- Μόνιμες Στήλες
- Best Of
- Τα καλύτερα και τα χειρότερα games του 2016
Τα καλύτερα και τα χειρότερα games του 2016
HotGameWorld
Τα καλύτερα και τα χειρότερα games του 2016
Πληροφορίες
Οι συντάκτες του GameWorld ψηφίζουν για άλλη μια δυνατή gaming χρονιά.
Το 2016 φεύγει και ως είθισται αυτές τις ημέρες, η συντακτική ομάδα του GameWorld.gr ψηφίζει για το καλύτερο και το χειρότερο video game του 2016.
Κάθε συντάκτης καταθέτει την προσωπική του άποψη με βάση τα gaming γούστα του για το παιχνίδι που του άρεσε περισσότερο την χρονιά που πέρασε και που το θεωρεί καλύτερο όλων. Αντίστοιχα οι συντάκτες ψηφίζουν για το χειρότερο παιχνίδι της χρονιάς. Εκείνο που θεώρησαν την μεγαλύτερη απογοήτευση στο είδος του. Μην ξεχνάτε ότι τρέχει η ψηφοφορία Game of the Year 2016 όπου ψηφίζετε και εσείς το καλύτερο παιχνίδι της χρονιάς και το καλύτερο ελληνικό παιχνίδι της χρονιάς και κερδίζετε PS4, περιφερειακά, games και συλλεκτικά. Περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό link.
Ας δούμε τι επέλεξε για φέτος η συντακτική ομάδα του GameWorld.
Γιώργος Γούναρης (GeorgeTiger)
Καλύτερο: Battlefield 1
Αδιαμφισβήτητα το πολυαναμενόμενο FPS που απέσπασε τις καλύτερες κριτικές για την φετινή χρονιά, δεν είναι άλλο από το Battlefield 1. Δικαίως φυσικά, αφού η EA DICE δημιούργησε έναν τίτλο με τις απαιτήσεις και τα θέλω των σημερινών καταναλωτών. Το Battlefield 1 καταφέρνει άριστα να κρατήσει και να διασκεδάσει τον παίκτη καθώς μπορεί να προσφέρει αμέτρητες στιγμές διασκέδασης και απόλαυσης. Δεν θα περίμενε κανείς στα τόσο χαώδη πεδία μάχης να υπάρχει η παραμικρή ομαδική οργάνωση. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό του team-play όχι μόνο δεν απουσιάζει, αλλά είναι τόσο ισχυρό που διατηρεί την δύναμη να αλλάξει την ολόκληρη ροή του παιχνιδιού. Ο χρόνος διεξαγωγής κάθε μάχης έχει άμεσο αντίκτυπο στον εκάστοτε χάρτη, με τον τελευταίο να αλλάζει μορφή. Κρατήρες από εκρήξεις και γκρεμισμένα κτήρια που κάποτε στέκονταν όρθια , διατηρούν το ενδιαφέρον του μαχητή αλλάζοντας συνεχώς την εικόνα του περιβάλλοντος του. Γραφικά και physics που έπρεπε εδώ και χρόνια να είχαμε γνωρίσει.
Χειρότερο: Assassin’s Creed Chronicles: Russia
Δυστυχώς η προσπάθεια της Ubisoft να περάσει την πασίγνωστη σειρά Assassins Creed στο side-scrolling, απέτυχε. Σίγουρα το Assassin’s Creed Chronicles: Russia δεν καταφέρνει να ανταπεξέλθει με την φήμη των βασικότερων τίτλων. Πρόκειται για μία υλοποίηση που δεν ακολουθεί τις βασικές αρχές της σειράς. Το stealth ουσιαστικά δεν λειτουργεί, το σύστημα μάχης είναι βαρύ, αργό και μη ικανοποιητικό ενώ το υπόλοιπο παιχνίδι χαρακτηρίζεται ασαφές. Κατά γενική ομολογία, το Assassin’s Creed Chronicles αδυνατεί να κρατήσει το ενδιαφέρον σε όλο το διάστημα του. Υπάρχουν μερικές στιγμές έντονου ενδιαφέροντος κυρίως για ορισμένους χαρακτήρες, ωστόσο δεν επαρκούν ώστε να του αποδοθούν οι τιμές του franchise.
