Top 10: Τα καλύτερα Amiga games

Hot
Μάνος Μαρίνος

Μάνος Μαρίνος  

Νow playing: Super Mario Odyssey (Switch), Assassin's Creed Unity (PS4)
 
0.0 (0)
0 2 0 0 0
Top 10: Τα καλύτερα Amiga games

Top 10: Τα καλύτερα Amiga games

Πληροφορίες

Κυκλοφορία
0000-00-00

Ο κορυφαίος υπολογιστής της γενιάς του.

[Αρχική δημοσίευση: 21/6/15] Η Amiga ήταν μια σειρά υπολογιστών που λάνσαρε η Commodore, ξεκινώντας το 1985, μέχρι και το κλείσιμό της το 1994.

Θεωρείται από πολλούς το κορυφαίο δημιούργημα υπολογιστών της δεκαετίας του '80 και οι λόγοι είναι πολλοί. Το multitasking, η τεράστια υποστήριξη από software και για εμάς τους gamers η ατελείωτη γκάμα από games. Παρότι οι μεγάλοι developers έκαναν περίπου 3-4 χρόνια για να αρχίσουν να την εμπιστεύονται, αν ήθελες να παίξεις τα καλύτερα games της εποχής έπρεπε να έχεις σπίτι σου Amiga.

Το πρώτο μοντέλο της σειράς ήταν η Amiga 1000. Ως διάδοχος των Commodore 64 και 128 που έφεραν το όνομα της εταιρείας, ο συγκεκριμένος υπολογιστής απέκτησε γρήγορα δημοσιότητα στην αγορά. Το όνομα "Amiga" σημαίνει “φίλη” στα ισπανικά κι επιλέχθηκε -μεταξύ άλλων- για να εμφανίζεται μπροστά από την Apple σε αλφαβητικές λίστες υπολογιστών.

Στη συνέχεια, το μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις που κατέκτησε την συνείδηση των gamers ήταν η Amiga 500 που κυκλοφόρησε το 1987. Ακολούθησαν οι κυκλοφορίες των A500+, A600 και A3000 το 1990, καθώς και τα A1200 και A4000 το 1992. Η Amiga κυκλοφόρησε ως εναλλακτική επιλογή φθηνότερου υπολογιστή από τους ανταγωνιστές Apple Macintosh και IBM PC. H δημοσιότητα που απέκτησε με τα video games την έκαναν να ξεχωρίσει, τουλάχιστον μέχρι την κυκλοφορία των κονσολών τέταρτης γενιάς και κυρίως των Sega Mega Drive και SuperNES της Nintendo. Στην αγορά των υπολογιστών επισκιάστηκε από την ανοιχτή αρχιτεκτονική που είχαν τα PC και που τα βοήθησε να αναβαθμιστούν με χαμηλότερο κόστος.

Στο σημερινό Top 10 θα ταξινομήσουμε τα games που στιγμάτισαν την Amiga και την έκαναν ξεχωριστή. Κάθε Best of δημιουργείται με βάση τις ψήφους σας στο forum topic Best Of και τις ψήφους των συντακτών. Για κάθε 5 ψήφους αναγνωστών έχουμε μία καταχώρηση στο Top 10, με maximum τις 25 ψήφους που δίνουν 5 καταχωρήσεις. Όλες οι απόψεις είναι υποκειμενικές, οπότε αν δεν βρήκατε κάποιο παιχνίδι σε ένα Top 10 τότε σημαίνει ότι αυτό δεν κατάφερε να μπει, έστω και οριακά.

[UPDATE: 16/5/21 - Το Best of και σε βίντεο] Στα πλαίσια μεταφοράς των άρθρων της στήλης Best of και σε βίντεο, σας παρουσιάζουμε το αφιέρωμά μας με τα καλύτερα games για Amiga.

Ακολουθεί αναλυτικά η λίστα με τα καλύτερα games που κυκλοφόρησαν ποτέ στους υπολογιστές Amiga.

