- Μόνιμες Στήλες
- Best Of
- Top 10: Τα καλύτερα Racing games
Top 10: Τα καλύτερα Racing games
HotTop 10: Τα καλύτερα Racing games
Πληροφορίες
Για τους λάτρεις της ταχύτητας!
Όπως έχετε καταλάβει, στο σημερινό Top 10 θα ασχοληθούμε με τα Racing, ένα ιδιαίτερο genre που άνθισε στην δεκαετία του '80 στα arcade και αργότερα εξελίχθηκε μέσα από το SNES και το PlayStation κατακτώντας έτσι ένα φανατικό κοινό.
Αξίζει να αναφέρουμε πως τα Racing σαν ιδέα υπάρχουν από το 1973. Ο πρώτος τίτλος είχε το όνομα Space Race και ήταν η δεύτερη δημιουργία της Atari μετά το Pong. Το Space Race χρειαζόταν δύο παίκτες και αφορούσε δύο διαστημόπλοια που κοντραρίζονταν για το πιο θα φτάσει πρώτο στο τέλος του level, ενώ απέφευγαν παράλληλα διάφορα εμπόδια. Στην δεκαετία του '70 κυκλοφόρησαν και άλλοι πρωτότυποι για την εποχή τους τίτλοι, ενώ στην δεκαετία του '80 είδαμε και τα πρώτα Racing simulators. Με το πέρασμα των χρόνων το genre εξελίχθηκε μέσα από τις κονσόλες της Sega και της Atari, αλλά και την Amiga. Αργότερα με την έλευση του Playstation το είδος εδραιώθηκε και πλέον οι Racing τίτλοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον.
Σε αυτό το Top 10 θα παρουσιάσουμε τα 10 καλύτερα Racing games όλων των εποχών, όπως τα ψηφίσατε εσείς και τα αποφάσισε η συντακτική ομάδα του GameWorld. Θυμίζουμε πως η διαδικασία ψηφοφορίας έχει αλλάξει. Για κάθε 5 ψήφους αναγνωστών στο Forum επιλέγουμε έναν τίτλο για να εισαχθεί στην δεκάδα μέχρι να φτάσουμε τους πέντε. Το προηγούμενο Top 10 αφορούσε τα 10 καλύτερα SNES games.
Να θυμάστε ότι οι επιλογές της συντακτικής ομάδας, όπως και οι δικές σας, είναι καθαρά υποκειμενικές. Μπορεί να μην δείτε τον δικό σας τίτλο ή να τον δείτε σε κατώτερη θέση απ’ ότι πιστεύετε ότι αξίζει, αυτό όμως δεν μειώνει την αξία του, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.
10)Lotus Turbo Challenge 2
Magnetic Fields, Gremlin Graphics
Amiga (1991)
Η ιστορική σειρά Lotus διέπρεψε στην Amiga, έναν θρυλικό υπολογιστή, που στην αγορά των racing έχει να επιδείξει τόσο την ομώνυμη σειρά, όσο και τις Super Cars και Jaguar.
Το Lotus Turbo Challenge 2 είναι κατά πολλούς η πιο επιτυχημένη έκδοση της σειράς από πλευράς gameplay. Εκεί σας δίνεται η δυνατότητα να οδηγήσετε μια Lotus Elan ή μια Lotus Esprit και να αναπτύξετε υψηλές ταχύτητες μέσα από όμορφα σχεδιασμένες διαδρομές. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Lotus Turbo Challenge 2 είναι η παντελής έλλειψη μουσικής καθώς κατά την διάρκεια των διαδρομών το μοναδικό πράγμα που ακούγεται είναι οι μηχανές των αμαξιών και τα «γκάζια». Παρά την έλλειψη μουσικής βέβαια το intro του Lotus Turbo Challenge 2 -που είναι γραμμένο από τον Barry Leitch- είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα retro μουσικά themes.