Μάνος Γρυπάρης
Καλύτερο: Uncharted 4: A Thief's End
Η αγαπημένη μου Action-Adventure σειρά ήρθε στο PS4 για να αποτελέσει console seller, όπως είχα αρχικά προβλέψει. Τα συναισθήματα είναι απερίγραπτα για την συνέχεια μιας ιστορίας που περιμέναμε με ανυπομονησία. Ο Nathan Drake πλαισιώνεται από την γνωστή παρέα του και τον αδερφό του Sam Drake που "δένει" άριστα με το ήδη υπάρχον cast. Στο gameplay όλες οι προσθήκες έγιναν προς το καλύτερο. Ο δε τομέας των γραφικών στο PS4 Pro και σε 4K οθόνη είναι απερίγραπτος για τα δεδομένα κονσόλας όγδοης γενιάς, η δράση ακατάπαυστη, οι γρίφοι αρκετά πιο λογικοί και το multiplayer μπορεί να σας κρατήσει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Οι δε ερμηνείες των ηθοποιών δίνουν ρέστα σε ένα καλογραμμένο όπως πάντα σενάριο. Αναμφίβολα το παιχνίδι της χρονιάς και με διαφορά, παρότι ομολογώ ότι με κέρδισε αρκετά και το Battlefield 1.
Χειρότερο: Umbrella Corps
Η Capcom έχει χάσει την μπάλα τελευταία και προτιμά την ποσότητα και όχι την ποιότητα, τακτική που προτιμούν (και δικαιώνονται) άλλοι publishers. Πέραν του Street Fighter 5..."demo" που είδαμε και σοκαριστήκαμε, το Umbrella Corps επιβεβαίωσε τον τίτλο του πιο τραγικού spin-off στην ιστορία του Resident Evil. Το gameplay είναι επιεικώς αστείο και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την σειρά. Ειλικρινά λυπάμαι τον Παντελή που έκατσε κι έγραψε το review γιατί εγώ δεν θα άντεχα. Τέτοια games πρέπει να πληρώνονται διπλά όταν τα γράφει κάποιος, για επίδομα ψυχικής οδύνης.
Χριστιάνα Θάνου (Glamorous)
Καλυτερο: Dishonored 2
Για μένα το 2016 ανήκει στο Dishonored 2. Πρώτος λόγος είναι ότι μπορείς να παίξεις με δύο διαφορετικούς χαρακτήρες οι οποίοι με τις υπερφυσικές τους δυνατότητες μπορούν να κάνουν το gameplay ανεπανάληπτο. Το story αν και γρήγορο στην αρχή, στην συνέχεια, με εξέπληξε με το βαθύ σενάριό του και την ερμηνεία των ηθοποιών. Ιδιαίτερα μου άρεσε το αυξημένο επίπεδο δυσκολίας και τα βελτιωμένα stealth mechanics. Επίσης η νέα ελευθερία να σκοτώσουμε ή απλώς να βγάλουμε από την μέση κάποιον εχθρό ανάλογα με την όρεξή μας, αποτελεί σίγουρα έναν λόγο για να ξαναπαίξεις το Dishonored 2 πολλές φορές.
Χειρότερο: Alekhine's Gun
Το Alekhine's Gun, αποτελεί ένα από τα χειρότερα παιχνίδια που έχω παίξει ποτέ και αυτό γιατί δεν έχει τον δικό του χαρακτήρα. Θέλει πολύ να μοιάσει στα παιχνίδια της σειράς Hitman χωρίς όμως να τα καταφέρνει και αυτό το κάνει ένα άσχημο clone. Θα προτιμούσα να είχε κάτι original δικό του αλλά αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του Alekhine's Gun. Η κάμερα είναι αργή, ο βηματισμός περίεργος και με θέματα, οι αποστολές πολύ εύκολες και μπορώ να συνεχίσω να μιλάω για πάντα. Απλώς με απογοήτευσε και για αυτό το θεωρώ το χειρότερο game του 2016.
