's Creed Nexus αποδεικνύει ακριβώς αυτό, καθιστώντας το όχι μόνο ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς, αλλά ίσως και το κορυφαίο AAA VR game, των τελευταίων ετών. Μακριά από το να είναι απλά ένα tech demo, το Nexus προσφέρει μια πλήρως βυθιστική και συναρπαστική εμπειρία που αναδεικνύει τις απεριόριστες δυνατότητες της VR τεχνολογίας. Με την ενσωμάτωση αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας σε έναν τόσο δημοφιλή και επιτυχημένο τίτλο, η Ubisoft δεν απλώς επεκτείνει τα όρια του τι είναι δυνατόν στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών, αλλά επίσης δημιουργεί ένα νέο πρότυπο για τις μελλοντικές παραγωγές στον χώρο του gaming.

2)Resident Evil 4 Remake
Το remake του Resident Evil 4 αποτελεί μια άρτια αναβίωση ενός από τα πιο κλασικά και αγαπημένα παιχνίδια όλων των εποχών. Με αυτή την εντυπωσιακή επανέκδοση, η Capcom δεν απλά αποτίει φόρο τιμής στο παρελθόν, αλλά επιβεβαιώνει ότι οι κλασικές τίτλοι μπορούν να επανέλθουν με ακόμη μεγαλύτερη λάμψη στη σύγχρονη εποχή των βιντεοπαιχνιδιών. Η επένδυση της εταιρείας στην ανάπτυξη του RE Engine αποδείχθηκε μια εκπληκτική ιδέα, και αυτή η τεχνολογία αποτελεί ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών. Με την ανανεωμένη γραφική ποιότητα, τη βελτιωμένη φυσική και την καθηλωτική ατμόσφαιρα, το Resident Evil 4 remake καταφέρνει να κάνει δικαιοσύνη στον πρωτότυπο τίτλο, αναδεικνύοντας την κλασική του αξία με έναν τρόπο που συνδυάζει το παρελθόν με το μέλλον. Αυτή η επιτυχία ενισχύει τη θέση της Capcom ως ηγέτη στην κατηγορία των horror παιχνιδιών, ενώ παράλληλα θέτει τον πήχη υψηλά για μελλοντικές επανεκδόσεις κλασικών τίτλων.

1)The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
Το The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom εκπληρώνει και υπερβαίνει τις προσδοκίες ως το τέλειο sequel, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι απλώς μια επανάληψη της προηγούμενης φόρμουλας, αλλά μια γνήσια εξέλιξή της. Η Nintendo, πιστή στην παράδοση του να μην παίρνει συχνά μεγάλα ρίσκα στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών, έχει εντούτοις ανανεώσει την κλασική σειρά με τολμηρές καινοτομίες. Το Tears of the Kingdom παρουσιάζει μια πληθώρα νέων μηχανισμών που ενθαρρύνουν τους παίκτες να σκέφτονται σαν μηχανικοί, εξερευνώντας καινούριους τρόπους για να λύσουν τα παζλ και τις προκλήσεις που τους παρουσιάζονται. Αυτή η επένδυση στη δημιουργικότητα και στην προσωπική εξερεύνηση, που είναι έντονα εμπνευσμένη από τις πρώτες ιδέες του Shigeru Miyamoto για το πρωτότυπο Legend of Zelda, καθιστά το Tears of the Kingdom έναν τίτλο που αξίζει να είναι Game of the Year. Με τον κάθε παίκτη να μοιράζεται τη δική του μοναδική εμπειρία και λύση σε κάθε πρόκληση, το παιχνίδι προσφέρει μια ασύγκριτη βάθος και ποικιλία που το κάνει όχι μόνο ένα απόλυτο αριστούργημα στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών, αλλά και μια πραγματική εξέλιξη της σειράς.

Το χειρότερο:
Skull Island: Rise of Kong
Το Skull Island: Rise of Kong δεν είναι απλώς ένα ακόμη βιντεοπαιχνίδι που δεν πετυχαίνει τους στόχους του - είναι μια πραγματική βεβήλωση στο όνομα του King Kong και με σιγουριά το χειρότερο παιχνίδι της χρονιάς. Με ατελείς γραφικές, επαναλαμβανόμενη και ανώδυνη δράση, και ένα σενάριο που φαίνεται να το έχει σκεφτεί κάποιος στην τουαλέτα, το παιχνίδι αυτό είναι μια συντριβή σε κάθε επίπεδο.