Στα levels του Lotus Turbo Challenge 2 βρίσκεστε αντιμέτωποι κυρίως με τον χρόνο. Για να ολοκληρώσετε ένα level, πρέπει να περάσετε από όλα τα checkpoints πριν τελειώσει ο προκαθορισμένος χρόνος του παιχνιδιού. Το Α.Ι. των εχθρικών αμαξιών παρουσιάζει αναβαθμίσεις ως προς την δυσκολία σε σχέση με τον προηγούμενο Lotus τίτλο. Με λίγα λόγια οι ανταγωνιστές σας βρίσκονται εκεί πιο πολύ για να σας εμποδίζουν και να σας κλείνουν το δρόμο ώστε να χάσετε τον χρόνο σας. Επίσης όσο πιο πολλά levels περνάτε τόσο δυσκολεύουν οι διαδρομές καθώς προστίθενται καιρικά φαινόμενα όπως βροχή και διάφορα μικροεμπόδια όπως λιμνούλες με νερό και λακκούβες.
Σε γενικές γραμμές το Lotus Turbo Challenge 2 είναι ένα πολύ πετυχημένο Racing που φυσικά μπορεί να παιχτεί και από δύο παίχτες μέσω split screen. Παρέχει εξαιρετικά γραφικά, ευχάριστο gameplay και το πιο σημαντικό, υψηλές ταχύτητες. Κυκλοφόρησε αρχικά για την Amiga το 1991. Μερικά χρόνια αργότερα και τα τρία παιχνίδια της σειράς κυκλοφόρησαν μαζί σε ένα πακέτο για το Atari 1040ST καθώς και για την κονσόλα Amiga CD32.
9)GTR 2- FIA GT Racing game
SlimBin
PC (6/10/2006)
To GTR 2- FIA GT Racing game κυκλοφόρησε το 2006 μόνο για PC και το βασικό πλεονέκτημά του είναι ότι παρέχει στον χρήστη τεράστια ποικιλία. Καταρχάς περιέχει 27 διαφορετικά μοντέλα αγωνιστικών αμαξιών καλύπτοντας έτσι όλα τα αμάξια που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα FIA GT για τις χρονιές 2003 και 2004. Οι διαδρομές/πίστες του είναι συνολικά 34, μέσα στις οποίες υπάρχουν και 14 αγωνιστικές πίστες που είναι ακριβείς αντιγραφές αληθινών, όπως το Circuit de Barcelona-Catalunya της Βαρκελώνης και το Autodromo Nazionale Monza της Ιταλίας.
Μία ιδιαίτερη προσθήκη στο GTR 2 σε σχέση με τον προκάτοχό του ήταν αυτή της σχολής οδήγησης (Driving School). Η σχολή αυτή έχει την μορφή tutorial και σκοπός της ήταν να σας διδάξει διάφορες τεχνικές ώστε να βελτιώσετε τις επιδόσεις στα διάφορα Modes του παιχνιδιού, καθώς και στο multiplayer. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης πως το GTR 2 είχε πάρα πολλά διαφορετικά racing Modes. Υπάρχει το κλασικό Championship, το Time Trial, τα 24ωρα Races (με εναλλαγές μεταξύ νύχτας και μέρας, την οποία φυσικά μπορείτε να την καθορίσετε εσείς) καθώς και τα custom championships που παρουσιάζουν κλιμακωμένη δυσκολία. Επίσης το A.I. των αντίπαλων οδηγών είναι πιο ανεπτυγμένο και δεν θα σας συγχωρέσει όταν κάνετε κάποιο λάθος.
Παρ’ όλα αυτά το δυνατότερο στοιχείο του GTR 2, είναι τα πολλά custom mods που έχουν δημιουργηθεί από τους αναρίθμητους φίλους του. Πολλά νέα αγωνιστικά αμάξια από διάφορα FIA GT πρωταθλήματα και όχι μόνο, καθώς και νέες πίστες εκτινάσσουν την αντοχή στο χρόνο και το replayability του στα ύψη.