Παντελής Δασκαλέλος (Lordwinter)
Καλύτερο: Forza Horizon 3
To τρίτο κεφάλαιο της σειράς Forza Horizon μπορεί να χαρακτηριστεί κάλλιστα ως η αποθέωση του open world Racing. Στο Forza Horizon 3 δεν υπάρχει τίποτα άλλο από εσάς, το αμάξι σας και ένας απέραντος ανοιχτός κόσμος, ο οποίος σας προσκαλεί να τον εξερευνήσετε. Η Playground Games αξίζει τα συγχαρητήρια μας, καθώς μας παρέδωσε ένα πραγματικό αριστούργημα από όλες τις απόψεις. Η δημιουργία της είναι ένα από τα ελάχιστα games που καταφέρνουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο το hardware του Xbox One και να αναδείξουν τις δυνατότητες της κονσόλας. Παράλληλα, η επιλογή της Αυστραλίας ως setting αποδεικνύεται άκρως επιτυχημένη, αφού ο κόσμος του παιχνιδιού διακρίνεται για την ποικιλομορφία του. Μπορείτε να τρέξετε σε ερήμους, σε ζούγκλες, σε αυτοκινητόδρομους ακόμη και σε παραλίες, μόνος σας ή με παρέα. Εν τω μεταξύ, τα εβδομαδιαία Forzathon challenges εγγυώνται ότι θα συνεχίσετε να παίζετε μέχρι να κυκλοφορήσει το επόμενο Forza Horizon. Αν παίξετε μόνο ένα Racing game το 2016, τότε αυτό θα πρέπει να είναι αναμφισβήτητα το Forza Horizon 3.
Χειρότερο: Umbrella Corps
Θυμάμαι πριν από μερικά χρόνια όταν και είχα ασχοληθεί με το Resident Evil: Operation Racoon City να αναρωτιέμαι πόσο χαμηλά μπορούσε να πέσει η σειρά. Η αλήθεια είναι ότι μπροστά στο Umbrella Corps, το Resident Evil: Operation Racoon City φαντάζει ως triple A υπερπαραγωγή. Αν εξαιρέσουμε τον οπτικοακουστικό τομέα, ο οποίος είναι απλά υποφερτός, το Umbrella Corps δεν έχει απολύτως τίποτα να προσφέρει από πλευράς gameplay. Να μιλήσουμε για το single-player campaign, το οποίο δεν έχει λόγο ύπαρξης ή για το multiplayer που είναι πρακτικά unplayable, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί παίκτες στους servers. Ότι και να πούμε δεν αναιρεί το γεγονός ότι το Umbrella Corps είναι ένα πραγματικό έκτρωμα, μια κυκλοφορία που απλά βεβηλώνει την ιστορία της αγαπημένης μας σειράς Resident Evil. Το Umbrella Corps είναι όχι μόνο το χειρότερο game του 2016, αλλά και ένα από τα χειρότερα της τελευταίας δεκαετίας.
Αλέξανδρος Ζεκάκης (The Zexster)
Καλύτερο: Dark Souls III
Το επικό φινάλε της σειράς Dark Souls, πραγματικά δε θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία που έχω αγαπήσει σε όλα τα Dark Souls ως τώρα τα βρήκα και εδώ, απλά εμφανώς βελτιωμένα και έτσι κατάφερε να με απορροφήσει για αμέτρητες ώρες μαζοχιστικής διασκέδασης. Καταρχάς το γεγονός ότι το σύστημα μάχης επηρεάστηκε αισθητά από το Bloodborne και έγινε πιο γρήγορο και έντονο, ήταν μία κίνηση που ήταν απαραίτητη και προσέδωσε μία extra δόση αδρεναλίνης, η οποία απουσίαζε αισθητά από το δεύτερο μέρος της σειράς. Από εκεί και πέρα, τα boss fights είναι πιο επικά από ποτέ, με αποκορύφωμα το Nameless King, ο βαθμός δυσκολίας πιο υψηλός all-around από τους προκατόχους του και το PvP απλά καταιγιστικό για άλλη μία φορά. Η πανέμορφα σχεδιασμένη μακάβρια ατμόσφαιρα του Dark Souls με συνεπήρε για άλλη μία φορά και δε θα μπορούσα να ζητήσω κάτι παραπάνω για το κλείσιμο της επικής σειράς.
Χειρότερο: Umbrella Corps
Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω κάτι πέρα από ότι έχει ειπωθεί ήδη για το Umbrella Corps. Αν και ήμουν κοντά στο να ψηφίσω το DC Legends λόγω της θηριώδους απάτης του στα micro-transactions, τελικά αυτό το έκτρωμα που ονομάζεται Umbrella Corps υπερίσχυσε. Ότι πιο generic και άθλιο έχει κυκλοφορήσει και η Capcom πρέπει να ντρέπεται που αξιοποίησε ένα από τα ιερά τέρατα του gaming, το Resident Evil, για να προωθήσει αυτό το καραγκιοζιλίκι. Το Umbrella Corps είναι πρόχειρο, επαναλαμβανόμενο και κακοσχεδιασμένο από άκρη σε άκρη και ήταν απλά αχρείαστο. Ντροπή.
