Οι πρώτες gaming μεταφράσεις στα ελληνικά

Hot
Omnibot
Omnibot

Omnibot  

Chu Chu Rocket ή Dodonpachi; Ιδού η απορία...
 
0.0 (0)
0 1 0 0 0
Οι πρώτες gaming μεταφράσεις στα ελληνικά

Οι πρώτες gaming μεταφράσεις στα ελληνικά

Χαμένοι στη μετάφραση!

Σήμερα στη στήλη Retro θα αναδείξουμε ένα σημαντικό ζήτημα που έχει συζητηθεί από πολλούς Έλληνες gamers. Την μετάφραση.

Πριν από αυτό όμως θα κάνουμε αναδρομή σε αγαπημένα games που μεταφράστηκαν και μας άφησαν...άφωνους. Χάζευα τη συλλογή μου όταν ξαφνικά είδα το εξής στο βιβλιαράκι του Rapid Racer.

"English-The essential accessory for Rapid Racer-the memory card from Sony. Save your best times, store those hidden tracks. Easy, accurate and no batteries required.
Ελληνικά-Το απαραίτητο συμπλήρωμα του Rapid Racer-η κάρτα μνήμης από τη Sony. Αποθηκεύστε τους καλύτερους χρόνους σας, φυλάξτε τις κρυμμένες πίστες που ανακαλύψατε. Εύκολο, ακριβές και φοβερό στις στροφές."

Και λέω "WTF, τι γίνεται εδώ;'

Translating in Europa
Στην Ευρώπη ένας τίτλος μεταφράζεται (σε επίπεδο μενού) και μεταγλωττίζεται κατά ένα 90 με 95% σε τουλάχιστον 3 ή 5 γλώσσες. Αυτό έχει να κάνει με βασικούς παράγοντες όπως η γενικότερη κουλτούρα της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών λαών να μεταγλωττίζει TV και κινηματογράφο... Φανταστείτε τον Terminator (Arnold Schwarzenegger) να μιλάει Γαλλικά... Με βάση όλα αυτά τα videogames ήταν αυτονόητο ότι θα ακολουθήσουν και αυτά τη πεπατημένη.

Άλλος παράγοντας είναι το γεγονός ότι αρκετοί Ευρωπαίοι δε γνωρίζουν αγγλικά. Αυτό το γνωρίζω από πρώτο χέρι, γιατί έχω εργαστεί στη Ρόδο και δε μπορούσα να βγάλω άκρη μαζί τους! Προκειμένου λοιπόν να γίνει κατανοητό το παιχνίδι, μεταφράζεται και μεταγλωττίζεται... Βέβαια τα αποτελέσματα ήταν στη καλύτερη περίπτωση μέτρια σύμφωνα με ένα φίλο που παίζει games στα Ιταλικά. Μη ξεχνάμε ότι λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας της μετάφρασης-μεταγλώτισσης και επειδή στην Ευρώπη κυκλοφορούν ταυτόχρονα οι τίτλοι, είμαστε υποχρεωμένοι εμείς εδώ να περιμένουμε μέχρι και τρίμηνο για έναν τίτλο που ουσιαστικά δεν είδαμε ποτέ μεταφρασμένο στη γλώσσα μας.

Τίτλοι μεταφρασμένοι από τα ιαπωνικά στα αγγλικά ήταν και αυτοί ολίγον ελαττωματικοί όπως το Forbidden Siren (PS2), όπου τα voice-overs θύμιζαν Ιάπωνες που μίλαγαν με λονδρέζικη προφορά!

b2ap3 thumbnail hqdefault

Live your myth in Greece...
Η πρώτη απόπειρα μετάφρασης-μεταγλώττισης που θυμάμαι ήταν το Kick Off World όπου μετέδιδε τον αγώνα ο Μητσικώστας. Αν και η περιγραφή είχε πλάκα το audio κοβότανε και για να σας πω την αλήθεια το game γενικότερα ήταν χάλια.

Στη σειρά FIFA της EA, συγκεκριμένα οι εκδόσεις 2000,2001,2002 και World Cup 2002, είχαν μεταφραστεί τα μενού και είχε μεταγλωττιστεί και όλη η περιγραφή των αγώνων. Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν καταξιωμένοι δημοσιογράφοι-σχολιαστές (Σωτηρακόπουλος, Δάρρας, Μαυρομάτης, Παναγιωτόπουλος) ήταν στη καλύτερη περίπτωση τραγική γιατί μεταφράστηκαν αυτολεξί οι ατάκες του John Motson. Μη ξεχνάμε και το ανατριχιαστικό "Ήδη παιχνιδιού" στην αρχική οθόνη του FIFA 2001! Η έγινε κάποιο google translation ή αυτός που μετέφρασε ήταν ανορθόγραφος...