8)Colin McRae Rally 2.0
Codemasters
PC, PlayStation 1 (2001)
Η Codemasters μετά την κυκλοφορία του πρώτου Colin McRae το 1998, δούλεψε εντατικά πάνω στον διάδοχό του, αφού ο πρώτος δεν είχε ιδιαίτερη ανταπόκριση από το κοινό καθώς υστερούσε σε σύγκρινη με ανάλογες κυκλοφορίες της εποχής, όπως το Mobil 1 Rally Championship. Έτσι μετά από περίπου τρία χρόνια, τo 2001 κυκλοφόρησε το Colin McRae Rally 2.0 για PC και Playstation 1, το οποίο παρουσίαζε μεγάλες αναβαθμίσεις σε gameplay και τεχνικό τομέα.
Στο Colin McRae Rally 2.0 έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα στα Mitsubishi Lancer EVO, το Subaru Impreza, το Peugeot 206, το Ford Focus, το Seat Cordoba και το Toyota Corolla. Όλα τους WRC οχήματα και με επιλογή ανάμεσα σε "αντρικό" ή αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Όσον αφορά τις πίστες και εκεί υπάρχει μία μεγάλη γκάμα, παρ’ όλα αυτά αρκετές είναι κλειδωμένες και για να τς ξεκλειδώσετε πρέπει να κερδίσετε αγώνες. Ανάμεσα σε αυτές συναντάμε φυσικά και κάποιες διαδρομές στην Ελλάδα. Κάθε πίστα διαφέρει από την άλλη όχι μόνο σαν διαδρομή αλλά και στο είδος του οδοστρώματος. Κάποιες έχουν περισσότερο άσφαλτο και λιγότερο χώμα, κάποιες το αντίθετο, ενώ άλλες μπορεί να έχουν λάσπη ή χιόνι. Λόγω των παραπάνω διαφορών πρέπει πριν από κάθε διαδρομή να είστε προετοιμασμένοι για αλλαγές στα λάστιχα ή στο κιβώτιο ταχυτήτων.
Οι fans του Colin McRae το αγάπησαν όχι μόνο για το gameplay του, αλλά και για την αναφορά του στον ομώνυμο οδηγό, όπως επίσης και τον δυνατό τεχνικό τομέα του. Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε τις ατελείωτες διαδρομές στο PlayStation; Τα γραφικά του είχαν υψηλά για την εποχή στάνταρ, με μοναδικό μειονέκτημα την ύπαρξη διάφορων 2D αντικειμένων, καθώς και μερικών προβλημάτων με την γραφική αναπαράσταση των οχημάτων. Προσθέτωντας στα παραπάνω και την δυνατότητα για multiplayer και για οnline φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι το Colin McRae Rally 2.0 είναι ένα αξιόλογο Racing με τεράστια αντοχή που μάλιστα έγινε και best seller στη Μεγάλη Βρετανία.
7)Project Gotham Racing 2
Bizzare Creations, Microsoft Game Studios
Xbox (28/11/2003)
Ένα Χbox exclusive είναι ο επόμενος σταθμός μας σε αυτό το Racing Top 10. Ο λόγος για το δεύτερο Project Gotham Racing, το οποίο έμελλε να είναι και το πιο πετυχημένο. Η σειρά αποτελεί το πρώτο first-party racing της Microsoft, λίγα χρόνια πριν την έλευση του ακόμη πιο επιτυχημένου Forza Motorsport.
Παρ’ όλα αυτά όλα τα κεφάλαια της σειράς είναι εξαιρετικά και γνωστά για την ποιότητά τους. Ο πρώτος τίτλος της σειράς αποτελεί ουσιαστικά έναν απόγονο του Metropolis Street Racer που είχε κυκλοφορήσει για Sega Dreamcast και θεμελίωσε το σύστημα με τους πόντους Kudos που η σειρά χρησιμοποιεί από τότε. Επίσης ήταν ο δεύτερος σε πωλήσεις τίτλος του Xbox μετά το Halo: Combat Evolved. Το Project Gotham Racing 2 κυκλοφόρησε στα τέλη του Νοεμβρίου του 2003 και μπορούσε να παιχτεί και Online Μέσω του Xbox Live. Επίσης από τον Ιούλιο του 2007, το Project Gotham Racing 2 έγινε συμβατό και με το Xbox 360 αρκεί ο χρήστης να κατέβαζε από το internet την κατάλληλη αναβάθμιση.