Αριστοτέλης Ζησιμόπουλος (Scorcher)
Kαλύτερο: Dark Souls III
Χωρίς κανέναν δισταγμό το καλύτερο φετινό game για εμένα είναι το Dark Souls 3. Αξεπέραστη δράση, τεράστιο περιεχόμενο και μία εξαιρετική ιστορία συνθέτουν το τρίτο και τελευταίο μέρος της σειράς Dark Souls. H From Software και η Bandai Namco φέτος ξεπέρασαν τους εαυτούς τους προσφέροντας μας το πιο δύσκολο και συναμά συναρπαστικό Soulsborne παιχνίδι που τα είχε όλα. Επιστροφή σε αγαπημένες περιοχές και χαρακτήρες του πρώτου παιχνιδιού, επικά boss fights, μοναδικό soundtrack, μπόλικο PvP, και γενικότερα τόνους replayability. Σε μία χρονιά με Uncharted 4, Forza Horizon 3, Final Fantasy XV και DOOM το Dark Souls 3 στέκεται επάξια στην κορυφή ικανοποιώντας όλους τους gamers που το περίμεναν πως και πως αλλά και τον δημιουργό του Hidetaka Miyazaki, έναν άνθρωπο που παραδίδει ό,τι υπόσχεται και δεν μένει στις δημόσιες σχέσεις και τα manager-ιλίκια. Ανυπομονούμε να δούμε και την επόμενή του δημιουργία.
Χειρότερο: Slashy Souls
Το Slashy Souls δημιουργήθηκε από την Bandai Namco καθαρά για λόγους προώθησης και διαφήμισης και κυκλοφόρησε αποκλειστικά για Android και iOS συσκευές λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία του Dark Souls 3. Το γεγονός όμως ότι δημιουργήθηκε μόνο για να προμοτάρει το DS3 δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα είναι και κακό. Δυστυχώς στην περίπτωση του Slashy Souls η Bandai Namco φαίνεται πως δεν έβαλε καθόλου όρεξη, χρήμα και χρόνο και παρέδωσε ένα παιχνίδι που από την μία δεν έχει κανέναν λόγο ύπαρξης και από την άλλη φαίνεται σαν να βγήκε από το 2000. Ο χειρισμός είναι άθλιος, το gameplay έχει απίστευτες ελλείψεις, οι εχθροί μονοδιάστατοι, ενώ τα γραφικά και τα bugs χειρότερα από παιχνίδι της Bethesda όταν βρίσκεται σε alpha. Ευτυχώς που αυτό το παιχνίδι δεν το ανακάλυψε πολύς κόσμος.
Καλύτερο: Forza Horizon 3
Με εξαίρεση το Forza Motorsport 5 που άφησε γλυκόπικρη γεύση, κάθε νέο μέλος αυτής της πολυαγαπημένης Racing σειράς παρουσιάζεται βελτιωμένο σχεδόν σε όλους τους τομείς. Το Forza Horizon 3 (ως spin-off που έγινε... λατρεία) δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού συγκαταλέγεται αναμφίβολα σε ένα από τα καλύτερα games του είδους, όχι μόνο για την χρονιά που μας αφήνει, αλλά γενικότερα. Για να πω την αλήθεια, αρχικά είχα τις αμφιβολίες μου για το setting, παρόλα αυτά η επιλογή της Αυστραλίας κρίνεται σωστότατη. Τα πανέμορφα και ποικιλόμορφα τοπία, ο άρτιος τεχνικός τομέας, η σωστή επιλογή αυτοκινήτων και το εξαιρετικό online σε συνδυασμό με τον χορταστικό χειρισμό και τα διασκεδαστικότατα events, δημιουργούν ένα πακέτο που δύσκολα μπορεί να αφήσει παραπονεμένους ακόμα και τους μη μυημένους στο είδος gamers.