Άξια αναφοράς:
- Agony (1992, Art & Magic, Psygnosis): Ένα Scrolling Shooter με μία κουκουβάγια, η οποία αντιμετώπιζε τέρατα στα οποία εκτόξευε projectiles. Σύμφωνα με την υπόθεση, ο μάγος Acanthopsis ανακαλύπτει μία Κοσμική Δύναμη, την οποία πληρώνει με την ζωή του. Πριν πεθάνει, μαθαίνει την μαγεία αυτή στους Alester και Mentor. Ο Alestes μεταμορφώνεται σε κουκουβάγια και θα πρέπει να περάσει τις παγίδες και τα τέρατα του Mentor για να φτάσει στην Κοσμική Δύναμη.
- Championship Manager (1992, Sports Interactive): Το πρώτο παιχνίδι της Sports Interactive ήταν υπεύθυνο για ξενύχτια και εκατοντάδες ώρες μπροστά από την οθόνη. Μας καθήλωσε για το gameplay του και τα ρεαλιστικά στοιχεία του, παρά τα ανύπαρκτα γραφικά και τις ελλείψεις στη βάση δεδομένων του.
- Dune II: Battle for Arrakis (1992, Westwood): Το πρώτο Real-Time Strategy της Westwood κυκλοφόρησε και σε υπολογιστές Amiga. Μπορεί στο micromanagement να μας τα χάλασε λίγο, ωστόσο ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του και μας εντυπωσίασε με το εθιστικό και γεμάτο βάθος gameplay του. 
- Eye of the Beholder (1991, Westwood): Το κλασικό αυτό RPG, επίσης της Westwood, κυκλοφόρησε ένα χρόνο πριν το Dune 2. Παιζόταν με κάμερα τρίτου προσώπου, σε dungeon τριών διαστάσεων και είχε επιρροές από το Dungeon Master, το οποίο κυκλοφόρησε το '90. Στα του gameplay ελέγχατε τέσσερις χαρακτήρες σε ένα Point and click περιβάλλον όπου παλεύατε με τέρατα.
- Golden Axe (1989, Sega): Ένα Arcade Beat 'Em Up που μεγάλωσε γενιές και γενιές. Η καλύτερη έκδοσή του για το σπίτι ήταν σε Amiga. Επιλέγατε ανάμεσα σε Warrior, Amazon και Dwarf, καβαλούσατε mounts και μαζεύατε μαγεία, με στόχο να καθαρίσετε τον Death Adder και την στρατιά του που τόλμησε να "πετσοκόψει" τη χώρα σας.
- Lotus 1, 2 και 3 (1990, Magnetic Fields) Όλη η σειρά του δημοφιλούς αυτού Racing ήταν εξαιρετική. Είχε εξαιρετικά για την εποχή της γραφικά και στις τρεις εκδόσεις και split-screen multiplayer. Απλά επισκιάστηκε λίγο από την υψηλή δυσκολία σε ορισμένα levels, καθώς αρκετές φορές θα χάναμε τα checkpoints...για κλάσματα του δευτερολέπτου.
- Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge: Η συνέχεια του Monkey Island ήταν η ιδανική. Βελτιωμένη σε όλους τους τομείς, απλά δεν είχε την αίγλη του πρωτότυπου.
- Robocop 3 (1993): Ένα καινοτόμο First-Person Shooter που άφησε εποχή με τα 3D γραφικά του, σε μια εποχή όπου το 3D ξεκινούσε τα πρώτα του βήματα. Δυστυχώς σε θέμα gameplay, δυσκολίας και διάρκειας απογοήτευσε πολλούς fans των FPS και του Alex Murphy γενικότερα.

10) Moonstone: A Hard Days Knight (1991)
Developer: Mindscape / Publisher: Mindscape

moonstone-70324

Ένα άκρως ενδιαφέρον και αδικημένο παιχνίδι της εποχής που αποτελεί μείξη διάφορων genres, συμπεριλαμβανομένων των Beat' Em Up, RPG και Strategy. O πρωταγωνιστής είναι ένας ιππότης, ο οποίος επιχειρεί να επιστρέψει την Moonstone πίσω στο Stonehenge. Υπάρχει δυνατότητα για παιχνίδι έως 4 παιχτών σε γύρους οι οποίοι farmάρουν τέρατα με απώτερο σκοπό να φτάσουν στον μεγάλο κόκκινο δράκο και να τον εξοντώσουν, κατακτώντας την Moonstone. Στο ενδιάμεσο, οι συναντήσεις μεταξύ τους οδηγούν σε μάχες σε πραγματικό χρόνο.

Οι κριτικές που δέχθηκε το παιχνίδι κυμαίνονταν σε υψηλά επίπεδα. Θεωρείται ένα από τα πιο βίαια games της εποχής του λόγω έντονων σκηνών μάχης και θανάτου! Πλέον θεωρείται κι ένα από τα σπανιότερα ανάμεσα σε συλλέκτες, με την τιμή του ολοκληρωμένου πακέτου να ξεπερνάει τα 690€ στο eBay! Ο Μάνος Γρυπάρης πάντως έχει ένα στην κατοχή του και θα το παρουσιάσει μελλοντικά στην εκπομπή Retro Gamers. Ενδιαφέρον έχει ότι ο τίτλος του είναι εμπνευσμένος από το τραγούδι A Hard Day’s Night των The Beatles. 