Το single-player mode του Project Gotham Racing 2 έχει τρία modes και συνολικά 102 αυτοκίνητα εκ των οποίων τα περισσότερα αγοράζονται έναντι Kudos Points ενώ μερικά χρειάζονται την ολοκλήρωση διάφορων αγώνων σε μεγάλους βαθμούς δυσκολίας. Τα Kudos Points αποκτώνται κατά την διάρκεια των αγώνων όταν ολοκληρώνετε διάφορες παραμέτρους του παιχνιδιού. Το παιχνίδι έχει πέντε επίπεδα δυσκολίας ξεκινώντας από το Steel (το πιο εύκολο) και καταλήγοντας στο Platinum (το πιο δύσκολο). Μία ιδιαίτερη καινοτομία του τίτλου είναι ότι κατά την διαρκεί που βρίσκεστε στο garage σας μπορείτε να παίξετε ένα minigame που λέγεται Geometry Wars. Επίσης, είναι ο πρώτος τίτλος της σειράς που περιλαμβάνει SUV στη λίστα με τα αυτοκίνητά του.
6)Need for Speed: Most Wanted
EA Black Box, EA Redwood Shores, Electronic Arts
PC, Nintendo DS, PS2, Xbox, GameCube, Game Boy Advance (25/11/05)
Ο ένατος τίτλος της σειράς ήταν απ' ότι φαίνεται κι ο πιο αγαπημένος σας, με βάση την ψηφοφορία που διεξήχθη στο Forum. Την εποχή του NFS, η Electronic Arts προσέγγιζε όσους αποζητούσαν κυρίως μια single-player εμπειρία, με ένα απλό και ελκυστικό σενάριο. Το Most Wanted διέθετε όμως ακόμα και Challenges κλιμακούμενης δυσκολίας τα οποία γίνονται με προκαθορισμένα αμάξια και στην πορεία σας δίνεται η δυνατότητα να ξεκλειδώσετε καινούργια.
Στο Career Mode αρχικά χάνετε έναν αγώνα και μαζί με αυτόν και σε ένα στοίχημα το αυτοκίνητο σας, ένα BMW M3 GTR. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά στο τέλος του αγώνα σας συλλαμβάνουν και καταλήγετε στην φυλακή. Από εκεί και με την βοήθεια της Μia ξεκινάτε το δύσκολο δρόμο για να γίνετε ο καλύτερος street racer της Rockport. Στο Career Mode θα κληθείτε να τρέξετε εναντίον 15 αντιπάλων (ελεγχόμενων απ' την CPU) σε πολλούς αγώνες κατά την διάρκεια των οποίων θα πρέπει να εκπληρώσετε και διάφορα “κατορθώματα” ενώ παράλληλα σας κυνηγάει η αστυνομία. Τo Career Mode έχει τέσσερα racing modes, τα Circuit, Sprint lap-knock out και Drag, που είναι γνωστά από προηγούμενους Need for Speed τίτλους καθώς και δύο καινούργια τα Tollbooth και Speedtrap. Όλα αυτά και σε συνδυασμό με τα Challenge Series οδηγούν πάρα πολλές ώρες παιχνιδιού ειδικά αν αναλογιστούμε και την ύπαρξη Multiplayer.
Η ΕΑ αυτή την φορά δοκίμασε κάτι διαφορετικό από αυτά που μας έχει συνηθίσει καθώς συνδύασε σε έναν τίτλο στοιχεία από το Need for Speed: Underground αλλά και από τα Hot Pursuit και Carbon και έδωσε στο κοινό ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα με τεράστια αντοχή. Αξίζει να αναφερεί ότι υπήρξε remake του Most Wanted το 2012 χωρίς όμως την ανάλογη επιτυχία.