 

Σωτήρης Τσόπουλος

sotiris tsopoulos 2


Τα 3 Καλύτερα:
3) Resident Evil 4 Remake
Ένα από τα καλύτερα remakes όλων των εποχών έμελε να είναι αυτό του Resident Evil 4. Με ασταμάτητη δράση, πολλές στιγμές τρόμου και εξαιρετικό gunplay που ειλικρινά σε κάνει να ξεχνιέσαι και να το παίζεις με τις ώρες. Στα θετικά επίσης εδώ να πούμε ότι έχει και δωρεάν VR mode, το οποίο κυκλοφόρησε ήδη για το PS VR2.

2) Starfield
Ένα νέο IP από την Bethesda, μετά από 25 χρόνια ήρθε φέτος για να μας ταξιδέψει στο διάστημα και σε μία διαστημική οδύσσεια. Το δέος που θα διαπεράσει τον καθένα όταν για πρώτη φορά βγει έξω και αντικρύσει την επιφάνεια ενός πλανήτη είναι απερίγραπτο. Με πολλά στοιχεία καθώς και αναλυτικές λεπτομέρειες για την θερμοκρασία και την βαρύτητα του κάθε πλανήτη να βοηθάνε πολύ στο immersion και να κάνει κάθε φίλο της αστροφυσικής να χάνεται με τις ώρες μέσα στον κόσμο του.

1) Marvel’s Spider-Man 2
Ο αγαπημένος ήρωας της γειτονιάς απλά καλύτερος. Μετά από 5 χρόνια και την κυκλοφορία του αρχικού Spiderman στο PS4 ήρθε η στιγμή να μας ταξιδέψει σε μία Νέα Υόρκη μεγαλύτερη και με περισσότερους εχθρούς και προκλήσεις. Σε αυτό το ταξίδι έχουμε μαζί μας τον Peter και τον Miles που προσπαθούν να διατηρήσουν την ηρεμία και να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς τους που αυτή την φορά είναι περισσότεροι και δυνατότεροι. Σαφέστατα είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι το combat και το web swinging είναι από τα ισχυρότερα όπλα του game και θα κάνουν πολλούς να ασχοληθούν πολλές ώρες μαζί του.

Το Χειρότερο
The Lord of The Rings: Gollum
Όταν είχε ανακοινωθεί το συγκεκριμένο game πραγματικά όλοι αναρωτιόντουσαν γιατί από όλους τους πιθανούς χαρακτήρες του αριστουργήματος του Tolkien η εταιρία ανάπτυξης αποφάσισε να ασχοληθεί με τον Gollum και πολλοί είχαν τον φόβο για το πώς θα μπορέσει να γίνει ενδιαφέρον το συγκεκριμένο concept. Όπως αποδείχθηκε δεν είχαν άδικο διότι πραγματικά το game δεν είναι απλά μέτριο αλλά κάκιστο με δεκάδες bugs και glitches, με μία ιστορία που δεν είχε κανένα ενδιαφέρον και την απουσία ενός συστήματος μάχης και με γρίφους που δεν έβγαζαν κανένα νόημα το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Σίγουρα παίρνει επάξια τον τίτλο του χειρότερου game του χρόνου(ίσως και της δεκαετίας).

 

Γιώργος Τζίτζιφας

Γιώργος Τζίτζιφας

Τα 3 καλύτερα:

3) Starfield
Όντας λάτρης των RPG και των Space Games, περίμενα το Starfield πως και πως. Αν και δεν μου πήρε τα μυαλά όπως φανταζόμουν (κατά τη γνώμη μου το The Outer Worlds της Obsidian είχε πιο ενδιαφέρουσα ιστορία), το customization των σκαφών και η ποικιλία των κόσμων προς εξερεύνηση είναι ό,τι πρέπει για να περνάω τις ελεύθερές μου ώρες χτίζοντας την “προσωπική μου Space-Opera”.

2) Baldur’s Gate 3
Η σειρά-ορόσημο των cRPG απέκτησε το τρίτο της μέρος φέτος! Αν και δεν είμαι μεγάλος fan της 5ης έκδοσης του D&D (είμαι “παιδί” των 3.x/Pathfinder 1e), οι μετατροπές που έκανε η Larian (μερικές από αυτές γνώριμες από τα Divinity: Original Sin) σε συνδυασμό με το πολυδιάστατο story, το λεπτομερές character creation και τον όμορφο κόσμο του, συνθέτουν ένα “must” για εμένα, το οποίο θα με κρατήσει απασχολημένο για μήνες.