 

10) Super Cars ΙΙ (1991)
Developer: Magnetic Fields / Publisher: Gremlin Graphics

Super Cars2-2

Το Super Cars II είναι ένα ξεχωριστό Combat Racing με την κάμερα να έχει 2D top-down οπτική. Αποτελεί sequel του Super Cars που κυκλοφόρησε την προηγούμενη χρονιά. Έγινε port στο Atari ST, ενώ το 1996 κυκλοφόρησε ως Super Cars International σε DOS με μερικές αναβαθμίσεις. Το παιχνίδι αποτέλεσε έμπνευση για πολλά μετέπειτα Combat Racing που ακολούθησαν. Δεν βασίζεται απλά στην ταχύτητα, αφού περιλαμβάνει και όπλα που προκαλούν ζημιές στου αντιπάλους. Κερδίζοντας χρήματα ανάλογα με την θέση σας στην τελική κατάταξη αγοράζετε σε μορφή upgrades πυραύλους, armor, ταχύτερες μηχανές, νάρκες και άλλα καλούδια με τις τιμές να αυξομειώνονται μετά από κάθε αγώνα λες και πρόκειται για...χρηματιστήριο

Το Super Cars II αποτέλεσε ότι καλύτερο είχε τότε να επιδείξει η σειρά, καθώς περιείχε ακόμη και τεστ οδήγησης, στα οποία αν απαντούσατε σωστά ανάμεσα σε multiple choice απαντήσεις (ορισμένες εξ αυτών ιδιαίτερα χιουμοριστικές) κερδίζατε επιπλέον πόντους στην κατάταξη και credits. Επίσης, τα levels έκρυφαν γέφυρες, τούνελ, τρένα που σας διέλυαν και διαφόρων ειδών παγίδες, με κάθε οδηγό να στηρίζεται μόνο στο damage bar του αμαξιού του. Αν αυτό τελείωνε τότε έχανε την κούρσα. Το στυλ της σειράς είναι εμπνευσμένο από το Super Sprint της Atari. Παρόλα αυτά, ο τρόπος που απεικονίζει τη δράση χρησιμοποιήθηκε αργότερα από δημοφιλή games όπως τα Micro Machines και τα πρώτα Grand Theft Auto, τα οποία δημιούργησε ως γνωστόν επίσης η DMA Design. Το Super Cars II υποστήριζε κι αυτό με την σειρά του Split Screen δύο παικτών που γινόταν άκρως διασκεδαστικό.

9) Lemmings (1991)
eveloper: DMA Design / Publisher: Psygnosis

lemmings

Ο προγραμματιστής Mike Dailly, καθώς πειραματιζόταν στην εφαρμογή Deluxe Paint, δημιούργησε το animation ενός χαρακτήρα με μπλε ρουχισμό και πράσινο μαλλί. Λίγο καιρό αργότερα και μετά από συνεργασία με τον προγραμματιστή David Jones προέκυψε το Lemmings. Μία δημιουργία της DMA Design (σημερινής Rockstar) που αποτελεί ένα γνωστό Puzzle Platform, στο οποίο προσπαθείτε να οδηγήσετε τα μικρά μπλε Lemmings στην έξοδο του επιπέδου, περνώντας μια σειρά εμποδίων και γρίφων. Στόχος σας κάθε φορά να χρησιμοποιήσετε τις δυνάμεις των Lemmings που σας δίνονται ώστε να τα βοηθήσετε να σκάψουν δρόμο, να σκαρφαλώσουν, να εκραγούν, να πέσουν με αλεξίπτωτο από ύψος κ.ο.κ. έως ότου φτάσει ένα ζητούμενο ποσοστό εξ αυτών στην έξοδο.

Η απήχηση των Lemmings ήταν τόσο μεγάλη που οδήγησε πολλά περιοδικά της εποχής να το βάλουν δίπλα στο Tetris, όσον αφορά την επιρροή του στην gaming βιομηχανία. Είναι ένα από τα games με τα περισσότερα ports που έχουν καταγραφεί, έχοντας κυκλοφορήσει σε κονσόλες όπως οι 3DO, Amiga CD32, Amstrad CPC, Atari Lynx, Atari ST, DOS, Commodore 64, CD-I, Macintosh, ZX Spectrum, Windows 3.x, Game Gear, Sega Master System, Sega Mega Drive, NES, SNES, PSP και PS3. Οι συνολικές πωλήσεις του ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια αντίτυπα.

8) Shadow of the Beast (1989)
Developer: Reflections / Publisher: Psygnosis

Ένα Platform που κυκλοφόρησε αρχικά το 1989 στην Amiga και αργότερα έγινε port σε πολλές άλλες κονσόλες και υπολογιστές. Θεωρείται επαναστατικό για την εποχή του λόγω των φανταστικών γραφικών του που απεικόνιζαν πολλά χρώματα στην οθόνη και μέχρι και 12 επίπεδα βάθους στο background όπου δέσποζε το parallax scrolling. Στα θετικά του προστίθεται και το ατμοσφαιρικό του soundtrack που συνέθεσε ο David Whittaker κι αποτελείται απο υψηλής ποιότητας δείγματα μουσικών οργάνων. Βάση σεναρίου, ελέγχατε τον Aarbron ο οποίος είχε μεταμορφωθεί μέσω μαγείας από άνθρωπο σε τέρας. Στόχος σας να ανακαλύψετε την προέλευσή σας και να εξοντώσετε τα άλλα τέρατα και bosses που κρύβονταν γύρω σας.