5)Burnout 3: Takedown
Criterion Games, Electronic Arts
PS2, Xbox (10/9/04)
Ο τρίτος και καλύτερος τίτλος της σειράς Burnout που απευθύνεται σε τρελούς/ψυχοπαθείς crash fans κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2004 για το PlayStation 2 και το Xbox. Η σειρά Burnout αποτελείται από racing/arcade τίτλους που δίνουν έμφαση στις παρανομίες και στις συγκρούσεις με άλλα αυτοκίνητα κατά την διάρκεια των αγώνων. Αυτό αν μη τι άλλο την κάνει να ξεχωρίζει. Θα μπορούσαμε μάλλιστα να συμπεριλάβουμε ακόμα και το θρυλικό Carmageddon στο Top 10 (που η αλήθεια είναι ότι δεν μπήκε για μικροδιαφορές), τουλάχιστον όμως με βάση τις ψήφους σας, το Burnout 3 είναι ότι καλύτερο για τους οπαδούς της...ποιοτικής καταστροφικής οδήγησης!
Το κύριο mode του Burnout 3: Takedown είναι το World Tour mode στο οποίο θα πρέπει να τερματίσετε σε όσο το δυνατό γίνεται υψηλότερη θέση. Στα τέσσερα Modes: Races, Time Attack και Road Rage, έρχεται να προστεθεί πλέον κι ένα τέταρτο. Το Crash. Σε αυτό, παρέα με τους αντιπάλους σας, οδηγείτε μέσα από μία διάβαση και σκοπός σας είναι να προκαλέσετε όσα περισσότερα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα γίνεται. Με λίγα λόγια πρέπει να κάνετε την μεγαλύτερη...καραμπόλα! Το mode αυτό αγαπήθηκε και ασφαλώς αποτέλεσε μια ξεχωριστή νότα για τους Arcade Racing fans.
Εν κατακλείδι, το συγκεκριμένο δημιούργημα της Criterion αποτελεί ένα στολίδι για το genre των racing καθώς προσφέρει υψηλές ταχύτητες, ολοκληρωμένο τεχνικό τομέα και κυρίως άφθονη διασκέδαση μέσα από συγκρούσεις.
4)Sega Rally Championship
AM5, Sega
Arcade (24/10/94), Sega Saturn (26/1/96)
Πως αντιδράσατε την πρώτη φορά που είδατε μία καμπίνα Sega Rally μπροστά σας; Μπήκατε μέσα, παίξατε με το τιμόνι και το χειρόφρενο (κάποιοι από εσάς δεν είχατε καν δίπλωμα), βάλατε νόμισμα, μετά άλλο ένα νόμισμα (πάντοτε έτρωγε δύο το άτοιμο) και τέλος απολαύσατε μια ξεχωριστή εμπειρία 3D οδήγησης! Για όσους έζησαν την εμφάνιση του Sega Rally τα πρώτα χρόνια, η παραπάνω περιγραφή θα θυμίζει πολλά.
To Sega Rally Championship κυκλοφόρησε πρώτη φορά στην Ευρώπη για τα Arcade τον Οκτώβριο του 1994. Λίγο αργότερα, το 1995, έγινε port για το Sega Saturn ενώ δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε και για PC. Ενώ το port για τα PC ήταν πολύ χαμηλής ποιότητας, το αρχικό Sega Rally Championship για τα Arcade είχε μία ιδιαίτερη μαγεία. Στο παιχνίδι είχατε την δυνατότητα να διαλέξετε ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα, το Toyota Celica και το Lancia Delta. Όπως και σε τίτλους που είδαμε πιο πάνω το αυτοκίνητό σας μπορεί να έχει είτε manual είτε αυτόματες ταχύτητες και αυτό το διάλεγετε από το αρχικό μενού. Στο Sega Rally Championship υπήρχε ένα World Championship mode το οποίο αποτελούταν από τρείς διαφορετικές διαδρομές/πίστες. Την έρημο, το δάσοςκ αι το βουνό. Υπήρχε επίσης και ένα Practice mode στο οποίο μπορούσατε να εξασκηθείτε πάνω στις πίστες.