Μετά το FIFA θυμάμαι ότι όταν αγόρασα το PS2 μου είχε ένα παιχνίδι δώρο, το Ghosthunter. H Sony Hellas επέλεξε τους "Φίλους για πάντα'' για το voice-over με αποτέλεσμα το θρίλερ να έχει καταλήξει όχι b αλλά z-movie! "Σώωωωωωωσε μεεεεε...." και από κάτω υπότιτλος με μετάφραση ''Βοήθησέ με". ??? Και καλύτερα να μην ξεκινήσω να γράφω για το God of War: Ascension...

Άλλο παράδειγμα ήταν το Athens 2004. To Party mode μεταφράζεται σαν Εορτασμός! Και εδώ οι σχολιαστές (Καραλής και Καρπετόπουλος) δεν αφέθηκαν να αυτοσχεδιάσουν αλλά υποχρεώθηκαν να διαβάσουν κατά λέξη τη μετάφραση από τα αγγλικά, πράγμα ανεξήγητο.

b2ap3 thumbnail Ghosthunter

Τι συμβαίνει άραγε;
Η αγορά της μετάφρασης είναι γεμάτη από μεταφραστές. Αυτό συμβαίνει επειδή το εν λόγω επάγγελμα ασκούν καθηγητές ξένων γλωσσών, κάτοχοι διπλωμάτων ξένων γλωσσών μέχρι και οι διάσημοι κάτοχοι του απόλυτου τίποτα που δυστυχώς στη χώρα μας είναι πάρα πολλοί. Επιπλέον, αρκετοί θεωρούν ότι η μετάφραση είναι κάτι απλό και εύκολο με αποτέλεσμα να ακούγονται εξωπραγματικές οι τιμές που ζητάνε οι pros καθώς οι άσχετοι ρίχνουν τις τιμές αλλά και τη ποιότητα. Στα videogames είμαι σίγουρος ότι οι μεταφράσεις αναλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό από ερασιτέχνες και γίνονται πρόχειρα και γρήγορα (υποθέτω λόγω του ασφυκτικού χρονικού περιθωρίου) με αποτέλεσμα τα προαναφερθέντα παραδείγματα.

b2ap3 thumbnail TN Fifa 2001 Greek pal-front

Τρανσλέισον πλήζ;
Επιτυχής μετάφραση μπορεί να γίνει και ο τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο θεωρώ ότι είναι απλός. Πιστεύω πως μια αύξηση σεβασμού με τον οποίο θα αντιμετωπίζουν οι εταιρίες τον καταναλωτή ανταποδίδοντάς του τη προσήλωση που θα δείξει στους original τίτλους, μπορεί να οδηγήσει στην εξεύρεση χρημάτων για να ανατεθεί η δουλειά από επαγγελματίες, ανθρώπους που έχουν σχέση με το χώρο και γνωρίζουν πολύ καλά μια ξένη γλώσσα. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθήσουν να πετύχουν το βασικό στόχο της μεταφραστικής λειτουργίας, δηλαδή τη μετάβαση της μίας πολιτιστικής πραγματικότητας στην άλλη. Βέβαια ιαπωνική κουλτούρα από Final Fantasy στην ελληνική είναι σχεδόν ανέφικτο οπότε ας το αφήσουμε καλύτερα. Στην Ελλάδα όλοι λίγο πολύ μιλάμε μια ξένη γλώσσα οπότε μπορούμε να απολαύσουμε ένα παιχνίδι στην αρχική του μορφή. Δεν νομίζω πως παιχνίδια σαν τα Dead Space, Zelda και Halo θα τα απολαμβάναμε το ίδιο αν είχαν μεταφραστεί-μεταγλωττιστεί στα ελληνικά.

b2ap3 thumbnail funny41

Άι μπιλίβ δατ...
Η διάθεση των κονδυλίων στην ελληνική αγορά μπορεί να ακούγεται ουτοπική και κάποιοι κακώς θεωρούν ότι κανένας σοβαρός επαγγελματίας δε θα ασχοληθεί με ''σαχλαμάρες''. Αν θελήσουν όλες οι πλευρές, αυτό το μεγάλο έργο μπορεί να πραγματοποιηθεί. Τα πράγματα είναι απλά. Τα παιχνίδια που έχουν ήδη κυκλοφορήσει στα ελληνικά καλό είναι να ξεχαστούν. Αν ήταν όλα ιδανικά, η μετάφραση θα μπορούσε να γίνει εφικτή με τη συμβολή όλων των παραγόντων της βιομηχανίας, κάτι όμως που είναι ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτεί χρόνο, χρήμα και κόπο. Οπότε ας συνεχίσουμε να παίζουμε games όπως τα Doom, Fable, Burnout και Need for Speed και όχι τα Όλεθρος, Μύθος, Πυράκτωση Εδάφους και Ανάγκη για Ταχύτητα. Το μοναδικό game που μου άρεσε στα ελληνικά ήταν το Buzz! Παγκόσμιο Quiz του οποίου η μετάφραση ήταν καλή αλλά αρκετές ερωτήσεις δεν είχαν καμία σχέση με τη χώρα μας π.χ. στη σειρά τάδε της Αγγλίας ποιος έκανε τον τάδε. We don't know and we don't care!!!