Η επιτυχία που είχε, οδήγησε στη δημιουργία των Shadow of the Beast II το 1990 και Shadow of the Beast III το 1992, τα οποία δεν κατάφεραν να διακριθούν στον ίδιο βαθμό. Το Shadow of the Beast είναι ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά games όλων των εποχών και ταυτόχρονα αδικημένο λόγω της υψηλής δυσκολίας του. Το 2013 ανακοινώθηκε ότι αναπτύσσεται ένα remake το οποίο και θα κυκλοφορήσει από την Sony Computer Entertainment αποκλειστικά σε PS4. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Lemmings που συναντήσαμε νωρίτερα στη λίστα, περιλαμβάνει δύο επίπεδα αφιερωμένα στη σειρά Shadow of the Beast, ολοκληρωμένα με το soundtrack των παιχνιδιών.

7) Kick Off 2 (1990)
Developer: Dino Dini / Publisher: Anco

03155618-photo-kick-off-2

Αν και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα games ποδοσφαίρου, το Kick Off 2 ξεχώρισε λόγω του πολύ προσεγμένου gameplay του. Η αρχή έγινε από το πρώτο Kick off, το οποίο προσέφερε κίνηση της κάμερας στο γήπεδο σε πολλαπλές κατευθύνσεις και σωστές διαστάσεις στην αναλογία παιχτών, γηπέδου και τερμάτων. Η εξέλιξη του gameplay στο δεύτερο παιχνίδι ήταν δραματική, αφου προστέθηκαν λεπτομέρειες όπως η κίνηση των παιχτών για να πάρουν κατοχή μπάλας και προσέχτηκε η ταχύτητα της μπάλας να είναι μεγαλύτερη από αυτή των παικτών όπως και στην πραγματικότητα.

Το gameplay στο Kick Off 2 βασίζεται στην ταχύτητα, τα αντανακλαστικά και κυρίως την ικανότητα κάθε παίκτη, καθώς η μπάλα δεν κολλάει στα πόδια του. Η σειρά είναι η πιο δύσκολη όλων των εποχών με παγκόσμια πρωταθλήματα μέχρι και σήμερα, στα οποία έχει στεφθεί δύο φορές πρωταθλητής ο Έλληνας Άλκης Πολυράκης. Το Kick Off 2 παίζεται αυστηρά χρησιμοποιώντας τακτικές. Όλες οι ομάδες βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο ικανοτήτων, όμως εφαρμόζουν διαφορετικό στυλ παιχνιδιού και πάνω σε αυτό βασίζεται η επιλογή ομάδας που θα έχετε. Υπάρχει δυνατότητα να παίξετε πρωτάθλημα και κύπελλο, ενώ εντύπωση προκαλούν οι 24...πιθανοί διαιτήτες, από τους οποίους ο καθένας εκφράζει διαφορετικές συμπεριφορές!

 

6) The Chaos Engine (1993)
Developer: The Bitmap Brothers / Publisher: Renegade Software

Chaos Engine

Πρόκειται για ένα top-down Shooter που εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της Βικτωριανής εποχής και σας δίνει τη δυνατότητα να παίξετε Co-op με δεύτερο παίχτη. Σκοπός σας είναι να πολεμήσετε τις δημιουργίες της Chaos Engine και στο τέλος να την καταστρέψετε μαζί με τον δημιουργό της. Tο μυθιστόρημα The Difference Engine των William Gibson και Bruce Sterling αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης του The Chaos Engine.

Το Shooting συναντάει παράλληλα και στοιχεία RPG κι αυτό είναι που κάνει το παιχνίδι μοναδικό στο είδος του. Στο Chaos Engine επιλέγετε έξι διαφορετικούς χαρακτήρες, καθένας εκ των οποίων ξεχωρίζει για τα skills του στα όπλα, το διαφορετικό health bar, την αντοχή στα χτυπήματα κ.ο.κ. Στην πορεία καλείστε να κάνετε level up και να αναπτύξετε τα attributes των χαρακτήρων όπως επιθυμείτε. Στο δρόμο σας θα συναντήσετε από άγρια μεταλλαγμένα τέρατα, μέχρι bosses και φυσικά άφθονα power-ups.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ports που έγιναν στα Super Nintendo και Sega Mega Drive, ο χαρακτήρας Preacher μετονομάστηκε σε Scientist, αφού πρώτα του αφαιρέθηκε το...κολλάρο του κληρικού. Επιπρόσθετα, αυτές οι εκδόσεις του παιχνιδιού κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ με τον τίτλο Soldiers of Fortune, αν και δεν έχουν καμία σχέση με τη σειρά Soldier of Fortune που κυκλοφόρησε πολύ αργότερα. Το 1996 κυκλοφόρησε το sequel The Chaos Engine 2, ενώ το 2013 δημιουργήθηκε και το remake του πρώτου παιχνιδιού το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε αποκλειστικά από το Steam.

5) Superfrog (1993)
Developer/Publisher: Team 17

Super Frog - 1994 - Team17 Software

Το θρυλικό 2D Platform που κατά πολλούς αποτέλεσε "μασκότ" της Amiga. Όπως άλλωστε ομολόγησε η ίδια η Team 17 σε συνέντευξη του Martyn Brown στο GameWorld το 2006, στις αρχές της δεκαετίας του '90 ήταν η εποχή των μασκότ. Του Mario της Nintendo και του Sonic της Sega. Έτσι η Team 17 αποφάσισε να δημιουργήσει τον Superfrog!