Στον πρώτο αγώνα του World Championship ξεκινούσατε τελευταίος και η θέση που θα τερμάτισετε θα ήταν η αρχική σας στον αμέσως επόμενο αγώνα. Εφόσον ήταν αδύνατο να τερματίσετε πρώτος με την μία, έπρεπε να προσπαθήσετε να ανεβείτε όσες περισσότερες θέσεις γίνεται κατα την διάρκεια των δύο αγώνων ώστε στον τρίτο και τελευταίο να είσαι στην καλύτερη δυνατή εναρκτήρια θέση. Τότε και μόνο τότε είχατε την δυνατότητα να τερματίσετε πρώτος. Αν το κατάφερνατε ξεκλείδωνατε μία μυστική τέταρτη πίστα που ονομαζόταν Lakeside. Όταν τερμάτιζατε πρώτος και στην Lakeside ξεκλείδωνατε και το κρυφό τρίτο αυτοκίνητο του τίτλου, το Lancia Stratos.
To Sega Rally Championship παρουσίασε για πρώτη φορά στην ιστορία του racing genre την μεταβολή της επιφάνειας του οδοστρώματος (χώμα, άσφαλτος, λάσπη) ως παράγοντα για την αλλαγή του χειρισμού του αυτοκινήτου κατά την διάρκεια της οδήγησης. Πρόκειται για μία τεράστια πρωτοπορία που στιγμάτισε το είδος, αντιγράφηκε κατά συρροήν στο μέλλον –όπως ήταν αναμενόμενο- και έκανε το Sega Rally Championship κομβικό σημείο για το genre. To 2007 κυκλοφόρησε και το Sega Rally για PS3 και Χbox 360 και ο αρχηγός της εταιρείας ανάπτυξής του, Guy Wilday, έδωσε μία συνέντευξη στο GameWorld την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
3)Mario Kart 64
Nintendo EAD, Nintendo
Nintendo 64 (24/6/97)
Μετά την τεράστια επιτυχία του Shigeru Miyamoto με το Super Mario Kart του SNES που σας αναφέραμε στο προηγούμενο Top 10, η αγαπημένη παρέα της Nintendo από το σύμπαν του Mario επέστρεψε στο Nintendo 64, σε έναν τίτλο που ήταν must-have σχεδόν για όλους τους κατόχους της κονσόλας.
Για πρώτη φορά αγωνιζόσασταν σε 3D περιβάλλον (σ.σ. η έκδοση του SNES ήταν ουσιαστικά 2D, αλλά έδινε την αίσθηση του 3D), με δυνατότητα συμμετοχής έως και τεσσάρων παικτών μέσω split-screen! Στη λίστα των αντικειμένων προστέθηκαν πολύ περισσότερα, που ανέβασαν την διασκέδαση στα ύψη...μαζί φυσικά με την καζούρα! Οι διαθέσιμοι χαρακτήρες ήταν οκτώ και τα modes ήδη γνωστά. Το Grand Prix με νέες διαδρομές, τα Time Trials, το Versus και το αγαπητό Battle. Οι ιστορικές μάχες που ρίχναμε με φίλους προσπαθώντας να χτυπήσουμε με αντικείμενα τρεις φορές το kart των αντιπάλων θα μας μείνουν αξέχαστες. Δίχως αμφιβολία η Nintendo έχτισε πάνω στο ήδη επιτυχημένο concept του SNES και δημιούργησε μια συνέχεια αντάξια των προσδοκιών κάθε racing fan.
Το Mario Kart 64 προσφέρει μία διασκεδαστική multiplayer εμπειρία που δεν την βλέπουμε συχνά σε τίτλους του συγκεκριμένου genre.