1) Warhammer 40.000: Rogue Trader
Γενικά το 2023 φαίνεται πως ήταν η χρονιά που με έκανε να καταραστώ για τον μειωμένο μου ελεύθερο χρόνο, καθώς το Warhammer 40.000 είναι ίσως η μεγαλύτερή μου αγάπη όσον αφορά fantasy settings. Το “φρέσκο” ακόμα Rogue Trader δικαιώνει τους fans του κόσμου του 40K και των πιο “hardcore” cRPGs. Η Owlcat, όπως μας έχει μάθει από τα Pathfinder: Kingmaker και Pathfinder: Wrath of the Righteous, είναι ικανότατη στην μεταφορά tabletop RPGs (το Rogue Trader πρόκειται για μεταφορά από το ομώνυμο TTRPG της Fantasy Flight Games) σε video games κρατώντας μεγάλο μέρος των mechanics πιστά. Ο κόσμος είναι μεγάλος, το σενάριο ενδιαφέρον και η ατμόσφαιρα εκπληκτική. Δεν λείπουν τα bugs (νέα κυκλοφορία γαρ), αλλά δεν πρόκειται για κάτι που χαλάει το παιχνίδι (πολλά έχουν διορθωθεί ήδη). Όσοι “πρωτάρηδες” των cRPG γουστάρατε το Baldur’s Gate 3, σας συνιστώ τα Pathfinder και το Rogue Trader. Μπορεί το budget ανάπτυξης να είναι μικρότερο, αλλά πραγματικά, αξίζει.

Το χειρότερο:
The Lord of the Rings: Gollum
Ο Tolkien στριφογύρισε στον τάφο του όταν κυκλοφόρησε αυτό το ανέμπνευστο έκτρωμα. Κακό gameplay, αδιάφορο story (κλασική περίπτωση ενός τόσο πλούσιου setting και προοπτικών που απλά πήγαν κάδο ή απλοποιήθηκαν σε νηπιακό βαθμό λόγω τεχνικής αδυναμίας των developers), κακά γραφικά, απαράδεκτος χειρισμός και πολλά bugs για γαρνιτούρα, έχουν ως αποτέλεσμα ένα game που θα ήταν μέτριο πριν σχεδόν δύο δεκαετίες. Αναγνωρίζω πάντως την επιλογή franchise από την Daedalic ώστε να τα αρπάξει από fans της Μέσης Γης.

 

Νικόλας Χρυσοστόμου
Τα 3 καλύτερα:

3) Forspoken
Παρά το αρνητικό κλίμα γύρω από το Forspoken, ήταν ένα από τα παιχνίδια που βγήκαν φέτος το οποίο μου άρεσε πολύ (Guilty pleasure? Ίσως). Η ιστορία ήταν το αδύνατο του σημείο λόγω του διαλόγου που προσωπικά δεν το βρήκα και τόσο κακό και το gameplay μου άρεσε πολύ. Η δυσκολία αρχικά, δεν ήταν και η καλύτερη όμως το DLC in Tantas we trust ανέβασε το επίπεδο και το Challenge. Δυστυχώς το DLC, ετοίμασε το σχέδιο για το sequel το οποίο πιθανό (σίγουρο) να μην δει ποτέ το φως της ημέρας. Παρόλα αυτά, οι κινήσεις parkour και τα magic spells με την βοήθεια του PS5 controller ήταν ικανοποιητικά στο σημείο όπου η εμπειρία μου με το παιχνίδι ήταν πιο ικανοποιητική από το gameplay του Marvel Spiderman 2 το οποίο δεν με ικανοποίησε ιδιαιτέρως.

2) Armor Core VI: Fires of Rubicon
Από το Sekiro Shadows die twice στο Armored Core VI, η From Software συνεχίζει να βγάζει παιχνίδια άξια του ονόματός της. Στο armor core μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας AC του οποίου μπορούμε να αλλάξουμε την εμφάνιση αλλά και τον οπλισμό του. Το gameplay, μας έχει να πιλοτάρουμε το AC μας σε διάφορες περιοχές πολεμώντας διάφορους εχθρούς. Πραγματικά ένιωθα λες και πιλόταρα Nightmare σε επεισόδιο του Code Geass. Το επίπεδο δυσκολίας μας θέλει έτοιμους να θυσιάσουμε το build μας και να βρούμε το κατάλληλο για την μάχη ή την δυσκολία της αποστολής. Φυσικά μπορούμε να κρατήσουμε αυτό που μας αρέσει όμως θα πρέπει να είμαστε master της τέχνης μας για να επιβιώσουμε. Το destructive environment και το PS5 haptic feedback κολακεύουν την εμπειρία. Τέλος, το παιχνίδι έχει διάφορες καταλήξεις, side missions (Arena Battle) αλλά και online mode για να μας κρατήσει απασχολημένους για ώρες.