Βάση σεναρίου, ένας πρίγκιπας που είχε γίνει...βάτραχος έχασε την αγαπημένη του από την κακιά μάγισσα της χώρας. Στόχος του να σκοτώσει την κακιά μάγισσα, να βρει ξανά την αγαπημένη του και να λύσει τα μάγια. Τυπικό παραμύθι δηλαδή. Ωστόσο, το gameplay του Superfrog ήταν ιδιαίτερα πρωτότυπο, αφού κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ο ήρωας που αποτελούσε μείξη...Superman και βατράχου έτρεχε γρήγορα και χρησιμοποιούσε ένα blob (σ.σ. έμοιαζε με κεφάλι νεαρού βατράχου) για να χτυπήσει τους εχθρούς του. Ορισμένοι ήταν τρωτοί αν τους πατούσατε από πάνω. Το παιχνίδι σύλλεξε θετικά στοιχεία των Sonic (ταχύτητα) και Mario (πάτημα εχθρού). Ωστόσο είχε τον δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Ο πάντοτε χαμογελαστός Superfrog, το ευχάριστο soundtrack που σε ορισμένους από τους έξι κόσμους σοβάρευε και μας μάγευε, τα χαρούμενα ηχητικά εφέ, τα power-ups και τα κρυφά μονοπάτια στα οποία βρίσκατε από bonus coins και power-ups μέχρι έξτρα ζωές, σύνθεταν ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα που λατρέψαμε. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε και σε PC, ενώ το 2012 είδαμε και την σύγχρονη HD έκδοσή του στο PS3 με την ονομασία Superfrog HD, επίσης από την Team 17.

4) Cannon Fodder (Δεκέμβριος 1993)
Developer: Sensible Software / Publisher: Virgin Interactive

screenshot1

Ένα Action Strategy Shooter που κυκλοφόρησε πρώτα για την Amiga το 1993 και στη συνέχεια έγινε port σε αρκετές κονσόλες όπως Atari ST, Jaguar, Super Nintendo, Sega Mega Drive και 3DO. Μέσα στη στρατιωτική ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, ελέγχετε μια ομάδα στρατευμάτων με στόχο να ολοκληρώσετε τις αποστολές σας. Αυτό το πετυχαίνετε μέσα από μάχες με αντίπαλα στρατεύματα, οχήματα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Το παιχνίδι παρουσιάζε υψηλή δυσκολία καθώς κάθε στρατιώτης σας πέθαινε με μία μόλις σφαίρα. Ο μεγάλος πράσινος λόφος που βλέπατε στην αρχή του παιχνιδιού γέμιζε στην πορεία με τάφους των νεκρών στρατιωτών σας. Αν ωστόσο οι στρατιώτες σας επιζούσαν τότε ανέβαιναν rank και αποκτούσαν μεγαλύτερο range και περισσότερες σφαίρες. Αυτό ανάγκαζε όλους τους παίκτες να κάνουν Save/Load διαρκώς ώστε να παίζουν με έμπειρους στρατηγούς και χωρίς να κινδυνεύουν να ξεμείνουν από στρατιώτες οριστικά.

Οι δημιουργοί του Cannon Fodder προσπάθησαν να περάσουν αντιπολεμικά μηνύματα, προσθέτοντας αρκετή δόση μαύρου χιούμορ μέσα στο παιχνίδι. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι reviewers το ειρωνεύτηκαν για την προσπάθειά του, το Cannon Fodder πήρε θεαματικά καλές κριτικές από περιοδικά της εποχής και ανακυρήχθηκε παιχνίδι της χρονιάς από διάφορα μέσα. Η επιτυχία του άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία των Cannon Fodder 2 το 1994 και του σύγχρονου Cannon Fodder 3 το 2012 από την Burut CT, που αποτελεί απλά μέτριο remake.

3) The Secret of Monkey Island (Οκτώβριος 1990)
Developer: Lucasfilm Games / Publisher: LucasArts

96023-The Secret of Monkey Island CD DOS VGA-5

Το γνωστό Point-and-click Adventure λαμβάνει χώρα σε μια φανταστική εκδοχή της Καραϊβικής κατά τη χρυσή περίοδο της πειρατείας. Πρωταγωνιστής είναι ο νεαρός Guybrush Threepwood, ο οποίος ονειρεύεται να γίνει πειρατής κι εξερευνεί διάφορα νησιά λύνοντας γρίφους. Για να γίνει πειρατής, θα πρέπει να περάσει τις δοκιμασίες που του αναθέτουν οι αρχιπειρατές των νησιών.