Εσείς έχετε προσέξει κάποια καλή μετάφραση-μεταγλώττιση παιχνιδιού στο παρελθόν;

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Comments  

#1 +2 CThomas (Level7) 11/05/2015 21:17
Η μετάφρασή του God of War: Ascension ήταν σε γενικές γραμμές καλή, και το voiceover και οι υπότιτλοι.
Στο league of legends το voiceover ήταν μια ενδιαφέρουσα καλή προσθήκη. Επίσης στο Uncharted 3, Beyond 2 souls και Last of Us δεν είχα κανένα παράπονο από τους υπότιτλους.
Αν και προσωπικά τα προτιμώ όλα στην original αγγλική έκδοση και το πολύ πολύ να βάλω υπότιτλους στα ελληνικά, ελπίζω να υπάρξουν και άλλες σοβαρές προσπάθειες στο μέλλον.
#2 +6 Manos (Level39) 11/05/2015 21:32
Fifa 2001. Η πρώτη φορά που ο περισσότερος κόσμος είδε ελληνικά μενού και ελληνική μετάφραση. Το Kick Off World στο PS1 δεν πιστεύω ότι το είχαν παίξει τόσοι πολλοί πια στην εποχή του γιατί ήδη ISS Pro-Fifa μεσουρανούσαν από τότε. Η φάση έχει το εξώφυλλο. "Το πρώτο ΕΛΛΗΝΙΚΟ παιχνίδι ποδοσφαίρου". Το τονίζει δε με κεφαλαία λες και το έφτιαξαν Έλληνες.
#3 +3 Parou (Level20) 11/05/2015 22:04
Πιστευω την μεταφραση την παιρνουν απο το GoogleTranslate :P Δεν εξηγειται αλλιως...
#4 +3 pro-patzis (Level20) 11/05/2015 22:26
Χεσμεντεν να υπολογιζουν σοβαρα τα ελληνικα.Προχειροδουλειες για μενα...για αυτο και ποτε δεν μπηκα στον κοπο να παρω κατι μεταφρασμενο...προς αποφυγη της απογοητευσης μου!!!
#5 +2 Agisilaosss (Level21) 12/05/2015 00:36
Πολυ ωραιο το αρθρο omnibot και θα τονίσω οτι κι εγω ειμαι λιγο κατα των ελληνικών version για να αποφύγω αυτην την απογοήτευση απο την προχειροδουλειά που γινεται και αυτο πιστευω οφείλεται στο οτι δίνονται οι μεταφράσεις οπως λεει και το αρθρο σε καθηγητές ξένων γλωσσών οι οποίοι δεν εχουν ιδέα απο gaming και δεν τους νοιάζει να μεταφράσουν σωστα γιατι άλλωστε δεν παίζουν καν παιχνιδια...
#6 +2 Celebrongr (Level15) 12/05/2015 00:37
Την μετάφραση στους υπότιτλους τους θεωρώ must για ένα παιχνίδι με single player!Όπως γίνετε στις ταινίες και στις σειρές θα έπρεπε να γίνετε και σε όλα τα games!
Φυσικά ποτε μα ποτε δεν πρέπει να αλλάζουνε τα ονόματα και τους τίτλους τους, χάνει όλη την ουσία και γίνετε γελίο!
Πάντως τώρα που το gaming έχει γίνει mainstream και όλο και περισσότεροι καταπιάνονται με αυτό το hobby θα πρέπει οι εταιρίες να λάβουνε υπόψιν τους ότι δεν ξέρει όλος ο κόσμος καλά αγγλικά και να κάνουμε μια καλή προσπάθεια ώστε να κερδίσουνε περισσοτερουςς fans οποτε και αγοραστικό κοινό!