Χειρότερο: Umbrella Corps
Δεν είναι τυχαίο που το... κατά τύχη Resident Evil που κυκλοφόρησε... κατά τύχη, έπιασε πάτο στις βαθμολογίες. Η ιδέα, αν και χιλιοειπωμένη, είχε προοπτικές και το Umbrella Corps θα μπορούσε να σβήσει την δίψα μας για μακέλεμα των zombies σε PvP περιβάλλον, παρόλα αυτά απέτυχε παταγωδώς. Δυστυχώς, για τα δικά μου γούστα, τα Resident Evil έχουν καθοδική πορεία έως τώρα και τα spin-offs δεν κατάφεραν να γίνουν η εξαίρεση στον κανόνα. Games όπως το Umbrella Corps δείχνουν ξεκάθαρα ότι η απουσία του Shinji Mikami είχε ως αποτέλεσμα η άλλοτε αγαπημένη μου Survival Horror σειρά να παίρνει την κάτω βόλτα. Συνεχίζω να αναπολώ τις παλιές, καλές εποχές των πρώτων Resident Evil έως το Code Veronica. Όπως έχουν τα πράγματα, το Umbrella Corps θυμίζει πρώην με άσχημο χωρισμό. Την νοιάζεσαι ακόμα, η σχέση όμως δεν μπορεί να είναι πια ερωτική.
Μάνος Μαρίνος (LimeBone)
Καλύτερο: Uncharted 4: A Thief's End
Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από την Naughty Dog, όμως το Uncharted 4: A Thief’s End ξεπέρασε πολλές από τις προσδοκίες μας. Η συνεχής δράση που δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα, οι stealth μηχανισμοί στο gameplay, η ποιότητα που μας έκανε να χαζέψουμε στον οπτικό τομέα και το υπέροχο σενάριο ήταν ο ιδανικός συνδυασμός για τον ερχομό της σειράς στο PS4. Το Uncharted 4: A Thief’s End ήταν ουσιαστικά το δυνατότερο όπλο της Sony σε μια χρονιά που οι πωλήσεις της τελευταίας κονσόλας της εκτοξεύτηκαν. Η περιπέτεια των αδερφών Drake ήταν καταλυτική για αυτό το αποτέλεσμα.
Το χειρότερο: Umbrella Corps
Ευτυχώς που το brand name “Resident Evil” δεν βρίσκεται στον τίτλο αυτής της καταστροφής. Αν από την άλλη το Umbrella Corps δεν είχε καμία σχέση με τη σειρά Resident Evil, δεν θα είχαν πωληθεί αντίτυπά του ούτε έξω από τα γραφεία της Capcom στην Ιαπωνία. Κανένα campaign, κανένας παίκτης (σχεδόν) για multiplayer και καμία καινοτομία ή έστω λειτουργικότητα σε μηχανισμούς όπως το covering ήταν αρκετά έτσι ώστε η σειρά να ξύσει τον πάτο του βαρελιού. Ως φανατικός οπαδός των Resident Evil, το Umbrella Corps είχε σβηστεί και μπλοκαριστεί από την μνήμη μου. Ελπίζω σήμερα να είναι η τελευταία μέρα που το θυμήθηκα.
Γιάννης Μοσχονάς (Blood King)
Το καλύτερο: Sid Meier's Civilization VI
Το τελευταίο «τέκνο» της σειράς Civilization επιβεβαίωσε αυτό που προαισθανόμασταν εδώ και πολλά χρόνια, το ότι δεν θα υπάρξει ποτέ video game που να συγκριθεί με αυτή στην αποτύπωση του ανθρώπινου μεγαλείου ανά τους αιώνες. Πλάθοντας τους πολιτισμούς μας θυμηθήκαμε το πόσο μακριά έχουμε φτάσει σαν ανθρωπότητα και απολαύσαμε την κατασκευή τεράστιων οικοδομημάτων, στρατών και πόλεων με την συνεργασία διάσημων ιστορικών προσωπικοτήτων. Με αρκετές αλλαγές στην σύνθεση του gameplay και soundtrack που μας εξυψώνει ψυχικά το Civilization VI ήταν η τελειότερη ψηφιακή εμπειρία της χρονιάς.