Ο υπάλληλος της Lucasfilm, Ron Gilbert, είχε την ιδέα για τη δημιουργία του παιχνιδιού και προχώρησε στο σχεδιασμό του μαζί με τους Tim Schafer και Dave Grossman. Ο Gilbert έχοντας απηυδήσει με τους πολλαπλούς θανάτους στα video games της εποχής, πήρε την απόφαση να επικεντρώσει το gameplay στην εξερεύνηση και να κάνει σχεδόν απίθανο το σενάριο του να χάσετε μέσα στο παιχνίδι. Η ατμόσφαιρα βασίστηκε στη κατασκευή Pirates of the Caribbean της Disneyland, η οποία ως γνωστό αργότερα εξελίχθηκε σε δημοφιλή σειρά ταινιών.

Το The Secret of Monkey Island δέχθηκε θετικές κριτικές που αφορούσαν κυρίως το gameplay, τα οπτικοακουστικά χαρακτηριστικά και το χιούμορ του. Η επιτυχία του οδήγησε στη δημιουργία ολόκληρης σειράς γύρω από το Monkey Island. Μάλιστα το πρώτο του sequel, που ονομάζεται Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge, δημιουργήθηκε από τους ίδιους τρεις προγραμματιστές την αμέσως επόμενη χρονιά. Το 2009 κυκλοφόρησε και το remake του με τίτλο The Secret of Monkey Island: Special Edition.

2) Turrican II: The Final Fight (1991)
Developer: Factor 5 / Publisher: Rainbow Arts

turrican arcade

Πρόκειται για το δεύτερο παιχνίδι της σειράς Turrican, το οποίο αναπτύχθηκε από την Factor 5. Αν και η ανάπτυξή του ολοκληρώθηκε πριν από την αντίστοιχη έκδοση του Commodore 64, ο υπεύθυνος προγραμματιστής Manfred Trenz δήλωσε ότι στη δεύτερη έκδοση έγινε η αρχή του σχεδιασμού. Το Turrican II τελικά κυκλοφόρησε και σε Amstrad CPC, Atari ST, ZX Spectrum, CD TV και αργότερα σε DOS.

Το σενάριο του παιχνιδιού εξελίσσεται το 3025 και ακολουθεί τον πρωταγωνιστή Bren McGuire. Το διαστημόπλοιο Avalon 1 των United Planets Freedom Forces δέχεται επίθεση από τον μεταλλαγμένο στρατό του κυβερνητικού πολέμαρχου The
Machine, ενώ ταξιδεύει στα όρια του γαλαξία. Όλο το πλήρωμα σκοτώνεται εκτός από τον McGuire, ο οποίος ορκίζεται να πάρει εκδίκηση και να σώσει τον γαλαξία από τις εχθρικές δυνάμεις. 

Το gameplay του Turrican II έχει πολλά στοιχεία από τη σειρά Metroid, ωστόσο ακολουθεί ένα δικό του στυλ καθώς βασίζεται στα αντανακλαστικά και την σωστή και αποτελεσματική στόχευση. Το ρεπερτόριο όπλων είναι τεράστιο. Περιλαμβάνει τεράστια λεπτομερή επίπεδα που σχηματίζουν λαβυρίνθους και χρησιμοποιεί επίσης τη λειτουργία Morph Ball. Υπάρχουν έξι κόσμοι, ο καθένας με τη δική του ξεχωριστή μουσική που μας άφησε άφωνους την εποχή εκείνη. Η επιτυχία του οδήγησε στη μεταφορά του και στα SNES και Sega Mega Drive υπό τον τίτλο Turrican II: Universal Soldier.

1) Sensible World of Soccer (1994)
Developer: Sensible Software / Publisher: Renegade

sensible-world-of-soccer

To Sensible World of Soccer σχεδιάστηκε ως sequel του επιτυχημένου Sensible Soccer που πρωτοείδαμε το 1992. Το χαρακτηριστικό της σειράς ήταν ότι περιλάμβανε ένα επιπρόσθετο Manager Mode, ένα genre που είχε γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές μετά τα πολυσυζητημένα Football Manager, Championship Manager και The Manager.

Η συγκεκριμένη έκδοση διατήρησε το ίδιο gameplay με βελτιώσεις στο χειρισμό, αλλά ξεχώρισε για τον όγκο του περιεχομένου της. Μέσα στο παιχνίδι υπήρχαν όλοι οι παίχτες από όλες τις ομάδες από όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα του κόσμου εκείνης της εποχής! Τέτοια database, τουλάχιστον από πλευράς ομάδων, δεν συναντάμε μέχρι σήμερα σε κανένα ποδοσφαιράκι! Ακόμη, περιλαμβάνονταν όλες οι εθνικές και διασυλλογικές διοργανώσεις με όλες τις εθνικές ομάδες και συλλόγους του κόσμου. Το σύνολο των ομάδων ανερχόταν σε πάνω από 1500 με 27000 παίχτες.