Ένα παιχνίδι με ικανοποιητική μετάφραση είναι το The Last of Us Remastered είχε κάποια λαθάκια αλλα σε καμια περίπτωση δεν ξεφύγανε.
#7 tony_montana7 (Level12) 12/05/2015 01:18
Το ghosthunter το είχα παίξει στο ps2 και μπορώ να πω ότι το παιχνίδι ήταν ωραίο όπως επίσης και η μετάφραση.
#8 +2 lion-o7 (Level8) 12/05/2015 08:48
Στη μεταγλώτιση και μετάφραση του τίτλου ενός game, ψηφίζω κ εγω κατά. Στον υποτιτλισμό όμως εννοείται πως είμαι υπέρ.(Για σωστό υποτιτλισμό φυσικά).Εχω ευχαριστηθεί παιχνίδια όπως το Grim fandago (ελληνικοί υπότιτλοι απο κάποια παιδιά με μεράκι),το The Abbey, το Odyssey: The Search for Ulysses, το The Last of us και άλλα αρκετά. Επίσης τα ελληνικά μενου(επαναλαμβάνω , με σωστή μετάφραση) είναι καλοδεχούμενα, όπως στο Pro πχ και Motor Storm. Δεν είναι θέμα αν ξέρεις ή οχι αγγλικά , αλλά είναι η ευκολία που σου δίνει η μητρική σου γλώσσα, να μπείς στο πετσί του παιχνιδιού χωρίς να χάσεις κάποια λέξη στο σενάριο. Αλλωστε μπορεί να υπάρχει κ επιλογή γι αυτους που θέλουν να εμφανίζονται οι υπότιτλοι η όχι. Δεν μπορώ να καταλάβω, για ποιο λόγο να αρνηθώ ελληνικούς ,σωστά μεταφρασμένους υπότιτλους, στα σύγχρονα εξαιρετικά games.όπως(uncharted,Last of Us)
#9 +1 Hajis (Level7) 12/05/2015 09:56
Είμαι πολύ θετικός στο να υπάρχει η επιλογή υποτίτλων στα ελληνικά αλλά όχι θετικός στην μεταγλώττιση , προσωπικά με εκνευρίζει ! Έχουν γίνει αρκετές σύγχρονες καλές δουλειές σε ελληνική μετάφραση και μακάρι να δούμε περισσότερες . Μερικά πιο παλιά games από αυτά που αναγράφονται στο άρθρο είναι το U.B.I.K. PC version & Egypt: 1156 B.C.: Tomb of the Pharaoh PC version , τουλάχιστον αυτές θυμάμαι σαν πιο παλιές , μπορεί να υπάρχουν και άλλες
#10 +1 Adam_Pap (Level18) 12/05/2015 10:44
Σε μεταφραση με υποτιτλους ναι, σε μεταγλωτιση οχι, γτ κ στα δυο θα πρεπει να γινει παρα πολυ σωστη δουλεια, αν στους υποτιτλους εχει γινει σωστη δουλεια δεν χρειαζεται η μεταγλωτιση, γτ στη μεταγλωτιση θα γινουν σιγουρα λαθη!Εχουμε τη πιο πλουσια γλωσσα στο κοσμο η οποια εχει γεννησει ολες τις αλλες και ειναι η μοναδικη που μπορει να μιλησει ολες τις αλλες γλωσσες ενω ολες οι αλλες δεν μπορουν να μιλησουν με ευκολια την δικια μας!Ειναι ενα μεγαλο θεμα για συζητηση παντως.....κ μπραβο που το θιγεται το θεμα!!!
#11 +1 the_prophet1987 (Level22) 12/05/2015 12:24
Είναι καλό να υπάρχει Ελληνική μετάφραση τουλάχιστον σε υπότιτλους γιατί κάποιοι δεν ξέρουν Αγγλικά.Όμως τη μεταγλώτιση δεν τη θεωρώ απαραίτητη όχι ακόμη τουλάχιστον.
Ένα game που θυμάμαι να έιχε μεταφραστεί και δεν αναφέρθηκε πιο πάνω είναι το πρώτο Killzone.Απ' ότι θυμάμαι έγινε μετάφραση σε υπότιτλους και μενού.Και νομίζω οτι είχε γίνει καλή μετάφραση αν και έχω πολύ καιρό να παίξω το παιχνίδι.Αν κάποιος γνωρίζει καλύτερα ας μου πεί! ;-)
#12 +2 panosdark (Level12) 12/05/2015 12:33
Μπραβο για το πολυ καλο θεμα! εχω δει (ακυρες) γλωσσες που υποστηρίζουν καποια games αλλα οχι ελληνικα..θεωρώ ότι έχει να κάνει με τη δυσκολη γλωσσα που ειναι η Ελληνικη αλλα κυριως με το πληθυσμο (είναι "μικρός") που τι μιλαει εντός και εκτός Ελλάδος...παρόλα αυτά πρέπει να βρεθει τροπος να μπορούνε να μεταφραζονται τα κειμενα σε σε όποια γλώσσα θελει ο χρηστης