2)Gran Turismo 3
Polyphony Digital, Sony Computer Entertainment
PS2 (20/7/2001)
Σίγουρα το Gran Turismo 3, μαζί το 4, είναι τα δύο καλύτερα racing που έχουν περάσει από τις κονσόλες της Sony και αυτό είναι κάτι που μπορούμε εύκολα να το διακρίνουμε από τις πωλήσεις. Ειδικότερα, στο PS2, ο μοναδικός τίτλος που ξεπέρασε το Gran Turismo 3 είναι το Gran Theft Auto: San Andreas (17.3 εκατομμύρια έναντι 14,8). Το Gran Turismo 3 διέθετε εκπληκτικά γραφικά, τόσο καλοδουλεμένα και ακριβή που ουσιαστικά κόστισαν υψηλά ποσά στη Sony αφού δόθηκε μεγάλη βαρύτητα, χρόνος και χρήμα στο τομέα αυτόν. Ως συνέπεια του παραπάνω είχαμε μία τεράστια μείωση στον αριθμό των in-game αυτοκίνητων. Σας αναφέρουμε χαρακτηριστικά πως από τα 650 που υπήρχαν στο Gran Turismo του PlayStation 1, πέσαμε στα μόλις 180. Σημειώνουμε ακόμη πως το Gran Turismo 3 περιέχει πάνω από 30 διαφορετικές πίστες, μέσα στις οποίες είναι και η αρχική του Gran Turismo 1, η Midfield Raceway.
Το Gran Turismo 3 ακολουθεί και αυτό πιστά τους προκατόχους του. Έχει δύο βασικά modes, το Arcade και το Simulation. Σκοπός σας είναι να τερματίσετε το παιχνίδι σε όλα τα modes και σε όλους τους βαθμούς δυσκολίας. Κάθε επίπεδο δυσκολίας στο Simulation Mode έχει από μία σειρά από events που αποτελούνται από διάφορες πίστες. Στα events αυτά ανάλογα με την θέση στην οποία τερματίζετε λαμβάνετε και το αντίστοιχο χρηματικό ποσό. Τα χρήματα τα χρειάζεστε για να καλύψετε τις ανάγκες του αυτοκινήτου σας αλλά και για το αναβαθμίσετε με νέες εξατμίσεις, αεροτομές, λάστιχα ή οτιδήποτε άλλο εσείς θέλετε. Ένα ακόμα τομέας που διαπρέπει το Gran Turismo 3 είναι ο ηχητικός. Τα φρεναρίσματα, οι αλλαγές των ταχυτήτων αλλά και οι «γκαζιές» είναι άκρως ρεαλιστικές και θα μείνουν χαραγμένες στις μνήμες όσων το απολαύσαμε.
Πρόκειται για έναν racing που στην εποχή του αποτέλεσε ότι καλύτερο για την σειρά Gran Turismo και δεν θα πρέπει να λείπει από την συλλόγη κανενός racing fan και όχι μόνο.
1)Forza Motorsport 4
Turn 10 Studios, Microsoft Studios
Xbox 360 (24/10/11)
Για μία ακόμη φορά το Xbox 360 και η Microsoft χτυπήσαν «άγρια» την αγορά με ένα ανεπανάληπτο exclusive από την αγαπητή σειρά Forza Motorsport. Τo Forza Motorsport 4 κυκλοφόρησε τον Οκτώβριου του 2011 και όπως ήταν αναμενόμενο αγαπήθηκε αμέσως από το κοινό. Διέθετε πέντε επίπεδα δυσκολίας, αλλά η μεγάλη καινοτομία του ήταν η παραμετροποίηση κάθε βοήθειας, ώστε να υπάρχει αντίστοιχα και η ανάλογη ανταπόδοση για όσους από εσάς τολμούσαν το κάτι παραπάνω. Τότε δόθηκε και η επιλογή του χειρισμού των αμαξιών μέσα από το Kinect κάτι που αφορά κυρίως τους παίχτες που θέλουν να ασχοληθούν «πλατωνικά» με τον τίτλο, καθώς δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να προσπαθεί να παίξει στο...Expert με το Kinect.