Το gameplay του Sensible World of Soccer ήταν σχετικά απλό αφού υποστήριζε 8 κατευθύνσεις κίνησης και ένα button. Παρόλα αυτά, υπήρχε μια μεγάλη ποικιλία κινήσεων που μπορούσαν να γίνουν ανάλογα με τη δεδομένη στιγμή που θα δινόταν η εντολή. Οι περισσότεροι παίκτες χρησιμοποιούσαν ειδικά στη χώρα μας χειριστήρια Tomahawk, βαριά με βεντούζες και ανθεκτικά (σ.σ. τα πέταγες στον τοίχο και έσπαγε ο τοίχος που λέμε) με το ένα κουμπί να χρησιμεύει με απαλό πάτημα για πάσα και με δυνατό για σουτ, το οποίο με κατέβασμα του μοχλού έδινε ύψος στη μπάλα.

Το Sensible World of Soccer είναι στην κορυφή της λίστας των καλύτερων Amiga games, τόσο για το GameWorld.gr όσο και για το περιοδικό Amiga Power. Έχει μπει σε πολλαπλές λίστες με τα καλύτερα video games όλων των εποχών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι από τα λίγα παιχνίδια της εποχής που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη, από την θρυλική Sensible Software.

Η παιδική μας φίλη
Η Amiga ήταν ο κορυφαίος υπολογιστής της γενιάς της και οι gamers της τότε εποχής την επέλεγαν κυρίως για την μεγάλη γκάμα από games της, τα οποία τους ικανοποιούσαν τόσο σε θέμα γραφικών και ήχου, όσο και στο gameplay, λόγω των πολλών διαφορετικών joysticks που υποστήριζε τότε ο υπολογιστής της Commodore. Μας έχει χαρίσει εξαιρετικά games τα οποία αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα επόμενα και όσοι τυχεροί ζήσαμε με μια Amiga (μία φίλη όπως είναι η μετάφραση από τα Ισπανικά) στην εποχή της, έχουμε πάντοτε μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας για αυτή.

Επόμενο Best Of
Αυτά ήταν τα 10 καλύτερα games που κυκλοφόρησαν ποτέ σε υπολογιστή της οικογένειας Amiga. Η επιλογή έγινε με βάση τις ψήφους σας στο Forum και την γνώμη των συντακτών του GameWorld. Εσείς ποιο θεωρείτε το καλύτερο Amiga game; Περιμένουμε τις απόψεις σας στα σχόλια! Κάθε Top 10 που διαβάζετε προκύπτει μετά από ψηφοφορία αναγνωστών και συντακτών που διεξάγεται πάντοτε μέσω του forum.

Το επόμενο Top 10 αφορά τα εν δυνάμει καλύτερα games που όμως ακυρώθηκαν και δεν καταφέραμε να παίξουμε ποτέ.

Κάντε κλικ εδώ και ψηφίστε το αγαπημένο σας ακυρωμένο game, διαμορφώνοντας το επόμενο άρθρο της στήλης Best of.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Comments  

#1 +5 Manos (Level39) 21/06/2015 20:18
Ο καλύτερος υπολογιστής της εποχής του και με μεγάλη διαφορά.
Όλο το Top 10 τερματισμένο και στη βιβλιοθήκη μου, εκτός απο τα Monkey Island και Lemmings.
#2 +2 ThanosZax (Level10) 21/06/2015 20:23
παλιές καλές αναμνήσεις, προσωπικά όμως αγαπάω το Shadow of the Beast
#3 +1 akiszax (Level21) 21/06/2015 20:34
Τι να πρωτο σχολιάσει κάνεις εδώ, ξυπνάει τεράστια συναισθήματα, υπέροχα όλα και βλέποντας τα με πιάνει νοσταλγία. Τεράστια η εξέλιξη των games από τότε, το Chaos Engine και το The Secret of Monkey Island ήταν πολύ μπροστά.
#4 +3 Parou (Level20) 21/06/2015 20:44
Amiga θρυλικος υπολογιστης με απιστευτα παιχνιδια :D Κριμα που δεν τον προλαβα αλλα σιγουρα θα ηθελα να επαιζα καποια στιγμη αμα ειχα την ευκαιρια
#5 +1 thief (Level9) 21/06/2015 20:44
Αχ τι μας θυμισες βραδιατικα.Παντως εγω θα εβαζα χαλαρα στο TOP 10 το Super Frog.Μακραν το καλυτερο platform με τα καλυερα γραφικα.
#6 donkrueger (Level13) 21/06/2015 21:54
Sensible soccer
Monkey island
shadow of the beast
και τα kick off εννοείται! τι παιχνιδαρες τι ωραια χρονια..

Παρατήρηση για τα "ποδοσφαιράκια"...
Όταν έπαιζες 1vs1, κανείς μα κανείς δεν έβρισκε δικαιολογίες για την ήττα του στο μηχάνημα...
Απλά εχανες και έσκυβες το κεφάλι... :P ούτε ο διαιτητής ούτε το χειριστήριο ούτε τίποτα δεν έφταιγε μόνο εσύ!
#7 +1 Manos (Level39) 21/06/2015 22:29

Quoting thief:

Αχ τι μας θυμισες βραδιατικα.Παντως εγω θα εβαζα χαλαρα στο TOP 10 το Super Frog.Μακραν το καλυτερο platform με τα καλυερα γραφικα.