Το χειρότερο: 7 Days to Die
Μπορεί η έκδοση για PC του γνωστού sandbox Survival Horror να περιείχε αρκετές αρετές για τους οπαδούς του crafting και της ελεύθερης περιπλάνησης που δεν έχουν ανάγκη μια αξιοπρεπή ιστορία για να κινητοποιηθούν αλλά η μεταφορά του στις κονσόλες υπήρξε εντελώς αποτυχημένη. Τα γραφικά χαμηλής ανάλυσης δεν αρμόζουν σε μια πανίσχυρη κονσόλα που την αγοράσατε για να απολαύσετε τις καλύτερες αναπαραστάσεις που υπάρχουν και το σύστημα μάχης δεν ανταποκρίνεται στις τεράστιες απαιτήσεις που έχετε από ένα zombie game.
Καλύτερο game του 2016
Ισοβαθμία: Uncharted 4, Forza Horizon 3, Dark Souls III
Το καλύτερο Action-Adventure, το καλύτερο Racing και το καλύτερο Action RPG της χρονιάς που πέρασε βρέθηκαν στην ίδια θέση. Αυτό θα πει πλουραλισμός απόψεων. Για πρώτη φορά είχαμε τριπλή ισοβαθμία στις ψήφους συντακτών.
Χειρότερο game του 2016
Umbrella Corps
Δυστυχώς η Capcom κατάφερε να μας απογοητεύσει πλήρως με το Tactical Shooter. Το χειρότερο παιχνίδι της χρονιάς ήταν το Umbrella Corps...με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία.
Δείτε όλα τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Best Of. Ψηφίστε για το επόμενο Best Of που αφορά τα καλύτερα Xbox 360 games σε αυτό το forum topic.
Comments
Επειδή όμως και φέτος έπαιξα κυρίως παλαιότερα games, θα ξεχωρίσω τα αντίστοιχα εξ αυτών:
Καλύτερο indie: Είμαι μεταξύ του Apotheon, του Broforce και του Schein. Αν πρέπει με το ζόρι να διαλέξω ἐνα, θα πω το Broforce γιατί είναι ο ορισμός της διασκέδασης και του καταιγιστικού gameplay, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή στις περίπου 16 ώρες που του αφιέρωσα για να το τερματίσω.
Χειρότερο indie: Beyond Eyes. Ένα παιχνίδι με όμορφη σύλληψη ενός πολύ ευαίσθητου θέματος, αλλά επίπεδη υλοποίηση. Ένα walking simulator με μια ιστορία η οποία δε με κάλυψε τελικά, και πολύ υψηλή τιμή διάθεσης (13 ευρώ στο Steam) για τα μόλις 100 λεπτά που χρειάστηκα για να το τερματίσω.
Καλύτερο game: Είμαι μεταξύ των Batman: Arkham City, Robin Hood: The Legend of Sherwood και Game of Thrones RPG (2012). Το τελευταίο ήταν αυτό που με καθήλωσε με διαφορά για το αφάνταστο σενάριο και την απίστευτη ατμόσφαιρά του. Το δεύτερο, αυτό που επιβεβαίωσε τι παιχνιδάρα ήταν όταν κυκλοφόρησε στις αρχές της χιλιετίας, και παραμένει μέχρι σήμερα, για την ποικιλία στο gameplay και τον πολύ υψηλό βαθμό πρόκλησης. Το πρώτο ήταν εκείνο που τελειοποίησε αυτό που ξεκίνησε η σειρά Batman: Arkham με το Asylum, αν και οι ιστορίες τουλάχιστον των τριών πρώτων games του franchise (για το Arkham Knight δεν έχω άποψη) ήταν καταπληκτικές. Θα επιλέξω το Game of Thrones, γιατί έπιασε το feeling του κόσμου του Martin στο ακέραιο, παρουσιάζοντας μια συγκλονιστική ιστορία.
Χειρότερο game: Street Racing Syndicate. Ένα παιχνίδι που κυκλοφόρησε το 2004, κακή απομίμηση του Need for Speed: Underground. Το έπαιξα για δώδεκα ώρες και το παράτησα λόγω του συστήματος με το οποίο ξεκλείδωναν οι επόμενες πίστες, απαιτώντας άπειρο grinding από ένα σημείο κι έπειτα (το 1/4 της διάρκειας που ασχολήθηκα). Έφτασα στις 69/72 πίστες, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να συνεχίσω κάνοντας τις ίδιες διαδρομές σε συνθήκες που ουσιαστικά δεν ήταν καν του χεριού μου για να προχωρήσω.