Tα single-player modes του Forza Motorsport 4 χωρίζονται σε World Tour, Εvents και Rivals. Στο World Tour μπορείτε να πάρετε μέρος σε διάφορες πίστες που παρουσιάζονται από τον μοναδικό Jeremy Clarkson, τον γνωστό (πρώην πλέον) παρουσιαστή του Βρετανικού Top Gear. Στα Events καλείστε να ξεπεράσετε 300 κούρσες με συγκεκριμένα αυτοκίνητα. Τέλος, στο Rivals έρχεστε αντιμέτωποι με το χρονόμετρο καθώς πρέπει να προσπεράσετε τον χρόνο ενός αντιπαλου. Σε οποιαδήποτε κούρσα κι αν τερματίζετε αποκτάτε experience και credits ανάλογα με την δυσκολία της και τον βαθμό επιτυχίας της. Τα credits χρησιμοποιούνται για αγορά νέων αυτοκινήτων. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως αν είχατε παίξει το Forza Motorsport 3 μπορείτε στην αρχή του παιχνιδιού να κάνετε import το παλιό σας προφίλ και να ξεκινήσετε το Forza Motorsport 4 με μερικά αυτοκίνητα παραπάνω, ανάλογα με το level που είχατε στον προηγούμενο τίτλο.
Εκτός από τα περισσότερα από 500 διαφορετικά αυτοκίνητα που έχει, το Forza Motorsport 4 προσφέρει και μία μεγάλη γκάμα από αναβαθμίσεις. Επιπλέον, η online εμπειρία ανέβηκε κατακόρυφα, καθώς στο Forza 4 μπορέσατε να δημιουργήσετε το δικό σας προσωπικό Club, να αγοράσετε και να πουλήσετε αυτοκίνητα μέσα από το Αuction House ή απλά να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας μέσα από το garage. Επίσης το Online κομμάτι του παιχνιδιού προσφέρει αμέτρητα διασκεδαστικά modes που εκτοξεύουν το replayability στα ύψη.
Το Forza Motorsport 4 έδωσε στο genre των racing/simulation την χαμένη του αίγλη. Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο τίτλο που δεν χάνει σε κανέναν τομέα και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απολύτως από διάσημους τίτλους άλλων genres.
Επόμενο Best Of
Αυτά ήταν τα 10 καλύτερα racing games. Η επιλογή έγινε με βάση τις δικές σας ψήφους στο Forum και την γνώμη των συντακτών του GameWorld. Για εσάς ποιος είναι ο καλύτερος racing τίτλος; Περιμένουμε τις απόψεις σας στα σχόλια! Κάθε Top 10 που διαβάζετε προκύπτει μετά από ψηφοφορία αναγνωστών και συντακτών που διεξάγεται πάντοτε μέσω του forum.
Το επόμενο Top 10 θα αφορά τα 10 καλύτερα games του PlayStation 1. Κάντε Κλικ εδώ και ψηφίστε το αγαπημένο σας στο Forum!
Comments
Νομίζω πως ανήκω στην ίδια κατηγορία με τον Παντελή! Η αλήθεια είναι πως το Forza Motorsport 3 με έκανε ν'αλλάξω γνώμη για το genre, το οποίο είχα παρατήσει τελείως μετά το NFS: Underground. Το μόνο μου παράπονο στη συγκεκριμένη λίστα, είναι ότι λείπει το αγαπημένο μου Forza Horizon 2, το οποίο λατρεύω. Well done, Αριστοτελούλη!
Υ.Γ. Αριστοτέλης One Love!
Γιατί το Crash Team Racing ήταν απλά αντίγραφο του Mario Kart. Επίσης, τόσο το Mario Kart 64 όσο και το πρώτο Super Mario Kart (στο SNES) που προηγήθηκαν, πούλησαν τα διπλά από το Crash Team Racing.
εχω παιξει και τους δυο τιτλους για εμενα προσοπικα ο τιτλος της sony ειναι αρκετα καλυτερος. Το κακο με το τιτλο της μικροσοφτ ειναι ο μικρος αριθμος οχηματων αλλα και εχω παραπονα απο το χειρισμο.