Έχεις δίκιο, ήταν να προστεθεί και για κάποιο λόγο μας ξέφυγε. Μόλις μπήκε αντί του Lotus που μεταφέρεται στα "Άξια αναφοράς".
Επίσης τερματισμένο το Superfrog. Για όποιον είχε Amiga...από τα λίγα games που χαιρόσουν να αλλάζεις δισκέτες. :-)
#8 ulver (Level7) 21/06/2015 23:29
Αν και κάτοχος ATARI ST θυμάμαι ώρες με το Turrican και Kick off αλλα και Double Dragon και Golden axe. Αλλα το μεγαλύτερο ήταν με το F1 μιλάει για οκτώ άτομα να παίζουμε ταυτόχρονα πρωτάθλημα. !!!!! Μπραβο !!!!
#9 +2 supermario644ever (Level20) 21/06/2015 23:37
Πολύ καλό άρθρο ! :-)
#10 +1 ashbringer (Level25) 22/06/2015 07:54
Όντως απο τις καλύτερες εποχές ever.Θυμάμαι να πηγαίνουμε σε amigaδικα με φίλους για να παίξουμε moonstone,turrican,shadow of the beast, διπλάκια σε kick off και sensible soccer flashback και λοιπά.Πραγματικά απο τους υπολογιστές με τις πιο κορυφαίες κυκλοφορίες.Ανάμεσα στα 10 αυτά games απο τα οποία είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποιο θα πώ το turrican γιατί έφαγα και την περισσότερη ώρα μαζί του και με είχε πορώσει ιδιαίτερα.
#11 +1 ashbringer (Level25) 22/06/2015 07:57
Επίσης Golden Axe τρελό κάψιμο και πόρωση.Διπλάκια με καλό παρεάκι σε σπίτια φίλων και λοιπά.
#12 +1 Adam_Pap (Level18) 22/06/2015 12:18
Πολυ ωραιο αρθρο,πολυ καλες εποχες!Οντως ο καλυτερος υπολογιστης της εποχης!!!!
#13 ioannis kyvranoglou (Level11) 22/06/2015 15:06
Η καλύτερη εποχή των video games που δεν γυρίζει πίσω.
#14 Aman (Level16) 22/06/2015 21:50
Σκάω να μαθω απο ποιά εκδοση ειναι η φωτό του Sensible Soccer.
Τα γραφικά φαίνονται πολυ καλα.
Επίσης το Sensible soccer είχε aftertouch, δηλαδή να δώσεις φάλτσο στη μπάλα με το μοχλό!
Κατι που εξαφανίστηκε αργότερα στους εμπορικούς τίτλους, νομίζω καπου στο 2002 (Uefa champions league 2002 απο την Silicon Dreams).
#15 KREAS (Level12) 22/06/2015 22:08
το steam machine της εποχής
#16 Stephen King (Level10) 23/06/2015 20:58

Quoting KREAS:

το steam machine της εποχής


Καμία σχέση όμως. Πόση σχέση μπορεί να έχει ένας υπολογιστής 30 ετών με δικό του λειτουργικό σύστημα και games με ένα σύστημα εξομοίωσης του Steam? Όση οι ψαράδες με την αστροφυσική.
#17 +1 tonyler (Level23) 24/06/2015 15:28
Δεν ειναι τυχαιο που το lemmings υπαρχει ακομα και σε ps3....
Yπαρχει τζαμπα στο internet επσης για pc.
#18 George80s (Level8) 26/06/2015 23:15
Πολύ ωραία συλλογή classic παιχνιδιών από την αγαπημένη μας Amiga, αν και διαφωνώ κάπως στη σειρά κατάταξης. Ευχαριστώ που μου θύμισες το super frog, είχα κάτι χρόνια να το παίξω, το βινετάκι μου άνοιξε την όρεξη :-)
#19 drakul (Level16) 13/07/2015 14:52
ωραιες εποχες με πολυ καλα παιχνιδια οπως το chaos engine.
#20 Sephi (Level12) 04/12/2015 12:35
1. Monkey Island 2
2. Sensible World of Soccer 96-97
3. Cannon Fodder
4. Another World
5. Turrican II
6. Lemmings
7. Shadow of The Beast
8. Prince of Persia
9. Syndicate
10. Ufo Enemy Unknown

Άξια αναφοράς.

Moonstone: A Hard Days Knight ,
Flashback,
Speedball 2,
Pirates,
Worms,
The Chaos Engine,
Indiana Jones And The Fate of Atlantis,
Superfrog,
Alien Breed,
Gods,
Rick Dangerous,
The Manager,
Kick Off 2,
Mega lo Mania,
Soccer Kid,
PushOver.
#21 BigGreekGamer (Level31) 17/05/2021 10:38
Δεν είχα την ευκαιρία ποτέ μου να παίζω σε Amiga. Αν την είχα όμως θα ήθελα σίγουρα να παίξω το Kick Off 2 και το Sensible World of Soccer σαν λάτρης του ποδοσφαίρου.