1) Final Fantasy XVI
To 16το Final Fantasy Universe της Square Enix ήταν η καλύτερη single player εμπειρία μου το 2023. Στην ομάδα του XVI υπήρχε ο Game producer, Naoki Yoshida (Yoshi P), combat director, o Ryota Suzuki (DMC5, Monster Hunter), audio producer, o Soki Masayoshi (FFXIV) και γενική βοήθεια από την ομάδα του Kingdom hearts (Osaka team). Με τέτοια ομάδα λίγο δύσκολο να μην έχεις τεράστια επιτυχία. Το σενάριο ήταν άριστα γραμμένο καθώς είδαμε από την αρχή ως το τέλος την περιπέτεια του Clive και της παρέας του. Το action gameplay ήταν άψογο καθώς οι τεχνικές, τα cinematics, τα quick time events και η μουσική με έκαναν να θέλω όλο και περισσότερο. Τέλος, υπήρχαν διάφορα easter eggs σκορπισμένα στο παιχνίδι τα οποία πιστεύω θα ικανοποίησαν πολλούς final fantasy fans.

Το χειρότερο
Enchanted Portals

Ήταν το παιχνίδι το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών λόγω του ότι έμοιαζε ίδιο με το Cuphead. Από το art style, στο game mechanic και την όλη παρουσία του. Οι δημιουργοί XIXO Games ποτέ δεν αρνήθηκαν πως το παιχνίδι τους θα ήταν “Cuphead clone” καθώς ήταν η κύρια πηγή έμπνευσης. Δυστυχώς το παιχνίδι παρά από τα γραφικά του δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Η ιστορία δεν είναι ενδιαφέρουσα, και το gameplay χρειαζόταν περισσότερο polish καθώς το παιχνίδι δεν ανταποκρίνεται απευθείας στο πάτημα του μοχλού, και τα hit boxes μπερδεύονται όταν αλλάζει το art style την ώρα της μάχης. Επίσης το παιχνίδι χρειάζεται περισσότερα animations και SFX ήχους. Παρόλο που οι δημιουργοί πρόσθεσαν επιπλέον ήχους αφότου το παιχνίδι κυκλοφόρησε και αντιλήφθηκαν την έλλειψή τους, ακόμα δεν είναι αρκετά. Μερικά Bosses έχουν idle animations τα οποία παραμένουν στην οθόνη ή έχουν ελάχιστες κινήσεις. Έπειτα, διάφορα στοιχεία (gameplay, animations k.a) που ήταν φανερά στα trailers εν τέλει δεν υπάρχουν στο παιχνίδι. Τέλος, το level design είναι βαρετό καθώς οι παίκτες τρέχουν στο ίδιο 2D φόντο μέχρι να φτάσουν το boss room. Η απουσία του Οverworld είναι φανερή, και το γεγονός πως το παιχνίδι δεν έχει save progress (εκτός αν νικήσετε το boss) είναι αδικαιολόγητο.

 

Αποτελέσματα επιλογής συντακτών

Το καλύτερο: Baldur's Gate 3
Η Larian Studios κατάφερε να εντυπωσιάσει τόσο εμάς, όσο και την gaming βιομηχανία, καθώς έδειξε ότι χρόνια σκληρής δουλειάς μπορούν να δικαιώσουν μία τέτοια προσπάθεια. Αποδείχθηκε ότι σήκωσε επάξια το "βαρύ όνομα" της σειράς.

Το χειρότερο: The Lord of the Rings Gollum
Κακοσχεδιασμένα γραφικά και αδιάφορο gameplay που δεν έχει καμία σχέση με την σειρά Lord of the Rings, συνθέτουν ότι ακριβώς είχαμε προβλέψει από την αρχή της χρονιάς. Ότι το Gollum αξίζει μία θέση μόνο στον γκρεμό. Και χωρίς το δαχτυλίδι μαζί του εννοείται.

Δείτε επίσης τα 10 καλύτερα games του 2023 όπως τα ψηφίσαμε παρέα.

Συζητήστε περισσότερα για την στήλη Best of και ψηφίστε για το επόμενο άρθρο στο παρακάτω forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or